Δίκη ΧΑ: Σωρεία ερωτήσεων της προέδρου στη μάρτυρα αστυνομικό

legatou(Κείμενο: Το Βήμα, 16/12/2015)

«Θεωρείτε ότι λειτουργήσατε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις και τον όρκο σας;». Η ερώτηση αυτή της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κυρίας Μαρίας Λεπενιώτη προς την αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ κυρία Αγγελική Λεγάτου για τον τρόπο που η ίδια και οι συνάδελφοί της λειτούργησαν το βράδυ που έπεσε νεκρός ο Παύλος Φύσσας, δίνει το κλίμα της διαδικασίας σήμερα, Τετάρτη, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η διαδικασία ξεκίνησε με δίωρη καθυστέρηση, καθώς άργησε να προσέλθει στο δικαστήριο ο συνήγορος του Γ. Ρουπακιά, ο οποίος αφού ζήτησε συγγνώμη είπε ότι έπαθε βλάβη καθ’ οδόν το αυτοκίνητο του. Η πρόεδρος, αφού επέπληξε τον συνήγορο λέγοντας «δεν είναι αυτή συμπεριφορά δικηγόρου», ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου να διορίσει αυτεπάγγελτα και δεύτερο δικηγόρο που θα υπερασπιστεί τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η πρόεδρος υπέβαλε σωρεία ερωτήσεων στην αστυνομικό και προχώρησε σε πολλές δηκτικές παρατηρήσεις για τις ενέργειες που έκαναν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που κλήθηκαν να σπεύσουν στην Παναγή Τσαλδάρη.

Εκεί όπου βρισκόταν συγκεντρωμένη ομάδα χρυσαυγιτών και απειλούσε την παρέα του μουσικού, έξω από την καφετέρια «Κοράλλι». Σε όλες τις ερωτήσεις της έδρας για το αν οι αστυνομικοί ενήργησαν σωστά, η μάρτυρας απαντούσε: «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Η αστυνομικός κατάθεσε στο δικαστήριο ότι όταν έφτασε στο σημείο της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εκείνος είχε ήδη δεχθεί τη θανατηφόρα επίθεση από τον Γιώργο Ρουπακιά: «Φτάσαμε στο σημείο και είδαμε τέσσερα με πέντε άτομα να χτυπιούνται. Τραβήξαμε τον Φύσσα προς τα πίσω, γιατί ήταν ο πιο νευριασμένος, του είπαμε να ηρεμήσει. Μου λέει: “Εμένα ρε;” και σηκώνει την μπλούζα του και είδαμε πως ήταν μαχαιρωμένος. Τον ρώτησα ποιος σε μαχαίρωσε; Μας έδειξε τον Ρουπακιά που εκείνη την ώρα έφευγε προς το αυτοκίνητό του. Άνοιγε την πόρτα να μπει μέσα. Είπα στους συναδέλφους μου πως αυτός είναι ο δράστης και εκείνοι τον πλησίασαν και τον κατέβασαν από το αμάξι».

Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, ο Γ. Ρουπακιάς ήταν ήρεμος ενώ αποχωρούσε, δεν έτρεχε, ενώ όταν τον ρώτησαν οι αστυνομικοί γιατί το έκανε, εκείνος απάντησε «γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου». Η μάρτυρας υποστήριξε πως δεν είδε συνοδηγό στο αυτοκίνητο του δράστη.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις της προέδρου αν ενήργησαν σωστά η αστυνομικός απαντούσε: «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, ήμασταν τέσσερις απέναντι σε 50 άτομα».

Όπως είπε η αστυνομικός, το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου ήταν σε υπηρεσία στο Κερατσίνι με συναδέλφους της, με δύο μηχανές, και ειδοποιήθηκαν να πάνε στο «Κοράλλι». Εκεί είδαν από τη μία πλευρά τέσσερα-πέντε άτομα και από την άλλη «40 με 50 άτομα, μαυροφορομένοι, κάποιοι φορούσαν άσπρα κράνη και κάποιοι κρατούσαν πιθανόν ρόπαλα… Μετά από λίγα λεπτά έρχεται ένας κύριος και μας δηλώνει ότι είναι συνάδελφος και πως συνέβη κάτι μεταξύ αναρχικών και χρυσαυγιτών, μια παρεξήγηση, και ότι το περιστατικό έληξε».

Η κυρία Λεγάτου κατέθεσε ότι περίπου 15 άτομα από τους χρυσαυγίτες άρχισαν να κατευθύνονται προς την Π. Τσαλδάρη: «Τους ακολουθήσαμε, και τότε άκουσα να φωνάζουν πιάστε τους. Έτρεχαν, φώναζαν και έβριζαν» είπε η αστυνομικός.

Πρόεδρος: Είδατε αυτούς τους 15 να τρέχουν και να βρίζουν. Δεν είδατε γιατί το έκαναν;

Μάρτυρας: Όχι. Ακολουθήσαμε τους 15, εγώ με τον Δεληγιάννη, και ο Τσολακίδης έγραφε (σ.σ. επίσης αστυνομικοί της ΔΙΑΣ).

Πρόεδρος: Αυτό το βρίσκετε σωστό; Να τρέχουν και να φωνάζουν και ο Τσολακίδης να γράφει ονόματα;

Μάρτυρας: Όχι ,δεν το βρίσκω σωστό.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, αυτή και οι συνάδελφοί της φώναζαν «Αστυνομία, σταματήστε», αλλά η αποκομμένη ομάδα δεν τους έδωσε σημασία και τους προσπέρασε κατευθυνόμενη στην Κεφαλληνίας και Π. Τσαλδάρη.

Πρόεδρος: Φτάνετε Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη. Τι βλέπετε;

Μάρτυρας: Υπήρχε μεγάλη ένταση, τρέχανε άτομα αριστερά-δεξιά. Μια οχλαγωγία, ένας χαμός. Τρέχανε και βρίζανε.

Πρόεδρος: Τι λέγανε βρίζοντας;

Μάρτυρας: Ελάτε εδώ ρε μαλάκες…

Πρόεδρος: Τι άλλο βλέπετε;

Μάρτυρας: Στον αριθμό 62 βλέπω 4-5 άτομα να τσακώνονται. Ήταν όλοι μαζί ένα κουβάρι. Χτυπιόντουσαν, κλωτσιές και μπουνιές. Φωνάξαμε «Αστυνομία, σταματήστε». Όταν φτάσαμε στο σημείο και φωνάξαμε, οι άλλοι που ήταν συγκεντρωμένοι έφυγαν, και έμειναν μόνο τέσσερα με πέντε άτομα.

Πρόεδρος: Τους 15 δεν τους προλαβαίνετε που φεύγουν; Με τι ρυθμούς κινείστε; Εσείς θεωρείται ότι οι κινήσεις που κάνατε ήταν αυτές που έπρεπε να κάνει ένας αστυνομικός;

Μάρτυρας: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε.

Πρόεδρος: Πώς αυτό που έγινε θα μπορούσε να αποτραπεί;

Μάρτυρας: Εμάς το σήμα μας ήταν για άλλο σκοπό. Μας είπαν για 50 άτομα που θα πήγαιναν στο «Κοράλλι». Ήμασταν οκτώ άτομα και ήταν 50. Καλέσαμε ενισχύσεις. Ήρθαν τα παιδιά μετά από πέντε λεπτά.

Πρόεδρος: Άλλον τρόπο είχατε για να δράσετε; Θεωρείτε ότι αυτό οφείλατε να κάνετε;

Μάρτυρας: Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτό.

Πρόεδρος: Κάποιος έκανε λάθος πάντως. Ή αυτός που έκανε τη διαβίβαση ή εσείς.

Μάρτυρας: Έπρεπε να στείλουν την ομάδα ΔΕΛΤΑ, τα ΜΑΤ… Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτό.

Πρόεδρος: Άλλο τρόπο δεν είχατε;

Μάρτυρας: Πιστεύω ότι κάναμε αυτό που μπορούσαμε, έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Ήμασταν τέσσερα άτομα και αυτοί 50. Κάναμε ό,τι καλύτερο.

Πρόεδρος: Πώς το εννοείτε το καλύτερο; Χάνει ένας άνθρωπος τη ζωή του και καμία σύλληψη δεν είχε γίνει από αυτούς που τρέχουν.

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να μην έχει συλληφθεί ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι λειτουργήσατε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις σας και τον όρκο σας;

Μάρτυρας: Φυσικά.

Πρόεδρος: Γιατί δεν πυροβολήσατε στον αέρα;

Μάρτυρας: Υπάρχει η δυνατότητα αυτή, αλλά υπήρχε αρκετός κόσμος, και εγώ δεν θα το έκανα.

Η αστυνομικός ρωτήθηκε αν είδε το μαχαίρι του Ρουπακιά και εκείνη απάντησε πως το είδε αργότερα και πως «ήταν ένα μικρό μαχαιράκι». Ρωτήθηκε επίσης πώς προέκυψαν δημοσιεύματα που τη φέρουν να συλλαμβάνει εκείνη τον Γ. Ρουπακιά. Η μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει. «Ίσως επειδή ήμουν η μόνη γυναίκα και επειδή ήμουν στο σημείο και φώναζα» απάντησε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.