Δίκη Χρυσής Αυγής: Μετά τον φόνο ο Ρουπακιάς κάπνιζε νηφάλιος

kourentzisΟ Δημήτρης Κουρέντζης εξετάζεται από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου δικάζει την ηγεσία, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής για βίαιες αιματηρές πράξεις, που καταλογίζονται στους κατηγορούμενους, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015. Συνεχίζεται με εξέταση μαρτύρων κατηγορίας στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού η δίκη της ηγεσίας και μελών της Χρυσής Αυγής. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ.

(Κείμενο: Ελευθερία Κόλλια, Το Βήμα, 4/11/2015)

Τον ήρεμο Ρουπακιά, που καπνίζει αρειμανίως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και παροτρύνει την Αστυνομία «να μην πει τίποτα σε κανέναν, γιατί είναι δικός τους, της Χρυσής Αυγής», περιέγραψε γλαφυρά ο κ. Δημήτρης Κουρέτζης, αστυνομικός – μέλος του πληρώματος της Άμεσης Δράσης που συνέλαβε τον Γιώργο Ρουπακιά, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, στον Κορυδαλλό.
«Είχα διατεθεί σε υπηρεσία, με περιπολικό, ως συνοδηγός, με εντολές να κινηθώ στην περιοχή του Κερατσινίου. (…) Τρία λεπτά μετά τα μεσάνυχτα λάβαμε ένα σήμα από το κέντρο Άμεσου Δράσεως για συμπλοκή ατόμων στην Παναγή Τσαλδάρη. Δευτερόλεπτα ήταν που φθάσαμε στην Τσαλδάρη, και βλέπω πολύ κόσμο, άνδρες, γυναίκες, κάποιες με παιδιά, πολίτες διάσπαρτοι στον χώρο. Βλέπουμε με τον συνάδελφο που οδηγούσε το περιπολικό ένα αυτοκίνητο κάθετα στην Τσαλδάρη, ανάποδα στο ρεύμα.Ήταν αναμμένη η μηχανή, και τα φώτα, και ο οδηγός στη θέση του. Βάλαμε το περιπολικό σε σχήμα Τ μπροστά του για να μη μπορεί να φύγει. Προσεγγίζω μια παρέα, 15-20 μέτρα από το αυτοκίνητο, μία κοπέλα κρατούσε στα χέρια της έναν αιμόφυρτο άντρα, και γύρω τους στέκονταν τέσσερα – πέντε άτομα. Προσπαθώ να δω τι τραύματα φέρει πάνω του. Της λέω μην τον κουνάς, υπάρχει κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας, το χρώμα του ήταν μοβ, φαινόταν ότι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, έφευγε. Βογκούσε, είχε ασθενή επαφή με το περιβάλλον. Θυμάμαι ότι η φωνή μου ούρλιαζε για να έλθει γρήγορα  το ασθενοφόρο».

«Έρχεται ένας και μου λέει, το έχει κάνει αυτός που είναι μέσα στο αμάξι. Βλέπω τον οδηγό να καπνίζει. Του λέω σβήσε το και πες μου τι έγινε. Μου λέει δεν ξέρω τι έχει γίνει. Κάνω ένα περιμετρικό έλεγχο στο αμάξι. Διαπιστώνω ότι στην πίσω ρόδα, αριστερά, από την πλευρά του οδηγού, σχεδόν κολλητά, βλέπω ένα μαχαίρι. Το περισυνέλεξα, το έβαλα σε ένα πλαστικό σακουλάκι που είχα πάνω μου. (…) Του περνάω χειροπέδες, δεν έφερε αντίσταση. Ήταν ήρεμος, κάπνιζε, ήταν νηφάλιος. Τον οδηγώ στο περιπολικό μου, στο πίσω κάθισμα, και κάθομαι μαζί του. Του αναφέρω καθ΄ οδόν, πες μου τί έχει γίνει. Δεν ξέρω, μου λέει. Τον παροτρύνω ξανά. Εγώ το έκανα, μην πείτε τίποτα σε κανέναν, είμαι δικός σας, μου λέει. Τι δικός σας;, τον ρωτάω. Είμαι της Χρυσής Αυγής, μου απαντάει. Κύριε, δεν είστε δικός μας, εγώ είμαι αστυνομικός και θα κάνω τη δουλειά μου, ήταν η δική μου απάντηση».Οταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο κυρία Μαρία Λεπενιώτη, ο κ. Κουρέτζης ανέφερε ότι το σήμα από το κέντρο αναφερόταν σε άτομα με μαύρα ρούχα, που πιθανότατα φέρουν αντικείμενα -όπλα, πλην όμως ο ίδιος δεν τα είδε κατά την άφιξή του στον τόπο του συμβάντος.

Απόσπασμα από την εξέταση του μάρτυρα:

« Εισαγγελέας – Αδαμαντία Οικονόμου: Θα μπορούσε ο Ρουπακιάς να έχει φύγει;

Μάρτυς: Πιθανότατα, ναι, θα μπορούσε.

(…)

Τον λόγο πήρε η Πολιτική Αγωγή, και πρώτος ο κ. Ανδρέας Τζέλλης.

Συνήγορος: Σας είπε ο Ρουπακιάς μέσα στο περιπολικό, γιατί το έκανε;

Μάρτυς: Οχι.

Συνήγορος: Έχετε ακούσει για επεισόδια με μέλη της Χρυσής Αυγής;

Μάρτυς: Εκεί που δούλευα εγώ, προς Γλυφάδα, δεν είχε συμβεί κάτι.

(…)

Συνήγορος: Θα φωνάξει βέβαια η άλλη πλευρά (εννοεί τους συνηγόρους υπεράσπισης), αλλά γνωρίζετε ποια είναι τα ποσοστά που πήρε η Χρυσή Αυγή στα αστυνομικά τμήματα;

Η υπεράσπιση ξεσηκώνεται, η πρόεδρος φωνάζει «άλλη ερώτηση», ο κ. Τζέλλης αποχωρεί και η τάξη επανέρχεται με το χτύπημα του κουδουνιού.

Η Πολιτική Αγωγή συνέχισε με άλλους συνηγόρους.

Συνήγορος: Σας έχουν ενοχλήσει όλο αυτό το διάστημα για την υπόθεση;

Μάρτυς: Έχω δεχθεί τηλεφωνήματα, με απόκρυψη, με απείλησαν ότι θα χουμε πρόβλημα εγώ, ο αδελφός μου…Πρόσφατα, μου χαρακώσανε το αμάξι, το έχω καταθέσει ενόρκως, έγραφαν «μαλάκα». Όλα αυτά έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων μας στον Τύπο.

Η πρόεδρος παρεμβαίνει προς την υπεράσπιση, που είναι εξαιρετικά «ανήσυχη» καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Πολιτική Αγωγή – Θανάσης Καμπαγιάννης: Τι διημείφθη ανάμεσα στον Ντάφο (οδηγό του περιπολικού) και τον Ρουπακιά; Για ποιό λόγο ο Ρουπακιάς έκανε αυτό που έκανε;

Μάρτυς: Αυτά που σας είπα…

Πρόεδρος: Θυμάστε κάτι άλλο;

Μάρτυς: Οχι.

Στον συγκεκριμένο διάλογο αναφέρθηκε και ο κ. Κώστας Παπαδάκης.

Συνήγορος: Δεν του είπε κανείς μέσα στο αυτοκίνητο, τι μας το λες, τι σχέση έχει με το έγκλημα η Χρυσή Αυγή;

Μάρτυς: Εγώ θεωρώ ότι δεν έχει σχέση.

Πρόεδρος: Καταλάβατε κύριε μάρτυρα; Συζητήθηκε μέσα στο περιπολικό τι σχέση έχει η Χρυσή Αυγή με το έγκλημα;

Συνήγορος: Δεν σας έκανε εντύπωση γιατί το λέει αυτό, ο Ρουπακιάς;

Μάρτυς: Όχι.

Συνήγορος: Από πού αντλούσε την άνεση να λέει «είμαι δικός σας»;

Η πρόεδρος παρεμβαίνει, καθώς συνήγορος υπεράσπισης διαμαρτύρεται για τη «μομφή» της Πολιτικής Αγωγής κατά της Αστυνομίας.

Ο κ. Παπαδάκης επιμένει πάντως στην ερώτηση, εκτιμώντας ότι τέτοιου είδους στοιχεία, συμβάλλουν στη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας περί την εγκληματική οργάνωση. «Έχετε ακούσει να λέει ποτέ κανείς «είμαι στους Πυρήνες της Φωτιάς, είμαι δικός σας», ή «είμαι ΚΚΕ, είμαι δικός σας;», διερωτήθηκε ο συνήγορος, για να καταδείξει το σκεπτικό της ερώτησης.»

Φραστικό επεισόδιο μεταξύ συνηγόρων και συγγενών του Παύλου Φύσσα

Ύστερα από ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής για την πολιτική εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής και τα τάγματα εφόδου, ο κ. Καπερνάρος, συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Κούζηλου αντέδρασε , κάνοντας λόγο για παραπλανητική ερώτηση.

Αν είναι παραπλανητικό το κατηγορητήριο, τότε είναι και η ερώτηση παραπλανητική, αντέτεινε η Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κυρία Ελενη Ζαφειριου.

Η ατμόσφαιρα είχε ήδη ηλεκτρισθεί, και το δικαστήριο διέκοψε. Η ένταση ωστόσο δεν μειώθηκε καθώς σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο από παρευρισκόμενους στο ακροατήριο- συγγενείς του Παύλου Φύσσα και συνηγόρους υπεράσπισης.

«Έλα μπροστά», φώναξε συνήγορος στον θείο του Παύλου Φύσσα, και ενώ απειλές και ύβρεις έπεφταν βροχή, μεταξύ άλλων για φασίστες δικηγόρους. Η αστυνομία δεν άφησε το συμβάν να εξελιχθεί.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε πάντως κανονικά, με ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, όταν οι εφέτες ανέβηκαν πάλι στην έδρα.

Συνήγορος: Το γεγονός ότι ο Ρουπακιάς παρέμεινε στο σημείο της δολοφονίας, ενώ μπορούσε να φύγει, σας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι περίμενε κάποιους άλλους να επιβιβαστούν;

Μάρτυς: Δεν το γνωρίζω.

(…)

Τον λόγο πήρε η υπεράσπιση του Ιωάννη Αγγου, ο κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος.

Συνήγορος: Με ποιο τρόπο μεταδώσατε στο κέντρο τα λεγόμενα του Ρουπακιά, «είμαι δικός σας» κτλ.

Μάρτυς: Τηλεφωνικά.

Συνήγορος: Άρα, δεν έχει καταγραφεί. Μάλιστα.

Ο κ. Βασίλης Οπλαντζάκης, συνήγορος μεταξύ άλλων του Ιωάννη Καζαντζόγλου, πήρε τη σκυτάλη.

Συνήγορος: Ο Ρουπακιάς που βρισκόταν, όταν σκύψατε να πάρετε το μαχαίρι;

Μάρτυς: Στη θέση του οδηγού.

Συνήγορος: Από το σημείο που καθόταν, θα μπορούσε να σας δει;

Μάρτυς: Δεν το γνωρίζω.

Συνήγορος: Τον ρωτήσατε αν είχε ανάμειξη στο περιστατικό;

Μάρτυς: Σε πρώτη φάση την αρνήθηκε, στο περιπολικό και αφού του είπα για τα δακτυλικά αποτυπώματα την παραδέχθηκε.

Συνήγορος: Όπως μας τα είπατε στην πρώτη κατάθεσή σας, όμως, παραδέχθηκε την ανάμειξή του προτού του πείτε για τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Πρόεδρος: Πού κατατείνει το πριν και μετά, όλες αυτές οι ερωτήσεις;

Συνήγορος: Δοκιμάζεται η αξιοπιστία του μάρτυρα, κυρία πρόεδρε.

Τις ερωτήσεις συνέχισε ο κ. Γώργος Ρουμπέκας, συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά.

Συνήγορος: Τι σημαίνει νηφάλιος, πώς είναι κάποιος νηφάλιος και πώς ταραγμένος; Καθόταν ακίνητος;

Μάρτυς: Το γεγονός ότι ήταν αδιάφορος όταν πέρασε δίπλα από τον αιμόφυρτο Φύσσα, δεν αντέδρασε, δεν κοίταξε…

Συνήγορος: Δεν θα μπορούσε κανείς να το ερμηνεύσει, ότι ήταν σε αφασία, παγωμένος, ταραγμένος;

Μάρτυς: Όταν είναι κάποιος ταραγμένος, δεν μπορεί ούτε να μιλήσει (…) Το γεγονός ότι κάπνιζε, και από τον τόνο της φωνής του, κατάλαβα ότι ήταν ήρεμος.

Συνήγορος: Το κάπνισμα δεν δηλώνει κάποια νευρικότητα;

Μάρτυς: Ίσως να δηλώνει κάποια νευρικότητα.

(…)

Συνήγορος: Όπισθεν θα μπορούσε να βάλει και να φύγει;

Μάρτυς: Δεν θα του ήταν τόσο εύκολο. Εγώ είχα καλύψει τη δική μου την πορεία.

Συνήγορος Χρήστου ΠαππάΠερικλής Σταυριανάκης: Για τη Χρυσή Αυγή, τη φράση εγκληματική οργάνωση την έχετε ακούσει;

Μάρτυς: Όχι.

Συνήγορος: Σας μίλησαν για τάγματα εφόδου. Μάθατε αν τάγματα εφόδου έχουν διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη;

Μάρτυς: Δεν το γνωρίζω.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.