Αλεξόπουλος και Μπούκουρας ξανά στο κάδρο της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή – “Συνολική υπεράσπιση” προκρίνει η συνήγορος Πανταζή

mpoukour_alexopoulosΈνα από τα ενδιαφέροντα παραλειπόμενα της δίκης της Χρυσής Αυγής είναι η στροφή των κατηγορουμένων Αλεξόπουλου και Μπούκουρα προς μια κοινή υπερασπιστική γραμμή με τους υπόλοιπους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Θυμίζουμε ότι τόσο ο πρώην βουλευτής Λάρισας Αλεξόπουλος όσο και ο πρώην βουλευτής Κορίνθου Μπούκουρας είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από τη Χρυσή Αυγή, παραδεχόμενοι την “εγκληματική” δράση της, την οποία ωστόσο οι ίδιοι δεν γνώριζαν και στην οποία δεν συμμετείχαν.

Όμως, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι Αλεξόπουλος και Μπούκουρας έχουν κάνει μια εντυπωσιακή στροφή. Αντιμέτωποι με τις αποκαλύψεις για τη δομή και την εκπαίδευση της εγκληματικής οργάνωσης, οι κατηγορούμενοι μέσω της συνηγόρου τους Βασιλικής Πανταζή οπισθοχωρούν έμπρακτα από τις δηλώσεις αποστασιοποίησης. Ενδεικτικά:

α. Αν και το δικαστήριο έχει πλέον γίνει κοινωνός – μέσω μαρτύρων – του βίντεο με τον πυρηνάρχη Πατέλη (το περίφημο “ό,τι κινείται σφάζεται”), οι κατηγορούμενοι Αλεξόπουλος και Μπούκουρας δεν προέβησαν σε οποιαδήποτε καταδικαστική δήλωση, παρά καλύφθηκαν από τον ισχυρισμό του συνηγόρου του Πατέλη κ. Γκαβέλα ότι επρόκειτο περί “ατυχούς δήλωσης”.

β. Στην αποκάλυψη ότι η “ασφάλεια” της τοπικής της Νίκαιας χρησιμοποιούσε ασύρματους και αλεξίσφαιρα γιλέκα, οι κατηγορούμενοι Αλεξόπουλος και Μπούκουρας αποδέχτηκαν διά της σιωπής τους τη δήλωση των συνηγόρων των υπολοίπων βουλευτών ότι “οι ασύρματοι είναι αγορασμένοι από τα Jumbo”, αποδεχόμενοι έτσι κατ’ ουσίαν τον ισχυρισμό της πολιτικής αγωγής που επιβεβαιώθηκε από αστυνομικό της ΕΛΑΣ.

mixalaros_asyrmatos“Jumbo”?

γ. Αντιμέτωποι με νέα στοιχεία για εκπαίδευση της Ασφάλειας Νίκαιας στην ύπαιθρο αλλά και στα γραφεια της τοπικής με μαχαίρια και πιστόλια, οι Αλεξόπουλος και Μπούκουρας όχι μόνον δεν δήλωσαν άγνοια (στις σχετικές φωτογραφίες της δικογραφίας εικονίζονται κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα να συμμετέχουν στις επίμαχες εκπαιδεύσεις), αλλά συντάχτηκαν ενεργά με τους συνηγόρους των υπολοίπων βουλευτών που δεν αρνήθηκαν ότι γνώριζαν τις εκπαιδεύσεις, αλλά περαιτέρω τις επιδοκίμασαν, μιλώντας για “paintball” και “μαθήματα αυτοάμυνας”.

Μάλιστα, επειδή η στάση αυτή των Μπούκουρα και Αλεξόπουλου κίνησε την προσοχή των παριστάμενων δημοσιογράφων, η συνήγορος των κατηγορουμένων Βασιλική Πανταζή δήλωσε ότι η υπεράσπιση είναι “συνολική” και ότι “ο εντολέας μου δεν κοιτάει μόνο τον εαυτό του” (δεν γνωρίζουμε αν η σχετική αναφορά αφορά και τον κατηγορούμενο Αλεξόπουλο, του οποίου μάλλον η υπεράσπιση ακολουθεί πλέον τη γραμμή του συγκατηγορουμένου του Μπούκουρα).

korinthiaki“Έχουμε επιλέξει να κάνουμε συνολική υπεράσπιση” λέει η συνήγορος Πανταζή, κατά δήλωσή της στην “Κορινθιακή” (21-22/11/2015).

Πρόκειται για μια ομολογουμένως εντυπωσιακή στροφή από τις αρχικές δηλώσεις των συγκεκριμένων κατηγορουμένων. Θυμίζουμε εδώ τη δήλωση Αλεξόπουλου όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Χρυση Αυγή:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Ο υπογεγραμμένος Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, βουλευτής Λάρισας, με την παρούσα σας δηλώνω την αποχώρηση μου από την κοινοβουλευτική ομάδα «Λαϊκός σύνδεσμος Χρυσή Αυγή» και σας δηλώνω ότι παραμένω ανεξάρτητος βουλευτής.

alexopoulos-epistoliΣτην απόφαση μου αυτή κατέληξα μετά από σωρεία αποκαλύψεων για τη δράση μελών της, που χαρακτηρίστηκε ως εγκληματική, την οποία ασφαλώς ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ και μάλιστα λυπάμαι γιατί δεν ενήργησα νωρίτερα και δεν διαφοροποίησα τη στάση μου όταν έβλεπα σε ποιους δρόμους οδηγούνται μια πολιτική προσπάθεια που εγώ την πίστεψα ως πατριωτική, αντισυστημική, κοινωνική και κατέληξε να χαρακτηρίζεται από δράσεις και ενέργειες που εγώ, αλλά και πολλοί συναγωνιστές μου καταδικάζουμε απερίφραστα και μετανιώνω που έστω και άθελά μου συνδέθηκα πολιτικά με αυτές.

Στη σημερινή μου δήλωση θα ήθελα να είχα προβεί νωρίτερα, αλλά δεν το έκανα για λόγους που επιφυλάσσομαι να αναφέρω στο μέλλον. Το αποφάσισα όμως γιατί δεν μου επιτρέπει πλέον η συνείδηση μου να συνδέω τις πατριωτικές και εθνικιστικές μου ιδέες με τέτοιου είδους ενέργειες και πρακτικές».

Η εκ νέου συνταύτιση Μπούκουρα-Αλεξόπουλου με την υπερασπιστική γραμμή των υπολοίπων βουλευτών της Χρυσής Αυγής είναι μια κίνηση υψηλού κινδύνου. Θυμίζουμε ότι η καταδίκη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.