Η Χρυσή Αυγή και τα ποσοστά της στα Σώματα Ασφαλείας

kasid_mpatsos

(Κείμενο: Ριζοσπάστης, 27/09/2015)

Στην Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ής Σεπτέμβρη αναφέρεται: «Εξακολουθεί να είναι αρνητικό το γεγονός ότι η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή έχει διαμορφώσει μια σταθερή πολιτική επιρροή. Μεγάλες ευθύνες φέρουν όλα τα άλλα κόμματα, από το κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, την αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, αλλά και τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που δεν την αντιπάλεψαν ουσιαστικά, πολιτικά, ανοιχτά στην προεκλογική περίοδο, αλλά και πιο πριν. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να υψώνει τη σημαία του αγώνα ενάντια στο ναζισμό – φασισμό και τους σημερινούς εκπροσώπους του στην Ελλάδα, που δηλητηριάζουν εργατικές – λαϊκές συνειδήσεις, οργανώνουν τάγματα εφόδου, στήνουν δουλεμπορικά παραμάγαζα, παρά την προσπάθεια εμφάνισης ενός πιο “νομιμόφρονος” προσώπου, εξαιτίας και των ποινικών διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Το μεγάλο ποσοστό αστυνομικών και κατά δεύτερο λόγο στρατιωτικών που ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, αποτυπώθηκε αδιαμφισβήτητα στο εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, όπως άλλωστε είχε αποτυπωθεί και σε εκείνο των εκλογών του Γενάρη. Μάλιστα ενώ το ποσοστό της ΧΑ μειώθηκε στην Α’ Αθήνας μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων (από 7,05% σε 6,91%), στα τμήματα όπου ψήφισαν και ένστολοι η ναζιστική οργάνωση πήρε ποσοστά μεγαλύτερα από του Γενάρη, μέχρι και υπερδιπλάσια του μέσου όρου.

Σε 16 εκλογικά τμήματα της περιοχής Αμπελοκήπων, όπου ψηφίζουν αστυνομικοί της ΓΑΔΑ, ο μέσος όρος της ΧΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν 14,20%, όταν το ποσοστό της συνολικά στην Α’ Αθήνας ήταν 6,91%. Δηλαδή ήταν αυξημένο κατά 7,29%, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την ειδική συνεισφορά των ψήφων των αστυνομικών. Αυξημένο ποσοστό κατά 4,09% είχε πάρει η ΧΑ στα τμήματα αυτά και στις εκλογές του Γενάρη.

Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάστηκε και στα ειδικά εκλογικά τμήματα όπου ψηφίζουν τα ΜΑΤ της Καισαριανής, φτάνοντας σε αυτά το 9,41%, έναντι 6,44% συνολικά στο δήμο Καισαριανής, δηλαδή 2,97% περισσότερο. Και το Γενάρη σε αυτά τα τμήματα είχε ποσοστό αυξημένο κατά 2,08%.

Μικρότερη, αλλά και πάλι με εμφανή κλίση υπέρ της Χρυσής Αυγής ήταν η επίδραση της ψήφου στρατιωτικών και μελών των Σωμάτων Ασφαλείας σε δύο άλλες εκλογικές περιφέρειες. Σε 71 εκλογικά τμήματα του Εβρου, με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, η ΧΑ πήρε το Σεπτέμβρη 10,48%, δηλαδή 1,77% περισσότερο από το 8,71% που πήρε στο νομό. Αντίστοιχα το Γενάρη είχε πάρει 1,34% περισσότερο. Στη Λέσβο, σε 45 εκλογικά τμήματα με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, η ΧΑ έλαβε 10,37%, ενώ σε επίπεδο νομού πήρε 7,78%, δηλαδή ποσοστό αυξημένο κατά 2,59%.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να σημειωθεί ότι τα ειδικά εκλογικά τμήματα ενσωματώνονται στο αποτέλεσμα της εκλογικής περιφέρειας, πράγμα που σημαίνει ότι συνεισφέρουν στην αύξηση του ποσοστού της ΧΑ συνολικά στην εκλογική περιφέρεια. Το ποσοστό αυτό θα ήταν μικρότερο αν ψήφιζαν μόνο οι κάτοικοι. Αρα στην πραγματικότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη η διαφορά του ποσοστού της ΧΑ στα εκλογικά τμήματα όπου ψηφίζουν ένστολοι σε σχέση με το ποσοστό στην περιφέρεια, αν ψήφιζαν αμιγώς κάτοικοι.

Με δεδομένη την αναλογία κατοίκων και μελών των Σωμάτων Ασφαλείας στα εκλογικά τμήματα που έχουν και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, προκύπτει ότι τουλάχιστον για τους αστυνομικούς της ΓΑΔΑ ψηφίζουν Χρυσή Αυγή σχεδόν κατά 50%, με αυξητική τάση, ενώ και στις άλλες περιπτώσεις δεν είναι λιγότερο από 25%.

Βεβαίως, είναι ένα ερώτημα πώς εμφανίζεται μια τέτοια οργάνωση ως αντισυστημική την ίδια στιγμή που έχει τη στήριξη σκληρών μηχανισμών του αστικού κράτους, δηλαδή του συστήματος, διαφορετικά δεν θα μπορούσε άλλωστε να εξηγηθεί μια τέτοια εκλογική επιρροή σε ένα χώρο όπως η αστυνομία ή τμήματα του στρατού. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν βγαίνει στην επιφάνεια για πρώτη φορά.

Η «αντισυστημική», λοιπόν, Χρυσή Αυγή, όχι μόνο υποστηρίζει και υποστηρίζεται από τους μεγαλοεργολάβους της Ζώνης, εφοπλιστές και άλλα τμήματα του κεφαλαίου, αλλά και από δυνάμεις σε μηχανισμούς του αστικού κράτους. Η υποτιθέμενη «εκκαθάριση» της αστυνομίας από στοιχεία που συνεργάζονταν με τους χρυσαυγίτες, με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μοιάζει με ανέκδοτο υπό το φως των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.