Κάτω τα χέρια από τον αντιφασίστα Χρήστο Μπακαλάκη

saxinidhsΟ Σαχινίδης, υποψήφιος βουλευτής Πέλλας

Στις 8 Ιούνη 2015 ξαναδικάζεται, ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Γιαννιτσών, ο Χρήστος Μπακαλάκης για τη συμμετοχή του σε αντιφασιστική συγκέντρωση την 14/09/2012 στα Γιαννιτσά, ενάντια στην προκλητική δράση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Σαχινίδη. Ο Χρήστος έχει ήδη αθωωθεί και μάλιστα σε δεύτερο βαθμό (!) για την ίδια υπόθεση, κι όμως η Εισαγγελία τον ξαναστέλνει στο εδώλιο. Ακολουθεί ένα χρονικό της υπόθεσης που μας έστειλε ο συνήγορος του Χρήστου Κώστας Τορπουζίδης:

saxinidhs_ekpaideyshΟ Σαχινίδης, ως εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος των ταγμάτων εφόδου

“Στις 14 Σεπτέμβρη του 2012, ο δημοκρατικός κόσμος των Γιαννιτσών βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή πρόκληση. Το τάγμα εφόδου Πέλλας της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής κατέφτασε σε στρατιωτικό σχηματισμό, εξοπλισμένο με κοντάρια και λοστούς μπροστά στον ομαδικό τάφο των 120 Γιαννιτσιωτών για να πάρει μέρος στην τιμητική τελετή και να καταθέσει στεφάνι!

Πριν 68 χρόνια, μετά το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στις αρχές εκείνου του Σεπτέμβρη του 1944, οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον αιμοβόρο και σαδιστή λοχία Φριτς Σούμπερτ, τις οποίες συνόδευαν Τάγματα Ασφαλείας του συνεργάτη των ναζί συνταγματάρχη Γεωργίου Πούλου, που δρούσε στον χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας, εισβάλλουν στα Γιαννιτσά τα οποία είχαν καταλάβει προ δύο ημερών ένοπλα αντάρτικα τμήματα.

Οι ναζί κατακτητές, μαζί με τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους, αφού λεηλάτησαν άγρια την κωμόπολη των Γιαννιτσών, έκαψαν το 1/3 περίπου των σπιτιών της και αφού κακοποίησαν άγρια 120 κατοίκους της τους εκτέλεσαν με φρικτό τρόπο και τους έθαψαν σε ομαδικό τάφο.

Στην επέτειο εκείνης τη μέρα, οι πολιτικοί (και κάποιοι ίσως και φυσικοί) απόγονοι των ταγματασφαλιτών, η εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που σε κάθε ευκαιρία κραυγάζει με δολοφονικό μίσος «τιμή σε χίτες και ταγματασφαλίτες», έστειλε το τοπικό τάγμα εφόδου της Πέλλας με επικεφαλείς τους Ιωάννη Σαχινίδη και Θόδωρο Χλωρίδη για να βεβηλώσουν τη μνήμη των θυμάτων.

Συνεργοί σ’ αυτή τη σκύλευση των νεκρών όλες οι τοπικές αρχές: από τον δεξιό δήμαρχο Γρηγόριο Στάμκο μέχρι βουλευτές, πολιτευτές, την τοπική στρατιωτική και αστυνομική ηγεσία, οι οποίοι δίνουν το ελεύθερο στην τοπική συμμορία υπό το πρόσχημα ότι πρόκειται για «νόμιμο πολιτικό κόμμα». Οι δημοκρατικοί πολίτες των Γιαννιτσών, συγγενείς των θυμάτων, που ένας απ’ αυτούς είναι και ο Χρήστος Μπακαλάκης, δημοτικοί σύμβουλοι της αριστεράς και αντιφασίστες αγωνιστές συγκεντρώνονται το πρωί εκείνης της μέρας αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσει η αλητεία των νεοναζιστών.

Με ισχυρή αστυνομική κάλυψη, υπό τους ήχους της μπάντας και σε στάση προσοχής όλων των παρευρισκόμενων επισήμων, η συμμορία καταθέτει στεφάνι στον ομαδικό τάφο και η οργή του συγκεντρωμένου κόσμου ξεσπάει αναπόφευκτα με αντιφασιστικά συνθήματα και καταγγελίες. Μπροστά στις τοπικές αρχές δήμου, στρατού και αστυνομίας και όλους τους επισήμους, ανενόχλητοι Χλωρίδης και Σαχινίδης ορμάνε απειλητικά ενάντια στον δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ Χρήστο Σίσκο και ο Χρήστος Μπακαλάκης ρίχνει μια κροτίδα στον κενό χώρο μπροστά στον ομαδικό τάφο για να σταματήσει την ναζιστική επίθεση που εξελισσόταν.

Ο Χρήστος συλλαμβάνεται αμέσως και δικάζεται στο αυτόφωρο όχι μόνο για την κατοχή και χρήση κροτίδας, αλλά και για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και καταδικάζεται στις 28-9-2012 από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών σε 2 μήνες φυλάκιση για την κατοχή και χρήσης κροτίδας και 12 μήνες συνολικά για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή. Η εισαγγελέας της έδρας Ζωή Σμυρλή ειρωνεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τις καταγγελίες των συνηγόρων υπεράσπισης για την πολύχρονη εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής και την εντατικοποίηση της μετά την είσοδο της στη βουλή την άνοιξη του 2012, όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή των Γιαννιτσών: επιθέσεις σε κλιμάκια αριστερών κομμάτων στην Κρύα Βρύση, βεβήλωση μουσουλμανικών μνημείων της πόλης των Γιαννιτσών, αγκυλωτοί σταυροί στους τοίχους του Εργατικού Κέντρου της πόλης, απειλητικά συνθήματα στους τοίχους της πόλης ενάντια προσωπικά στον συνδικαλιστή της αντικαπιταλιστικής αριστεράς Μάκη Γεροντίδη. Η κ. εισαγγελέας δεν «γνωρίζει» τίποτε απ’ όλα αυτά, όπως και όλες οι εισαγγελικές αρχές ανά την επικράτεια. Η Χρυσή Αυγή είναι «νόμιμο πολιτικό κόμμα» και δεν έχουμε ακόμη ούτε τους πρώτους νεκρούς (Σαχζατ Λουκμάν, Παύλος Φύσσας) από τα ακονισμένα μαχαίρια των χρυσαυγιτών ούτε και το αντιφασιστικό ξέσπασμα που θα ακολουθήσει.

Η εισαγγελέας προτείνει την καταδίκη του Χρήστου και η πρόεδρος του δικαστηρίου Κωνσταντίνα Λυμπεροπούλου αποφασίζει συνολική ποινή 14 μηνών στηριγμένη στην καταφανώς ψευδή κατάθεση του αστυνομικού Ευστάθιου Τσελεπίδη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η κροτίδα έπεσε μπροστά στα πόδια των επισήμων και μάλιστα πριν την επίθεση των Σαχινίδη και Χλωρίδη στον δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ Χρήστο Σίσκο. Οι καταθέσεις όλων των άλλων μαρτύρων συνοδευμένες και από φωτογραφικό υλικό την ώρα του συμβάντος τον διαψεύδουν, αλλά η δικαστής ακολουθεί την πάγια οδό: αστυνομικού ομιλούντος κάθε άλλος μάρτυρας ή απόδειξη περιττεύουν!

Στις 5-3-2014, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών δικάζοντας την έφεση του Χρήστου αποδέχεται επιτέλους τα αποδεδειγμένα. Αν και δεν διαθέτει την τόλμη να δεχτεί νόμιμη άμυνα του κατηγορουμένου στην προκλητική παραστρατιωτική παρουσία και επίθεση των χρυσαυγιτών, τον αθωώνει για την κατηγορία της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης σημειώνοντας: «την πέταξε (την κροτίδα), αφού προηγουμένως την άναψε, σε ανοιχτό ακάλυπτο χώρο προς το μνημείο, όπου και έσκασε, και όχι έμπροσθεν του σημείου όπου ήταν παραταγμένοι οι….(ακολουθούν αναλυτικά τα ονόματα όλων των επισήμων, όπως αναφέρονταν στο κατηγορητήριο). Έτσι δεν απειλήθηκε η σωματική ακεραιότητα κανενός προσώπου, ούτε άλλωστε είχε τέτοια πρόθεση ο κατηγορούμενος, όπως σαφώς προέκυψε από όλη την αποδεικτική διαδικασία».

Οι δημοκράτες και αντιφασίστες των Γιαννιτσών πανηγυρίζουν την αθώωση του συναγωνιστή τους, αλλά στα παρασκήνια του βαθέος κράτους η εισαγγελέας της έδρας στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών Ζωή Σμυρλή κρατάει στα συρτάρια της μια μήνυση του επικεφαλής του τάγματος εφόδου Πέλλας της Χρυσής Αυγής Ι. Σαχινίδη από τις 17-9-2012, τρεις μέρες μετά το συμβάν. Η ίδια εισαγγελέας δεν εισάγει για συνεκδίκαση με την αυτεπάγγελτη δίωξη και την μήνυση του χρυσαυγίτη, αλλά προβαίνει στην εξής προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια: την μέρα που δικάζεται και καταδικάζεται, και με την προσωπική της συμβολή, ο Χρήστος από το Μονομελές στις 28-9-2012, την ίδια μέρα, μάλλον σε κάποια διακοπή της εκδίκασης, υπογράφει παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση βάσει της μήνυσης του Σαχινίδη!

Η ξεκάθαρη αθώωση του Χρήστου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών (εφετείο) στις 5-3-2014, δεν πείθει τις εισαγγελικές αρχές και στις 27-8-2014, 5 μήνες μετά την αμετάκλητη πια αθώωση και σχεδόν 2 χρόνια μετά το συμβάν και τη μήνυση του χρυσαυγίτη, «ξεπαγώνει» τη δικογραφία και ασκεί νέα δίωξη κατά του Χρήστου με τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες.

Μήπως έφερε στο φως νέα στοιχεία η προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε εντελώς απαράδεκτα και καταχρηστικά στις 28-9-2012; Ο φάκελος της δικογραφίας δεν πείθει για κάτι τέτοιο καθώς τα μόνα νέα στοιχεία είναι μια ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής Πέλλας στις 15-9-2012 (με πιθανό συντάκτη τον επικεφαλής της Ι. Σαχινίδη) και τις καταθέσεις 2 μελών της τοπικής συμμορίας, του Θόδωρου Χλωρίδη και Κωνσταντίνου Σπυρίδη, όλα αντιφατικά μεταξύ τους: η ανακοίνωση αναφέρει ανάμεσα στις γνωστές ασυναρτησίες και βρισιές ότι «η κροτίδα έσκασε δίπλα στα πόδια του Συναγωνιστή Θόδωρου Χλωρίδη», ο Θόδωρος Χλωρίδης καταθέτει ότι ο Χρήστος «πέταξε προς το μέρος του Σαχινίδη μια κροτίδα που εξερράγη μπροστά στους παρευρισκόμενους επισήμους, πλην όμως είχε προφανή στόχο το Σαχινίδη», ο Σπυρίδης καταθέτει ότι «είδα το Μπακαλάκη να πετάει μια κροτίδα προς το μέρος το οποίο ήταν ο Σαχινίδης»!

Πώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί αυτός ο χλευασμός όχι μόνο στους δημοκρατικούς αγώνες του λαού των Γιαννιτσών και στην ιστορική βεβήλωση των νεκρών του, αλλά και στην ίδια την αμετάκλητη αθωωτική ετυμηγορία του εφετείου; Είναι απόλυτα εύλογο να υποθέσουμε ότι κάποιοι μέσα στον κρατικό μηχανισμό ήταν εξ αρχής αποφασισμένοι να μετατρέψουν τον Χρήστο σε όμηρο των φασιστών και να δώσουν κάλυψη νομιμοφάνειας στο μήνυμα τρομοκράτησης που θέλει να περάσει κατά συνήθη πρακτική της η εγκληματική συμμορία: «όποιος τα βάζει μαζί μας, μπλέκει άσχημα».

Δύο χρόνια μετά το Σεπτέμβρη του 2012 και τη βεβήλωση του ομαδικού τάφου από τους φασίστες, την οποία επανέλαβαν και το Σεπτέμβρη του 2013 με ναζιστικό χαιρετισμό μπροστά στο μνημείο, η Χρυσή Αυγή δικάζεται όπως ακριβώς της αξίζει, σαν ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Στις 8 Ιούνη ο Χρήστος ξαναδικάζεται, οι αντιφασίστες και οι δημοκράτες των Γιαννιτσών – προς τιμήν των αγωνιστών και των νεκρών τους από τα χέρια των τραγμασφαλιτών – θα δώσουν μαζικά το παρών. Αν χρειαστεί, θα δώσουμε ακόμη μια φορά τη μάχη μέσα στη δικαστική αίθουσα, όπως τη συνεχίζει καθημερινά το αντιφασιστικό κίνημα στους δρόμους ενάντια στα τάγματα εφόδου των ναζιστών. Ένα πρέπει να ξέρουν σίγουρα: δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να περάσουν!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.