Ο «ισόθεος Χίτλερ» έκανε το δικαστήριο… σαλούν [9-12-2015]

karagiannidou_3Μόνο στα χέρια δεν πιάστηκαν οι δικηγόροι, με την υπεράσπιση να αμφισβητεί ακόμη και την παρουσία της μάρτυρα στο σημείο της δολοφονίας και να μετράνε με μέτρο μέσα στην αίθουσα την απόσταση μεταξύ της στάσης που καθόταν εκείνο το βράδυ η Π. Καραγιαννίδου.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 10/12/2015)

Μετ’ εμποδίων, λόγω των έντονων αντεγκλήσεων από τα δικηγορικά έδρανα των δύο πλευρών, συνέχισε και χθες την κατάθεσή της η αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτα Καραγιαννίδου. Η δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής διεξήχθη κανονικά στο Κορυδαλλό, παρά την έναρξη της επταήμερης αποχής των δικηγόρων, καθώς τόσο οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής όσο και της υπεράσπισης εξασφάλισαν άδειες για να παραστούν στη διαδικασία από τους δικηγορικούς συλλόγους της Αθήνας και του Πειραιά.

Πολλές ήταν οι φορές κατά τη χθεσινή 37η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου η πρόεδρος της έδρας Μαρία Λεπενιώτη αναγκάστηκε να απευθύνει νουθεσίες εκατέρωθεν… καθώς αμφότεροι διέκοπταν τη διαδικασία διαμαρτυρόμενοι για την υποβολή ερωτήσεων προς τη μάρτυρα.

«Επιτέλους, δεν είναι αυτή συμπεριφορά μεταξύ συναδέλφων», είπε η πρόεδρος προς τα έδρανα των υπερασπιστών που αντέδρασαν έντονα φωνάζοντας, όταν ο εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής Θ. Θεοδωρόπουλος διατύπωνε ερωτήσεις προς τη μάρτυρα «για τη σχέση που είχαν τα Ες-Ες με την Ιστορία της Ελλάδας… και για τον ισόθεο Χίτλερ».

Θεοδωρόπουλος: Κυρία πρόεδρε, γιατί φωνάζουν; Γιατί ανησυχούν αφού δεν είναι φασίστες;

Υπεράσπιση: Δεν ντρέπεστε…

Οι απαξιωτικές αντιδράσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων ανάγκασαν την πρόεδρο να παρατηρήσει ακόμα μία φορά με έκπληκτο ύφος: «Δεν είναι συμπεριφορά αυτή δικηγόρων. Συνάδελφοι είστε, σε άλλες υποθέσεις είστε μαζί στα ίδια έδρανα…»

Θεοδωρόπουλος: Με κάποιους ναι, και εκφράζω τη λύπη μου γι’ αυτό, με άλλους όχι.

Η μάρτυρας χαρακτήρισε ως τάγμα εφόδου την ομάδα που επιτέθηκε το μοιραίο βράδυ στο Κερατσίνι στον Παύλο Φύσσα και στην παρέα του, ενώ για το πού παραπέμπει ο ισόθεος Χίτλερ, που γράφει η επίσημη εφημερίδα της Χρυσής Αυγής, η μάρτυρας απάντησε ότι «είναι ναζί».

Παράλληλα και χθες η μάρτυρας επανέλαβε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι όταν έφτασε στο σημείο της επίθεσης ο Γ. Ρουπακιάς, οι υπόλοιποι χρυσαυγίτες δεν έφυγαν, αλλά έκαναν γύρω του κλοιό.

Ελένη Ζαφειρίου: Εχετε ακούσει κάποια αποδοκιμασία από το κόμμα της Χρυσής Αυγής για εγκληματικές ενέργειες που της αποδίδονται;

Μάρτυρας: Εχω ακούσει τον Μιχαλολιάκο να παίρνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Φύσσα.

Ο… αμφισβητίας

Η υπεράσπιση πάντως αμφισβήτησε ευθέως την παρουσία της μάρτυρα στο σημείο και της ζήτησε να περιγράψει τα χαρακτηριστικά του Παύλου Φύσσα, ενώ ζήτησε να μάθει και τα πολιτικά της φρονήματα, σε ερωτήσεις του τύπου «σας εκφράζει κάποιο κόμμα». Οι αντιδράσεις αυτή τη φορά από τη πλευρά της πολιτικής αγωγής ήταν έντονες και πάλι, όπου ανάγκασε την πρόεδρο να επιβάλει την τάξη και να ζητήσει να καταγραφούν στα πρακτικά οι διακοπές της διαδικασίας από τον Στάθη Καρυδομάτη.

Η πρόεδρος διέκοψε για λίγα λεπτά τη δίκη και πάλι, όταν ο συνήγορος της υπεράσπισης Δημήτρης Παπαδέλλης πίεσε τη μάρτυρα να πει τι γνωρίζει για τις έννοιες «περιφερειάρχης», και «πυρηνάρχης». Ποια είναι η έννοια της περιφέρειας, ποιες οι αρμοδιότητες του περιφερειάρχη, επέμεινε ο δικηγόρος. Οταν η πολιτική αγωγή αντέδρασε στις ερωτήσεις του ο συνήγορος φώναξε: «Εγώ ρωτάω για το σήμερα, όχι για το 1946…».

Τη διενέργεια αυτοψίας στον χώρο του εγκλήματος, ώστε να μετρηθεί η απόσταση από το παγκάκι που βρισκόταν η μάρτυρας μέχρι το σημείο στην οδό Τσαλδάρη, στο οποίο έγινε η τελική επίθεση των χρυσαυγιτών και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ζήτησε από το δικαστήριο ο Βασίλης Οπλαντζάκης, συνήγορος του κατηγορουμένου Γ. Καζαντζόγλου.

Μάλιστα, νωρίτερα ο συνήγορος που αμφισβητεί την αξιοπιστία της αυτόπτη μάρτυρα Π. Καραγιαννίδου, με μια μεζούρα που την άνοιξε μέσα στο δικαστήριο άρχισε να μετρά με τη βοήθεια του συνηγόρου του Γ. Ρουπακιά την απόσταση με βάση τις εκτιμήσεις της μάρτυρα. Ο θείος του Παύλου Φύσσα που βρισκόταν στο ακροατήριο φώναξε στην πρόεδρο: «Εδώ έχουμε το αίμα του παιδιού μας απάνω μας και προκαλούνε. Αυτό είναι κωμωδία, μην το επιτρέπετε…».

Οι ερωτήσεις του Γιώργου Μιχαλόλια, συνηγόρου υπεράσπισης του Δημήτρη Κουκούτση, δυναμίτισε και πάλι το κλίμα μέσα στη δικαστική αίθουσα και η πρόεδρος αυτή τη φορά διέκοψε τη διαδικασία για σήμερα. Αφορμή για την ένταση στάθηκε αυτή τη φορά η διαδικτυακή φιλία της μάρτυρα με μέλος της παρέας του Παύλου Φύσσα και βασικού μάρτυρα στη δίκη, την οποία και εντόπισε η υπεράσπιση στην προσωπική σελίδα της στο Facebook και τα «like» της σε αντιφασιστικά σχόλια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.