Το αντιφασιστικό κίνημα ματαίωσε τη ναζιστική φιέστα στον Πειραιά

penen_peiraiasΤο πανο της ΠΕΝΕΝ στην Πλατεία Κοραή.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 12/09/2015)

Το αντιφασιστικό κίνημα κατάφερε να ματαιώσει χθες τη ναζιστική φιέστα της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά. Στα μέρη όπου πριν από δύο χρόνια η ναζιστική οργάνωση επετίθετο στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και δολοφονούσε τον Παύλο Φύσσα.

Οι χρυσαυγίτες υποχρεώθηκαν τελικά να μεταφέρουν την εκδήλωσή τους στον χώρο έξω από τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ενώ στην κεντρική πλατεία του Πειραιά παρέμειναν οι αντιφασίστες, οι οποίοι πραγματοποίησαν και πορεία προς το λιμάνι δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στον Πειραιά.

Οι διοργανωτές της αντιφασιστικής συγκέντρωσης ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι το αντιφασιστικό κίνημα έχει βάλει στο περιθώριο τους χρυσαυγίτες και από εκεί προσπαθούν να ξεφύγουν, λανσάροντας ξανά το προφίλ του «νόμιμου πολιτικού κόμματος», ενώ το Εργατικό Κέντρο Πειραιά τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «καμιά επιείκεια στους δολοφόνους νεοναζιστές, καμιά νομιμοποίηση της εγκληματικής τους δράσης, επιβάλλεται η πιο αποφασιστική δραστηριοποίηση των αυνδικάτων για την ιδεολογική και πολιτική απομόνωση της Χρυσής Αυγής και των νεοφασιστικών απόψεων και αντιλήψεών της».

pireas4Πορεία στο λιμάνι μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης.

Ανακοίνωση Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά

“Ο Πειραιάς ήταν χτες πόλη αντιφασιστική. Η πλατεία Κοραή βρέθηκε από το πρωί στα χέρια των αντιφασιστών, με σκοπό να ματαιωθεί η προεκλογική φιέστα των χρυσαυγιτών.

Πιστοι στην υπόσχεση που ειχαμε δωσει στην αντιφασιστική σύσκεψη μια βδομαδα πριν, οι φασιστες δεν καταφεραν να πραγματοποιησουν την πολυδιαφημισμενη -με ομιλητή το φύρερ Μιχαλολιάκο- σύναξή τους.

Το σωματείο των ναυτών (ΠΕΝΕΝ), μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας, μαζί με συντρόφους από την ΚΕΕΡΦΑ και την τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πειραιά, πλαισίωσαν από τις 10 το πρωί τη δράση της Αλληλεγγύης Πειραιά για τους πρόσφυγες. Τρόφιμα και ρούχα συγκεντρώνονταν μέχρι τις 3, μπήκαν πανό και στήθηκε εξέδρα για την αντιφασιστική συγκέντρωση.

Από εκεί και μετά η αυξανόμενη παρουσία της αστυνομίας έκανε καθαρό ότι η κατάληψη της πλατεία από τους αντιφασίστες δεν θα γινόταν ανεκτή. Δυναμεις των ματ περικυκλωσαν τη συγκεντρωση, παίρνοντας εντολές από τον Κασιδιάρη και σε ανοιχτή επικοινωνία με τον δήμαρχο Μώραλη.

Δύο φορές αντιπροσωπεία μας ανέβηκε στο δημαρχείο, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο και ξεφτιλίζοντας τη δημοτική αρχή, που έκανε απροκάλυπτα πλάτες στους φασίστες. Αυτό που εξασφάλισε ωστόσο την παραμονή μας στην πλατεία ήταν η αποφασιστικότητα των αντιφασιστριών και των αντιφασιστών.

Δύο ώρες περικυκλωμένοι από τα ματ, κάτω απο τον ήλιο και χωρίς νερό, με απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τον κλοιό, και κανένας σύντροφος δεν μασησε. Ασταμάτητα συνθήματα και ενθουσιασμός – από την πλατεία θα φεύγαμε μόνο σηκωτοί. Η Κοραή είχε αρχίσει να γεμίζει από αντιφασίστες και όταν έγινε πια προφανές ότι οι χρυσαυγίτες δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουν οτιδήποτε στην πλατεία, τα ματ αποχώρησαν για να περιφρουρήσουν την συγκέντρωσή τους, σε ένα χώρο 4×4, ανάμεσα στο Βενέτη, τα έργα του μετρό και τα σκαλιά της εκκλησίας, κάτω από τα γραφεία της συμμορίας. Για όποια/ον είδε τα πλάνα στα ΜΜΕ, κάτι γερανοί και καμια δεκαριά σημαίες ήταν το ακροατήριο του φύρερ.

Ο κόσμος που δεν μπορούσε να προσεγγίσει μπήκε στην πλατεία και η αντιφασιστική γιορτή άρχισε. Για δύο ώρες τα εργατικά σωματεία του λιμανιού, αντιφασιστικές οργανώσεις, εργαζόμενοι και νεολαία έκαναν καθαρό ότι το κέντρο του Πειραιά είναι ανοιχτό για τους πρόσφυγες και κλειστό για τους ναζί της χρυσαυγίτικης συμμορίας. Η πορεία που ακολούθησε πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά και έφτασε στο λιμάνι με το σύνθημα ΄΄Refugees Welcome΄΄.

Η χθεσινή κινητοποίηση ήταν ένα μεγάλο μάθημα για όλους μας.

Η αλληλεγγύη και η κοινή δράση στους δρόμους, η αποφασιστικότητά μας, ματαίωσαν τη φασιστική πρόκληση και έδειξαν ότι από ΄δω και πέρα αυτός είναι ο δρόμος για το αντιφασιστικό κίνημα. Οι εργάτες, οι μαθητές και η νεολαία, οι αντιφασιστικές οργανώσεις, ο κόσμος από τις δομές αλληλεγγύης και την αριστερά μπορούμε να στριμώχνουμε τους φασίστες στις τρύπες τους, όπως χθες που κάνανε την πολυδιαφημισμένη προεκλογική ομιλία του φύρερ τους σε ένα στενάκι κάτω από τα γραφεία τους. H παρουσία των εργατικών σωματείων και ιδιαίτερα της ΠΕΝΕΝ ήταν καθοριστική.

Το “όλοι μαζί να φύγουν οι ναζί” δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, είναι ο δρόμος του αντιφασιστικού κινήματος. Για τους διστακτικούς, αυτούς που δεν συμμετείχαν – όπως η ΟΡΜΑ, αν και ήταν στην αντιφασιστική σύσκεψη που αποφάσισε την κινητοποίηση – ή αυτούς που δεν καλούσαν αλλά τελικά έδωσαν το παρών – όπως η ΛΑΕ – ή αυτούς που αρνήθηκαν να συζητήσουν οτιδήποτε σχετικά με την κινητοποίηση – όπως το ΚΚΕ – θέλουμε απλά να πούμε ότι μέσα από αυτή την ενότητα το συγκριτικό μας πλεονέκτημα απέναντι στους φασίστες γίνεται τεράστιο. Είναι αυτό το πλεονέκτημα που έχει οδηγήσει τους ναζί στο περιθώριο, και μας δίνει την αυτοπεποίθηση να παίρνουμε πρωτοβουλίες σαν τη χτεσινή: Η αποφασιστικότητα των εργαζόμενων και της νεολαίας να τσακίσουν τη φασιστική απειλή.

Ο Πειραιάς ήταν είναι και θα είναι πόλη αντιφασιστική, πόλη χτισμένη από πρόσφυγες και μια μεγάλη αγκαλιά για τους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν καθημερινά στο λιμάνι.

Οι φασίστες – τσιράκια των εφοπλιστών δεν έχουν θέση στον Πειραιά, παρά την απροκάλυπτη στήριξη από την αστυνομία και τη δημοτική αρχή, και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα χθες.

Κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλες και όλους να οργανωθούν μαζί μας, να μεγαλώσουμε το μέτωπο που παλεύει καθημερινά για να κρατάμε τον Πειραιά καθαρό από φασίστες.

Συμμετέχουμε τη Δευτέρα το πρωί στην κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια στον Κορυδαλλό. Οι φασίστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να καθυστερήσουν την κατάθεση του πατέρα του Παύλου Φύσσα γαι να αποφύγουν τον προεκλογικό ντόρο.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΟΙ ΝΑΖΙ – ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά ([email protected])”.

(Για περισσότερες φωτογραφίες, δειτε το ρεπορτάζ του Vice).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.