Αποφυλάκιση Ρουπακιά: Σταματήστε τις διευκολύνσεις για τους δολοφόνους χρυσαυγίτες

SAMSUNG CAMERA PICTURES(Κείμενο: Γιώργος Πίττας, Εργατική Αλληλεγγύη, 9/3/2016)

Στις 18 Μαρτίου αποφυλακίζεται ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Ρουπακιάς.  Ήταν ο τελευταίος της εγκληματικής συμμορίας που παρέμενε προφυλακισμένος. Και ξαφνικά όλοι οι υπεύθυνοι γι’ αυτό το αίσχος ανέλαβαν πρωτοβουλίες.

Ανακοίνωση εξέδωσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κατερίνα Θάνου η οποία και ενημέρωσε ότι «απέστειλε προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αίτησή της με την οποία υπογράμμισε το κατεπείγον και τον κίνδυνο συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης του κατηγορουμένου και εζήτησε να χορηγηθεί άδεια στους δικηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, για να συνεχισθεί η δίκη, πλην όμως ουδεμία σχετική απάντηση έλαβε…»

Σχεδόν ταυτόχρονα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος σε συνεντεύξεις του ανακοίνωσε ότι θα «αναλάβει πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της δίκης της Χ.Α». Η πρωτοβουλία που τελικά πήρε ήταν να καλέσει σύσκεψη, στην οποία παρευρέθηκαν ο ίδιος, ο αναπληρωτής υπουργός, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της Αθήνας και του Πειραιά. Ο ΔΣΑ δεν ενέκρινε την πρόταση για χορήγηση αδειών στους δικηγόρους που συμμετέχουν στη δίκη, ενώ η αποχή συνεχίζεται μέχρι τις 16 Μαρτίου.

Ευθύνες

Aς είμαστε ειλικρινείς, οι δηλώσεις και οι πρωτοβουλίες της δικαστικής και πολιτικής εξουσίας δεν εξυπηρετούν την ουσία της υπόθεσης, αλλά σκοπιμότητες. Να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για την καθυστέρηση και τα εμπόδια που τίθενται στη διεξαγωγή της δίκης της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Ο Ρουπακιάς δεν αποφυλακίζεται βέβαια, εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων, ούτε η καθυστέρηση στη δίκη της Χ.Α αφορά τις τελευταίες βδομάδες. Αφορά τους τελευταίους μήνες, χρόνια, δεκαετίες. Χρειάστηκαν 30 χρόνια επιθέσεων, μαχαιρωμάτων, παραλίγο δολοφονιών και δολοφονιών, για να ασκηθεί επιτέλους ποινική δίωξη στους εγκληματίες της Χ.Α το Σεπτέμβρη του 2013.

Όπως ανάφεραν στην ανακοίνωσή τους για την αποφυλάκιση Ρουπακιά, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, Τάκης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Σκαρμέας:

«Η αργοπορία των κρατικών μηχανισμών να εξαρθρώσουν την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και να τιμωρήσουν τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εγκληματικών της ενεργειών υπήρξε σκανδαλώδης… Αλλά και μετά την καθυστερημένη εκκίνηση της ποινικής δίωξης τον Σεπτέμβρη του 2013, οι διωκτικές και δικαστικές αρχές αλλά και οι πολιτικοί ιθύνοντες επέδειξαν αργά αντανακλαστικά.

Θυμίζουμε εδώ ενδεικτικά την από 16/4/2014 επιστολή των δύο εφετών ανακριτριών, κκ. Κλάπα και Δημητροπούλου, προς τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, στην οποία διαμαρτύρονταν για την πολύμηνη καθυστέρηση απόφασης της Βουλής επί του αιτήματος άρσης της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Θυμίζουμε ακόμα τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης αλλά και της δικαστικής ιεραρχίας, οι οποίες: α. με την επιλογή της αίθουσας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού για τη διεξαγωγή της δίκης και β. με την απόρριψη πλήθους αιτημάτων που απηύθυνε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κα Μαρία Λεπενιώτη (αλλαγή αίθουσας, αποκλειστική απασχόληση έδρας στην επίμαχη υπόθεση, κλπ), υπονομεύουν την ταχεία διεξαγωγή της δίκης που λαμβάνει χώρα από τις 20 Απριλίου 2015».

Εμπόδια

Γραφειοκρατικά εμπόδια και χωροταξικά προβλήματα δεν επιτρέπουν στη δίκη να προχωρήσει γρήγορα. Μέχρι σήμερα σε 51 δικασίμους έχουν καταθέσει 18 μάρτυρες κατηγορίας σε σύνολο 131. Στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού διεξάγονται και άλλες δίκες. Οι δικαστές δεν είναι αποκλειστικής απασχόλησης και πρέπει να εκδικάζουν και άλλες υποθέσεις συντελώντας στο να συνεδριάζει το δικαστήριο το πολύ δύο φορές την εβδομάδα. Δώδεκα ολόκληρες δικάσιμους κόστισε η γραμμή «ενστάσεων» και «αποχωρήσεων» των δικηγόρων υπεράσπισης της Χ.Α.

Τι έχει πράξει η δικαστική ιεραρχία και ο υπουργός Δικαιοσύνης σχετικά με αυτά τα ζητήματα, όλους αυτούς τους μήνες; Απολύτως τίποτα. Το Μάιο του 2015, με την αίθουσα στις φυλακές Κορυδαλλού ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις να δείχνει την πλήρη ακαταλληλότητά της, ο υπουργός Παρασκευόπουλος δεσμεύθηκε δημοσίως ότι το Σεπτέμβρη του 2015 η δίκη θα συνεχιζόταν στο Εφετείο Αθηνών.

Αυτό δε συνέβη ποτέ. Παρότι η Αίθουσα του Εφετείου Αθηνών παραδόθηκε έτοιμη για χρήση στις αρχές του φθινοπώρου, τελικά η δίκη της Χ.Α παρέμεινε στον Κορυδαλλό γιατί στις 6 Οκτώβρη κατατέθηκε αίτημα να διεξαχθεί στο Εφετείο Αθηνών η δίκη της υπόθεσης του Νοοr 1. Μόλις δυο μέρες μετά, στις 8 Οκτώβρη, το αίτημα είχε ικανοποιηθεί και μάλιστα σε σύσκεψη στον Άρειο Πάγο υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης!

Όσον αφορά στη δικαστική εξουσία δεν μπορεί κανείς να μην επισημάνει και το εξής: Ο Άρειος Πάγος είναι ο «θεσμός» που τελευταίος δικαιούται να αναζητεί ευθύνες για την Χ.Α. Είναι η ανώτατη δικαστική εξουσία που, ανεξαρτήτως προέδρου, εδώ και δεκαετίες, αποφασίζει τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις ως «νόμιμο κόμμα». Το έπραξε αυτό μετά την παρολίγο δολοφονική επίθεση στο Δ. Κουσουρή το 1998, πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013, αλλά και μετά από αυτήν.

Έτσι, σε όλες τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, ο Άρειος Πάγος νομιμοποίησε τους μαχαιροβγάλτες της Χ.Α να κάνουν προεκλογικές εκστρατείες παριστάνοντας τα «θύματα πλεκτάνης». Τον Μάιο του 2014, πριν τις ευρωεκλογές απέρριψε ένσταση για τη μη συμμετοχή της Χ.Α, επικαλούμενος ότι «δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση σε βάρος τους» αλλά και γιατί «το καταστατικό που έχει υποβληθεί στο φάκελο για έλεγχο είναι διαφορετικό από αυτό που έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία της Χρυσής Αυγής»!

Όσον αφορά στον υπουργό Δικαιοσύνης, η πρωτοβουλία της σύσκεψης είχε και πολιτικές σκοπιμότητες (όχι μόνο να αποποιηθεί την ευθύνη ότι πχ μια υπουργική απόφαση θα έφτανε για να μεταφερθεί η δίκη), να ασκήσει πίεση πάνω στη συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων για το Ασφαλιστικό σε μια κρίσιμη πολιτικά περίοδο για την κυβέρνηση.

Άλλοθι

Πρόκειται για ευθύνες και σκοπιμότητες που δεν βαραίνουν αποκλειστικά τον ίδιο, αλλά συνολικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πριν από αυτόν, ο υπουργός Μετανάστευσης Μουζάλας είχε καλέσει τους ναυτεργάτες να σπάσουν την απεργία τους, γιατί τάχα νοιαζόταν για την ανεμπόδιστη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά προς τις χώρες προορισμού τους στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χρησιμοποίησε τις προβοκατόρικες επισκέψεις των χρυσαυγιτών βουλευτών στις κινητοποιήσεις των αγροτών για να ζητήσει να σταματήσουν τα μπλόκα. Ψάχνουν για αριστερά άλλοθι προκειμένου να “την πέσουν” στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις.

Οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής δεν θα είχαν παραπεμφθεί ποτέ σε δίκη για τα εγκλήματά τους αν δεν υπήρχε το εργατικό κίνημα να βρίσκεται στους δρόμους. Ήταν οι απεργοί εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο εργατικό κίνημα που την επόμενη μέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ξεχύθηκε στους δρόμους απαιτώντας την καταδίκη των νεοναζί και επιβάλλοντας στην κυβέρνηση Σαμαρά να τους συλλάβει. Η ύπαρξη ενός τέτοιου δυνατού κινήματος, και όχι οι κουρελιασμένοι αστικοί «θεσμοί» είναι ο μόνος πραγματικός και αναντικατάστατος εγγυητής ότι οι δολοφόνοι του Παύλου και του Σαχζάτ θα έχουν την τύχη που τους αξίζει.


Μια από τις καθημερινές επώδυνες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν στο δικαστήριο οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων των δολοφονικών επιθέσεων της Χ.Α είναι η πλήρης απαξίωση του δικαστηρίου από τους ίδιους τους κατηγορούμενους που με πρώτους διδάξαντες τους βουλευτές τους δεν προσέρχονται καν στην αίθουσα.

Το δικαστήριο οφείλει να διατάξει και να εξασφαλίσει ότι όχι μόνο ο Ρουπακιάς, που σε λίγο αποφυλακίζεται, αλλά ότι όλοι οι κατηγορούμενοι θα εμφανίζονται στην ίδια την δίκη. Και βέβαια θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι περιοριστικοί όροι οι οποίοι επιβάλλονται, πρώτον εφαρμόζονται και δεύτερον δεν αίρονται, ύστερα από λίγο.

Πχ, στον αρχηγό της Χ.Α Μιχαλολιάκο, αρχικά με Βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, του επέβαλλε απαγόρευση μετακίνησής του εκτός Νομού Αττικής και υποχρεωτική διανυκτέρευσή του στον τόπο κατοικίας του, αλλά με νέο Βούλευμα αυτοί οι όροι αντικαταστάθηκαν με τον περιοριστικό όρο να δηλώνει στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας του τον τόπο μετάβασής του, καθώς και την άφιξή του στο αρμόδιο Α.Τ. του τόπου μετάβασής του.

Ανάλογες διευκολύνσεις έχουν ισχύσει για όλους τους κατηγορούμενους βουλευτές που «κωλύονται» να παρευρεθούν στο δικαστήριο, αλλά δεν κωλύονται να συμμετέχουν σε φασιστοσυνάξεις και να κάνουν νυχτερινή ζωή.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Λαγού. Αποφυλακίστηκε με Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με περιοριστικούς όρους τη μη συμμετοχή σε κομματικές συναθροίσεις και συγκεντρώσεις, την υποχρέωση να εμφανίζεται στο Τ.Α. Περάματος, την 1η και 15η ημέρα κάθε μήνα και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Και ενώ συνελήφθηκε το καλοκαίρι για παράβαση αυτών των όρων, αποφυλακίστηκε λίγες βδομάδες αργότερα με λιγότερους περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα το Συμβούλιο Εφετών έκοψε τον όρο της μη συμμετοχής σε κομματικές συγκεντρώσεις…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.