Ένα τυπικό τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής: η υπόθεση Μπαντέμη

mpantemisΗ καταδίκη του πρώην πυρηνάρχη Δράμας της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Μπαντέμη ήταν κόλαφος για τη ναζιστική συμμορία. Η ληστεία των δύο γυναικών από το Δέλβινο στις 28/11/2011 περιγράφεται στην εισαγγελική πρόταση Ντογιάκου ως μία από τις 10 σημαντικότερες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής: η ύπαρξη πρωτόδικης δικαστικής απόφασης – και μάλιστα με τέτοιες ποινές – θα ληφθεί σίγουρα σοβαρά υπόψιν από τη δικαστική έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Λεπτομέρειες από την διαδικασία στο ακροατήριο έχει ήδη δώσει σε κείμενό του ο Γιάννης Μπασκάκης. Εμείς εδω θέλουμε να προσθέσουμε κάποιες πινελιές που αναδείχτηκαν κατά τη δημόσια συνεδρίαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Οι δύο γυναίκες που έπεσαν θύματα ληστείας ήρθαν την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου αντιμέτωπες με ένα τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ο Μπαντέμης (που ήταν ο μοναδικός εκ των κατηγορουμένων που παρέστη στο δικαστήριο, καθως ο Φουρνάρος εκπροσωπήθηκε από συνήγορο ενώ ο Alexander Steven James ήταν απών) προσπάθησε να περιγράψει μια “παρέα” που συναντήθηκε για να δει την παρέλαση στο Σύνταγμα και στη συνέχεια να πάει για καφέ. Ποιοί συναπάρτιζαν λοιπόν αυτή την “τυχαία παρέα”;

Απαριθμούμε (σύμφωνα με τις καταθέσεις και τη δικογραφία): ο Βόσσος και ο Κουτρουμάνης (που, σύμφωνα με τη μαρτυρία της Μπίτζα όπως τη μετέφερε ο Μπαντέμης, “ήταν χρήστες ναρκωτικών”), η Ε. Μάντη (που μαζί με τον Κουτρουμάνη έκλεψε την τσάντα του ενός θύματος, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του Μπαντέμη), ο Γιώργος Φουρνάρος (που είχε πάνω του ένα πτυσσόμενο κλομπ και μία αλυσίδα, σύμφωνα με τη δικογραφία), ο Alexander Steven James (ο Ελληνοαμερικάνος “μοϊκάνας” με τα περίεργα τατού, που είχε συμμετάσχει στο παρελθόν σε επιθέσεις σε αντιφασίστες, όπως στις 05/07/2013 σε συναυλία στην Καλλιθέα) και ο Μπαντέμης που συνόδευε την ανηλικη Μπίτζα, ήταν όλως τυχαίως ο μεγαλύτερος σε ηλικία και διατελούσε πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής Δράμας. Ο Μπαντέμης κατέβηκε στην Αθήνα “για την παρέλαση”, βρέθηκε να κατέχει ένα μπουλόνι και σε ερώτηση των αστυνομικών, στο ΑΤ μετά την προσαγωγή του, δήλωσε “πολυθεϊστής”.

Η υπερασπιστική γραμμή του Μπαντέμη ήταν ότι, ναι μεν τις γυναίκες τις χτύπησε μια ομάδα 10 ατόμων στα οποία συμπεριλαμβάνονταν οι περισσότεροι των παραπάνω, αλλά ο ίδιος, μαζί με την Μπίτζα και τον Φουρνάρο, δεν συμμετείχε. Για να αποδείξει τον έντιμο χαρακτήρα του, ο Μπαντέμης δήλωσε ότι έχει διατελέσει μόνιμος υπαξιωματικός του ελληνικού στρατού, ότι είναι Εθνοφύλακας (“τρώω στις Λέσχες Αξιωματικών και έχω ελευθέρας σε όλα τα στρατόπεδα”) και ότι έχει σε δύο περιστατικά στο παρελθόν βοηθήσει την αστυνομία να ακινητοποιήσει ληστές. Στην εύλογη ερώτηση της έδρας, για ποιό λόγο δεν παρενέβη (με τέτοιο ιστορικό!) για να σταματήσει τον ξυλοδαρμό δύο αθώων γυναικών, απάντησε ότι τον εμπόδισε η Μπίτζα, η οποία και του ζήτησε “να μην μπλέξουν”. Ο Μπαντέμης δήλωσε ότι οι αστυνομικοί εσκεμμένα έγραψαν πως είναι “πολυθεϊστής” στην κατάθεσή του στο ΑΤ, κάτι που δεν ισχύει αφού αυτός είναι πιστός “χριστιανός ορθόδοξος”, γεγονός το οποίο έσπευσε να αποδείξει βγάζοντας από το τσαντάκι του φωτογραφίες του Γέροντα Παϊσιου “τις οποίες κουβαλάω πάντοτε επάνω μου”.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης, κατέθεσαν στο δικαστήριο αφενός για τον Μπαντέμη ο φίλος του από τη Δράμα Ιωάννης Αλαβάνος (που είχε μαζί του τις αποσκευές του σε στρατιωτικούς σάκους), αφετέρου για τον Φουρνάρο η μητέρα του Αργυρώ Δημητροπούλου η οποία υποστήριξε ότι η κατάσταση υγείας του γιου της (είναι επιληπτικός) δεν θα του επέτρεπε να συμμετάσχει σε μια τέτοια επίθεση. Εκτός πάντως του πτυσσόμενου κλομπ και της αλυσίδας, ο Φουρνάρος είχε στο παρελθόν συλληφθεί να κατέχει και μια σιδερογροθιά.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας επισήμανε την ερώτηση που απεύθυνε ο Μπαντέμης στις δύο γυναίκες όταν συναντήθηκαν στο δρόμο (“από που είστε;”και “αν είστε Ελληνίδες”), λέγοντας ότι “είναι ένα τουλάχιστον περίεργο ερώτημα το ποιά καταγωγη έχει κάποιος που κινείται στην ελληνική επικράτεια”. Βέβαια η εισαγγελέας ξεχνάει μάλλον τις χιλιάδες έρευνες “stop and search” της ΕΛΑΣ στα πλαίσια του Ξένιου Δία, που όλες τους ξεκινάνε με αυτά ακριβώς τα ερωτήματα. Το μόνο “περίεργο” στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι την “δουλειά” του κράτους ανέλαβε να φέρει σε πέρας ένα παραστρατιωτικό τάγμα εφόδου, με επικεφαλής (τι άλλο;) έναν άνδρα που πέρασε από τα σώματα ασφαλείας.

Η ποινή για τον Μπαντέμη και τον Alexander Steven James ήταν: 8 έτη κάθειρξη για την τετελεσμένη ληστεία (που τελέστηκε κατά συναυτουργία) κατά του ενός θύματος και 5 έτη για την απόπειρα ληστείας κατά του άλλου θύματος, 4 έτη για επικίνδυνες σωματικές βλάβες για κάθε παθούσα, 8 μήνες και 800 ευρώ πρόστιμο για παράνομη οπλοφορία και 1 έτος για παράνομη οπλοκατοχή: σύνολο δηλαδή 14 έτη και 10 μήνες. Για τον Φουρνάρο, η ποινή διαφοροποιήθηκε μόνον όσον αφορά την παράνομη οπλοφορία (2 έτη και 800 ευρώ πρόστιμο) και διαμορφώθηκε σε 15 έτη και 6 μήνες.

Ο Μπαντέμης, σαστισμένος, παραλήφθηκε από τους άντρες της ΕΛΑΣ, μετά το τέλος της διαδικασίας, για να οδηγηθεί στα κελιά της τιμής. Οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι πρέπει τώρα να συλληφθούν (το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή αναστέλλουσα ισχύ για τις εφέσεις), ενώ δεν αναγνωρίστηκε και κανένα ελαφρυντικό. Ο Alexander Steven James είναι άφαντος, έχει όμως αφήσει τα διαδικτυακά του ίχνη ως τραγουδιστής της nazi punk σκηνής.

alexander_steven_james O Alexander Steven James.

Με όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στην Αμερική – ιδιαίτερα με την τελευταία ρατσιστική επίθεση στην Νότια Καρολίνα – η εκτέλεση της ποινής του είναι απαραίτητη, αν είναι να μην θρηνήσουμε θύματα σε μελλοντικές ρατσιστικές επιθέσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.