Οι εμφύλιοι πόλεμοι της Χρυσής Αυγής

xa_emfylioi Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής 16/09/2015 | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 19/10/2015)

Οσο η δίκη θα εμβαθύνει στην ουσία της υπόθεσης και όσο νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, όπως το βίντεο-ομολογία του πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη, θα αναδύονται στη δημοσιότητα τόσο θα παρατηρούνται τάσεις εγκατάλειψης της πρόσδεσης στο άρμα της ναζιστικής οργάνωσης.

Για τη χουντική εφημερίδα «Στόχος», που ταυτίστηκε με τη Χρυσή Αυγή μετά την είσοδό της στο κοινοβούλιο, η στιγμή αυτή ήταν η ανάληψη της «πολιτικής ευθύνης» από τον Μιχαλολιάκο.

Προφανώς ο «Στόχος» αντιλήφθηκε ότι η συγκεκριμένη φράση του Αρχηγού ισοδυναμεί με ομολογία ενοχής και αποφάσισε όχι απλώς να εγκαταλείψει το άρμα αλλά και να κηρύξει εμφύλιο πόλεμο.

Ο Μιχαλολιάκος με τον πρώην πυρηνάρχη Πιερίας, διαγραφέντα πλέον, Γ. Παπαδημητρίου.

«Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Φύσσα από τον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής καταγράφηκε ως τετελεσμένο γεγονός, όποια διορθωτική, συμμαζευτική, διευκρινιστική δήλωση και αν ακολούθησε των λεγομένων. […] Η ανάληψη αυτή δεν είχε μόνο πολιτικό ή κομματικό αντίκτυπο -άλλωστε είναι δεδομένο ότι στοίχισε κατά κάποιο τρόπο στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής- αλλά έχει -και θα συνεχίσει να έχει- αντίκτυπο ιστορικό και “κυνηγάει” ολόκληρο τον πολιτικό χώρο στον οποίο κινείται η Χρυσή Αυγή», γράφει σε άρθρο με τίτλο «Ως Εδώ!», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά τις εκλογές.

«Σαν τον Μαζιώτη»

 Η δήλωση ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από τον Μιχαλολιάκο έχει στρέψει εναντίον της ακροδεξιά έντυπα που τη στήριζαν | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ.

Στη συνέχεια, αφού λέει ότι «η τελευταία ανάληψη “πολιτικής ευθύνης” δημοσίως έγινε από τον αρχηγό του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκο Μαζιώτη», υποστηρίζει ότι την ανάληψη του Μιχαλολιάκου την έχουν «αποδεχτεί ήδη όσοι δεν φρόντισαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να διαχωρίσουν τη θέση τους και να επωμιστούν μέρος της “πολιτικής ευθύνης” που τους φόρτωσε στην πλάτη ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, με το “αναλαμβάνουμε”, χωρίς ασφαλώς να τους ρωτήσει, αναγάγοντας ταυτόχρονα τον δολοφονημένο Παύλο Φύσσα επίσημα σε θύμα “πολιτικής δολοφονίας” με ανάληψη».

Και καταλήγει:

Αν θέλουν οι “ηττημένοι του ’45” την “πολιτική ευθύνη” τους την χαρίζουμε… Καλώς την ανέλαβαν…». Η αναφορά παραπέμπει βέβαια στο γνωστό βίντεο όπου ο Μιχαλολιάκος δηλώνει: «Είμαστε η σπορά των νικημένων του 1945! Αυτοί είμαστε! Οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!.

Μάλιστα, ο ίδιος ο εκδότης του «Στόχου», Σάββας Χατζηπαρασκευάς, μέσω της διαδικτυακής εκπομπής του, αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή αναφωνεί:

Οχι να κάνεις σπονδές στον Μουσολίνι. Πόσο γελοίος πρέπει να είσαι για να κάνεις σπονδές στον Μουσολίνι!.

Λέει επίσης ότι την περίοδο της προφυλάκισης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής «κάποιοι ανεγκέφαλοι ηλίθιοι πήγανε και βάψανε το εβραϊκό νεκροταφείο της Λάρισας. Με διάφορα σύμβολα που παραπέμπανε σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (σ.σ. τον ναζιστικό χώρο). Και βγαίνουμε στο stoxos.gr και λέμε τι προβοκάτσια είναι αυτή! Και βρεθήκανε στελέχη της Χρυσής Αυγής να πούνε ότι είμαι γελοίος επειδή το χαρακτήρισα προβοκάτσια αυτό».

Και συνεχίζει αναφερόμενος στη φωτογραφία του Χρ. Παππά με το ναζιστικό φέσι που έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας η «Εφ.Συν.» (Ιός, 29/06/2014, «Δεν είμαστε ναζί!»), λέγοντας ότι:

Θα τη βγάλω πρωτοσέλιδο για να μάθει όλος ο κόσμος ότι δεν είναι φωτομοντάζ το φέσι που φοράει των μουσουλμανικών ταξιαρχιών των SS Βαλκανίων, το οποίο φορούσαν και οι Αλβανοτσάμηδες και θέλει να λέει ότι είναι και Ηπειρώτης. Το μόνο που δεν θα κάνω είναι να πω πού το βρήκε γιατί μου ‘χει πει. Θα πω όμως ότι ήταν εν ενεργεία βουλευτής όταν το ‘κανε. Δεν ήταν πιτσιρικάς στα νιάτα του!.

Στην ίδια εκπομπή λέει, επίσης απευθυνόμενος στη Χρυσή Αυγή, ότι «οι εποχές που εισβάλατε και δέρνατε ακόμα και τα σκλαβωμένα αδέρφια μας της Κύπρου του ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ (σ.σ. ακροδεξιά παράταξη Κυπρίων φοιτητών στην Αθήνα) περάσανε, αληταράδες!».

 Μακελειό, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου και Στόχος, 24 Σεπτεμβρίου 2015.

Το πιο ενδιαφέρον όμως ο «Στόχος» το γράφει σε νέο άρθρο στις 30 Σεπτεμβρίου, στο οποίο παραθέτει το αίτημα των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής να συμπεριληφθεί η δήλωση Μιχαλολιάκου για την «πολιτική ευθύνη» στα αναγνωστέα της δικογραφίας.

Ενώ στο πρώτο άρθρο, παρά την κήρυξη εμφυλίου, ο «Στόχος» έλεγε ότι θα συνεχίσει να ισχυρίζεται ότι «ούτε ο Μιχαλολιάκος, ούτε κανένα άλλο πολιτικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής έχουν ποινική ευθύνη», τώρα λέει κάτι άλλο.

Λέει ότι «αυτό που δεν χρειάστηκε και πολύς καιρός να δούμε ήταν οι νομικές προεκτάσεις αυτής της ανάληψης αφού […] δεν πρόκειται για μια απλή είδηση αλλά για εξέλιξη που μπορεί να δρομολογήσει με τη σειρά της εξελίξεις και αποτελέσματα…».

Ο Χατζηπαρασκευάς αποκαλύπτει και κάτι ακόμα. Οτι ο Μιχ. Αρβανίτης είναι «έτοιμος να εκραγεί», πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει την κρίση που μετά την έναρξη της δίκης είναι ορατή μέσα στους κόλπους της ναζιστικής οργάνωσης.

Αυτή η κρίση κορυφώθηκε κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο και βέβαια μετά τα εκλογικά αποτελέσματα.

 Αριστερά από τον Κασιδιάρη, οι Κουκούτσης και Αρβανίτης έχουν βρεθεί στο επίκεντρο εμφυλίων, όπως και ο Μπαρμπαρούσης δεξιά του. Δίπλα στον Μπαρμπαρούση ο αποχωρήσας Ρήγας.

Μπορεί οι εκλογικές επιδόσεις της ναζιστικής οργάνωσης να ερμηνεύτηκαν από μερίδα των ΜΜΕ ως «άνοδος», όμως για τη Χρυσή Αυγή ήταν ήττα. Και μάλιστα μεγάλη.

Γιατί πράγματι σε ποσοστά παρέμεινε καθηλωμένη κάτω από το «φράγμα» του 7% (πήρε 6,99%), ενώ σε απόλυτα νούμερα 8.806 ψηφοφόροι που στις εκλογές του Ιανουαρίου την είχαν ψηφίσει τώρα δεν θέλησαν να μοιραστούν με τον Μιχαλολιάκο την «πολιτική ευθύνη» των ναζιστικών εγκλημάτων.

Μάλιστα, από τον Ιούνιο του 2012 που είχε σχεδόν τα ίδια ποσοστά με σήμερα (6,92%), η Χρυσή Αυγή έχει χάσει 46.825 ψηφοφόρους, ενώ από τον Μάιο του 2012 (6,97%) έχει χάσει 61.385 ψηφοφόρους.

Το μέγεθος της ήττας και η εσωτερική κρίση που αυτή φέρνει αντικατοπτρίζονται στο πρωτοσέλιδο της -κάθε άλλο παρά εχθρικά διακείμενης στη Χρυσή Αυγή- εφημερίδας «Μακελειό» στις 25/9/2015.

Ο κεντρικός τίτλος είναι «Συνέδριο και εκλογή νέου Αρχηγού στη Χρυσή Αυγή μετά την κατάρα του 7%» και βασίζεται σε όσα είπε επωνύμως στην εκπομπή του Στ. Χίου ο Θεόδωρος Κουδούνας, υποψήφιος ευρωβουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής.

Το στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης δήλωσε ότι «τα όργανα της Χρυσής Αυγής είναι έτοιμα αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των εσωτερικών δομών» και έκανε λόγο για «συνέδριο».

Την αλλαγή Αρχηγού έσπευσε να διαψεύσει ο Κασιδιάρης, ο οποίος όμως ήταν και ο πρώτος που είχε εξαγγείλει συνέδριο.

Ειδικότερα, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, δήλωνε σε άλλο φίλα προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή μέσο, το bankingnews, ότι «θα υπάρξουν προσυνεδριακές διαδικασίες που θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές με στόχο να συγκληθεί συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος».

Κασιδιάρης έφα

Στην ίδια συνέντευξη μάλιστα ο Κασιδιάρης προέβλεπε ότι η ναζιστική οργάνωση θα πάρει διψήφιο ποσοστό «και αυτό θα αποτελέσει μεγάλη νίκη».

Το εκλογικό αποτέλεσμα λοιπόν που η Χρυσή Αυγή θεωρούσε νίκη βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό που τελικά έλαβε.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Αχαΐας, όπου η Χρυσή Αυγή πήρε μόλις 5,5% και καμία έδρα, με αποτέλεσμα ο «έτοιμος να εκραγεί» Αρβανίτης να χάσει τη θέση του στο κοινοβούλιο.

Σε αυτό το κλίμα ο δεύτερος σε σταυρούς χρυσαυγίτης Ανδρέας Νικολακόπουλος στις 24/9/2015 κάνει λόγο για «ήττα» και αφήνει αιχμές λέγοντας ότι:

Αλαζόνες, υπερφίαλοι πολιτικοί οφείλουν να αναζητήσουν στέγη σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, εάν οι φιλοδοξίες τους για μια Χρυσή Αυγή του εθνικισμού περιορίζονται μόνο στην κατάκτηση μιας βουλευτικής θεσούλας….

Οι αιχμές αυτές δεν μπορεί παρά να απευθύνονται προς τον συνυποψήφιό του Αρβανίτη.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως πληροφορούμαστε από την τοπική εφημερίδα «Γεγονός» (1/10/2015), χρυσαυγίτες βάλλουν κατά του βουλευτή Μπαρμπαρούση και της ομάδας γύρω από αυτόν.

Σε επιστολή αυτοαποκαλούμενων «αγανακτισμένων ψηφοφόρων της Χ.Α.» γίνεται λόγος για τοπικούς «φυρερίσκους–χιτλερίσκους».

Στη Μεσσηνία, όπως μαθαίνουμε από την τοπική εφημερίδα «Ελευθερία» (10/09/2015), πριν από τις εκλογές τέσσερα από τα πέντε μέλη του συμβουλίου του Πυρήνα Καλαμάτας παραιτήθηκαν γιατί διαφώνησαν με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής στον νομό.

Αντέδρασαν στην απόφαση της ηγεσίας της ναζιστικής οργάνωσης να βάλει επικεφαλής τον Κουκούτση, ενώ στράφηκαν και κατά άλλων υποψηφίων, στους οποίους καταλόγισαν ότι μέχρι πρόσφατα ήταν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Στην Πιερία ο τοπικός εμφύλιος αφορούσε το ποιος θα κατοχυρώσει τη μόνη θέση στο ψηφοδέλτιο που θα μπορούσε να είναι εκλόγιμη και πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά την επιστολή του πρώην πυρηνάρχη Πιερίας και υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Παπαδημητρίου (Πιερική «Αλήθεια», 16/9/2015).

Ο Παπαδημητρίου, πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της οργάνωσης στην Πιερία στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και του Ιουνίου 2012, καλεί τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν Χρυσή Αυγή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με τη φράση «Τιμωρείστε τους!».

Στην επιστολή του κατηγορεί δύο μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής, τον Νίκο Χρυσομάλλη και τον Μιχάλη Τσακίρη, ότι τον διέγραψαν προκειμένου ο Χρυσομάλλης να πάρει τη θέση του και να βγει πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο.

Τελικά μαζί με τον Παπαδημητρίου διαγράφηκαν συνολικά 15 χρυσαυγίτες από την Πιερία, ενώ, όπως λέει ο ίδιος, για τα γεγονότα ήταν ενήμεροι ο Λαγός κι ο Μίχος.

Εφυγε και τον διέγραψαν

Ηδη όμως από τις 21 Μαΐου 2015, μόλις έναν μήνα μετά την έναρξη της δίκης, ξεσπά εμφύλιος στις τάξεις της ναζιστικής οργάνωσης, με τον περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Ρήγα, να αποχωρεί από την οργάνωση, βάλλοντας κατά της κεντρικής ηγεσίας.

Το ευτράπελο της υπόθεσης είναι ότι η Χρυσή Αυγή σπεύδει να τον διαγράψει μία μέρα μετά την αποχώρησή του.

Μόλις χθες ο Ρήγας ανακοίνωσε, μέσω της RealNews, ότι προχωρά στη δημιουργία «καινούργιου κόμματος» στους επόμενους μήνες.

Παράλληλα κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή για «οικογενειοκρατία», για «μεθοδεύσεις του Μιχαλολιάκου», για «εκκαθαρίσεις στελεχών», ότι δεν είναι «αντισυστημικοί όπως διαφημίζουν» καθώς και ότι «λένε ότι πιστεύουν στην Παναγία και τον Χριστό και από πίσω υμνούν τον σατανά».

Ενδεικτική για την εσωτερική κρίση στην οργάνωση είναι και η ανακοίνωση του πυρηνάρχη Μάνης, Βασίλειου Μπουτεράκου, ο οποίος μετά τις εκλογές δημοσιοποίησε ότι «αναστέλλεται η λειτουργία της Τοπικής Οργάνωσης Μάνης λόγω οργανωτικής ανασυγκρότησης των Τοπικών Οργανώσεων της Χρυσής Αυγής».

Η Τ.Ο. Μάνης, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του γραμματέα της, ξανάνοιξε, όμως έγινε εμφανές ότι οι τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής μετά τις εκλογές βρέθηκαν να είναι υπό διάλυση.

Μετά την ποινική δίωξη, τα τάγματα εφόδου έχουν αποσυρθεί από τους δρόμους, η Χρυσή Αυγή λουφάζει (Ιός, Λούφα και Χρυσή Αυγή, 09.08.2015), τα εκλογικά ποσοστά της μένουν καθηλωμένα, οι ψηφοφόροι της μειώνονται, οι εμφύλιοι είναι γεγονός, στελέχη και συνοδοιπόροι της εγκαταλείπουν το πλοίο και η δίκη επί της ουσίας μόλις ξεκίνησε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.