Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις – Ανάγνωση επί μακρόν του κατηγορητηρίου – Δεν κατέθεσε ο Παναγιώτης Φύσσας

oikogeneia_fyssa(Κείμενο: Ελευθερία Κόλλια, Το Βήμα, 14/09/2015)

«Καταφέρανε τελικά να μην έχουμε τον λόγο» είπε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής η μητέρα του Παύλου Φύσσα. «Καταφέρανε να μη μιλήσει κανείς μας μέχρι τις εκλογές, για ευνόητους λόγους (εννοεί τον προεκλογικό αγώνα της Χρυσής Αυγής)».  Η Μάγδα Φύσσα ερωτώμενη για τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του γιου της τις 18 Σεπτεμβρίου έκανε σαφές ότι η οικογένεια δεν συμμετέχει σε καμία πορεία και σε καμία εκδήλωση. «Είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση είπε. Θα βρεθούμε στο μνημείο του Παύλου και στο κοιμητήριο».

Σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Γιώργου Ρουπακιά δράστη της δολοφονίας – λόγω παρέλευσης του χρόνου κράτησης –  η κυρία Φύσσα δήλωσε «σαφώς και δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Δεν περίμενα καν ότι θα είμαι ζωναντή δύο χρόνια μετά».

Με διαδικαστικά ζητήματα συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής

Δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής η έναρξη της κατάθεσης μαρτύρων, με πρώτο τον πατέρα του Παύλου Φύσσα, καθώς το δικαστήριο της Χρυσής Αυγής ασχολήθηκε επί μακρόν και σήμερα, Δευτέρα, με ζητήματα διαδικαστικά, επί των ενστάσεων και αυτοτελείς ισχυρισμούς από την πλευρά της υπεράσπισης.

Παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκε μεμονωμένη αναφορά – ένσταση στη Σύμβαση του Παλέρμο, σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των συνηγόρων των κατηγορουμένων, (σύμφωνα με τη Σύμβαση, εγκληματική οργάνωση δεν υφίσταται αν δεν υπάρχει προσπορισμός οικονομικού οφέλους), εν τούτοις η υπεράσπιση – δια του κ. Γιάννη Παγορόπουλου, εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου – δεσμεύθηκε ότι θα προβεί σε γενικότερη συζήτηση επί του θέματος, με στοιχεία από τη νομολογία και σχετικές πραγματογνωμοσύνες, στην προσεχή συνεδρίαση της 29ης Σεπτεμβρίου.

Το δικαστήριο δεν έκανε πάντως δεκτή την ένσταση κρίνοντας ότι αφορά στην ουσία της υπόθεσης.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας της έδρας κυρία Αδαμαντία Οικονόμου ανέγνωσε  το κατηγορητήριο, με τη σύμφωνη γνώμη και της Πολιτικής Αγωγής.

Νωρίτερα, πάντως, το δικαστήριο απέρριψε τις εντάσεις της υπεράσπισης ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει ως προς το αίτημα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου του κατηγορούμενου Διονύση Λιακόπουλου (γνωστού από την υπόθεση δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν) κατά την πρόοδο της ακροαματικής διαδικασίας.

Δεύτερο επεισόδιο με τους «Πυρήνες»

Συνήγοροι υπεράσπισης διαμαρτυρήθηκαν προς το δικαστήριο για το γεγονός ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων δέχθηκαν επιθέσεις (τους πέταξαν καφέδες και σάντουιτς) από μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς σε διάλειμμα της δίκης, στο μέρος όπου κρατούνταν. Οι συνήγοροι έκαναν λόγο για «ψυχολογική πίεση», δυσφορώντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά», αλλά και «δεν είναι συνθήκες δίκης αυτές».

«Σας υπενθυμίζω ότι η δίκη διεξάγεται εδώ», σημείωσε δείχνοντας την αίθουσα η πρόεδρος κυρία Μαρία Λεπενιώτη, με την υπεράσπιση να επιμένει.

«Δεν μπορούσαν να κρατηθούν με ασφάλεια;» ρώτησε τον υπεύθυνο της αστυνομικής φρουράς εν συνεχεία η πρόεδρος. «Λάβετε τα μέτρα σας, αυτά είναι παρατράγουδα, δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτά τα πράγματα. Είναι το δεύτερο περιστατικό, να μην υπάρξει τρίτο. Λάβετε τα μέτρα σας».

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη των Πυρήνων της Φωτιάς διεξάγεται σε διπλανή αίθουσα αυτής της διαδικασίας για τη Χρυςή Αυγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.