Εμπλοκή του ονόματος του χρυσαυγίτη Κούζηλου στην υπόθεση του πλοίου με την ηρωίνη

noorΤο δεξαμενόπλοιο «Noor One», το οποίο μετέφερε τη «μαμούθ» ποσότητα ηρωίνης δύο τόνων και 120 κιλών, τη μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος, στην περιοχή Βλήχας Ελευσίνας.

(Κείμενο: Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 10/06/2013)

Τα ονόματα των πολιτικών και των ποδοσφαιρικών μεγαλοπαραγόντων πάνε κι έρχονται, ενώ τα συνθηματικά για λαθραία πετρέλαια (που επί δεκαετίες ψάχνει το ΣΔΟΕ), για λαθραία τσιγάρα (που επίσης αναζητά για να πατάξει το κράτος), αλλά και το σκηνικό γύρω από το εφιαλτικό φορτίο θανάτου του πρώην «Κύθνος» και μετέπειτα «Noor One» αποδεικνύονται πλουσιότερα από οποιοδήποτε αστυνομικό σενάριο έχει προκύψει στη χώρα.

Οι διάλογοι που δημοσιεύτηκαν από τις συσχετισμένες πλέον μεγάλες δικογραφίες «καίνε» τον πρώην στενό συνεργάτη του προέδρου του Ολυμπιακού, Αιμίλιο Κοτσώνη, που επιμένει να αρνείται την κατηγορία εμπλοκής του στην εικονική εταιρεία μεταφοράς του φορτίου ηρωίνης και τη σχέση του με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ενώ οι πληροφορίες μιλούν για χρέη πολλών εκατομμυρίων που τον βαρύνουν από τότε που έπεσε έξω η επιχείρησή του με τα αυτοκίνητα.

Στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Ερχονται ηχηρές διώξεις για το “Noor One”» (27/4/2015) σκιαγραφήσαμε το χρονικό της υπόθεσης, την εικονική εταιρεία με έδρα την ελεύθερη ζώνη της Χαμρίγια, στο εμιράτο Σάρτζα, τις πληρωμένες διαμονές στο Ντουμπάι, τη μεταφορά με το συγκεκριμένο καράβι, την αποθήκευση και τελικά την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης χάρη στις επίμονες προσπάθειες όσων συμμετείχαν στις διεξοδικές έρευνες από πλευράς διωκτικών αρχών αλλά και της ανακρίτριας Μαρία Σκάρπου, όπως και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά που ενέταξε τις συνομιλίες του πορίσματος της άλλης μεγάλης υπόθεσης στην υπόθεση του πλοίου.

Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες βρίσκονται πλέον στα δημοσιογραφικά γραφεία, ενώ η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε χθες με προφυλακισμένο κατηγορούμενο, ο οποίος στην ουσία επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ. Οι διάλογοι μεταξύ των προφυλακισμένων Αιμ. Κοτσώνη και Μάκη Γιαννουσάκη, όπως και οι διάλογοι μεταξύ Βαγγέλη Μαρινάκη και Αιμ. Κοτσώνη, μέρος των οποίων παρουσιάστηκε στην τελευταία εκπομπή του Κ. Θωμαΐδη, αλλά και το σύνολο των καταγεγραμμένων συνομιλιών έχουν αποκαλύψει σειρά από ενδιαφέρουσες πληροφορίες και στοιχεία.

Οπως μας δήλωσε ο συνομιλητής μας, «δεν έχω τίποτα να φοβηθώ». Ο ίδιος επιβεβαίωσε την αποκάλυψη περί του υποπλοιάρχου-μέλους του μόνιμου πληρώματος και εμπίστου του πλοιοκτήτη του «Κύθνος» ως ανθρώπου ειδικών αποστολών έως ότου βγήκε βουλευτής της Χ.Α. Μας είπε ακόμα ότι οι δύο Ινδοί προφυλακισμένοι για το «Noor One» κατέφυγαν στην εισαγγελέα για να καταγγείλουν ότι απειλείται η ζωή τους στη φυλακή αλλά και ότι τους προσφέρονται χρήματα προκειμένου να αλλάξουν τις καταθέσεις τους.

«Εμπλεξαν» οι γραμμές

Οι παρακάτω συνομιλίες συσχετίστηκαν με την υπόθεση «Noor One» (πρώην «Κύθνος»), αν και προέρχονται από άλλη δικογραφία:

■ Κοτσώνης – Γιαννουσάκης (24.6.2012):

Κ.: Εγώ με το ποσοστό δεν τους έχω πει ΟΚ.

Γ.: Εντάξει, πες μου όπως θες εσύ να το χειριστώ […]

Κ.: Ακου, θα πάρουμε αυτά τα ποσοστά, αλλά το καράβι δεν θα το ξεπληρώσουμε εμείς, κι όποιος βάλει καράβι θα παίρνει ποσοστά το 50% κι από 25% οι άλλοι.

Γ.: Δηλαδή, άμα βάλουμε το δικό μου θα παίρνουμε εμείς 50%;

Κ.: Οχι, δεν… Θα πάρεις εσύ 50% και εγώ κι οι άλλοι από 25%.

Γ.: Λέω να το αφήσουμε έτσι όπως είναι να πάνε εκεί εφόσον κάναμε την πρώτη συζήτηση, τελείωσε μια χαρά, εγώ πήρα και τον Πάνο, τώρα να του πω για το θέμα ότι έχει γίνει εμπλοκή στη Συρία να μου ετοιμάσει τον Ελληνα τον υποπλοίαρχο να στείλουμε το καράβι στην Αίγυπτο, δεν μας παίρνει να περιμένουμε. Ο Σύριος φεύγει άνετα και πάει στην Αίγυπτο χωρίς βίζα, χωρίς τίποτα, κατάλαβες. Οι Ινδοί, θα τους φέρω αυτή την βδομάδα κι έχω υποπλοίαρχο και μηχανικό Ινδούς (σ.σ.: είναι οι προφυλακισμένοι), αύριο αν μου βάλει τον Ελληνα αυτόν το βουλευτή της Χρυσής Αυγής για πλοίαρχο μού το πάει Πορτ Σάιντ, καβαλάει ο άλλος και συνεχίζει […]

Κ.: Ναι.

Γ.: Θα του δώσουμε, ξέρω εγώ, δυο-τρία χιλιάρικα να μας το κατεβάσει στην Αίγυπτο, δεν είναι τίποτα […]

•Να σημειωθεί ότι το πλοίο με την παλιά του ονομασία ήταν ναυλωμένο από τον άνθρωπο που φέρεται να ήταν και συνιδιοκτήτης στην εταιρεία των «τεσσάρων» (G.F.T.K.) η οποία ουδέποτε λειτούργησε. Το όνομά του αναφέρεται στους διαλόγους. Οπως μας είπε ο συνομιλητής μας, από εκείνον ζητήθηκε το πλήρωμα ασφαλείας για να κατέβει το πλοίο στην Αίγυπτο, ενώ το όνομά του αναφέρεται και σε συνομιλίες της άλλης δικογραφίας.

■ Αλλη μία χαρακτηριστική συνομιλία που αποτυπώνει τις σχέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον πρώην συνεργάτη του Αιμίλιο Κοτσώνη (Μάιος 2012):

Κ.: Εχω βρει άκρη εκεί πέρα.

Μ.: Πού;

Κ.: Στο Ντουμπάι.

Μ.: Με ποιον;

Κ.: Θα κατεβάσουμε το καραβάκι ένα χιλιαράκι που έχει εδώ πέρα ο… που καθόταν από πίσω μας.

Μ.: Μμμ…

Κ.: Και θα μαζεύουμε πετρελαιάκι από τους Ιρανούς ψαράδες εκεί πέρα.

Μ.: Πρόσεξε, εγώ δεν θέλω να ασχοληθώ με αυτά τα πράγματα καθόλου. Αλλο να πάρεις μια εταιρεία μεγάλη εκεί πέρα και να κάνεις δουλειά και να ’ναι…

Κ.: Οχι, κοίταξε, αυτό είναι μια άλλη δουλειά. Απλώς θα είμαστε εκεί πέρα και θα κάνουμε τα connection και να πάμε να πάρουμε μια ωραία αντιπροσωπεία να πάρουμε από ένα διυλιστήριο πετρέλαιο.

Μ.: Ναι, εγώ, δεν με απασχολεί εμένα αυτό με αυτούς, γιατί με έναν άλλον που εμφανίστηκες εκεί πέρα ο… ήτανε, που πήγες στον… με ποιον πήγες μωρέ;

Κ.: Στον…

Μ.: Δεν μου κάνει ούτε ο άνθρωπος ούτε το όλο σκηνικό, κατάλαβες;

Κ.: Κάνει τη δουλειά του.

Μ.: Το ξέρω, όμως αυτό που θέλω είναι τελείως διαφορετικό όπως το είχα στο μυαλό μου, γι’ αυτό έλεγα να αγοράσουμε εταιρεία εκεί πέρα μεγάλη ή να γίνει η επένδυση με κάποιους μεγάλους εκεί πέρα, κατάλαβες τι λέω, αλλιώς δεν μπορεί να γίνει αυτό, θα τα πούμε από κοντά τώρα αυτά στο γραφείο μου […].

■ «Ο άνθρωπος του Μαρινάκη στο Ντουμπάι θα ήμουν εγώ», αναφέρει σε άλλη συνομιλία ο Αιμ. Κοτσώνης, ενώ παρέθετε σε συνομιλητή του τα προβλήματα ως προς τις μεταφορές χρημάτων.

Ορισμένα από τα συνθηματικά που χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους οι διάφοροι συνεργάτες και φίλοι είναι πραγματικά ξεκαρδιστικά, π.χ. «κομμένο φρούτο» και «κομμένη σαλάτα», ενώ στους διαλόγους περιλαμβάνονται οι δυνατότητες κατάψυξης, φύλαξης και μεταφοράς τού κάθε «προϊόντος», κοστολόγια για αγορά και πώληση πετρελαίου και τσιγάρων, δουλειές σε αρκετά μέρη και μάλιστα εμπόλεμα, διαδρομές Ιράκ-Ελευσίνα, πολλά ραντεβού και αρκετές αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα που μάλλον αναφέρονται από τον κάθε συνομιλητή για «φιγούρα» ως προς τα «μέσα» που διαθέτει στο να τακτοποιεί τις δουλειές του…

One thought on “Εμπλοκή του ονόματος του χρυσαυγίτη Κούζηλου στην υπόθεση του πλοίου με την ηρωίνη

  1. Pingback: Η Χρυσή Αυγή και οι δύο τόνοι ηρωίνης | Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.