Καταδικαστική η απόφαση για τους “Αυτόνομους Εθνικιστές”

aftonomoi_ethnikistes«Αυτόνομοι Εθνικιστές». Ντοκουμέντο από την επίθεση στην Πανόρμου.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 17/07/2015)

Καταδικαστική ήταν η απόφαση για την υπόθεση των «Αυτόνομων Εθνικιστών» που τον Ιανουάριο του 2010, φορώντας κουκούλες και κράνη, επιτέθηκαν με κοντάρια και στειλιάρια σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πανόρμου. Ομως, από τους 32 κατηγορουμένους τελικά καταδικάστηκαν μόνο οι 8, ενώ οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν σε αναντιστοιχία με την εισαγγελική πρόταση.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε ποιους κατηγορουμένους θα καταδικάσει με βάση το καινοφανές κριτήριο της αναγνώρισής τους από τουλάχιστον δύο μάρτυρες. Με αυτή τη λογική απάλλαξε σχεδόν όλους (με μία εξαίρεση) όσους είχαν αναγνωριστεί από έναν μάρτυρα και όσους δεν αναγνωρίστηκαν καθόλου, δηλαδή την πλειονότητα των κατηγορουμένων.

Και βέβαια όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στη συντεταγμένη εγκληματική επίθεση. Εχει όμως ενδιαφέρον ότι η συντριπτική πλειονότητα των κατηγορουμένων, οι οποίοι διέμεναν σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής, διατύπωσαν τον ίδιο ισχυρισμό.

Και αυτός ήταν ότι είχαν βρεθεί τυχαία στο σημείο της επίθεσης διότι είχαν πάει στην Πανόρμου για καφέ ή φαγητό, ενώ κάποιοι είπαν ότι είχαν πάει να ψωνίσουν στη λαϊκή. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής Δημήτρη Ζώτου ότι «εκείνη την ημέρα τα Εβερεστ της Πανόρμου έπρεπε να έχουν 200 καθίσματα».

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, δημοσιογράφος της «Ελεύθερης Ωρας» και αρχισυντάκτης του «Ελεύθερου Κόσμου», όπου ήταν για χρόνια εκδότης ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Δ. Ζαφειρόπουλος, προέβαλε έναν άλλον ισχυρισμό. Είπε ότι βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, όμως –όπως παρατήρησε ο Δ. Ζώτος– είχε αφήσει το μηχανάκι του στην πλατεία Αγ. Δημητρίου, στο σημείο δηλαδή απ’ όπου ξεκίνησε η συντεταγμένη ομάδα των «Αυτόνομων Εθνικιστών».

Ο Παπαγεωργίου, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του ήδη μια καταδίκη για συμμετοχή σε χρυσαυγίτικη επίθεση (10/1/2001), παραδέχτηκε ότι μέχρι το 2005 ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, όπως και ο δεύτερος κατηγορούμενος, Γιάννης Κόλλιας, που ομολόγησε τις ρατσιστικές του ιδέες και το γεγονός ότι έφυγε από τη Χρυσή Αυγή το 2008.

Αναρτήσεις μίσους

Η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της τόνισε ότι η βία ήταν συστατικό της ιδεολογίας των δραστών, πράγμα που αποδεικνύεται και από αναρτήσεις μίσους ιδεολογικού χαρακτήρα των «Αυτόνομων Εθνικιστών», και προσέθεσε ότι η ομάδα αυτή συγκροτήθηκε για να τελέσει βιαιοπραγίες, ενώ μετά την επίθεση σε ανθρώπους που διαδήλωναν ειρηνικά, οι δράστες έφυγαν συντεταγμένα και περήφανοι για τις πράξεις τους, γι’ αυτό και κανείς δεν συνελήφθη τυχαία.

Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν, εκτός από όσους κατηγορούνταν για σωματικές βλάβες, να κηρυχθούν ένοχοι και οι 32 κατηγορούμενοι για διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ για τις κατηγορίες της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της οπλοφορίας να αθωωθούν μόνο οι 12 που δεν αναγνωρίστηκαν από κανένα μάρτυρα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης επέμειναν ότι επρόκειτο για συμπλοκή και όχι για επίθεση, προσπαθώντας να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους στη θεωρία των δύο άκρων. Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια του Γιάννη Ζωγράφου (δικηγόρου και της Χρυσής Αυγής) να αποδώσει τις κατηγορίες σε «πολιτικά στημένη ενέργεια», κατηγορώντας τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, «ότι ήθελε να εκτονώσει την κοινωνική πίεση» λόγω του κουκουλονόμου.

Κι ενώ η εισαγγελέας πρότεινε ποινές «αντίστοιχες με την πολύ σοβαρή απαξία των πράξεων» ύψους 5 ετών για τη διατάραξη κοινής ειρήνης και από 4 και 2 έτη για τις απόπειρες/επικίνδυνες σωματικές βλάβες και τις οπλοφορίες/οπλοχρησίες αντίστοιχα, οι συνολικές ποινές που τελικά επιβλήθηκαν στους μόλις 8 καταδικασθέντες κινήθηκαν από 2 έως 4 μήνες για τους δύο κατηγορουμένους και από 3,5 έως 4 έτη για τους υπόλοιπους, με αναστολή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.