Πρόεδρος Λεπενιώτη: “Η δίκη διεξάγεται με βάση το κατηγορητήριο και μόνο” – Εκτός αντικειμένου δίκης οι ερωτήσεις των “δύο άκρων”

karagiannidou_2(Κείμενο: Ελευθερία Κόλλια, Το Βήμα, 10/12/2015)

Με την ένταση στο «κόκκινο» εξελίσσεται από το πρωί της Πέμπτης η εξέταση της αυτόπτη μάρτυρος κυρίας Παρασκευής Καραγιαννίδου από την υπεράσπιση κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στον Κορυδαλλό.

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε επικίνδυνα όταν ο κ. Γιώργος Μιχαλόλιας, συνήγορος του Δημήτρη Κουκούτση, επέδειξε στη μάρτυρα φωτογραφίες από συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με διακριτά κράνη και μαδέρια, ρωτώντας τη αν της προκαλούν φόβο. Η ένταση πυροδοτήθηκε ξανά όταν ο συνήγορος κ. Γιάννης Ζωγράφος επεχείρησε να υποβάλει ερώτηση βάσει αποσπάσματος από το βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη «Σταλινισμός», ενώ η αίθουσα μετατράπηκε σε αρένα όταν ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, κ. Ρουσόπουλος, ζήτησε να κρατηθεί η μάρτυς και να ασκηθεί δίωξη για ψευδορκία. Αίτημα που στηρίχθηκε και από την κυρία Δήμητρα Βελέντζα, η οποία ισχυρίσθηκε ότι η μάρτυς δεν ήταν στο σημείο της δολοφονίας.

Ο θείος του Παύλου Φύσσα, αδελφός της μητέρας του Μάγδας αντέδρασε έντονα (“κωλοφασίστες, ναζί”, φώναζε) με κάποιους από τους δικηγόρους να του “γυρίζουν” την επίθεση. Αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθούν ύβρεις από τον δικηγόρο του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλούδη, και του συγγενή Φύσσα, και η αστυνομία να μεσολαβεί για να αποτρέψει τα χειρότερα.

Αναλυτικότερα:

«Ντροπή, δεν δικάζεται εδώ το ΚΚΕ, δεν είναι στο κατηγορητήριο», φώναξε ο κ. Αγγελος Βρεττός, εκ της Πολιτικής Αγωγής, ο οποίος εκπροσωπεί το ΠΑΜΕ, στον Γιώργο Μιχαλόλια, κατά την επίδειξη των σχετικών φωτογραφιών στη μάρτυρα.

Η πρόεδρος διέκοψε για λίγα λεπτά τη διαδικασία, το κλίμα ωστόσο δεν αποφορτίστηκε.

Επειτα από τη διακοπή η πρόεδρος διάβασε από έδρας δήλωσή της, η οποία αναφέρει τα εξής: «Εδώ είναι αίθουσα δικαστηρίου όπου δικάζονται συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι. Δεν επιτρέπεται ο χώρος να μετατρέπεται σε χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτή η πόλωση για πολιτικούς λόγους είναι ανεπίτρεπτη και δεν οδηγεί πουθενά. Δεν έχει θέση σε δικαστική αίθουσα».

Το βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη “Σταλινισμός”, έγινε αντικείμενο έριδος μεταξύ του Γιάννη Ζωγράφου, συνηγόρου του Νίκου Μίχου, και της προέδρου κυρίας Μαρίας Λεπενιώτη, καθώς η τελευταία δεν του επέτρεψε να κάνει χρήση αποσπάσματος προκειμένου να υποβάλει ερώτηση στη μάρτυρα. “Δεν είναι αντικείμενο του κατηγορητηρίου”, του τόνισε.

Παρά το γεγονός ότι η κυρία Καραγιαννίδου είχε καταθέσει σε ερώτηση του συνηγόρου ότι δεν γνωρίζει την οργάνωση άλλων κομμάτων, εντούτοις ο κ. Ζωγράφος επέμεινε: «η δομή και η πειθαρχία της Χρυσής Αυγής, υπάρχει και σε άλλα κόμματα;», «Γνωρίζετε αν στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, υπάρχει συγκεκριμένη πειθαρχία;», «Είναι πρωτοφανές; Ή το έχετε ξανακούσει;»

Η μάρτυς απαντούσε ότι «δεν γνωρίζει», «δεν έχει ξανακούσει», μέχρι που μία ερώτηση του συνηγόρου προκάλεσε την παρέμβαση της προέδρου.

Συνήγορος: Ξέρετε αν σε κανένα άλλο κόμμα, η προδοσία τιμωρείται;

Η Πολιτική Αγωγή διαμαρτύρεται.

Πρόεδρος: Εδώ, έχουμε μετακινηθεί πενήντα χρόνια πίσω. (…) Η πόλωση είναι μεταξύ σας, ανάμεσα στους δικηγόρους, οι λιγοστοί κατηγορούμενοι που υπάρχουν, δεν μιλάνε.

Συνήγορος: Ποια είναι η δομή ενός κοινοβουλευτικού κόμματος που θεωρείται συμβατή με τα δημοκρατικά ιδεώδη;

Πρόεδρος: Αλλη ερώτηση.

Συνήγορος: Εχετε ακούσει μέλη της Χρυσής Αυγής να προτρέπουν σε πράξεις βίας;

Μάρτυς: Ναι…

Συνήγορος: Μόνο μέλη της Χρυσής Αυγής, προτρέπουν σε βία. Και τι είναι βία;

Πρόεδρος: Αφήστε το τι είναι βία…

Συνήγορος: Πώς προτρέπουν σε βία;

Μάρτυς: Με το “ό,τι κινείται, σφάζεται”.

Η μάρτυς ζητεί να σταθεί ο συνήγορος σε μεγαλύτερη απόσταση, γιατί «την αγχώνει».

Συνήγορος: Την επίκληση της χρήσης βίας, την έχετε ακούσει από άλλο πολιτικό φορέα;

Μάρτυς: Δεν την έχω ξανακούσει.

Συνήγορος: Η βία της πλουτοκρατίας μπορεί να τσακιστεί, μόνο με τη βία…

Πρόεδρος: Αλλη ερώτηση…

Η κυρία Λεπενιώτη προειδοποίησε Πολιτική Αγωγή και υπεράσπιση ότι θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα, αν συνεχιστούν οι εκατέρωθεν αντιδράσεις – παρεμβάσεις.

Ήταν η στιγμή που σηκώθηκε ο κ. Ρουσόπουλος για να ζητήσει την κράτηση της μάρτυρος και την άσκηση δίωξης σε βάρος της για ψευδορκία. Βασικό επιχείρημα, η απάντησή της στον αναπληρωτή εισαγγελέα κ. Στέλιο Κωσταρέλο ότι δεν τηρεί διαδικτυακή φιλία με φίλο του Παύλου Φύσσα.

Τον συνήγορο συνέδραμε η κυρία Βελέντζα, ενώ το ακροατήριο είχε αρχίσει να βράζει…

Η πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία, αλλά οι ύβρεις και οι απειλές δεν σταμάτησαν.

«Θα γίνει άλλο δικαστήριο, μετά, και θα τα πούμε», φώναζε ο θείος του Παύλου Φύσσα, αφού τον απομάκρυναν οι αστυνομικοί.

Το αίτημα της ψευδορκίας

Η εισαγγελέας κυρία Αδαμαντία Οικονόμου τοποθετήθηκε ως προς το αίτημα της υπεράσπισης για κράτηση της μάρτυρος, για ψευδορκία.

Η κυρία Οικονόμου τόνισε ότι στην περίπτωση κατά την οποία γίνει δεκτό το αίτημα, η μάρτυς θα πρέπει να κρατηθεί σε ειδικό χώρο, ο οποίος δεν υπάρχει υπό τις παρούσες συνθήκες. Επιπλέον, τόνισε η ίδια, η κράτησή της δεν είναι δυνατή καθώς η υπόθεση δεν μπορεί να περαιωθεί άμεσα.

“Πρόκειται για αμφίσημα ερμηνευόμενη θέση”, παρενέβη ο κ. Κώστας Παπαδάκης, εκ της Πολιτικής Αγωγής, σημειώνοντας ότι αφήνεται να εννοηθεί η θέση “θεωρώ ότι είπε ψέματα, αλλά δεν έχουμε χώρο να την κρατήσουμε”.

Ο ίδιος σχολίασε και τη στάση της υπεράσπισης : “πρόκειται για πρακτική επαναλαμβανόμενη σε κάθε μάρτυρα κατηγορίας, εντάσσεται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων”.

Ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Βασίλης Οπλαντζάκης κάλεσε το δικαστήριο να τοποθετηθεί επί δυο αιτημάτων του: τόσο αυτού για αυτοψία στο σημείο της δολοφονίας, όσο και αυτού για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του αστυνομικού Ρώτα με την κυρία Καραγιαννίδου.

Η Πολιτική Αγωγή διερωτήθηκε γιατί η κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση να γίνει με τον συγκεκριμένο αστυνομικό και όχι με όλους.

“Η κυρία Καραγιαννίδου επιχειρεί επιμόνως να τοποθετήσει τον Ιωάννη Καζαντζόγλου στο σημείο της δολοφονίας”, τόνισε η συνήγορος του Δήμητρα Βελέντζα, συνδράμοντας τον κ. Οπλαντζάκη. Αμφότεροι επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει καταθέσει πως ουδείς επεχείρησε να απελευθερώσει τον Ρουπακιά από τα χέρια της Αστυνομίας κατά τη σύλληψή του.

One thought on “Πρόεδρος Λεπενιώτη: “Η δίκη διεξάγεται με βάση το κατηγορητήριο και μόνο” – Εκτός αντικειμένου δίκης οι ερωτήσεις των “δύο άκρων”

  1. Pingback: Η Δίκη –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.