Όλοι στον Κορυδαλλό στις 8 Σεπτέμβρη

KEERFADIKI8SEPT2015(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 02/09/2015)

Την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, στην πρώτη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μετά το κλείσιμο των δικαστηρίων για τον Αύγουστο. H Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) καλεί στις 8πμ της ίδιας μέρας σε μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τις φυλακές. Ενώ έχει πάρει και την πρωτοβουλία για ένα μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 25 Σεπτέμβρη στο κέντρο της Αθήνας, τιμώντας την επέτειο των δύο χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η επανέναρξη της δίκης των νεοναζί δολοφόνων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το αντιφασιστικό κίνημα να σπάσει το προσωπείο του νόμιμου πολιτικού κόμματος και μάλιστα του “αντιμνημονιακού” που πλασάρει η Χρυσή Αυγή. Με τη μαζική του παρουσία έξω από τις φυλακές και απαιτώντας την ισόβια καταδίκη όσων κάθονται στο εδώλιο, μπορεί να θυμίσει σε όλους ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση, τα τάγματα εφόδου της οποίας εκτέλεσαν, καθοδηγούμενα από την ηγεσία, δεκάδες εγκληματικές πράξεις ανάμεσά τους δολοφονίες όπως του Παύλου Φύσσα.

Το γεγονός ότι η εξέταση της δολοφονίας του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού μέσα στο δικαστήριο πλησιάζει και μάλιστα πάνω στην επέτειο των δύο χρόνων από την εκτέλεσή της το Σεπτέμβριο του 2013 είναι ένα επιπλέον ατού για το αντιφασιστικό κίνημα προκειμένου να τσακίσει τους νεοναζί. Η οργάνωση του αντιφασιστικού συλλαλητήριου στις 25 Σεπτέμβρη, μέσα στην προεκλογική περίοδο που οι ναζί θα προσπαθούν να ψαρέψουν από την οργή του κόσμου για τα μνημόνια, κι ενώ θα ξεκινούν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας με πρώτη την οικογένεια Φύσσα, θα παίξει κρίσιμο ρόλο τόσο στο εκλογικό αποτέλεσμα όσο και στην πορεία της δίκης. Οσο πιο πλατιά και ανοιχτά οργανωθεί η αντιφασιστική καμπάνια τόσο περισσότερο θα πέσουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τόσο πιο κοντά θα έρθει η καταδίκη τους.

Δεν ξεχνάμε ότι στις 25 Σεπτέμβρη του 2013, μία βδομάδα μετά τη δολοφονία Φύσσα και τις μαζικές διαδηλώσεις στο Κερατσίνι, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία από το Σύνταγμα προς τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής απαιτώντας την τιμωρία των δολοφόνων. Ήταν το απεργιακό -με απόφαση των συνδικάτων- συλλαλητήριο που ανάγκασε την κυβέρνηση Σαμαρά τότε να προχωρήσει, δύο μέρες μετά, στις συλλήψεις ηγετών και στελεχών της ναζιστικής συμμορίας.

Ταυτόχρονα με την απονομιμοποίηση και την καταδίκη των χρυσαυγιτών, οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη μπορούν να τσακίσουν και τη ρατσιστική τους προπαγάνδα ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτή τη διπλή μάχη οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ με την αφίσα που κυκλοφορεί “Μέσα οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι, Έξω οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής” και την ανακοίνωση που ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει:

Δηλητήριο

“Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για την εγκληματική ναζιστική οργάνωση έχουν το θράσος να παριστάνουν το «νόμιμο πολιτικό κόμμα» που τάχα θα κάνει αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, στάζουν ρατσιστικό δηλητήριο κατά των κατατρεγμένων και θαλασσοπνιγμένων προσφύγων, των χιλιάδων γυναικών με τα παιδιά στην αγκαλιά, που προσπαθούν να ξεφύγουν από το θάνατο…

Οι νοσταλγοί του Χίτλερ ζητάνε την εξόντωση των προσφύγων με κλείσιμο των συνόρων και μαζικές απελάσεις, φράχτες στα σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τρία χρόνια πριν, ο Σαμαράς κραύγαζε για «ανακατάληψη των πόλεων από τους λαθρομετανάστες», ο Χρυσοχοϊδης και ο Παπουτσής άνοιγαν την Αμυγδαλέζα και έστηναν τον φράχτη στον Έβρο. Έστρωσαν το δρόμο στην Χρυσή Αυγή, που έφτασε να οργανώνει ρατσιστικά πογκρόμ και δολοφονικές επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών με τις πλάτες της ΕΛΑΣ και τις ευλογίες του Μπαλτάκου. Δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο για το δυνάμωμα του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας, την ώρα που τα νέα και παλιά μνημόνια σκορπάνε τη φτώχεια, την ανεργία και την απόγνωση”.

Κάλεσμα για τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη, με πρώτη τη συγκέντρωση στις 8/9 στον Κορυδαλλό, κυκλοφόρησε και η ΑΔΕΔΥ συνδέοντας τη μάχη ενάντια στους νεοναζί με τη μάχη ενάντια στα μνημόνια και το ρατσισμό, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες: “Στη μάχη ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια και στους εκβιασμούς των δανειστών – τοκογλύφων δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο στη δημαγωγία της Χρυσής Αυγής, μιας εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης που μέσα στην κρίση επιχειρεί να ξεφύγει από την απομόνωση, φορώντας το μανδύα του «νόμιμου» πολιτικού κόμματος.

Η συντριβή των ναζί της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα θα στείλει μήνυμα σε όλη την Ευρώπη πως η απειλή του φασισμού μπορεί να τσακιστεί. Ταυτόχρονα δίνουμε τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό, για ανθρώπινη και αξιοπρεπή υποδοχή στους πρόσφυγες των πολέμων, για να φύγει η FRONTEX, να πέσει ο φράχτης στον Έβρο και να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για να πάρουν ιθαγένεια όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς. Είναι ώρα να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες και να έχουν πλήρη δικαιώματα”.

Έχει μεγάλη σημασία το κάλεσμα αυτό να γίνει απεργιακό τόσο στις 8 όσο και στις 25 Σεπτέμβρη. Η αντιφασιστική απεργία πριν δύο χρόνια, αλλά και αυτή στις 20 του περασμένου Απρίλη όταν ξεκινούσε η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν ένα μεγάλο προχώρημα για το αντιφασιστικό κίνημα που μπορεί και πρέπει να επαναληφτεί. Όλοι στις 8 Σετπέμβρη έξω από τις τις φυλακές Κορυδαλλού!

Όχι άλλες διευκολύνσεις στους νεοναζί

Στην αποφυλάκιση των χρυσαυγιτών Νίκου Κούζηλου και Γιώργου Πατέλη προχώρησε το Συμβούλιο Εφετών την περασμένη εβδομάδα. Ο Κούζηλος, βουλευτής της Χρυσής Αυγής, είναι κατηγορούμενος, μαζί με την υπόλοιπη ηγετική ομάδα της οργάνωσης, για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο Πατέλης, πυρηνάρχης της τοπικής της Νίκαιας, κάθεται στο εδώλιο για την εμπλοκή του στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Και στους δύο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

Με την απόφαση αυτή, από τα κοινοβουλευτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, μόνο ο Γιάννης Λαγός βρίσκεται στη φυλακή, λόγω παραβίασης των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί μετά την αποφυλάκισή του τον περασμένο Μάρτη. Ενώ και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα στελέχη και μέλη της ναζιστικής οργάνωσης που εμπλέκονται στις εγκληματικές πράξεις βρίσκονται πλέον εκτός φυλακής.

Το γεγονός αυτό βαρύνει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τί έμεινε από τους επτά μήνες διακυβέρνησής της στο κρίσιμο μέτωπο ενάντια στους φασίστες και τους νεοναζί χρυσαυγίτες δολοφόνους; Ολόκληρη η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής αποφυλακίστηκε, ενώ με την άρση των περιοριστικών όρων που ξεκίνησε από το Μιχαλολιάκο και τη Ζαρούλια και συνεχίζεται, σε λίγο θα μπορεί ολόκληρη να κυκλοφορεί παντού ελεύθερη και ανενόχλητη.

Την ίδια στιγμή, η δίκη συνεχίζεται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, χωρίς κοινό και δημοσιότητα, σε ένα χώρο που προσφέρει την απαραίτητη προστασία στους χρυσαυγίτες να παριστάνουν τα θύματα πολιτικής σκευωρίας. Η υπόσχεση του υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή αίθουσας το Σεπτέμβρη έμεινε στα χαρτιά με τα δικαστήρια να καθορίζουν τελικά κι αυτό το ζήτημα, όπως με τις αποφυλακίσεις των χρυσαυγιτών. Και μέσα στη Βουλή όμως, ήταν αυτούς τους επτά μήνες που καθιερώθηκε ξανά η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες σαν μια νόμιμα εκλεγμένη πολιτική δύναμη.

Η συνέχεια του ΟΧΙ που σαρωτικά είπαμε στις 5 Ιούλη αφορά και τη μάχη ενάντια στους νεοναζί χωρίς υποχωρήσεις και ταλαντεύσεις. Για να γυρίσουν όλοι ισόβια στη φυλακή, για να τους στείλουμε στους υπονόμους της ιστορίας. Το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να το πετύχει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.