Δίκη ΧΑ: Για την παράσταση πολιτικής αγωγής αποφασίζει το δικαστήριο

xrysi_avgi_diki_2(Κείμενο: Ελευθερια Κόλλια, Βήμα, 22/06/2015)

Την Πέμπτη στις 25 Ιουνίου θα αποφασίσει τελικά το δικαστήριο για το αν θα υπάρξει παράταση Πολιτικής Αγωγής, δηλαδή νομική δυνατότητα αξίωσης αποζημίωσης από θύματα ή συγγενείς θυμάτων, από τους κατηγορουμένους στη δίκη της Χρυσής Αυγής που βαρύνονται με το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Νωρίτερα, όπλα από τη νομική φαρέτρα τους όπλα από τη νομική φαρέτρα τους, παρουσίασαν σήμερα Δευτέρα, κατά την έβδομη συνεδρίαση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, προκειμένου να απορριφθούν οι αντιρρήσεις της υπεράσπισης και να μπορέσουν να παρασταθούν στο δικαστήριο, αξιώνοντας αποζημίωση από τους κατηγορουμένους, και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

«Χωρίς την εξέταση του αποδεικτικού υλικού, δεν μπορείτε να κρίνετε και να αποβάλετε την Πολιτική Αγωγή για οποιοδήποτε αδίκημα. Μας ενδιαφέρει η συμπεριφορά Ρουπακιά που δεν έδωσε ποτέ εξηγήσεις, αν τον έβαλε κάποιος, και ποιός, δεν έχει δώσει στοιχεία», επεσήμανε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους της οικογένειας Φύσσα κ. Γιώργος Μαραγκός. Και πρόσθεσε: «Στον φόνο Φύσσα, εμπλέκονται 18 πρόσωπα, με ποινικά αδικήματα. Από κει ξεκινάει η εγκληματική οργάνωση. Στη δικογραφία, υπάρχει έγγραφο που αναπαριστά όλα τα τηλεφωνήματα εκείνης της ημέρας. Δεν είναι άυλη η Πολιτική Αγωγή. Αναφέρεται σε συγκεκριμένα στοιχεία. Και έρχεται εδώ να βοηθήσει την κατηγορούσα αρχή, και να αναδείξει, αν θέλετε».

«Μεταξύ της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της επελθούσης ζημίας, παρεμβάλλεται η δολοφονία. Θα πρέπει να δείτε ότι υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος. Αν δεν υπήρχε, δεν θα υπήρχε ούτε και παράνομη πράξη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρέας Τζέλλης, έτερος συνήγορος Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους της οικογένειας Φύσσα. «Παρίσταμαι ως Πολιτική Αγωγή, όταν και οι 18 που εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, έχουν λάβει εντολή από κάποιον διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κυρία Χρύσα Παπαδοπούλου: «αν δεν υπήρχε η εγκληματική οργάνωση, δεν θα είχε γίνει ο φόνος. Δεν έγινε με την ελεύθερη βούληση όλων όσοι συμμετείχαν, αλλά με βάση τις καταστατικές αρχές της οργάνωσης αυτής».

«Ήταν οι κατηγορούμενοι άγνωστοι μεταξύ τους;», υπογράμμισε από την πλευρά της η κυρία Χρυσούλα Πιστιόλη. «Ήταν μέλη που είχαν τη στήριξη της οργάνωσης. Ο Ρουπακιάς δεν έφθασε μόνος, αλλά με συντονισμό δράσης. Ήταν όλοι ενταγμένοι, όσοι προσήλθαν».

Τον λόγο πήραν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής για λογαριασμό των αιγύπτιων ψαράδων που δέχθηκαν επίθεση στο Πέραμα το 2012.

Ο κ. Τάκης Ζώτος χαρακτήρισε το παρόν στάδιο της δίκης ως «το πιο κρίσιμο, και για τη διερεύνηση του ποιός, πότε, και γιατί σχεδίασε τα εγκλήματα αυτά, τα περί την εγκληματική οργάνωση δηλαδή». Ο ίδιος επέμεινε άλλωστε ότι στην περίπτωση αυτής της δίκης «έχουμε μια συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, και παρέπεμψε στις παραδοχές του βουλεύματος ως προς το ποιά είναι και τι έκανε η οργάνωση αυτή».

«Η επίθεση στους αιγύπτιους ψαράδες δεν είναι μία από τις 100 υποθέσεις της δικογραφίας», σημείωσε ο κ. Θανάσης Καμπαγιάννης, «ούτε καν μία από τις 10 που ο τότε εισαγγελέας Εφετών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος ξεδιαλέγει ως τις πιο χαρακτηριστικές, είναι μία από τις τρεις, με προφανή συνάφεια, που κρίθηκε ότι χρειάστηκε και να συνεκδικαστούν. Οι δράστες δεν είχαν προσωπικές ή οικονομικές διαφορές με τα θύματα. Στοχοποιήθηκαν μόνο και μόνο γιατί ήταν ξένοι, και έπρεπε να δοθεί μήνυμα στους ξένους».

«Τα στοιχεία είναι συντριπτικά ως προς το γεγονός της κεντρικής οργάνωσης. Το κατηγορητήριο αναφέρει αναλυτικά τα περί εγκληματικής οργάνωσης για κάθε έναν από τους 66 (εκ των 68) κατηγορουμένους», επισήμανε ο ίδιος, χωρίς να διστάσει να μιλήσει για «πολιτικώς ενάγοντες δεύτερης κατηγορίας, αν δεν επιτραπεί η δυνατότητα Πολιτικής Αγωγής και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης».

Τη δύναμη των αριθμών επικαλέστηκε ο κ. Κώστας Παπαδάκης, για να υπογραμμίσει μεταξύ άλλων προς το δικαστήριο, ότι αν δεν τελεσφορήσει η παράσταση Πολιτικής Πολιτικής Αγωγής για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, 41 κατηγορούμενοι (και πάντως όλοι όσοι βαρύνονται αποκλειστικά με τα της εγκληματικής οργάνωσης), δεν θα έχουν πολιτικώς ενάγοντες απέναντι τους. «Θα προστατευθούν οι εγκέφαλοι, και οι ευθύνες θα αποδοθούν στους εκτελεστές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η εισαγγελέας κυρία Αδαμαντία Οικονόμου είχε ζητήσει να μην υπάρχει παράσταση Πολιτικής Αγωγής, παρά μόνον για όσους εκ των κατηγορουμένων βαρύνονται με συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών. Η εισαγγελική λειτουργός απέκλεισε κατά αυτόν τον τρόπο την παράσταση Πολιτικής Αγωγής έναντι των κατηγορουμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που βαρύνονται αποκλειστικά με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Η συνεδρίαση «έκλεισε» με την αγόρευση συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής για λογαριασμό των μελών του ΠΑΜΕ που είχαν δεχθεί επίθεση στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος το 2013. «Χωρίς την ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης, έγκλημα δεν θα είχε γίνει, δεν θα είχε περάσει καν από τη σκέψη κανενός», συνόψισε ο συνήγορος κ. Θεοδωρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι τα εγκλήματα μπορεί να έγιναν από συγκεκριμένα πρόσωπα – μέλη, αλλά αφορούν ολόκληρη την οργάνωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.