Τα εκλογικά αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής

penen_peiraias(Κείμενο: Γιώργος Πίττας, Εργατική Αλληλεγγύη, 23/09/2015)

Μήνες τώρα από διεθνείς και ντόπιους «αναλυτές» επαναλαμβάνεται σχεδόν αξιωματικά, ότι στην Ελλάδα μετά το ΣΥΡΙΖΑ «έρχεται η ώρα της Χρυσής Αυγής».

Η ψήφιση του τρίτου μνημονίου από το ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο καλοκαίρι αναζωπύρωσε ακόμα περισσότερο αυτή τη φιλολογία, την οποία αναπαρήγαγαν συχνά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ξεπεράσουν εσωκομματικές αντιδράσεις και την διαρροή ψήφων.

Στις εκλογές της 20 Σεπτεμβρίου αποδείχθηκε ότι αυτή η εκτίμηση δεν ισχύει. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχασε 300.000 ψήφους, όμως αυτές οι ψήφοι κατευθύνθηκαν κυρίως προς τη ΛΑΕ, την αποχή και άλλες κατευθύνσεις – και σίγουρα όχι προς την Χ.Α, η οποία έπεσε σε απόλυτους αριθμούς ψήφων.

Η φασιστική Χρυσή Αυγή πήρε την Κυριακή συνολικά 379.578 ψήφους χάνοντας 11.000 ψήφους συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και 60.000 ψήφους συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου του 2012, οπότε μπήκε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο.

Πτώση

Η πτώση είναι ιδιαίτερα σημαντική, στις γειτονιές που η Χ.Α ισχυριζόταν ότι «ελέγχει». Στην Α’ Αθήνας από 25.600 ψήφους το 2012 η Χ.Α έχει πέσει στους 17.180 στις τωρινές εκλογές. Στη Β’ Πειραιά από 17.160 το 2012 έχει πέσει στις 12.616 σήμερα. Και στην Β’΄Αθήνας από 68.700 το 2012 στις 50.300 σήμερα.

Μπορεί λόγω της αποχής, η Χ.Α να κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό της κατά 0,7% σε 6,99% και κατά μια έδρα στη Βουλή σε σχέση με τον Ιανουάριο, όμως αποδείχθηκε παντελώς αδύναμη να εισπράξει εκλογικά τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αδυναμία αυτή έχει να κάνει με τρεις βασικά λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η Χ.Α ουδέποτε αποτέλεσε, παρά τη δημαγωγία, «αντιμνημονιακή» δύναμη. Αυτό φάνηκε πεντακάθαρα στο δημοψήφισμα του Ιούλη, όπου πήρε θέση υπέρ των αφεντικών και του ευρώ, ψελλίζοντας κάτι μισόλογα για το ΟΧΙ, και ελπίζοντας να την ανταμείψουν τα μεγάλα συμφέροντα της χώρας.

Ο δεύτερος είναι το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα που -μέχρι την τελευταία στιγμή, έχοντας μπροστά τους ναυτεργάτες στον Πειραιά- δεν άφησε περιθώρια στους νεοναζί να ανασυγκροτήσουν τα τάγματα εφόδου οργανώνοντας παρελάσεις και επιθέσεις, ελέγχοντας τους δρόμους.

Ο τρίτος λόγος είναι η συνεχιζόμενη καμπάνια για να καταδικαστούν οι νεοναζί δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί όλων των εγκλημάτων που έχει διαπράξει η ναζιστική συμμορία. Σε αντίθεση με την άποψη ότι η δίκη της Χ.Α μπορεί να «δυναμώσει» τους ναζί επειδή υποκρίνονται τα «θύματα του συστήματος», κάτι τέτοιο δεν εκφράστηκε στις εκλογές.

Δεν εκφράστηκε, παρά τη ναζιστική προπαγάνδα και παρά τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη που έχουν οδηγήσει δύο χρόνια μετά τη σύλληψη των ηγετών της Χ.Α, να μην έχουν καταθέσει ακόμα οι γονείς του Παύλου Φύσσα και οι υπόλοιποι μάρτυρες. Οι νεοναζί «αρχηγοί» έφτασαν στις εκλογές κερδίζοντας χρόνο, χωρίς να έχουν απολογηθεί έστω και για ένα από τα εγκλήματά τους.

Αφέθηκαν παντελώς ελεύθεροι να ασκήσουν «προεκλογική εκστρατεία», όπως ο Λαγός που τη μέρα των εκλογών διοικούσε τάγμα εφόδου στο Κερατσίνι. Τους τελευταίους μήνες, η ραδιοτηλεοπτική παρουσία τους αναβαθμίστηκε. Από τα κανάλια της κακιάς ώρας, τώρα και στην ΕΡΤ, που σχεδόν εργολαβικά ανέλαβε την προβολή τους, πριν και μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας – εξυπηρετώντας, αναρωτιέται κανείς, ποιες ανομολόγητες εκλογικές σκοπιμότητες; Μήπως στο όνομα της μη επιστροφής των ψηφοφόρων της Χ.Α πίσω στη Νέα Δημοκρατία;

Δράση

Στα ρεπορτάζ των «μεγάλων» καναλιών η Χ.Α παρουσιαζόταν καθημερινά σαν η δύναμη που προστατεύει τα συμφέροντα των κατοίκων των νησιών από τους «αιμοβόρους» πρόσφυγες – την ίδια στιγμή που η ρατσιστική προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας νομιμοποιούσε τη δράση τους.

Εφτασε, ανήμερα της δεύτερης επετείου της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο φύρερ Μιχαλολιάκος να δίνει συνεντεύξεις προσκεκλημένος στο Ν. Χατζηνικολάου, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η Χρυσή Αυγή, «σοβάρεψε», αλλά φαίνεται κάποιο ξεχασμένο στην κωλότσεπη μαχαίρι χάλασε τον κάδο του πλυντηρίου και ο Μιχαλολιάκος τελικά ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα. Όλο αυτό το σιγοντάρισμα, όλη αυτή η υποστήριξη δεν στάθηκε ικανή να δημιουργήσει την απαραίτητη δυναμική για να πάρει ξανά μπρος η Χ.Α.

Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό ότι η Χ.Α των 380.000 ψήφων δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο και μάλιστα μεγάλο. Σημαίνει ότι υπάρχει δρόμος για να σταματήσουμε τους νεοναζί, βαδίζουμε πάνω σε αυτόν, και είναι η ενδυνάμωση του μαζικού αντιφασιστικού κινήματος στους δρόμους, στις γειτονιές και τα δικαστήρια. Είναι η σύγκρουση με τον ρατσισμό της ΕΕ και του ελληνικού κράτους που θρέφει τους φασίστες. Είναι ο αγώνας για την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας που διαλύουν τις ζωές μας.

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.