Πήγαν με το πάσο τους, «ξέχασαν» το ντοκουμέντο

xrysi_avgi_fyssas_dolofonia_damigouΗ μάρτυρας Αναστασία Δαμίγου μίλησε για το κατάστημα καλλυντικών που διατηρεί και για τα κανάλια, τον κόσμο και τον χαμό που αντίκρισε έξω από το μαγαζί της το επόμενο πρωί | EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, Αντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 07/11/2015)

Κατά τη διάρκεια της 26ης ημέρας της δίκης της Χρυσής Αυγής δημιουργήθηκαν σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με την αστυνομική έρευνα την επόμενη μέρα της δολοφονίας Φύσσα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την κατάθεση της καταστηματάρχισσας Αναστασίας Δαμίγου, η αστυνομία δεν επισκέφτηκε το μαγαζί της έγκαιρα, αλλά μία εβδομάδα με 10 μέρες μετά το έγκλημα και δεν κατέσχεσε ποτέ την κάμερα ασφαλείας και το υλικό που αυτή είχε τραβήξει το ίδιο βράδυ (το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται λίγα βήματα από το σημείο όπου ο Ρουπακιάς μαχαίρωνε τον Παύλο Φύσσα).

Η μάρτυρας μίλησε για το κατάστημα καλλυντικών που διατηρεί και για τα κανάλια, τον κόσμο και τον χαμό που αντίκρισε έξω από το μαγαζί της το επόμενο πρωί.

Είπε πως άκουσε ότι ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από χρυσαυγίτες και μίλησε για τον φόβο που της προκαλούσαν τα κανάλια που έρχονταν καθημερινά στη γειτονιά.

Αυτός που έσπευσε στο μαγαζί της αμέσως μετά το έγκλημα, όπως θα έπρεπε να είχε κάνει η αστυνομία, ήταν, όπως ανέφερε, ένας δημοσιογράφος του Alpha.

Ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός μάλιστα δημοσίευσε τότε βίντεο-ντοκουμέντο από το βράδυ της δολοφονίας.

Εσπευσε όμως και κάποιος «περίεργος» άνδρας που της είπε ότι «ανακατεύεται με τον φόνο» και ο οποίος δεν ήταν ούτε δημοσιογράφος ούτε αστυνομικός, δεν έδειξε ταυτότητα και άφησε το τηλέφωνό του στη μάρτυρα προκειμένου να τον ειδοποιήσει αν μάθει ή δει κάτι.

Η αστυνομία, όταν έφτασε στο κατάστημα πολλές μέρες μετά, δεν ενδιαφέρθηκε καν να δει τι είχε γράψει η κάμερα, το υλικό της οποίας καταστρέφεται αυτόματα κάποιο χρονικό διάστημα μετά την καταγραφή.

Εντύπωση όμως προκάλεσε και ο ισχυρισμός της μάρτυρα ότι ούτε η ίδια δεν θέλησε να δει το βίντεο.

Είπε ακόμη ότι η κάμερα δεν θα μπορούσε να καταγράψει κάτι περισσότερο από τα πόδια των δραστών, για να δεχτεί την ερώτηση του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη αν υπήρχαν και άλλες κάμερες, αφού στο βίντεο του Alpha φαίνονται κανονικά οι σιλουέτες των αντρών που βρίσκονται έξω από το κατάστημα. Η μάρτυρας είπε ότι είχε πολλές κάμερες.

Κατά τον σχολιασμό της κατάθεσης της μάρτυρα από την πολιτική αγωγή, ο Δημήτρης Ζώτος τόνισε ότι η καταστηματάρχισσα «μετέφερε την πεποίθηση τη δική της και των περιοίκων ότι τον φόνο έκανε η Χρυσή Αυγή» και μίλησε για την «ελλιπή ανάκριση» κατά την οποία δεν κατασχέθηκε καν η κάμερα, διατυπώνοντας αίτημα να αναζητηθεί το βίντεο που προβλήθηκε στο κανάλι.

Συμπληρωματικά ο Κώστας Παπαδάκης επισήμανε ότι «είδαμε κατά την εξέταση του προηγούμενου μάρτυρα αστυνομικού την ολιγωρία της αστυνομίας την ημέρα του φόνου και τώρα βλέπουμε την ολιγωρία της την επόμενη ημέρα». Πρόσθεσε επίσης ότι «η αδιαφορία ή η δειλία ενός μάρτυρα παράγονται όταν δεν επιχειρείται να διαλευκανθεί το έγκλημα με τρόπο που να δημιουργεί ασφάλεια».

Πριν ανέβει στο βήμα του μάρτυρα η καταστηματάρχισσα, προηγήθηκε ο σχολιασμός της κατάθεσης του αστυνομικού Δ. Κουρεντζή, κατά τον οποίο η πολιτική αγωγή τόνισε τις απειλές που κατέθεσε ότι είχε δεχτεί ο μάρτυρας.

Εκεί ο Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος του αδελφού του Μιχαλολιάκου, αφού είπε ότι η πολιτική αγωγή λειτουργεί με «ακτιβίστικο τρόπο», πρόσθεσε ότι «του γεννούνται υποψίες από πού γεννούνται οι απειλές», υπονοώντας προφανώς ότι προέρχονται δήθεν από την πολιτική αγωγή.

Τέλος, ο συνήγορος του Παππά, Π. Σταυριανάκης, έφτασε σε σημείο να πει ότι το όνομα Τάγματα Εφόδου το επέβαλε ο Ν. Δένδιας, όταν είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο Αρχηγός Μιχαλολιάκος μιλάει για τα Τάγματα Εφόδου στο περίφημο βίντεο το καλοκαίρι του 2012 στις Θερμοπύλες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.