Ενημέρωση από τη δίκη Αποστολόπουλου στο Εφετείο (1η + 2η μέρα)

apostolopoulosΟ κατηγορούμενος Γιώργος Αποστολόπουλος.

[Αναδημοσιεύουμε δύο κείμενα του Γιάννη Κοντού από τον ιστότοπο HitAndRun για την εξέλιξη της σε δεύτερο βαθμό δίκης του Αποστολοπουλου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, για τη δολοφονική επίθεση σε 16χρονο μαθητή στο Παλιό Φάληρο. Ο Αποστολοπουλος είναι επίσης ένας από τους 69 κατηγορούμενος στη δίκη της ΧΑ για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση].

Με την κατάθεση του θύματος Φ.Δ. ξεκίνησε η δίκη Αποστολόπουλου στο Εφετείο

Με αρκετή καθυστέρηση, ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 15/6 στο Εφετείο η δίκη του Γιώργου Αποστολόπουλου, ο οποίος πρωτοδίκως έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών κι 6 μηνών χωρίς αναστολή για απόπειρα ανθρωποκτονίας με τη χρήση μαχαιριού εναντίον του μαθητή Λυκείου Φ.Δ. στο Παλαιό Φάληρο στις 28 Ιανουαρίου του 2013. Η υπόθεση έχει περιληφθεί στην ογκώδη δικογραφία της εν εξελίξει δίκης της Χρυσής Αυγής, ενώ ο Γιώργος Αποστολόπουλος κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Μετά την εκφώνηση των μαρτύρων, τον ορισμό των ενόρκων και την ανάγνωση της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης, ακολούθησε η κατάθεση του θύματος, το οποίο περιέγραψε με σαφήνεια και ψυχραιμία το συμβάν της επίθεσης και του συνακόλουθου σοβαρού τραυματισμού του. «Σχεδόν πνιγόμουν στα αίματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση του Εισαγγελέα της έδρας ως προς το κατά πόσο έχει αποκρυσταλλώσει άποψη για το αν ο Αποστολόπουλος είχε την πρόθεση να τον σκοτώσει, δήλωσε ανεπιφύλακτα: «Ήθελε να με σκοτώσει». Ανέδειξε, εξάλλου, το πολιτικό υπόβαθρο της δίκης, διευκρινίζοντας ότι η φίλη του Αποστολόπουλου και συμμαθήτρια του ίδιου Α.Κ. πρόβαλλε ανενδοίαστα τις ναζιστικές της αντιλήψεις και, για να το κάνει, συνεπάγεται πως «κουβαλούσαν τις ίδιες απόψεις» με τον Αποστολόπουλο. Ο παθών είχε, μάλιστα, επανειλημμένως προσπαθήσει να την κάνει να αναθεωρήσει τις εν λόγω αντιλήψεις της, σβήνοντας κάποια φορά συνθήματα ναζιστικού περιεχομένου, τα οποία η Α.Κ. είχε γράψει στο θρανίο της, γεγονός που είχε επισύρει την απειλή του Αποστολόπουλου πως, αν τα ξανασβήσει, θα τον σκοτώσει, όπως είχε μεταφερθεί στον Φ.Δ.

Λόγω κωλύματος μιας εκ των συνέδρων, η δίκη διακόπηκε και συνεχίζεται την Πέμπτη 18/6 με τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας. Πραγματοποιείται στο 2ο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών (Κ. Λουκάρεως 14), 9π.μ., 1ος όροφος, αίθουσα Δ 70 Α.

————————————

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η δίκη Αποστολόπουλου στο Εφετείο

Με τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης συνεχίστηκε σήμερα Πέμπτη 18/6 η δίκη Αποστολόπουλου στο Εφετείο. Στα αξιοσημείωτα της 3ης συνεδρίασης συγκαταλέγεται η εμφάνιση, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της δίκης, της πρώην φίλης του Αποστολόπουλου και συμμαθήτριας του θύματος Α.Κ., η οποία υπέβαλε αίτημα να εξαιρεθεί από μάρτυρας, λόγω της εκκρεμούς διερεύνησης τυχόν ποινικής εμπλοκής της στην υπόθεση, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από το προεδρείο, κατόπιν σχετικής πρότασης του Εισαγγελέα της έδρας. Ο Εισαγγελέας δικαιολόγησε την πρότασή του αναφερόμενος στο γεγονός οτι η Α.Κ δεν έχει κηρυχθεί ένοχη για οποιοδήποτε αδίκημα, ενώ δικαιούται να μην απαντήσει σε ερωτήσεις που κρίνει πως μπορεί να βλάψουν την υπόθεσή της.

Από τις υπόλοιπες μαρτυρικές καταθέσεις ξεχώρισαν εκείνες των γονιών του παθόντα, καθώς και δύο συμμαθητών και φίλων του, μέσα από τις οποίες ανάγλυφα αναδείχτηκαν η σοβαρότητα της απρόκλητης επίθεσης που δέχτηκε ο Φ.Δ., η επικινδυνότητα της εν γένει συμπεριφοράς του Αποστολόπουλου, αλλά κι η στενή του σχέση με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α.

«Ο Αποστολόπουλος ήταν στη Χ.Α, στο “Μέτωπο Νεολαίας”, φώναζε συνθήματα, όλα τα παιδιά το έλεγαν, για αυτό κι ήθελαν να προστατεύσουν την συμμαθήτριά τους. Τους κάνουν κατήχηση μίσους, η επίθεση στον Φ. ήταν επίδειξη δύναμης. Φοβόμασταν για το παιδί, υπήρχε κλίμα τρομοκρατίας», κατέθεσε χαρακτηριστικά ο πατέρας του θύματος. «Ο Φ. ήταν ο πιο “αδύναμος κρίκος”, ο πιο “κουλ” τύπος, ο πιο εύκολος ως θύμα», επισήμανε η μητέρα του, αποπειρώμενη να ερμηνεύσει την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε ο γιος της, για να συμπληρώσει ότι «υποφέρει από σύνδρομο μετατραυματικού στρες». Αναφέρθηκε, εξάλλου, σε τηλεφωνική απειλή που είχε δεχτεί στις 15/4/2013, μετά το συμβάν, παρουσία της φίλης Α.Σ., που στην κατάθεσή της επιβεβαίωσε το εν λόγω γεγονός εκ νέου, από άγνωστο άτομο με αλλοιωμένη φωνή, το οποίο επί λέξει της είπε «τον καριόλη τον γιο σου δεν τον προλάβαμε, θα του φέρουμε το κεφάλι “στο πιάτο” την επόμενη φορά». Κατήγγειλε, τέλος, για άλλη μια φορά πως άγνωστοι είχαν σχηματίσει το σήμα της Χ.Α. στο κουδούνι του σπιτιού της στην είσοδο της πολυκατοικίας της, μετά την επίθεση στον γιο της.

Το θέαμα του αιμόφυρτου Φ. μετά το συμβάν ήταν «σοκαριστικό», δήλωσε ο συμμαθητής και φίλος του Ι.Κ. σε μια κατάθεση συγκροτημένη κι υποδειγματική. «Ο Φ. φέρθηκε πιο ανθρώπινα, πιο αλτρουιστικά κουβεντιάζοντας με την Α.Κ., η οποία είχε γράψει στο θρανίο της συνθήματα όπως “Ελλάς ή τέφρα” και “Waffen SS», συμπλήρωσε. Γιατί συνέβη αυτή η επίθεση; «Λόγω πολιτικών διαφορών κι αντιζηλίας», υπογράμμισε. «Αν επέμενα ένα μήνα παραπάνω, θα ήμουν εγώ με ράμματα», κατέληξε με νόημα ο Ι.Κ. Ενώ κι ο συμμαθητής τους Κ.Κ. αποκάλυψε ότι είχε απειληθεί με κλειστό μαχαίρι από τον Αποστολόπουλο, που την ίδια στιγμή του έλεγε «παίζεις με την τρέλα του καθενός». «Φαινόταν ότι ήξερε από όπλα, σαν να είχε ξαναχρησιμοποιήσει μαχαίρι. Φοβήθηκα για τη ζωή μου», δήλωσε ο Κ.Κ.

Πολύς λόγος έγινε για μια φωτογραφία του συνεργού του Αποστολόπουλου Α.Χ., όπου, δύο ώρες μετά το συμβάν, σύμφωνα με το εγκληματολογικό εργαστήριο της ΕΛΑΣ, ποζάρει με μαχαίρι στο σπίτι του. Η μητέρα του αμφισβήτησε ότι πρόκειται για φωτογραφία που τραβήχτηκε εκείνη τη μέρα, δηλώνοντας πως προέρχεται από το 2011 ή 2012, από την περίοδο της Αποκριάς, κι ότι πιθανώς βρίσκεται σε κάποιο φωτογραφικό άλμπουμ στο σπίτι της. Δε διευκρίνισε, όμως, γιατί δεν μπήκε στον κόπο να τη φέρει μαζί της, προς επίρρωση του ισχυρισμού της.

Κούραση κι εκνευρισμό προκάλεσε η μακροσκελής κατάθεση γιατρού που έχει οριστεί από την οικογένεια Αποστολόπουλου, ο οποίος, χρησιμοποιώντας επιτηδευμένα στριφνή ιατρική ορολογία, επιχείρησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να αμφισβητήσει τη σοβαρότητα των πληγμάτων που κατέφερε ο κατηγορούμενος στον Φ.Δ., το μέσο που χρησιμοποιήθηκε, αλλά και τον κίνδυνο που ενείχαν για τη ζωή του.

Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί η εξαιρετικά αξιοπρεπής και σοβαρή στάση της συνηγόρου υπεράσπισης. Σε αντίθεση με τον δικηγόρο, που εκπροσώπησε τον Αποστολόπουλο πρωτοδίκως, δεν επιδόθηκε σε ασκήσεις εντυπωσιασμού ή απόπειρες απαξίωσης των μαρτύρων κατηγορίας, ενώ έδειχνε να ενοχλείται από την παρουσία συγκεκριμένου μάρτυρα υπεράσπισης, εν προκειμένω του συνταξιούχου γυμναστή του 3ου ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου, αλλά κι από υβριστικούς ισχυρισμός του πατέρα του Αποστολόπουλου, του μόνου που εξακολούθησε να υποστηρίζει τα περί «θωπείας» της Α,Κ. από τον Φ.Δ.

Η δίκη Αποστολόπουλου συνεχίζεται, και πιθανώς ολοκληρώνεται, με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων υπεράσπισης, την απολογία του κατηγορουμένου, την εισαγγελική πρόταση, τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής κι υπεράσπισης και την ανακοίνωση της ετυμηγορίας την Πέμπτη 25/6 στην αίθουσα 120 Α του 1ου Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών (Κ. Λουκάρεως 14), 6ος όροφος, 9π.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.