7η μέρα: η μάχη της Πολιτικής Αγωγής

politikh_agvgh_dikasthrio

(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 24/06/2015)

Μάχη για το δικαίωμά τους να παραστούν ως πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, για όλες τις κατηγορίες και σε βάρος όλων των κατηγορούμενων, ανάμεσά τους και της ηγετικής ομάδας, δίνουν τα θύματα της ναζιστικής συμμορίας. Αυτή ήταν η ουσία της έβδομης συνεδρίασης του δικαστηρίου, τη Δευτέρα 22 Ιούνη.

Πρόκειται για μία από τις πιο κρίσιμες διαδικασίες. Οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών επιχειρούν να περιορίσουν την πολιτική αγωγή στις κατηγορίες των εγκληματικών πράξεων (δολοφονία και απόπειρες δολοφονίας) για τις οποίες κατηγορούμενοι είναι πυρηνάρχες και μέλη των ταγμάτων εφόδου και να την αποβάλλουν από τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα) για τις οποίες κάθονται στο εδώλιο όλοι οι κατηγορούμενοι αλλά και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Πίσω από τις νομικές διατάξεις με τις οποίες το δικαιολογούν, ο πραγματικός τους στόχος είναι να εμποδίσουν την πολιτική αγωγή να αποδείξει ότι οι δολοφονικές επιθέσεις δεν ήταν πρωτοβουλία κάποιων ατόμων αλλά σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από τα τάγματα εφόδου στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, την οποία καθοδηγούσε η ηγεσία, ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης, ο Λαγός κλπ.

Η απόφαση του δικαστηρίου πάνω στο θέμα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της δίκης. Η εισαγγελική πρόταση ανοίγει το δρόμο στην παράσταση της πολιτικής αγωγής και για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, μόνο όμως για τους κατηγορούμενους που βαρύνονται και με κάποια από τις εγκληματικές πράξεις. Αυτό αφήνει έξω δεκάδες άλλους κατηγορούμενους και βέβαια την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής απάντησαν με τεκμηριωμένα και αδιάσειστα επιχειρήματα στις ενστάσεις των συνηγόρων των χρυσαυγιτών και επέμειναν την επέκταση της εισαγγελικής πρότασης σε όλους τους κατηγορούμενους. Αυτό εξόργιζε τους συνηγόρους των χρυσαυγιτών, που διέκοπταν κάθε φορά που γινόταν αναφορά στους πραγματικούς λόγους για τους οποίους θέλουν την αποβολή της πολιτικής αγωγής, δηλαδή στην αποκάλυψη της σχέσης της εγκληματικής οργάνωσης, της δομής, της ιεραρχίας και των σκοπών της, με τα μέλη των ταγμάτων εφόδου και τις εγκληματικές πράξεις.

Πρώτοι πήραν το λόγο οι δικηγόροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, ακολούθησαν οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών (βλέπε διπλανά κείμενα) και τέλος οι δικηγόροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. “Δεν μπορούν οι ερωτήσεις μας να περιοριστούν σε τρία-τέσσερα άτομα” είπαν οι Θ. Θεοδωρόπουλος και Τ. Σαπουντζάκης δικηγόροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αναφέροντας την ιεραρχική δομή της οργάνωσης αλλά  και τον οργανωμένο τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε. “Είναι αδύνατο να αποσυνδέσει κανείς την επίθεση στους συνδικαλιστές στο Πέραμα από την εγκληματική οργάνωση” συνέχισαν, καταλήγοντας ότι “είναι νομικίστικος ο ισχυρισμός ότι δε μπορούμε να παρασταθούμε ως πολιτική αγωγή στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Πρέπει να γίνει δεκτή η παράσταση, γιατί το αντίθετο προκαλεί. Δε συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα”.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Πέμπτη 25 Ιούνη στις 9πμ με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων όσων δικηγόρων εκ μέρους του ΠΑΜΕ δεν πρόλαβαν να πάρουν το λόγο τη Δευτέρα. Θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών και αμέσως μετά θα αποφασίσει η έδρα του δικαστηρίου.

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, τη Δευτέρα το πρωί, δεκάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες αναταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ για συγκέντρωση έξω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού όπου διεξάγεται η δίκη. Νέο κάλεσμα υπάρχει και για τις 9πμ την Πέμπτη 25 Ιούνη.

“Ο δράστης είναι η Χρυσή Αυγή

Εκ μέρους των Αιγύπτιων αλιεργατών Αμπουζίντ Εμπάρακ και Αχμέντ Αμπού Χαμέντ τοποθετήθηκαν οι Δημήτρης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας.

“Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο της δίκης γιατί κρίνεται αν θα ρωτάμε όχι μόνο όσους διέπραξαν τα εγκλήματα αλλά και όλους όσους συμμετείχαν σε μια νεοναζιστική οργάνωση που σε βάθος χρόνου ετοίμασε, σχεδίασε και εκτέλεσε τα εγκλήματα” ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Δ. Ζώτος. “Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής αρνείται κάθε σχέση με τις εγκληματικές πράξεις και με αυτή την έννοια οι ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν αναμενόμενες. Ούτε οι ίδιοι όμως δεν έχουν μία ενιαία στάση.

Μία πρώτη κατηγορία είναι όσοι αποδέχονται πλήρως την παράσταση της πολιτικής αγωγής, γιατί παραδέχονται πως ό,τι έκαναν το έκαναν στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Μία δεύτερη κατηγορία στην οποία βρίσκονται ο Λαγός, ο Κούζηλος, ο Παναγιώταρος, είναι όσοι λένε ναι, είναι δυνατή η παράσταση της πολιτικής αγωγής αλλά μόνο γι’ αυτούς που κατηγορούνται και για κάποια εγκληματική πράξη. Μία τρίτη κατηγορία είναι οι κατηγορούμενοι που έχουν και συμμετοχή και πράξη, αποδέχονται το βούλευμα και άρα και την πολιτική αγωγή. Και μία τέταρτη κατηγορία στην οποία είναι και ο Μιχαλολιάκος, λέει όχι, για κανέναν δεν μπορεί να υπάρξει παράσταση πολιτικής αγωγής στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης”. “Ο δράστης δεν είναι τα μέλη ξεχωριστά, ο δράστης είναι η Χρυσή Αυγή” κατέληξε.

Στο επιχείρημα των συνηγόρων των χρυσαυγιτών ότι “το 187 του ΠΚ είναι άρθρο δημόσιου συμφέροντος και δε μπορεί ο καθένας να έρχεται να δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής”, απάντησε με τη σειρά του ο Θ. Καμπαγιάννης. “Το βούλευμα έχει συγκεκριμενοποιήσει τον κύκλο των εχθρών της οργάνωσης, των δυνάμει στόχων, των ανθρώπων που κινδύνευαν εξαιτίας της ύπαρξης της οργάνωσης. Αναφέρει συγκεκριμένα: ‘Η εγκληματική δράση της ΧΑ… είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αλλοδαπών, των αντιφρονούντων, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί αντίπαλοι’. Ποιοί έρχονται να δηλώσουν σήμερα πολιτική αγωγή; Δεν έρχεται ο κάθε αλλοδαπός, αλλά ο Αμπουζίντ Εμπάρακ και ο Αχμέντ Αμπού Χαμέντ που υπήρξαν θύματα επίθεσης μέσα στο σπίτι τους από ομάδα μελών της ΧΑ. Μάλιστα η επίθεση προαναγγέλθηκε από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής και κατηγορούμενο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Λαγό, τα μέλη φορούσαν μπλούζες της ΧΑ, ο ένας κατηγορούμενος ο Πανταζής περιγράφεται ως ‘πυρηνάρχης’.

Θύματα

Παρομοίως και κατ’ αναλογία, δεν έρχεται ο κάθε ιδεολογικός αντίπαλος, αλλά τα μέλη του ΠΑΜΕ, που υπήρξαν θύματα επίθεσης με βάση την πολιτική τους ιδιοτητα, με επικεφαλής του ‘τάγματος εφόδου’ ξανά τον Πανταζή. Δεν έρχεται, τέλος, ο κάθε θεωρούμενος ως αντιφρονών, αλλά έρχεται η οικογένεια αυτού που στοχοποιήθηκε ως τέτοιος και δολοφονήθηκε από τάγμα εφόδου της ΧΑ το βράδυ της 17ης Σεπτέμβρη. Έρχονται δηλαδή θύματα εγκληματικών πράξεων που τελέστηκαν κατά τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης”.

Και συνέχισε “Στο παραπεμπτικό βούλευμα περιγράφεται η δομή μίας εγκληματικής οργάνωσης με απόλυτο αρχηγό τον κατηγορούμενο, Νίκο Μιχαλολιάκο. Υπάρχει ρητή αναφορά στους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση. Η υπόθεση, με θύματα τους Αιγύπτιους ψαράδες, συνεκδικάζεται με την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δρούσε επί δεκαετίες ανενόχλητη.

Αν η υπόθεση των εντολέων μου δικαζόταν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στο εδώλιο θα έπρεπε να καθίσουν και οι ηθικοί αυτουργοί. Σε αυτήν τη δίκη οι εντολείς μου θα είχαν περισσότερα δικαιώματα από τη σημερινή. Κινδυνεύουν έτσι οι εντολείς μου να μετατραπούν σε πολιτικώς ενάγοντες Β’ κατηγορίας οι οποίοι δεν μπορούν να ζητήσουν δικαιοσύνη από τους ηθικούς αυτουργούς της υπόθεσης”.

Το θέμα της αίθουσας της δίκης επανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κ. Παπαδάκης λέγοντας ότι “είμαστε τρεις μήνες από τον Σεπτέμβριο και τη νέα αίθουσα που έχει υποσχεθεί ο υπουργός δεν την βλέπουμε ούτε στα χαρτιά, ούτε στα μπετά. Δεν ξέρουμε καν πού είναι”. Και συνέχισε αναδεικνύοντας τι θα σημαίνει η αποβολή της πολιτικής αγωγής, αν γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση και δεν επεκταθεί σε όλους τους κατηγορούμενους. “Σαράντα ένας κατηγορούμενοι θα δικαστούν χωρίς πολιτική αγωγή”, είπε, ξεδιπλώνοντας τα επιχειρήματά του πάνω στην ανάγκη να γίνει συνολικά δεκτή η παράσταση της πολιτικής αγωγής και καταλήγοντας “Απαιτούμε δίκαιη δίκη για τα θύματα”.

“Η διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης είναι παρούσα παντού, αυτή οργανώνει τις επιθέσεις. Νομικό κώλυμα να δεχτείτε την πολιτική αγωγή και για την εγκληματική οργάνωση δεν υπάρχει”, συμπλήρωσε ο Κ. Σκαρμέας.

«Αλυσίδα αδιάκοπη» η εγκληματική οργάνωση ΧΑ

Ως “αλυσίδα με αδιάκοπη σειρά” χαρακτήρισαν τη σχέση των μελών με την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή οι συνήγοροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα στη δικάσιμο της 22/6.

“Έχουμε μπροστά μας το δράστη της δολοφονίας, αλλά στο χρονικό διάστημα που πέρασε αναδείχτηκαν πολλά νέα στοιχεία” είπε ο Γ. Μαραγκός, εκ μέρους του πατέρα του Παύλου Φύσσα Παναγιώτη. “Χωρίς την εξέταση του αποδεικτικού υλικού, δεν μπορείτε να αποβάλετε την Πολιτική Αγωγή για οποιοδήποτε αδίκημα. Στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο που αναπαριστά όλα τα τηλεφωνήματα εκείνης της ημέρας. Το αποδεικτικό υλικό δεν ευνοεί τον οποιοδήποτε να πει ότι δεν υπάρχει πολιτική αγωγή”.

Συνεχίζοντας ο Α. Τζέλλης αναφέρθηκε στην εισαγγελική πρόταση που δίνει τη δυνατότητα της παράστασης πολιτικής αγωγής και για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση για όσους κατηγορούμενους βαρύνονται με κάποια από τις εγκληματικές πράξεις. “Με αυτή την πρόταση συντασσόμαστε”, είπε, αλλά ζήτησε να επεκταθεί σε όλους τους κατηγορούμενους. “Υπάρχει ο αιτιώδης σύνδεσμος”, εξήγησε, “και αυτός είναι ότι αν δεν υπήρχε η εγκληματική οργάνωση, δε θα υπήρχε και η παράνομη πράξη. Και οι 18 που σχετίζονται με τη δολοφονία Φύσσα αναφέρεται στο βούλευμα ότι είχαν λάβει εντολή από κάποιον από τους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση”. Και αναρωτήθηκε: “Εμείς θα μπορέσουμε να ρωτήσουμε ποτέ για το περιεχόμενο των μηνυμάτων που ανταλλάχτηκαν πριν και μετά τη δολοφονία Φύσσα;”

Εντολές

“Αν δεν υπήρχε η εγκληματική οργάνωση δε θα είχε συντελεστεί η δολοφονία και τα άλλα εγκλήματα” επανέλαβε η Β. Κουγιάτσου, δικηγόρος της μητέρας του Παύλου Φύσσα, Μάγδα. “Οι κατηγορούμενοι ενεργούσαν δεχόμενοι εντολές τις οποίες εκτελούσαν” συμπλήρωσε και απαίτησε “να γίνει δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής για να διερευνηθεί η αλήθεια”.

Απαντώντας στο επιχείρημα των συνηγόρων των χρυσαυγιτών ότι “δεν γνώριζαν” όλοι οι κατηγορούμενοι για τις συγκεκριμένες πράξεις, οι Χ. Παπαδοπούλου, Ε. Τομπαζόγλου και Χ. Πιτσιώλη, δικηγόροι της αδελφής του Παύλου Φύσσα Ειρήνης είπαν: “Δεν απαιτείται να ξέρουν αν και πότε θα τελεστεί μια πράξη. Η βούληση του κάθε μέλους υποτάσσεται στη βούληση του διευθύνοντος. Ο δόλος υπήρχε τη στιγμή της ένταξης στην οργάνωση”. “Να δοθεί εξήγηση για τα μηνύματα πριν και μετά τη δολοφονία Φύσσα, αληθοφανής για νοήμονες ανθρώπους και με σεβασμό στο παιδί που έχασε τη ζωή του”. “Οι κατηγορούμενοι δε συνέπραξαν τυχαία το Ρουπακιά, αλλά με σύνδεσμο, ενταγμένοι στην εγκληματική οργάνωση. Ήταν άγνωστοι μεταξύ τους; Όχι, ήταν όλοι μέλη που είχαν τη στήριξη της οργάνωσης. Ο Ρουπακιάς δεν έδρασε μόνος του, αλλά με συντονισμό δράσης, με αλληποϋποστήριξη. Ήταν όλοι συνεργοί, συμμέτοχοι στη δολοφονία. Οι κατηγορούμενοι έλαβαν εντολή, έγκριση, παρότρυνση. Βοήθησαν, έχουν αποδεχτεί τις πράξεις, δεν έκαναν τίποτα για να τις αποτρέψουν”.

One thought on “7η μέρα: η μάχη της Πολιτικής Αγωγής

  1. Pingback: Η Δίκη –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.