Ερώτηση του ΚΚΕ για τη μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής σε αίθουσα του Εφετείου Αθήνας

xrysi_avgi_diki_2(Κείμενο: 902.gr, 27/11/2015)

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής σε αίθουσα του Εφετείου Αθήνας κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Απρίλη, ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, σε προκάτ αίθουσα που διαμορφώθηκε στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, η δίκη των κατηγορουμένων της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Η παραπάνω αίθουσα διεξαγωγής της δίκης είναι -κατά κοινή ομολογία- εντελώς ακατάλληλη για τις ανάγκες της ιδιαίτερα σοβαρής, ιστορικής και πολυπρόσωπης αυτής δίκης (έλλειψη επαρκούς υλικοτεχνικής υποδομής, δυσκολία πρόσβασης δημοσιογρά­φων και κοινού κλπ.), ενώ δημιουργεί εμπόδια και στην ομαλή μετακίνηση των μαθητών σχολείων της περιοχής, λόγω του αποκλεισμού από τις αστυνομικές δυνάμεις παρακείμενου κεντρικού δρόμου. Επίσης, είναι γνωστό ότι στις 22 Οκτωβρίου, ημέρα της μεγάλης νεροποντής στην Αττική, στην αίθουσα μπήκαν νερά και διακόπηκε, για κάποιο διάστημα, η διαδικασία.

Η ακαταλληλότητα της συγκεκριμένης αίθουσας, όπως επιβεβαιώθηκε και στην πράξη κατά τη διάρκεια της δίκης μέχρι τώρα, είχε επισημανθεί ήδη από την έναρξή της από τους παράγοντες της δίκης, τους δημοσιογράφους, αλλά και από το Δήμο καθώς και μαζικούς φορείς του Κορυδαλλού, που ζήτησαν επανειλημμένα με διαβήματα, κινητοποιήσεις κλπ. τη μεταφορά της δίκης σε αίθουσα του Εφετείου Αθήνας, που είναι άλλωστε και ο φυσικός χώρος της.

Η οξύτητα των προβλημάτων που δημιουργούνται τόσο μέσα στην αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού όπου διεξάγεται η δίκη, όσο και έξω από αυτήν, αναγνωρίστηκε τον περασμένο Μάη -λίγο μετά την έναρξή της- και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος δεσμεύτηκε δημόσια με ανακοίνωσή του ότι θα δρομολογηθεί η μεταφορά της στην υπό κατασκευή νέα αίθουσα του Εφετείου Αθήνας, η οποία επρόκειτο να παραδοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, και ότι θα φρόντιζε, μάλιστα, μέχρι τότε για την προσωρινή μεταφορά της σε άλλη κατάλληλη αίθουσα.

Ωστόσο, επτά μήνες μετά και παρότι έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από το ίδιο το Δικαστήριο, δεν υπήρξε καμία διευθέτηση ούτε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αντίθετα, η αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθήνας, στην οποία θα μπορούσε να μεταφερθεί η συγκεκριμένη δίκη, διατέθηκε για να διεξαχθεί η δίκη της υπόθεσης λαθρεμπορίας ναρκωτικών του “NOOR 1”, μετά από σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπό την προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός:

– Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει για την υλοποίηση της δέσμευσής του για τη μεταφορά της συγκεκριμένης δίκης των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής σε αίθουσα του Εφετείου Αθήνας;».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.