Το… facebook στην υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής [3/12/2015]

zorzou3(Συντάκτης: Αντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 4/12/2015)

Από την προσπάθεια της υπεράσπισης να υπονομεύσει την αξιοπιστία της μάρτυρα Δήμητρας Ζώρζου χαρακτηρίστηκε η 33η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Ενδεικτικές ήταν οι ερωτήσεις του Γιώργου Μιχαλόλια, συνήγορου του Κουκούτση, ο οποίος αρχικά ρώτησε τη μάρτυρα αν έχει τοποθετηθεί δημόσια για τη Χρυσή Αυγή και στη συνέχεια άρχισε να διαβάζει αναρτήσεις της στο facebook, από τις οποίες φαίνεται η αντιφασιστική στάση της.

Η πρώτη ανάρτηση έγινε την επόμενη μέρα της απόπειρας ανθρωποκτονίας των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, ενώ ακολούθησαν κι άλλες κατά του Κασιδιάρη και γενικότερα κατά της ναζιστικής οργάνωσης και της εγκληματικής της δράσης.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η ανάγνωση των αναρτήσεων προκάλεσε ένταση ανάμεσα στην πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση και η πρόεδρος προχώρησε στη διακοπή της διαδικασίας.

Οταν η έδρα επανήλθε η μάρτυρας κατήγγειλε νέες απειλές εναντίον της και συγκεκριμένα ότι την ώρα που έφευγε από την αίθουσα άκουσε από την υπεράσπιση τη φράση «πάρτε την αλλά δεν τη σώζετε».

Η δίκη συνεχίστηκε με τις ερωτήσεις του Γ. Μιχαλόλια στο ίδιο πνεύμα, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ρώτησε τη Δ. Ζώρζου για το αν την προηγούμενη ημέρα της κατάθεσής της στην ανακρίτρια Πειραιά, είχε αναρτήσει φωτογραφία με πανό που έλεγε «η μπάλα θα παιχτεί με τα κεφάλια των ναζί».

Η πρόθεση του συνηγόρου Κουκούτση ήταν προφανής. Μόνο που στη φράση της ανάρτησης δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα της οργάνωσης κι έτσι ο δικηγόρος φαίνεται ότι στη λέξη «ναζί» αναγνώρισε τη Χρυσή Αυγή, αποδεχόμενος ουσιαστικά τον χαρακτηρισμό.

Η απάντηση της μάρτυρα ήταν ότι είναι «αντίθετη με τον ναζισμό και έχει γίνει ο πόλεμος γι’ αυτό». Αλλωστε τη στάση της αυτή δεν την έκρυψε ήδη από την πρώτη μέρα που ανέβηκε στο βήμα.

Ο Γ. Μιχαλόλιας στάθηκε και στο γεγονός ότι η Δ. Ζώρζου είναι φίλη στο facebook με φίλους του Παύλου Φύσσα. Εκείνη εξήγησε ότι τους έκανε φίλους «μετά τη δολοφονία, αν κάτι συνέβαινε σε κάποιον από εμάς κάποιος θα έπρεπε να το ξέρει».

Η μάρτυρας ρωτήθηκε επίσης εάν ήταν σε κάποια Νεολαία κόμματος και διευκρίνισε ότι δεν είναι ενταγμένη.

Ο συνήγορος του Αναδιώτη ρώτησε τη μάρτυρα εάν τα γυαλιά που φοράει «είναι θεραπευτικά», με την πρόεδρο να του ζητάει να κάνει άλλη ερώτηση κι εκείνον να επιμένει.

Οταν η μάρτυρας επανέλαβε ότι είδε τον Ρουπακιά να πλησιάζει τον Φύσσα, να τον παίρνει αγκαλιά και να κάνει δυο κινήσεις του χεριού που δεν κατάλαβε τότε τι ήταν, η συνήγορος Δ. Βελέτζα ρώτησε «για ποιο λόγο στη δεύτερη κατάθεση αναφέρετε ότι τον μαχαίρωσε;».

«Προς Θεού, τώρα αμφισβητούμε και το μαχαίρωμα», αναφώνησε ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής, Α. Τζέλλης.

Τέλος, αναφορικά με την κατάθεση της Δ. Ζώρζου ότι αυτός που είδε να βγαίνει από το αυτοκίνητο του Ρουπακιά (έχει αναγνωρίσει τον σωματότυπο του Καζαντζόγλου) προσπάθησε να αποσπάσει τον Ρουπακιά από τον αστυνομικό που πήγε να τον συλλάβει, ο συνήγορος του Καζαντζόγλου ζήτησε την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση της μάρτυρα με τον αστυνομικό Ρώτα.

Το αίτημα αυτό μάλιστα η εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτό. Η πολιτική αγωγή παρατήρησε ότι δεν υποδείχτηκαν αντιφάσεις στην κατάθεση της Ζώρζου και ως εκ τούτου το αίτημα είναι αόριστο. Η έδρα επιφυλάχθηκε και διέκοψε για σήμερα.

■ Η ενημέρωση για τη συνεδρίαση προέρχεται από το Παρατηρητήριο για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής (Golden Dawn Watch) λόγω της 24ωρης απεργίας της ΕΣΗΕΑ.

One thought on “Το… facebook στην υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής [3/12/2015]

  1. Pingback: Η Δίκη –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.