Καταδίκη της Ελλάδας για παραλείψεις του σχετιζόμενου με τη ΧΑ Αθ. Σκάρα, διοικητή Τ.Α. Αγίου Παντελεήμονα, σε διερεύνηση ρατσιστικής επίθεσης

at_agios_panteleinonas[Αναδημοσιεύουμε κείμενο της Ομάδας Δικηγόρων για την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε βάρος Αφγανού μετανάστη στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα το έτος 2009. Πρόκειται για κομμάτι της δράσης του Τμήματος Ασφάλειας υπό τη Διοίκηση του Αθανάσιου Σκάρα, ο οποίος το 2013 αποκαλύφθηκε ότι δρούσε σε συνεργασία με την “Επιτροπή Κατοίκων” της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. Η κάθαρση του αστυνομικού σώματος μετά την εκκίνηση της ποινικής δίωξης της Χρυσής Αυγής υπήρξε υποτυπώδης, γεγονός που προκύπτει ενδεικτικά και από τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τον πρώην αστυνομικό διευθυντή της Εύβοιας, αλλά και τον εν ενεργεία αστυνομικό και πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Βοιωτίας Ζαχαρία Καρακώστα].

“Mε την υπόθεση Sakir κατά Ελλάδας (application no. 48475/09) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) και του άρθρου 13 (δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή) αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης στον Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης σχετικά με τη μη αποτελεσματική διερεύνηση που ακολούθησε την επίθεση.

Η υπόθεση αφορά την επίθεση που δέχθηκε ο Rafi Sakir το 2009 στο κέντρο της Αθήνας από ομάδα μαυροντυμένων με μαχαίρια και λοστούς, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί, όπως επίσης και τις συνθήκες κράτησής του στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, όπου οδηγήθηκε μετά το νοσοκομείο.

Το δικαστήριο θεώρησε ότι η αστυνομία δεν επιδίωξε να επιβεβαιώσει με το νοσοκομείο εάν η κατάσταση της υγείας του κ. Sakir επέτρεπε την κράτησή του. Και παρά τις σαφείς οδηγίες από τους γιατρούς του, υπήρξαν κενά στο τρόπο με το οποίο αντιμετωπίστηκε η ιατρική του κατάσταση όπως και η ευαλωτότητά του.

Ελλείψεις ακόμα υπήρξαν στην έρευνα που ακολούθησε την επίθεση σε βάρος του, όσον αφορά στη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων και την ανάκριση των αυτόπτων μαρτύρων. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο εξέτασε την αποτυχία των Αρχών να διερευνήσουν επαρκώς εάν η κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα και συμπατριώτη του επιτιθέμενου A.S. ήταν αληθής καθώς και τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η κατάθεσή του. Τέλος, το Δικαστήριο επεσήμανε ότι οι Αρχές δεν εξέτασαν ως όφειλαν τη συγκεκριμένη περίπτωση υπό το πρίσμα παρόμοιων επιθέσεων ρατσιστικής βίας που συνέβαιναν συχνά στην περιοχή.

Διαβάστε το σχετικό Δελτίο Τύπου του Δικαστηρίου εδώ (αγγλικά).

Διαβάστε την απόφαση του Δικαστηρίου εδώ (γαλλικά).”

Θυμίζουμε επίσης ότι η Ομάδα Δικηγόρων σε επίσκεψή της για τη συγκεκριμένη υπόθεση στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, είχε έρθει αντιμέτωπη με ομάδα “αγανακτισμένων κατοίκων”, στην πραγματικότητα με την “Επιτροπή Κατοίκων” της Χρυσής Αυγή. Οι “κάτοικοι” είχαν γνώση της δικογραφίας, βρίσκονταν μέσα στο ΑΤ και προπηλάκισαν τους δικηγόρους, με τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες να παραμένουν απαθείς. Η ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε η Ομάδα Δικηγόρων εχει ως εξής:

“Την 8-9-2009 μετέβησαν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα δικηγόροι, μέλη της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, για να επικοινωνήσουν με εντολέα τους Αφγανό κρατούμενο, θύμα ένοπλης επίθεσης στην πλατεία Αττικής.

Καταγγέλλουμε την αδικαιολόγητη πλημμέλεια των προανακριτικών υπαλλήλων για την διακρίβωση της ταυτότητας των δραστών και την αποστολή της ελλιπέστατης σχηματισθείσας δικογραφίας στον Εισαγγελέα, χωρίς καν τη λήψη ένορκης κατάθεσης από τον παθόντα.

Καταγγέλλουμε την κράτηση του τραυματία παθόντα σε επικίνδυνες για την υγεία του συνθήκες, την κράτηση του μοναδικού αυτόπτη μάρτυρα ασυνόδευτου ανήλικου πρόσφυγα και τον εκφοβισμό των συνηγόρων τους, μελών της Ομάδας μας, από πολίτες οι οποίοι με άνεση περιφέρονται στο χώρο του Αστυνομικού Τμήματος.

Είναι ανεπίτρεπτο κάποιοι επίλεκτοι «αγανακτισμένοι πολίτες» να γνωρίζουν στοιχεία της δικογραφίας που βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης και να περιφέρονται με άνεση στο εσωτερικό του αστυνομικού τμήματος, παρακολουθώντας προκλητικά τις ενέργειες των συνηγόρων.

Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες εκφοβισμού συνηγόρων από «αγανακτισμένους πολίτες» παρουσία και με την ανοχή των κρατικών οργάνων.

Καταγγέλλουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις από ομάδες αυτοδικίας που με την ανοχή της αστυνομίας δρουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και στρέφονται κατά μεταναστών, απειλώντας τη ζωή τους.”

Ανάλογα περιστατικά είχαν επαναληφθεί και με άλλους δικηγόρους που είχαν προσέλθει στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα (βλ. ανακοίνωση Ομάδας Δικηγόρων εδώ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.