Βάζουν τροχοπέδη στη δίκη των νεοναζί (61η-63η μέρα)

o_paylos_zei19 Μάρτη 2016 στην Αθήνα: Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί.

(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 1/6/2016)

Αντιμέτωπη με την παρελκυστική τακτική των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών αλλά και των δικαστικών θεσμών βρίσκεται η επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, πέντε μήνες μετά τη διακοπή της λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Παρά το γεγονός ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά έδωσαν στην πολιτική αγωγή άδειες για τη συνέχιση της δίκης, οι δικάσιμοι της 25ης και 26ης Μάη σημαδεύτηκαν από τις προσπάθειες των συνηγόρων των χρυσαυγιτών να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Σε αυτό προστέθηκε, τη Δευτέρα 30 Μάη, η απόφαση της διοίκησης του Εφετείου Αθηνών να ορίσει μόλις πέντε συνεδριάσεις για το μήνα Ιούνιο, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση για τη μεταφορά της δίκης, από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, σε άλλο χώρο.

Φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσουν ακόμα και τις άδειες που έδωσαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στην πολιτική αγωγή, αλλά κυρίως αρνούμενοι με κάθε δυνατή δικαιολογία να εκπροσωπήσουν, όπως τους ζήτησε η έδρα, τους κατηγορούμενους που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο, οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών έκαναν φανερή την πρόθεση της ναζιστικής συμμορίας να εμποδίσει την επανεκκίνηση της δίκης. Το αποτέλεσμα ήταν ο αυτεπάγγελτος διορισμός δικηγόρων από τον κατάλογο του ΔΣΑ και η διακοπή της διαδικασίας τρεις φορές -προκειμένου οι συγκεκριμένοι δικηγόροι να έρθουν στο δικαστήριο, να αποδεχτούν το διορισμό τους αλλά και να έχουν χρόνο να μελετήσουν τη δικογραφία.

“Η συνέχιση των μεθοδεύσεων των κατηγορούμενων Χρυσαυγιτών για την παρέλκυση της δίκης, με διάφορες προφάσεις και προσχήματα, όπως εκδηλώθηκε και στη χθεσινή δικάσιμο, ύστερα από πέντε σχεδόν μήνες διακοπής της, αποκαλύπτει για μιαν ακόμη φορά τον υποκριτικό χαρακτήρα των παλαιότερων δηλώσεών τους περί της δήθεν διακαούς επιθυμίας και απαίτησής τους για την επιτάχυνσή της, ώστε να αναδειχτεί η αλήθεια”, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στις 26 Μάη. “Η Πολιτική Αγωγή επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα της εξασφάλισης όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ομαλή, απρόσκοπτη και ταχεία διεξαγωγή και πρόοδο της δίκης”.

Δικαστικοί θεσμοί

Την τακτική της κωλυσιεργίας, όμως, φαίνεται να υιοθετούν και οι δικαστικοί θεσμοί. Ενώ από τον περασμένο Οκτώβρη και μέχρι τη διακοπή της δίκης το Γενάρη είχαν αρχίσει να διεξάγονται οκτώ με δέκα δικάσιμοι το μήνα, αυτή τη στιγμή η ροή της διαδικασίας επιβραδύνεται. Όπως δήλωσε τη Δευτέρα 30 Μάη μέσα στο δικαστήριο η πρόεδρος της έδρας, Μ. Λεπενιώτη, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της για επιτάχυνση της διαδικασίας, δόθηκαν από τον προϊστάμενο της τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών μόνο πέντε δικάσιμοι μέσα στον Ιούνιο. Ενώ μίλησε και για ολιγωρία του υπουργείου Δικαιοσύνης που δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή του για αλλαγή χώρου διεξαγωγής της δίκης.

Από τον περασμένο Γενάρη, όταν ξεκίνησε ο αγώνας των δικηγόρων ενάντια στο ασφαλιστικό σφαγείο, κυριαρχούσε η προπαγάνδα ότι είναι η αποχή τους που ευθύνεται για την καθυστέρηση της δίκης με αποτέλεσμα την αποφυλάκιση όλων των κατηγορούμενων, ακόμα και του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Ρουπακιά. Οι ίδιοι θεσμοί που θα έπρεπε να πάρουν αποφάσεις διευκόλυνσης της διεξαγωγής της δίκης (το υπουργειο Δικαιοσύνης αναφορικά με την αίθουσα και η Διοίκηση της Δικαιοσύνης αναφορικά με την αποκλειστική απασχοληση των δικαστών της έδρας) βρήκαν την ευκαιρία να αποσείσουν τις ευθύνες τους κάνοντας δημόσιες παρεμβάσεις ενάντια στην απεργία των δικηγόρων.

Τώρα βέβαια που δόθηκαν οι άδειες και η δίκη όχι μόνο θα μπορούσε να ξεκινήσει αλλά και να επιταχυνθεί, αποκαλύπτεται η αλήθεια. Η ευθύνη για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ανήκει από τη μία στους χρυσαυγίτες που φοβούνται την καταδίκη τους κι από την άλλη στη δικαστική εξουσία και το υπουργείο που τους προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια.

“Η απόφαση για λιγότερους δικασίμους, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της διαδικασίας στις φυλακές Κορυδαλλού, είναι κίνηση όχι για την επανέναρξη αλλά για την εξαφάνιση της δίκης”, μας είπε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους των Αιγύπτιων αλιεργατών, “Είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη. Οι μεθοδεύσεις αυτές πρέπει να ανατραπούν και το αντιφασιστικό κίνημα έχει να παίξει ξανά τον πιο κρίσιμο ρόλο, στο πλευρό των θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης”.

Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για την Παρασκευή 3 Ιούνη και ακολουθούν ακόμα τέσσερις, στις 9, 13, 24 και 28 Ιούνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.