Πέτρος Περράκης: ο χρυσαυγίτης πιστολέρο των Πατησίων

xa_grafeia Η άδεια οπλοφορίας και οπλοκατοχής του Περράκη πάντως έδωσε στη Χρυσή Αυγή τη δυνατότητα να έχει και με τη βούλα έναν ακόμα ένοπλο χρυσαυγίτη στη διάθεσή της | EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 22/06/2015)

Η είδηση έκανε τον γύρο των ΜΜΕ. Χρυσαυγίτης βγάζει πιστόλι στη μέση του δρόμου. Πυροβολεί τουλάχιστον 6 φορές στον αέρα. Το γεγονός συνέβη κατά τη διάρκεια χρυσαυγίτικης επίθεσης σε αντιεξουσιαστές στα Πατήσια το Σάββατο 13/6/2015. Ο πιστολέρο, που έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα όσων πολιτών βρέθηκαν στο σημείο, είναι ο Πέτρος Περράκης, αποσπασμένος στα γραφεία της Χρυσής Αυγής από την ΟΣΥ Α.Ε. (Οδικές Συγκοινωνίες).

Πώς όμως έφτασε να γίνει ο «πιστολέρο των Πατησίων»; Πώς ενώ αποσπάστηκε στη Χρυσή Αυγή για γραμματειακή υποστήριξη έγινε ένοπλος φρουρός των γραφείων της και πώς μετά από αλλεπάλληλες αρνήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της αστυνομίας να του χορηγήσει άδεια οπλοφορίας και οπλοκατοχής, τελικά την πήρε; Η «Εφ.Συν.» καταγράφει το χρονικό της απόσπασης του χρυσαυγίτη φρουρού στη ναζιστική οργάνωση και της απόκτησης άδειας οπλοκατοχής.

Ο Περράκης δούλευε στην ΟΣΥ Α.Ε. ως προσωπικό ασφαλείας και φρούρησης. Μάλιστα το 2007 εκπαιδεύτηκε για περισσότερο από έναν μήνα στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της αστυνομίας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ειδικής Αστυνομικής Εκπαίδευσης Λαγονησίου. Στις 21 Απριλίου 2010 (οποιαδήποτε ομοιότητα με ημερομηνίες του παρελθόντος είναι συμπτωματική…) πήρε άδεια οπλοφορίας και του επετράπη να φέρει ένα από τα όπλα που κατέχει νόμιμα ο ΗΛΠΑΠ. Με τον όρο όμως να οπλοφορεί μόνο κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του στον ΗΛΠΑΠ και μετά το πέρας της εργασίας του να παραδίδει το όπλο.

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και την είσοδο της ναζιστικής οργάνωσης στο Κοινοβούλιο, συγκεκριμένα στην 1/9/2012, ο Περράκης αποσπάται από την ΟΣΥ Α.Ε. στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και από εκεί διατίθεται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής για «γραμματειακή υποστήριξη». Βέβαια, δεν ασκεί τα καθήκοντα για τα οποία αποσπάστηκε αλλά, όπως ο ίδιος δηλώνει, εκτελεί χρέη φρουρού. Ενίοτε μοιράζει και φυλλάδια της Χρυσής Αυγής στον δρόμο, όπως έκανε στις 13/6/2015 στα Κάτω Πατήσια, πριν αρχίσει να πυροβολεί στον αέρα.

Μόνο που, έχοντας απομακρυνθεί από το εργασιακό περιβάλλον του ΗΛΠΑΠ, δεν έχει πλέον το δικαίωμα να οπλοφορεί κι έτσι, μόλις δύο μέρες μετά την απόσπασή του, στις 3/9/2012, υποβάλλει αίτηση στην αστυνομία για χορήγηση άδειας αγοράς, κατοχής και οπλοφορίας πυροβόλου όπλου. Μάλιστα, για να στηρίξει την αίτησή του ανάμεσα σε άλλα ισχυρίζεται ότι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής είναι στόχος τρομοκρατών.

Οι γνωμοδοτήσεις

Το Τ.Α. Αγ. Βαρβάρας, συνηγορώντας στη χορήγηση άδειας, αποστέλλει την αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας. Στη συνέχεια το 3ο Τμήμα Οπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας τη στέλνει με τη σειρά του στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στις 26/10/2012 η αρμόδια εισαγγελέας πείθεται από τους ισχυρισμούς του Περράκη και γνωμοδοτεί θετικά για την άδεια οπλοφορίας του, με την αιτιολόγηση ότι συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι για την ατομική του ασφάλεια. Ομως, παρά τη θετική εισαγγελική εισήγηση, το 3ο Τμήμα Οπλων και Εκρηκτικών διαπιστώνει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για τη χορήγηση της άδειας και στις 19/11/2012 η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής τελικά απορρίπτει την αίτηση του Περράκη.

Στις 6/12/2012 ο Περράκης επανέρχεται με ένσταση, την οποία η αρμόδια αστυνομική υπηρεσία και πάλι απορρίπτει στις 11/2/2013 για τους ίδιους λόγους. Ο Περράκης όμως απτόητος στέλνει νέα αναφορά στις 17/2/2013, στην οποία, πέρα από τους γνωστούς ισχυρισμούς, επικαλείται συνεργασία του ίδιου με τις αστυνομικές αρχές κατά το παρελθόν για τη σύλληψη εγκληματιών και απειλεί τους επικεφαλής των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών που απέρριψαν την αίτησή του ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον τους σε περίπτωση που του συμβεί κάτι. Τον επόμενο μήνα προχωρά σε νέα αίτηση για χορήγηση άδειας.

Οι προϋποθέσεις

Εχει ενδιαφέρον ότι το Τ.Α. Αγ. Βαρβάρας, το οποίο την πρώτη φορά είχε εγκρίνει τη χορήγηση άδειας, τώρα δεν συνηγορεί σ’ αυτήν, εναρμονιζόμενο με την πρώτη απορριπτική απόφαση των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών. Σε αντίθεση με την εισαγγελέα Πρωτοδικών, η οποία στις 30/4/2013 γνωμοδοτεί και πάλι υπέρ της χορήγησης άδειας. Μόνο που αυτή τη φορά το 3ο Τμήμα Οπλων και Εκρηκτικών στις 3/6/2013 ξεχνά την αρχική του διαπίστωση ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος και τώρα προτείνει να χορηγηθεί η αιτούμενη άδεια. Στις 13/6/2013 ο Περράκης θα πάρει και επίσημα άδεια οπλοκατοχής και οπλοφορίας.

Κι ενώ οι προβαλλόμενοι ισχυρισμοί του χρυσαυγίτη για τη χορήγηση άδειας παρέμειναν σταθερά οι ίδιοι, τι μεσολάβησε μέσα σε 4 μήνες ώστε να αλλάξει η στάση των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών; Βρισκόμαστε στην περίοδο όπου η Χρυσή Αυγή έχει φτάσει στο απόγειο της εγκληματικής της δράσης.

Μόλις τρεις μήνες μετά, το τάγμα εφόδου της Νίκαιας θα δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα. Και είναι η περίοδος κατά την οποία, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Με εντολές Μπαλτάκου ψήφιζε η Χρυσή Αυγή», 18.9.2014), ο γ.γ. της κυβέρνησης Σαμαρά καθοδηγούσε μέσω Κασιδιάρη το πώς θα ψηφίσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα αρχίσει να διακινείται και το σενάριο της «σοβαρής Χρυσής Αυγής» που θα συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. Η άδεια οπλοφορίας και οπλοκατοχής του Περράκη πάντως έδωσε στη Χρυσή Αυγή τη δυνατότητα να έχει και με τη βούλα έναν ακόμα ένοπλο χρυσαυγίτη στη διάθεσή της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.