Και επίσημα “ρατσιστικό έγκλημα” η επίθεση των Χρυσαυγιτών στις δύο γυναίκες από το Δέλβινο το 2011

mpantemisΩς ρατσιστικό έγκλημα κρίθηκε και επίσημα – με την εφαρμογή του άρθρου 81 Α του Ποινικού Κώδικα – η επίθεση ομάδας Χρυσαυγιτών υπό την καθοδήγηση του πυρηνάρχη Δράμας της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Μπαντέμη σε βάρος δύο ανυποψίαστων γυναικών, ελληνικής καταγωγής από το Δέλβινο της Αλβανίας, στο Μεταξουργείο (28/10/2011). Θυμιζουμε ότι το Γ΄ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδίκασε με βαριές ποινές τους δράστες της επίθεσης: ο Παναγιώτης Μπαντέμης, πρώην πυρηνάρχης Δράμας της Χρυσής Αυγής, και ο Alexander Steven James καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 14 ετών και 10 μηνών και ο Γιώργος Φουρνάρος σε κάθειρξη 15 ετών και 6 μηνών για τις κατηγορίες της ληστείας κατά συναυτουργία και της απόπειρας ληστείας, καθώς επίσης για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (1/6/2016):

“Καθαρογράφηκε και δημοσιεύθηκε η Απόφαση 3054/2015 του Γ Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών σχετικά με τη ρατσιστική επίθεση που έλαβε χώρα, μετά την παρέλαση της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου 2011, εις βάρος δύο γυναικών ελληνικής καταγωγής από τη Β.Ήπειρο από ομάδα 10 ατόμων, για την οποία οι δράστες εκτίουν ήδη πολυετείς ποινές κάθειρξης. Η υπόθεση είναι η δεύτερη, μετά την υπόθεση Σαχζάντ Λουκμάν, από τις συσχετισμένες στη δικογραφία της Χρυσής Αυγής, για την οποία οι δράστες καταδικάστηκαν με την επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού κινήτρου, είτε του άρθρου 79 παρ.3 ΠΚ είτε 81 Α ΠΚ

Όπως προκύπτει ρητά από την αιτιολογία της απόφασης, παρά τη μη αναφορά της Εισαγγελέως της έδρας, κατά το στάδιο επιμέτρησης της ποινής στη διαδικασία στο Ακροατήριο, σε εφαρμογή των σχετικών επιβαρυντικών διατάξεων για το ρατσιστικό έγκλημα, «οι κατηγορούμενοι και λοιποί συναυτουργοί τους επέδειξαν σε βάρος των δύο μεσηλίκων γυναικών, τις οποίες δε γνώριζαν καν, ιδιαίτερη σκληρότητα, βιαιότητα και αναλγησία, παντελή έλλειψη συναισθημάτων, ηθικού ή ψυχικού φραγμού, υποκινούμενοι αποκλειστικά και μόνο από ρατσιστικό κίνητρο, στοχοποιώντας τες λόγω της καταγωγής τους ως ανεπιθύμητες αλλοδαπές, συνεπεία δε τούτου τα έννομα αγαθά τους όπως η αξιοπρέπεια, η περιορισμένη περιουσία τους ακόμα δε και η σωματική τους ακεραιότητα δεν είχαν γι’ αυτούς οποιαδήποτε αξία, επιδεικνύοντας ισχύ και υπεροχή έναντι πάντων, αφού προέβησαν στην παραπάνω εγκληματική δραστηριότητά τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας, εν μέση οδώ, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή των Αθηνών. Πρέπει συνεπώς να κηρυχθούν ένοχοι των ανωτέρω εγκλημάτων κατά τα στο διατακτικό οριζόμενα, με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 81 Α ΠΚ»

Η ως άνω αιτιολογία της απόφασης, περιγράφει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο αυτό που στη διεθνή θεωρία και πρακτική είναι γνωστό με τον όρο «έγκλημα μίσους». Μάλιστα και εδώ έγκειται η ιδιαίτερη σημασία της απόφασης, παρά το γεγονός ότι οι ανωτέρω πράξεις, δεν είχαν εισαχθεί στο ποινικό ακροατήριο ως εγκλήματα ρατσιστικά, η εφαρμογή της επιβαρυντικής περίστασης του 81 Α αποτυπώνει πλήρως όσα αποδείχθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία.
Η υπόθεση υποστηρίχτηκε από δικηγόρους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, κ. Βασίλη Κερασιώτη και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Όθωνα Ψαλτόγλου, στο πλαίσιο του έργου «Υποστηρικτικές, Συνοδευτικές και Νομικές Υπηρεσίες σε θύματα εγκλημάτων μίσους».”

——————————

Διαβάστε ακόμα:

One thought on “Και επίσημα “ρατσιστικό έγκλημα” η επίθεση των Χρυσαυγιτών στις δύο γυναίκες από το Δέλβινο το 2011

  1. Pingback: Και επίσημα “ρατσιστικό έγκλημα” η επίθεση των Χρυσαυγιτών στις δύο γυναίκες από το Δέλβινο το 2011 | Alexius DIAKOGIANNIS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.