Όλη η συνέντευξη της πολιτικής αγωγής και της οικογένειας Φύσσα (video)

synenteyxh_2_6_2016_b(Κείμενο-βίντεο: Omniatv.gr, 2/6/2016)

Η υποβάθμιση και ο εξευτελισμός της δίκης της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», εξαιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύουν οι θεσμικοί παράγοντες, τονίστηκε σήμερα ομόφωνα από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, την Μάγδα Φύσσα αλλά και το Παρατηρητήριο της δίκης, Golden Dawn Watch, κατά την συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίοθυσα της ΕΣΗΕΑ.

Όλοι όσοι συμμετείχαν, υπογγράμισαν: την αναγκαιότητα μεταφοράς της δίκης σε καταλληλότερο χώρο, την αίθουσα τελετών του Εφετείου, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση δημοσιογράφων και μπλόγκερ, την ασφάλεια μαρτύρων και ακροατηρίου και την ευχέρεια τεχνικών μέσων, ενώ εξέθεσαν τις βαρύτατες ευθύνες και τις παλινωδίες για τη μεταφορά που φτάνει σε βαθμό κοροϊδίας εκ μέρους υπουργείου Δικαιοσύνης και διοίκησης του Εφετείου. Επαναλήφθηκε και η θέση της πολιτικής αγωγής για την αποκλειστική απασχόληση των συγκεκριμένων δικαστών με την δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ενδεικτικά σημεία από τις τοποθετήσεις:

«Μετά από τεσσερισήμιση μήνες αποχής, ο Δικηγορικός Σύλλογος έδωσε τελικά άδεια στους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης για να συνεχίσει η δίκη», σημείωσε η συνήγορος της πολιτικής αγωγής για την οικογένεια Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου. «Όμως, ο αριθμός συνεδριάσεων που ορίστηκαν για τον μήνα Ιούνιο είναι μόλις πέντε, ενώ κατά τη διάρκεια της αποχής υπήρχαν προγραμματισμένες δέκα συνεδριάσεις το μήνα, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις δημόσιες διακηρύξεις των θεσμικών οργάνων». «Η αίσθηση της πολιτικής αγωγής είναι ότι εμπαιζόμεθα κι έχουμε γίνει μπαλάκι ανάμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το Τριμελές Συμβούλιο Διοίκησης [του Εφετείου]».

«Η ίδια η παρουσία σας εδώ σήμερα δείχνει κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η συγκεκριμένη δίκη δεν είναι μια συνηθισμένη ποινική δίκη αλλά έχει πολιτικοκοινωνικά χαρακτηριστικά που πηγαίνουν σε διεθνές επίπεδο», είπε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής για την επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ, Άγγελος Βρεττός. «Ως εκ τούτου θα έπρεπε να της δοθεί η ανάλογη αξία και σημασία από τα θεσμικά όργανα – κι εννοούμε και το υπουργείο και την πολιτεία συλλήβδην και την διοίκηση του Εφετείου». «Θα έπρεπε να διεξαχθεί στον φυσικό της χώρο, που δεν είναι άλλος πλην της αίθουσας τελετών του Εφετείου Αθηνών». «Χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης δεν αναιρούν τη θεσμική του ευθύνη για ό,τι έχει υποσχεθεί και δεσμευτεί».

«Η πολιτική αγωγή δίνει τη μάχη αυτή με αρχές. Δεν επιδιώκεται η καταδίκη κανενός για την ιδεολογία του – η μάχη κατά του φασισμού δίνεται από την κοινωνία έξω από τα δικαστήρια. Η μάχη μέσα στα δικαστήρια δίνεται για να καταδικαστούν όχι ιδεολογίες, όσο απεχθείς και να είναι, αλλά εγκληματικές πράξεις που, φυσικά, απορρέουν από αυτές», είπε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, Κώστας Παπαδάκης. «Δίνουμε τον αγώνα με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των κατηγορουμένων, τα οποία αποτελούν καταχτήσεις του νομικού πολιτισμού». «Αντιμετωπίζουμε μια δίκη η οποία έχει καθυστερήσει απελπιστικά». «Διεξάγεται με περιορισμένη δημοσιότητα· να θυμίσω ότι η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλους τους νόμους των προηγουμένων κυβερνήσεων, οι οποίοι καταργούν ή περιορίζουν, κατά περίπτωση, σημαντικά τη δημοσιότητα στη δίκη».

«Οι περισσότεροι περίμεναν ότι [η δίκη της Χρυσής Αυγής] θα απασχολούσε την κοινωνία για τις αποκαλύψεις που θα γίνονταν εντός της δικαστικής αίθουσας», είπε η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου, μέλος του Παρατηρητηρίου της δίκης (Golden Dawn Watch). «Όμως πρόκειται για μια δίκη που δεν χαίρει ούτε της δημοσιότητας, ούτε της σημασίας που θα έπρεπε· σημασία που υπονόμευσαν οι ίδιοι οι αρμόδιοι φορείς». «Στην τελευταία συνεδρίαση διατυπώθηκαν ενστάσεις από την ίδια την πρόεδρο του δικαστηρίου και για την αίθουσα και για την μη τήρηση της υπόσχεσης του υπουργείου για τη μεταφορά αλλά και προς τη διοίκηση του Εφετείου για τις λίγες δικασίμους για τον Ιούνιο – μόλις πέντε – τη στιγμή που, έως τη διακοπή του Ιανουαρίου, είχαμε 3 με 4 δικασίμους κάθε εβδομάδα». «Υπάρχουν 69 κατηγορούμενοι από τους οποίους το παρών στην αίθουσα δίνουν μόλις 5 με 6. Στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις δεν ήταν στην αίθουσα ο Γ. Ρουπακιάς». «Έχουν γίνει 63 δικάσιμοι μέσα σ’ ένα χρόνο. Σε αρκετές από αυτές απλώς ανέβηκε η έδρα για να διακόψει και να ορίσει άλλη ημερομηνία».

«Είναι μια κοροϊδία, είναι ένας εμπαιγμός», είπε ο Ανδρέας Τζέλλης, συνήγορος πολιτικής αγωγής για την οικογένεια Φύσσα, αναφερόμενος στη στάση των θεσμικά υπευθύνων. «Ακούμε για ‘διαβίβαση αιτημάτων μέσω του διευθύνοντος’ τα οποία δεν φτάνουν ποτέ». «Μας κοροϊδεύουν· αλλά κοροϊδεύουν και κάποια άλλη», ανέφερε, δείχνοντας την Μάγδα Φύσσα. «Πριν από μία βδομάδα, ήμασταν πάλι στα γραφεία κάποιων θεσμικών παραγόντων, στον 7ο όροφο του Εφετείου Αθηνών, με πολύ καλό κλίμα και μιλήσαμε και για 12 δικασίμους [το μήνα]». «Αυτή η προσπάθεια αποπολιτικοποίησης της δίκης δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένους να βγουν απ’ τα λαγούμια τους. Ορισμένους, που με την πορεία της δίκης ήταν εξαφανισμένοι, τους ξαναείδαμε ως ‘διαμαρτυρόμενους κατοίκους’ στο Σχιστό, είδαμε τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον παιδιών της ΚΕΕΡΦΑ στον Πειραιά κι ενός συναδέλφου σας [δημοσιογράφου], είδαμε κάτι ‘γιορτές νεολαίας’».

«Εδώ είμαι ως πολίτις και ως μητέρα του Παύλου», είπε η Μάγδα Φύσσα. «Θέλω να εκφράσω τον μεγάλο μου πόνο για την αδικία που ζούμε όλον αυτόν τον καιρό». «Ζητάω, ως μητέρα και ως πολίτις αυτής της χώρας, όποιος αρμόδιος υπάρχει – για μένα, είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κι ο πρωθυπουργός – να μου δώσουν μια απάντηση σε όλο αυτό που γίνεται: γιατί;».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.