«Αυτός μοιάζει με τον συνοδηγό του Ρουπακιά» [25-11-2015]

zorzou3(Κείμενο: Μαρία Δήμα, Αντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 27/11/2015)

Απειλές, ένταση, δάκρυα και τους συνήθεις αφορισμούς κατά των κακών μίντια που μεροληπτούν δημοσιογραφικά σε βάρος των κατηγορουμένων είχε η χθεσινή 33η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής αυγής.

Η ένταση ξεκίνησε όταν η αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Φύσσα, φοιτήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Δήμητρα Ζώρζου αναγνώρισε με θάρρος στον σωματότυπο του κατηγορούμενου Ιωάννη Καζαντζόγλου, τον συνοδηγό του Γιώργου Ρουπακιά το βράδυ της δολοφονίας.

Αν και η μάρτυρας δεν είδε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, επιβεβαίωσε δύο φορές ότι ο Καζαντζόγλου διαθέτει τον σωματότυπο του συνοδηγού του αυτοκινήτου του Ρουπακιά, ο οποίος και προσπάθησε να απομακρύνει τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ την ώρα που συνελάμβανε τον δράστη.

«Με θυμάσαι εμένα από κείνο το βράδυ;», της είπε με έντονο ύφος ο Καζαντζόγλου μετά την αναγνώριση. Η φοιτήτρια ένιωσε να απειλείται και κλαίγοντας αποχώρησε γρήγορα από το έδρανο του μάρτυρα, ενώ η πρόεδρος διέκοψε προσωρινά τη διαδικασία.

«Δεν θα την τρομοκρατήσετε!» φώναζαν οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, «είναι βαλτή» έλεγαν οι δικηγόροι της υπεράσπισης, «φασίστες» ακουγόταν από το ακροατήριο, ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ανδρέας Τζέλλης αποχώρησε εκνευρισμένος γιατί όπως είπε άκουσε τον κατηγορούμενο Καζαντζόγλου να λέει στον διπλανό του στο εδώλιο που προσπαθούσε να τον συγκρατήσει: «Αφήστε με, να βγω έξω και θα της δείξω εγώ…».

Στην έναρξη της συγκλονιστικής κατάθεσής της η Δήμητρα Ζώρζου περιέγραψε με ακρίβεια όσα είδε το βράδυ της δολοφονίας.

«Βλέπω στα δεξιά μου, στην Ξάνθου, ότι κάποιος τρέχει. Πλησιάζει σε έναν κάδο, σκύβει, και παρατηρώ ότι κρύβεται κάποιος στον κάδο. Είναι σχεδόν ίδιοι μεταξύ τους, ίδια περίπου ηλικία, φορούν ρούχα παραλλαγής, είναι κοντοκουρεμένοι. Περνάνε από πίσω μας, ο Παύλος ήταν γυρισμένος πλάτη, πήγαν και τον χτυπήσανε.

Γυρίζει προς εκείνους, και βρίσκουν ευκαιρία άλλα δέκα άτομα από απέναντι για να τον χτυπήσουν. Δώδεκα άτομα χτυπούσαν τρία, τον Παύλο και άλλα δυο».

Η μάρτυρας περιέγραψε επίσης τον τρόπο με τον οποίο το αυτοκίνητο του Ρουπακιά κινήθηκε ανάποδα στο ρεύμα και πέρασε από δίπλα της ξαφνιάζοντας την, ενώ ο οδηγός κατέβηκε αφήνοντας το αμάξι χωρίς να παρκάρει κανονικά.

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι το αυτοκίνητο ήταν ασφαλίτικο, ότι ήταν της Αστυνομίας. Και ο Παύλος γύρισε προς το αυτοκίνητο. Ο οδηγός κάνει τρία βήματα, η απόσταση είναι μικρή, και τον παίρνει αγκαλιά, και χωρίς να του πει τίποτα, κάνει δυο κινήσεις του χεριού».

Οπως είπε η μάρτυρας είχε ήδη σηκωθεί από το παγκάκι της οδού Π. Τσαλδάρη, όπου καθόταν με μια φίλη της, και είδε τον Ρουπακιά αφού είχε μαχαιρώσει τον Φύσσα να γυρνάει να πηγαίνει στο αυτοκίνητο. «Εγώ δεν είχα δει μέχρι εκείνη τη στιγμή αστυνομία. Εμφανίζεται μία μηχανή ΔΙΑΣ με έναν άντρα και μία γυναίκα.

Εκείνη τη στιγμή ο Παύλος φωνάζει «πιάστε τον, αυτός με μαχαίρωσε», και τότε συνειδητοποιώ πόσο σοβαρό ήταν αυτό που είχα δει. Βγαίνει ο συνοδηγός και προσπαθεί να απομακρύνει τον αστυνομικό που πήγε να πιάσει τον Ρουπακιά. Ηταν αρκετά αδύνατος για άντρας και μάλλον είχε ξυρισμένο το κεφάλι, μπορούσες όμως να δεις ότι ήταν μελαχρινός. Φορούσε και μαύρη μπλούζα. Μου έδειξαν φωτογραφίες, μου ταιριάζει κάποιος, όχι απόλυτα», είπε.

Πρόεδρος: Μπορείτε να τον αναγνωρίσετε και τώρα;

Η μάρτυς γυρίζει προς το εδώλιο και δείχνει τον Καζαντζόγλου.

Πρόεδρος: Είστε σίγουρη;

Μάρτυς: Απόλυτα ασφαλής δεν είμαι, κρίνω κυρίως από τον σωματότυπο.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε και σε όσα είδε μετά τη δολοφονία στο αστυνομικό τμήμα του Κερατσινίου, λέγοντας ότι ο Ρουπακιάς ανέβαινε τις σκάλες «ασυνόδευτος».

Απειλές μετά το «Πρώτο Θέμα»

Κατά την κατάθεσή της η Δ. Ζώρζου κατήγγειλε ότι μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων από το «Πρώτο Θέμα» δέχεται βουβά τηλεφωνήματα, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ένας κίνδυνος γενικότερα», ενώ κατήγγειλε και ότι όση ώρα καταθέτει ακούει από την υπεράσπιση φράσεις όπως «είναι βαλτή», «είναι βαλτή».

Η υπεράσπιση όμως δεν δίστασε να επιτεθεί και εναντίον της προέδρου, όταν ρώτησε τη μάρτυρα για τη δομή και την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής, με τον συνήγορο του Πανταζή, Σ. Καρυδομάτη, να κατακρίνει τον τρόπο υποβολής των ερωτήσεων. «Αυτός είναι ο τρόπος διατύπωσης των κατηγοριών», διευκρίνισε η πρόεδρος, καλώντας τον ανοιχτά να καταφύγει σε προσφυγή αν έχει αντίρρηση.

Κατά την απάντησή της στις ερωτήσεις της προέδρου, η μάρτυρας είπε ότι η ίδια είναι πολιτικοποιημένη, ότι ήδη από 17 ετών ξέρει ότι η Χρυσή Αυγή είναι «νεοναζί», ότι ο πυρηνάρχης «διοικεί τις τοπικές οργανώσεις», ότι ανώτερός του είναι ο περιφερειάρχης-βουλευτής και ότι οι εντολές δίνονται από τον αρχηγό Μιχαλολιάκο «και προς τα κάτω».

Η μάρτυρας προσέθεσε ακόμα ότι μετά τη δολοφονία Φύσσα έχει δει στη σχολή της εξωσχολικά άτομα «να κυνηγούν άτομα αριστερών πεποιθήσεων» και τόνισε ότι η επίθεση το βράδυ της δολοφονίας ήταν οργανωμένη. «Εγιναν δυο επιθέσεις (…) Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο.

Προσπάθησαν να καθυστερήσουν, με τα χτυπήματα, μέχρι να έρθει το αυτοκίνητο», είπε και απαντώντας σε ερώτηση του Αν. Τζέλλη διευκρίνισε ότι «υπήρχε μία συνέχεια στο όλο σκηνικό, έγιναν δυο ειδών επιθέσεις, υπήρξε μία μικρή ανάπαυλα και παράλληλα με τη δεύτερη επίθεση, ήρθε και το αυτοκίνητο…».

Η Δ. Ζώρζου, έπειτα από σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε και στο βίντεο Πατέλη, όπου ο πυρηνάρχης Νίκαιας λέει τη φράση «ό,τι κινείται, σφάζεται» και τόνισε ότι στο βίντεο ακούγεται ότι αν δεν δοθούν εντολές από την ηγεσία της οργάνωσης «δεν γίνεται τίποτε».

Αφού η διαδικασία δυναμιτίστηκε μετά τη στάση του Καζαντζόγλου, η πρόεδρος διέκοψε δύο φορές δίνοντας χρόνο στη μάρτυρα να συνέλθει. Τελικά όμως, την τελευταία φορά που οι δικαστές ανέβηκαν στην έδρα η πρόεδρος ρώτησε τη μάρτυρα αν μπορεί να συνεχίσει και αφού εκείνη απάντησε αρνητικά, διέκοψε για τις 2 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο ο δικηγόρος του Καζαντζόγλου, Βασίλης Οπλατζάκης, με δήλωσή του στο δικαστήριο διέψευσε τα περί απειλών του πελάτη του στη μάρτυρα και έκανε λόγο για «μέσα κοινωνικής δικτύωσης που βυσσοδομούν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.