Μια ζωή… ναζί

xrisi_avgi-peiraiasVICE / Αλεξία Τσαγκάρη

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 11/4/2016)

H ήπια εικόνα του αρχηγού ενός «νόμιμου πολιτικού κόμματος», που μπροστά στη Δικαιοσύνη πάσχιζε να φιλοτεχνήσει ο Ν. Μιχαλολιάκος, κατέρρευσε μέσα σε ένα απόγευμα.

Γιατί την Παρασκευή στον Πειραιά η Χρυσή Αυγή εμφάνισε και πάλι το αληθινό, εγκληματικό της πρόσωπο, και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο.

Ενώ μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων σε βάρος των ηγετικών στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης, και κυρίως μετά την έναρξη της δίκης, τα τάγματα εφόδου αποσύρθηκαν από τους δρόμους, είδαμε τώρα να επανεμφανίζονται.

Και βέβαια δεν επανεμφανίστηκαν στη σκιά της νύχτας, όπως συνήθιζαν να κάνουν, όταν επετίθεντο εναντίον μεταναστών, αλλά μέρα μεσημέρι στο κέντρο του Πειραιά, στο πλαίσιο διαφημισμένης συγκέντρωσης της Χρυσής Αυγής με κεντρικό ομιλητή τον Αρχηγό.

Το χρονικό

Ο υπόδικος... υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Κασιδιάρης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες του συνεργείου του VICE, έδωσε το παράγγελμα της επίθεσης Ο υπόδικος… υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Κασιδιάρης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες του συνεργείου του VICE, έδωσε το παράγγελμα της επίθεσης | VICE / Αλεξία Τσαγκάρη.

H χρυσαυγίτικη συγκέντρωση μίσους εναντίον των προσφύγων είχε προγραμματιστεί για τις 6 μ.μ. απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και μία ώρα νωρίτερα, στις 5 μ.μ., διοργανωνόταν αντιφασιστική συγκέντρωση στην οποία καλούσαν η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΠΕΝΕΝ και η αντιφασιστική συλλογικότητα ΟΡΜΑ.

Ομως, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήδη από νωρίς το μεσημέρι τα τάγματα εφόδου βρίσκονταν στο κέντρο του Πειραιά και τα μέλη τους, φορώντας κράνη και κρατώντας κοντάρια και στειλιάρια, πραγματοποιούσαν περιπολίες.

Οπως κατήγγειλε στην «Εφ.Συν.» η ΚΕΕΡΦΑ, μόλις οι διαδηλωτές της αντιφασιστικής κινητοποίησης έφτασαν στην πλατεία Κοραή και πριν προλάβουν να ανοίξουν τα πανό τους, δέχτηκαν επίθεση από τους χρυσαυγίτες που άρχισαν να τους χτυπούν με κοντάρια και με πέτρες.

Μάλιστα, η επίθεση ξεκίνησε με παράγγελμα και, σύμφωνα με τη μαρτυρία του συνεργείου του διαδικτυακού περιοδικού VICE, που βρισκόταν στο σημείο, το παράγγελμα δόθηκε από τον Κασιδιάρη, ο οποίος φώναξε: «Πάρτε σημαίες και ορμήξτε!».

Η φωτογράφος του VICE υπήρξε θύμα της εγκληματικής βίας της Χρυσής Αυγής, η οποία, όπως κατήγγειλε, χαστουκίστηκε και δέχτηκε κλοτσιά στο πρόσωπο από χρυσαυγίτη.

Αλλά και ο οπερατέρ του καναλιού «Ε» είδε κρανοφόρο χρυσαυγίτη να τρέχει κατά πάνω του με σιδερόβεργα και γλίτωσε από το δολοφονικό του χτύπημα, διότι πρόλαβε να κάνει ελιγμό, ενώ ένας αστυνομικός έσπρωξε στη συνέχεια τον δράστη.

Και βέβαια ο κρανοφόρος δεν περιπλανιόταν μόνος του στην περιοχή του Πειραιά.

Βγήκε από το τάγμα της Χρυσής Αυγής, όπου επικεφαλής ήταν ο περιφερειάρχης Πειραιά της Χ.Α., Γ. Λαγός, ο οποίος ξεχωρίζει στο σχετικό βίντεο, ενώ στις φωτογραφίες των επεισοδίων εικονίζεται και ο πυρηνάρχης Πειραιά Σωτήρης Δεβελέκος.

Κατά «βαρβάρων»

Σε πρώτο πλάνο ο πυρηνάρχης Πειραιά, Σωτήρης Δεβελέκος Σε πρώτο πλάνο ο πυρηνάρχης Πειραιά, Σωτήρης Δεβελέκος | VICE / Αλεξία Τσαγκάρη.

Μάλιστα, την επόμενη μέρα (9/4/2016) στον επίσημο ιστότοπο της Χρυσής Αυγής αναρτήθηκε κείμενο, το οποίο ουσιαστικά ισοδυναμεί με ανάληψη ευθύνης της επίθεσης.

Εχει φωτογραφία από συγκέντρωση της ΚΕΕΡΦΑ και -ανάμεσα σε άλλα- λέει ότι «η Ελλάδα την παρούσα περίοδο αντιμετωπίζει ίσως τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε ολόκληρη την ιστορία της: πέρα από τους λαθρομετανάστες, έντονη είναι η δράση των εγχώριων “βαρβάρων”, οι οποίοι με την ανοχή κράτους και θεσμών εκτελούν πιο εύκολα το διαβρωτικό τους έργο».

Σ’ αυτούς τους «βαρβάρους» λοιπόν επιτέθηκε στον Πειραιά.

Αλλά η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει και το γεγονός ότι η στάση της αστυνομίας, που επενέβη με βομβίδες κρότου λάμψης αδιακρίτως, ήταν τέτοια που «έδωσε κάλυψη» στην έφοδο των χρυσαυγιτών, οι οποίοι συνέχισαν να επιτίθενται και κατά τη διάρκεια της επέμβασης των αστυνομικών.

Αίσθηση προκαλούν και τα τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν χρυσαυγίτες και ΜΑΤ στην ίδια πλευρά απέναντι σε μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η στάση των αστυνομικών «παραπέμπει σε προηγούμενες περιόδους αγαστής συνεργασίας μεταξύ ΜΑΤ και Χ.Α.» και ζήτησε τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από την πλευρά του, καλύπτει τους αστυνομικούς, αφήνοντας να διαρρεύσει η θέση ότι «προσπάθησαν να αποτρέψουν τις συμπλοκές».

Γνωστό μεν, αλλά…

Βέβαια η διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι γνωστή. Μόλις πριν από περίπου 10 μέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για σοβαρές παραλείψεις στη διερεύνηση επίθεσης τάγματος εφόδου σε Αφγανό το 2009, από τον οποίο οι αστυνομικοί του Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα δεν πήραν καν κατάθεση και δεν του ζήτησαν να αναγνωρίσει τους δράστες, ενώ τον κράτησαν προς απέλαση!

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι στο σπίτι του πρώην διοικητή του Τ.Α. Αγ. Παντελεήμονα, Αθ. Σκάρα, είχε βρεθεί σημείωμα με το ονοματεπώνυμο της Θέμιδος Σκορδέλη, επικεφαλής του τοπικού τάγματος της Χρυσής Αυγής.

Σε αυτό το κλίμα, οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα κάνουν έκκληση στους δικηγορικούς συλλόγους να δώσουν άδεια «για να συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα της φασιστικής και ναζιστικής βίας, οι οπαδοί της οποίας αποδεδειγμένα και επανειλημμένως αποθρασύνονται από τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων του Δικαστηρίου», καθώς και προς όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχεία διεξαγωγή της δίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.