«Ηταν συντεταγμένοι και συντονισμένοι» [24-11-2015]

doulvaris Ο μάρτυρας, Γιώργος Δούλβαρης, περιέγραψε το πώς βγαίνοντας από το «Κοράλλι» είδε στην αρχή μαζεμένα 10 με 15 άτομα πάνω στον δρόμο | EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, Αντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 25/11/2015)

Στη χθεσινή 32η συνεδρίαση του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής κατέθεσε ο στενός φίλος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Δούλβαρης. Η κατάθεσή του ήταν εξαιρετικά φορτισμένη με την εύλογη συγκίνηση ενός νέου ανθρώπου που είδε σχεδόν μπροστά στα μάτια του να χάνεται από δολοφονικά χτυπήματα ο φίλος του. Χρειάστηκε μάλιστα σε κάποιο σημείο η πρόεδρος να διακόψει για λίγο προκειμένου ο μάρτυρας να συνέλθει από τη φόρτιση.

Από την πρώτη στιγμή που ο Γ. Δούλβαρης μπήκε στο «Κοράλλι» και είδε απέναντι τους δύο χρυσαυγίτες είχε έντονη την αίσθηση της απειλής κι αυτό διέτρεξε όλη του την κατάθεση. «Μας κοίταζαν έντονα συνεχώς. Αισθανόμουν το βλέμμα τους» είπε. Ο μάρτυρας περιέγραψε το πώς βγαίνοντας από το «Κοράλλι» είδε στην αρχή μαζεμένα 10 με 15 άτομα πάνω στον δρόμο. Ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν θαμώνες που βγήκαν από την καφετέρια, ότι αυτοί «φορούσαν μαύρα ρούχα, φορούσαν κράνη, κρατούσαν ξύλα, έβριζαν και απειλούσαν την παρέα μου».

Στη συνέχεια οι φίλοι του Παύλου, σύμφωνα με τον μάρτυρα, αποφάσισαν να φύγουν από εκεί και πέρασαν απέναντι στην οδό Τσαλδάρη ενώ, στο μεταξύ, 5-6 μηχανές δικάβαλες πλησίασαν και ενσωματώθηκαν με τους άλλους.

Είχαν εξαγριωθεί κι άρχισαν να βρίζουν και να απειλούν πιο έντονα. Αμέσως μετά άρχισαν ποδοβολητά και ξεκίνησαν την επίθεση.

Μας φώναζαν “κότες, πού πάτε και φεύγετε”, μας έβριζαν, ήταν πια γύρω στα 30 άτομα. Ξεκινήσαμε να τρέχουμε κι εγώ έστριψα στο πρώτο στενό.

Είδα ότι ο Παύλος δεν έτρεχε μαζί μου και έκανα τρέχοντας τον γύρο του τετραγώνου και έφτασα ξανά στο σημείο. Δεν μας βοήθησε κανένας, ούτε οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που ήταν εκεί.

Τους φώναζε η Χρύσα, αλλά δεν βοήθησαν. Οταν ξαναγύρισα είδα τον Παύλο χτυπημένο, το ασθενοφόρο αργούσε κι έτρεξα να φέρω από το σπίτι μου αυτοκίνητο για να τον μεταφέρω. Οταν γύρισα είχε ήδη φύγει και πήγα στο νοσοκομείο.

Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η περιγραφή του μάρτυρα, που απάντησε στην ερώτηση της προέδρου για το πώς εξηγεί αυτήν την επίθεση, λέγοντας ότι ίσως έγινε επειδή «είμαστε αντίθετοι από αυτούς και από τα ρούχα και τα δικά μας χαρακτηριστικά ξεχωρίζαμε σαν παρέα».

Πρόεδρος: Κατά ποίων στρέφονται (σ.σ. οι χρυσαυγίτες);

Μάρτυρας: Σε όποιον είναι κόντρα στις ιδέες τους.

Πρόεδρος: Τι ξέρετε για τα τάγματα εφόδου;

Μάρτυρας: Φοράνε στρατιωτικά και τρομοκρατούν τον κόσμο με επιθέσεις.

Οι ερωτήσεις της εισαγγελέως περιορίστηκαν στο τι έκαναν οι χρυσαυγίτες μέσα στο «Κοράλλι», ενώ η ίδια σημείωσε διαφορές στις παλιές καταθέσεις του μάρτυρα (σχετικά με το τι κρατούσαν οι χρυσαυγίτες στα χέρια). Τον ρώτησε επίσης για το αν άκουσε παράγγελμα την ώρα της επίθεσης κι εκείνος απάντησε ότι μέσα στην οχλαγωγία δεν άκουσε τίποτα.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας ρώτησε τον μάρτυρα αν ειδικά ο Παύλος Φύσσας ήταν στόχος, μια και αρχικά είχε πει ότι κάποιοι ειδοποίησαν και ήρθε ο Ρουπακιάς και μαχαίρωσε τον Παύλο. «Δεν γνωρίζω αν ειδικά ο Παύλος ήταν ο στόχος ή αν θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε από την παρέα μας» απάντησε ο μάρτυρας.

«Ηθελαν να δείξουν τη δύναμή τους»

Στις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής σχετικά με τους επιτιθέμενους χρυσαυγίτες απάντησε: «Είδα ένα σώμα, άτομα παραταγμένα, ένα λόχο, φωνάζανε και μας τρομοκρατούσαν». Σε ερώτηση του Δημήτρη Ζώτου για το αν κατάλαβε γιατί έγινε η επίθεση, απάντησε: «Υποθέτω για να δείξουν ότι κάτι είναι, για να δείξουν τη δύναμή τους». Στο σημείο αυτό ο μάρτυρας με αυτά τα απλά λόγια συνόψισε περίπου τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης που χρησιμοποιεί τη βία ως μήνυμα.

»Οι συνήγοροι υπεράσπισης που ακολούθησαν επιχείρησαν να καταδείξουν με τις ερωτήσεις τους στον μάρτυρα ότι είτε υπήρξε συμπλοκή είτε όχι όλα έγιναν τελικά τυχαία. Ο μάρτυρας συνέχισε να απαντάει και επανέλαβε ότι οι χρυσαυγίτες «ήταν συντεταγμένοι και συντονισμένοι». Σε ερώτηση συνηγόρου Π.Α. για την υπόθεση του ΠΑΜΕ σχετικά με το τι είναι η Χ.Α. απάντησε: «Είναι ρατσιστική και φασιστική» και ξεκαθάρισε ότι «για μένα λόχος και τάγμα είναι το ίδιο. Ηταν οργανωμένο χτύπημα, είχανε εντολές και πράξανε ανάλογα».

Οι λεπτομέρειες στις καταθέσεις του μάρτυρα απασχόλησαν την υπεράσπιση των κατηγορουμένων που προσπαθούσε να αποδείξει ότι η παρέα του Φύσσα προκάλεσε τις αντιδράσεις, ότι συγκεντρώθηκαν εκεί για να συμπλακούν κ.λπ. Μάλιστα ο συνήγορος του Κορκοβίλη έφτασε στο σημείο να ρωτήσει το πώς τους κυνήγησαν 30 άτομα και δεν κατάφεραν να πιάσουν κανέναν! Πιάνοντας δε το… νήμα ο συνήγορος του Παππά (Π. Σταυριανάκης) ρώτησε τον μάρτυρα πώς εξηγεί το ότι οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους απειλούμενους φίλους του Φύσσα, με τον μάρτυρα να απαντάει ότι στον ίδιο έκανε εντύπωση ότι δεν συνέλαβαν ούτε έναν από τους επιτιθέμενους!

Ο συνήγορος του Κουκούτση (γιος του Τ. Μιχαλόλια) ζήτησε να του διευκρινίσει ο μάρτυρας αν μπουλούκι και λόχος είναι το ίδιο και τι εννοούσε όταν στην αρχική του κατάθεση είχε πει ότι καταπάνω τους έτρεχαν κάποιοι που θα μπορούσαν να είναι και πατεράδες τους. «Εγώ είδα ένα παραταγμένο πράγμα να έρχεται κατά πάνω μας και ανάμεσά τους ήταν και άτομα μπορεί και 50 ή 60 χρόνων», απάντησε ο μάρτυρας.

Οι ερωτήσεις που δημιούργησαν μεγάλο θόρυβο στην αίθουσα ήταν εκείνες του συνηγόρου του Ρουπακιά που προκάλεσαν και την αντίδραση της μητέρας του Παύλου Φύσσα, μια και αφορούσαν τις σχέσεις του Παύλου με τους γονείς του ή το αν είχε καταναλώσει πολύ αλκοόλ εκείνο το βράδυ! Σε όσους είχαν παρακολουθήσει τη δίκη Κορκονέα θύμισαν τις αντίστοιχες ερωτήσεις του συνηγόρου του για τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και το «ποιόν» του.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.