Δίκη της Χρυσής Αυγής… μετά τις εκλογές

dikh_korydallos(Κείμενο: Μαρία Δήμα, Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 15/09/2015)

Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ενώ οι απελπιστικά αργοί ρυθμοί της δικαστικής διαδικασίας έχουν οδηγήσει στη σταδιακή απελευθέρωση των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών, οι γονείς του Παύλου δεν έχουν ακόμα καταφέρει να καταθέσουν.

Στη χθεσινή 14η συνεδρίαση οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών, ενεργώντας προφανώς σύμφωνα και με τις εντολές των πελατών τους, κατάφεραν με καθυστερήσεις να μη διαταραχθεί η προεκλογική εκστρατεία της Χρυσής Αυγής.

Στην αρχή της συνεδρίασης η πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε όλες τις ενστάσεις των κατηγορουμένων, είτε επειδή αφορούσαν την προδικασία είτε ως αβάσιμες και επιφυλάχθηκε μόνο για μια ένσταση εκκρεμοδικίας (των τριών Κρητικών) αλλά και για την ένσταση (Λιακόπουλου) που ζητούσε να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου.

Απέρριψε εκ νέου και το αίτημα της πολιτικής αγωγής για φωνοληψία ώστε να υπάρχουν επίσημα πρακτικά στη δίκη.

Μόλις όμως η εισαγγελέας της έδρας είπε ότι «τώρα αρχίζουν οι μάρτυρες» άρχισε νέος κύκλος τοποθετήσεων, αυτή τη φορά με τη μορφή των «αυτοτελών ισχυρισμών» όπου δίνεται το δικαίωμα για σύντομη τοποθέτηση των συνηγόρων. Ταυτόχρονα κατατέθηκαν από συνηγόρους και αρνήσεις της κατηγορίας από μέρος των κατηγορουμένων.

Ο συνήγορος του πυρηνάρχη Πανταζή ζήτησε να κάνει νέα ένσταση για το ζήτημα της σύμβασης του Παλέρμο, αφού τοποθετήθηκε αρχικά για τη μη ανθρωποκτόνο πρόθεση του πελάτη του, μια και μετά την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες ο εντολέας του φέρεται από το κατηγορητήριο να έδωσε το σύνθημα της αποχώρησης, υπονοώντας προφανώς ότι δεν άφησε ο Πανταζής το τάγμα να συνεχίσει το ξύλο μέχρι θανάτου στα θύματα.

Αλλος συνήγορος ξεκινώντας πάλι με τη θεωρία περί Παλέρμο και ότι δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση χωρίς έσοδα ισχυρίστηκε ότι, ενώ ο πελάτης του (Μαριάς) κατηγορείται για ένταξη, δεν διευκρινίζεται στο βούλευμα το ποιοι ίδρυσαν την οργάνωση στην οποία μετά εντάχθηκε ο κατηγορούμενος. Τέλος, αναρωτήθηκε γιατί στην προανάκριση απαγγέλθηκαν ελαφρύτερες κατηγορίες από εκείνες στις οποίες κατέληξε η κύρια ανάκριση και το βούλευμα.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ένας εκ των συνηγόρων του αρχηγού Μιχαλολιάκου λέγοντας ότι τα περί Παλέρμο θα κατατεθούν σε ενιαίο κείμενο, παρατηρώντας «τη σπουδή με την οποία οι συνάδελφοι τοποθετούνται μόνοι τους». Η πρόεδρος παρενέβη και σημείωσε ότι δεν αφορούν το δικαστήριο τα όσα διαμείβονται μεταξύ των συνηγόρων.

Εισαγγελική συναίνεση

Τελικά η εισαγγελέας αλλά και το δικαστήριο θεωρώντας ότι αυτό είναι θέμα ουσίας επιφυλάχτηκαν για την τοποθέτησή τους στο τέλος της δικαστικής διαδικασίας.

Αμέσως μετά κι ενώ η ώρα ήταν μόλις 12 το μεσημέρι, το ακροατήριο ανέμενε την εισαγγελέα να απαγγείλει (σύμφωνα με το άρθρο 343 του Ποινικού Κώδικα) «με συνοπτική ακρίβεια την κατηγορία». Εν τούτοις ζητήθηκε από την υπεράσπιση και συναίνεσε σε αυτό και η εισαγγελέας να αναγνωσθεί ολόκληρο το κατηγορητήριο και μάλιστα να επαναλαμβάνεται η ανάγνωση του ίδιου κειμένου σχεδόν για τον κάθε κατηγορούμενο.

Ορισμένοι μόνο ζήτησαν να αναγνωσθεί η ειδική κατηγορία που τους βαραίνει. Χαρακτηριστικά ο συνήγορος του Ευγενικού, ισχυριζόμενος ότι ο πελάτης του δεν έχει παρά τη στοιχειώδη εκπαίδευση, ζήτησε να αναγνωσθεί ολόκληρο το κατηγορητήριο. Τελικά, όπως αποδείχτηκε όμως, ο πελάτης του δεν ήταν καν παρών στο δικαστήριο για να το ακούσει!

Η εξαντλητική ανάγνωση διήρκεσε μέχρι την ώρα λήξης της συνεδρίασης με συνεχή επανάληψη των ίδιων αποσπασμάτων. Εν τέλει, όπως ήταν αναμενόμενο, το δικαστήριο διέκοψε για τις 29/9, οπότε αναμένεται να αρχίσει η κατάθεση των γονιών του Παύλου Φύσσα.

Ο εμφανής στόχος της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής να μη διαταραχθεί η προεκλογική διαδικασία από «δυσάρεστες» υποθέσεις όπως η δολοφονία Φύσσα επετεύχθη και όπως ήταν φυσικό, οι ταλαιπωρημένοι γονείς και τα υπόλοιπα θύματα των ναζιστικών επιθέσεων εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους.

Εξω από το δικαστήριο η Μάγδα Φύσσα μίλησε για την επέτειο της δολοφονίας του παιδιού της και για την αποχή της οικογένειας από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις πλην εκείνης στο σκοπευτήριο Καισαριανής ανήμερα της δολοφονίας.

Ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους το πώς αντιμετωπίζει το γεγονός ότι ενδέχεται λόγω καθυστέρησης της δίκης να κυκλοφορούν και πάλι ελεύθεροι οι δολοφόνοι του παιδιού της και είπε: «Νόμιζα ότι όταν συμβεί αυτό θα έχω πεθάνει, αλλά μια και ζω είναι αναγκαίο κάποια στιγμή να ευαισθητοποιηθούν όλοι».

Ο Παναγιώτης Φύσσας συμπλήρωσε: «Μη ρωτάτε αν είμαι εγώ έτοιμος να καταθέσω, να ρωτήσετε αν εκείνοι είναι έτοιμοι να ακούσουν αυτά που θα πω».

 Συμπλοκή με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς

Η χθεσινή συνεδρίαση συνέπεσε και πάλι με μια από τις (5-6) συνεχόμενες δίκες και καταδίκες των μελών και φερομένων ως μελών της οργάνωσης ΣΦΠ. Συγκεκριμένα ήταν συνεδρίαση της δίκης για τη ληστεία στην τράπεζα του Φιλώτα. Την ώρα εισόδου των 5 κατηγορουμένων και αφού ήρθαν σε οπτική επαφή με τους χρυσαυγίτες εκτόξευσαν καφέδες και μπισκότα προς το μέρος τους.

Το περιστατικό δεν πήρε έκταση και οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στη μικρή (και χωρίς κλιματισμό) δεύτερη δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού. Ο συνήγορος των χρυσαυγιτών που δέχτηκε την επίθεση διαμαρτυρήθηκε και μάλιστα τους ζήτησε να σηκωθούν ώστε να δει η πρόεδρος του δικαστηρίου τους λεκέδες. Η πρόεδρος φώναξε αμέσως τον επικεφαλής αστυνομικό και του συνέστησε να λάβει μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί ξανά παρόμοιο επεισόδιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.