Ξεκίνησε η δίκη των νεοναζί Αυτόνομων Εθνικιστών

(Κείμενο: ΚΑΡ, 09/06/2015)

Χθες 8/6 στο Εφετείο ξεκίνησε η δίκη των Αυτόνομων Εθνικιστών. Πρόκειται για την περίφημη υπόθεση της Πανόρμου, όταν τον Γενάρη του 2010 η παραπάνω συμμορία επιτέθηκε σε αντιφασιστική συγκέντρωση την οποία καλούσαν πλήθος σωματείων και φορέων της περιοχής (Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, τα τοπικά Σωματεία Δασκάλων και ΕΛΜΕ, Σωματείο Ερυθρού Σταυρού, Αθλητικός Όμιλος Αμπελοκήπων,Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό 7ης δ.κ και πολλοί άλλοι), τραυματίζοντας 3 από τους συγκεντρωμένους.

Παρότι η πολιτική αγωγή ζήτησε αναβολή εξαιτίας κωλύματος του συνηγόρου – ο συνήγορος των θυμάτων της επίθεσης Δημήτρης Ζώτος βρισκόταν την ίδια μέρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής στην οποία παρίσταται επίσης ως πολιτική αγωγή των Αιγυπτίων αλιεργατών – η έδρα δεν έκανε το αυτονόητο αίτημα αποδεκτό. Σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, όπου μετά από 5,5 χρόνια έχουν ήδη δοθεί δύο αναβολές με αίτημα των δικηγόρων των νεοναζί και αφού έχουν παραγραφεί ήδη με την παρέλευση της 5/ετίας οι πιο ελαφρές κατηγορίες, είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο που ένα απόλυτα αιτιολογημένο αίτημα της πολιτικής αγωγής απορρίφθηκε για πρώτη φορά χωρίς κανέναν ενδοιασμό από την Πρόεδρο με πλήρη συμφωνία και της Εισαγγελέως. με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η δίκη με – εκ των πραγμάτων αναγκαστική – δήλωση παράστασης από συνεργάτη του δικηγορικού γραφείου της πολιτικής αγωγής που δεν είχε όμως κατά την έναρξη της δίκης πλήρη γνώση της δικογραφίας.

Την πρώτη μέρα εξετάστηκαν δύο από τους μάρτυρες κατηγορίας. Η στάση της Εισαγγελέως προκάλεσε ερωτηματικά στο ακροατήριο, καθώς στην εξέταση των μαρτύρων αντιμετώπιζε τα θύματα και τους θύτες περίπου ως δύο ομάδες που συγκρούονται ιδεολογικά και μπορεί να υπάρχουν και συγκρούσεις. Επέμενε να ρωτάει τους μάρτυρες για ποιο λόγο έγινε η αντιρατσιστική εκδήλωση που προηγήθηκε της συγκέντρωσης και αν υπήρχαν προηγουμένως μετανάστες θύματα ρατσιστικής βίας – προφανώς θεωρώντας ότι για να ανοίξουν οι φορείς μιας γειτονιάς θέματα ρατσισμού πρέπει να υπάρξουν πρώτα θύματα…

Ανάμεσα στους πολλούς συνηγόρους των 32 κατηγορούμενων της νεοναζιστικής συμμορίας «έλαμψε» με τη στάση του ο συνήγορος κάποιων εξ’ αυτών, γνωστός και μη εξαιρετέος Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος «διάνθιζε» συστηματικά τις ερωτήσεις του για τα γεγονότα με σχόλια για το «χώρο» των διοργανωτών. Έτσι οι φορείς της γειτονιάς ανήκουν, σύμφωνα με το Φαήλο, στο χώρο των «αντί» όπως τον χαρακτήριζε (αντιφασίστες, αντιρατσιστές, αντιεξουσιαστές όπως διευκρίνισε), ενώ η συμμορία των Αυτόνομων Εθνικιστών είναι οι Έλληνες πατριώτες που ήρθαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την συγκέντρωση αυτού του «χώρου». Τώρα το αν έφεραν και κάποια ρόπαλα μαζί τους που άνοιξαν κεφάλια είναι μάλλον μια λεπτομέρεια που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ως γνήσιος ακροδεξιός, έφτασε στο σημείο να πει ότι «οι σύντροφοί μας καίνε εγκύους», συσχετίζοντας το τραγικό περιστατικό της Marfin με την τοπική ΕΛΜΕ, το σύλλογο δασκάλων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων κλπ. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας εξετάστηκε, ή πιο σωστά ανακρίθηκε, πάνω από δύο ώρες, σε μια πολύ σκληρή – αλλά άκαρπη – προσπάθεια να πέσει σε αντιφάσεις.

Η δίκη διεκόπη και συνεχίζεται στις 30 Ιούνη. Η πρώτη μέρα έδειξε ότι απαιτείται πλατιά δημοσιοποίηση, μαζική κινηματική καμπάνια και κινητοποίηση για την καταδίκη των νεοναζί πελατών του κ. Κρανιδιώτη. Πρώτα απ όλα, με την παρουσία του Φαήλου αποδείχτηκε πεντακάθαρα ότι οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές» δεν είναι καθόλου τυχαία ομάδα. Ο βασικός κατηγορούμενος Δημήτρης Παπαγεωργίου – ο μόνος που είχε προφυλακιστεί καθώς είχε καταδικαστεί παλαιότερα για άλλη επίθεση, με την ιδιότητα του χρυσαυγίτη τότε – λίγους μήνες μετά την επίθεση, «αγκαλιάστηκε» πολιτικά ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής από την παράταξη του έτερου σταρ της Ακροδεξιάς Άδωνη Γεωργιάδη στις εκλογές του 2010.

Η έκβαση της δίκης αυτής είναι καίριας σημασίας. Ενδεχόμενη απαλλαγή των νεοναζί θα αποθρασύνει τους φασίστες και τους πάτρωνες τους, θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τον κόσμο της περιοχής, το αντιφασιστικό κίνημα και κάθε δημοκρατικό πολίτη. Τη στιγμή που διεξάγεται η κεντρικής σημασίας δίκη της Χρυσής Αυγής (στην οποία συμμετέχουν και αρκετοί από τους δικηγόρους των Αυτόνομων Εθνικιστών υπερασπίζοντας κι εκεί νεοναζί ταγμάτων εφόδου), τη στιγμή που οι φασιστικές επιθέσεις αυξάνονται και πάλι στις γειτονιές της Αθήνας, είναι πολύ σημαντικό να καταδικαστεί παραδειγματικά ναζιστική συμμορία των Αυτόνομων Εθνικιστών για την πρώτη και – ως τώρα τελευταία – ανοιχτή επίθεση που έχει γίνει ποτέ σε μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση. Σε κάθε γειτονιά οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να κάνουν εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, πορείες για να διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους και οι φασίστες πρέπει να ξέρουν ότι όταν το αμφισβητούν αυτό, όχι μόνο θα αποκρούονται αλλά και θα τιμωρούνται. Γι’ αυτό η δίκη αυτή αφορά όλο το κίνημα και την Αριστερά, κάθε δημοκρατικό άνθρωπο, και όχι μόνο τα θύματα της επίθεσης. Να είμαστε όλοι στην αντιφασιστική συγκέντρωση που θα γίνει τη δεύτερη μέρα της δίκης, Αλεξάνδρας και Λουκάρεως, στις 30 Ιούνη, στις 9 π.μ. το πρωί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.