Σάμος: Συνεχίζεται το Σάββατο η δίκη των συνδικαλιστών

dikh-samos-2

(Κείμενο: 902.gr, 15/10/2015)

Ξεκίνησε την Πέμπτη, στη Σάμο η δίκη των συνδικαλιστών που διώκονται για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση σωματείων και φορέων ενάντια στην αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες» της Χρυσής Αυγής, στις 27 Απρίλη 2013.

Η δίκη διακόπηκε αργά το απόγευμα και θα συνεχιστεί το Σάββατο στις 9 π.μ. Η δίωξη αφορά την Ουρανία Μητσάκη-Αποστόλου, πρώην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, τον Σταμάτη Φιλιππή, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, και το Νικόλαο Μπαρμπατζά, πρώην αντιπρόεδρο των ειδικευομένων γιατρών του ΓΝ Σάμου.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ είχαν προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας, ενώ έξω από τα δικαστήρια του νησιού πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση.

Κατά την διάρκεια της πολύωρης ακροαματικής διαδικασίας οι μάρτυρες υπεράσπισης κατέρριψαν με αδιαμφισβήτητα στοιχεία τον ισχυρισμό του κατηγορητηρίου ότι με τη συγκέντρωσή τους παρεμπόδιζαν την αιμοδοσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι μάρτυρες κατηγορίας που είχαν υποδειχθεί από την κατηγορούσα αρχή, δηλαδή, η τότε διοικήτρια του Νοσοκομείου, Βασιλική Σίδερη, και η διευθύντρια της αιμοδοσίας, Πηνελόπη Καλογραία, στις καταθέσεις τους έκαναν σαφές ότι κανείς εθελοντής αιμοδότης δεν παρεμποδίστηκε. Η τελευταία μάλιστα προσκόμισε επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας σύμφωνα με τα οποία εκείνη τη μέρα προσήλθαν και έδωσαν αίμα 7 εθελοντές αιμοδότες αριθμός που για ημέρα Σάββατο κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός όπως υπογράμμισε.

Το πόσο διάτρητο είναι το κατηγορητήριο φάνηκε και από την αποκάλυψη των μαρτύρων υπεράσπισης και του συνηγόρου των κατηγορουμένων, ότι η κατηγορούμενη Ουρανία Αποστόλου την ημέρα της διαμαρτυρίας (27-4-2013) ήταν εκτός Ελλάδας!

Μόνος μάρτυρας κατηγορίας απέμεινε ουσιαστικά ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής στη Σάμο, Χ. Ζαβιτσάνος, ο οποίος στις ερωτήσεις αν παρεμποδίστηκε να δώσει αίμα, είπε ότι παρεμποδίστηκε… λεκτικά!

Οι μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν μάλιστα στη δίκη μια συγκλονιστική μαρτυρία, για ένα επείγον περιστατικό μιας γυναίκας Βουλγάρικης καταγωγής με έντονη μητρορραγία, για την οποία ο επικεφαλής της ΧΑ καλέστηκε να δώσει αίμα, αλλά αποχώρησε εκδηλώνοντας την αποστροφή του.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το χαρακτήρα της ΧΑ αλλά και το περιεχόμενο του όρου «μόνο για Ελληνες», ήταν η αμηχανία του μάρτυρα και οι παλινωδίες του στο καταιγισμό ερωτήσεων του συνηγόρου των κατηγορουμένων, Μάνου Μαλαγάρη, αν τον εκφράζουν δημοσιεύσεις της ΧΑ για «επιμιξίες μέσω αίματος» και δηλώσεις βουλευτών της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης για μετανάστες «υπάνθρωπους» που «πρέπει να γίνουν σαπούνι», με αποκορύφωμα τη δήλωση του αρχηγού της ΧΑ ότι «είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945, είμαστε εθνικιστές και φασίστες».

Στη δίκη κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος. Οι άλλοι μάρτυρες ήταν η Θεανώ Σαρρηγεωργίου επισκέπτρια Υγείας συνδικαλίστρια και δημοτική σύμβουλος, ο Δημήτρης Μαυρατζώτης νυν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου και δημοτικός σύμβουλος, η Βάσω Βρυνιώτη πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Σάμου, ο Νίκος Κακλαμάνης γιατρός του Νοσοκομείου, η Βέτα Πανουτσάκου μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και ηΌλγα Σιάντου μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.