Ένοχοι κατά πλειοψηφία και στο Εφετείο οι νεοναζί Σιατούνης και Στράτος

siatounis

Τελεσίδικα ένοχος ο Σιατούνης (φωτογραφία), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής, μαζί με τον Στράτο, για την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια.

(Κείμενο: Γιάννης Κοντός, HitAndRun, 15/10/2015)

Ένοχοι κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν μία εφέτρια και δύο ένορκοι) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία/ οπλοχρησία κρίθηκαν σήμερα, σε δεύτερο βαθμό, οι νεοναζί Σιατούνης και Στράτος, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών κι 6 μηνών, καθώς και πενταετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο νεοναζί συμμετείχαν σε πολυμελές τάγμα εφόδου της Χ.Α., το οποίο στις 30 Ιουνίου του 2008 εισέβαλε στο αναρχικό στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα και το βανδάλισε, την ώρα που εκεί διεξαγόταν δημόσια ανακοινωμένο μάθημα ισπανικών, ενώ, ταυτόχρονα, οι δύο δράστες κατέφεραν μαχαιριές στα δύο θύματα, προκαλώντας τους σοβαρότατους τραυματισμούς.

Από τους δύο μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσε, τελικά, μόνο ο ένας, ένας χημικόςταξίαρχος εν αποστρατεία. Διευκρινίζοντας ότι δε διατηρεί «φιλική, κοινωνική ή πολιτική επαφή με κάποια από τις δύο πλευρές», επισήμανε πως, εφόσον «δε βρέθηκε αίμα (σημ.: στα κατασχεμένα μαχαίρια που ανήκαν στους δράστες), δεν υπήρχε», χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να είχαν προηγουμένως καθαριστεί. Κατήγγειλε, εξάλλου, πως δέχτηκε απειλές από αλληλέγγυους για τη ζωή του έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. «Έπεσαν 30 άτομα πάνω μου με μανία», δήλωσε.

«Το γεγονός ότι σε αυτά τα μαχαίρια δε βρέθηκε κανένα ίχνος βιολογικού υλικού, άνευ αμφιβολίας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ήταν επιμελώς σκουπισμένα», σχολίασε εύστοχα η συνήγορος πολιτικής αγωγής Μαρίνα Δαλιάνη.

Σε αυτό το σημείο, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε αναβολή της δίκης, προκειμένου να εξεταστούν (7 και πλέον χρόνια αργότερα!) τα εν λόγω μαχαίρια με μια πιο σύγχρονη μέθοδο ανάλυσης. «Έχουν παραμείνει 8 χρόνια άγνωστο πού και υπό ποιες συνθήκες», επισήμανε η Μαρίνα Δαλιάνη. Συνεπώς: «Το αίτημα είναι ατελέσφορο και μπορεί να οδηγήσει σε παραγραφή μέρους των αδικημάτων». Μετά από διάσκεψη, η έδρα απέρριψε το αίτημα της εισαγγελέως κι η δίκη συνεχίστηκε κανονικά με τις απολογίες των νεοναζί, οι οποίοι, λίγο πολύ, επανέλαβαν όσα είχαν πρωτοδίκως καταθέσει, χωρίς να μπορέσουν να πείσουν για τη μη ενεργό εμπλοκή τους στη δολοφονική επίθεση. Για άλλη μια φορά, δεν προσκόμισαν κάποιο από τα φυλλάδια της Χ.Α., τα οποία υποτίθεται ότι θα διένειμαν εκείνη τη μέρα, ούτε κι αποκάλυψαν την ταυτότητα του ατόμου, μέσω του οποίου βρέθηκαν στο σημείο του δολοφονικού «ραντεβού».

Συντασσόμενη με την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των Σιατούνη και Στράτου κατά το κατηγορητήριο, τεκμηριώνοντάς την με την αναφορά της στις αναγνωρίσεις των αυτοπτριών μαρτύρων και την εκφώνηση του παραγγέλματος «τέλος χρόνου», ενώ, σε ό,τι αφορά τα κατασχεμένα μαχαίρια, διατύπωσε την εκτίμηση πως μπορεί να μην ήταν εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση, αλλά να τα ξεφορτώθηκαν, στο μεταξύ, οι δράστες.

Σε μια άρτια κι εμπεριστατωμένη αγόρευση, η συνήγορος πολιτικής αγωγής Μαρίνα Δαλιάνη ζήτησε την ενοχή των δύο νεοναζί, παραθέτοντας με τρόπο περιεκτικό και σαφή όλα τα απαραίτητα τεκμήρια.

Σε άλλη μια αποτυχημένη «θεατρική παράσταση» επιδόθηκε, στη συνέχεια, ο συνήγορος υπεράσπισης Γεωργόπουλος, αμφισβητώντας, για πολλοστή φορά, την αξιοπιστία των μαρτυρικών καταθέσεων. «Αν υπήρχε ουδετερότητα και αντικειμενικότητα, θα ήταν πιο βάσιμη η αναγνώριση», δήλωσε, ενώ χαρακτήρισε «χαρακιά» τον τραυματισμό από μαχαίρι του δεύτερου θύματος. «Θέλει πολλή καρδιά, για να δικάσετε δυο ανθρώπους σε 10 χρόνια», τόνισε μελοδραματικά, προσπαθώντας με φτηνό τρόπο να απευθυνθεί στο θυμικό των ενόρκων και των τακτικών δικαστών. Έφτασε, εξάλλου, να μεμφθεί τις αυτόπτριες επικαλούμενος… Αλτουσέρ («Το να λέει κανείς την αλήθεια είναι επαναστατικό»), εκφράζοντας, έτσι, το «παράπονό» του πως άλλα περίμενε «από έναν πολιτικό χώρο που λέει ότι πρεσβεύει μια πιο υψηλή πολιτισμική συμπεριφορά».

Μετά από τη διάσκεψή της, η έδρα ανακοίνωσε την ετυμηγορία της, με πλειοψηφία 4-3, βάσει της οποίας οι δύο νεοναζί καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 10 ετών κι 6 μηνών για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και ομόφωνα για παράνομη οπλοφορία/ οπλοχρησία, καθώς και πενταετή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της μειοψηφίας, την οποία συγκροτούσαν μία εφέτρια και δύο ένορκοι, οι Σιατούνης και Στράτος θα έπρεπε να καταδικαστούν για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Σημειωτέον ότι οι δύο νεοναζί είναι κατηγορούμενοι και στη δίκη της Χ.Α.: στα πλαίσια της σχετικής δικογραφίας, η επίθεση στο αναρχικό στέκι Αντίπνοια και οι δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας κατέχουν βαρύνουσα θέση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.