Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής του Αμπουζίντ Εμπάρακ

xrysi_avgi_diki_2Δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο της δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής του Αμπουζίντ Εμπάρακ όπως αυτό κατατέθηκε ενώπιον του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών:

Προς το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών

(δικάσιμος 12-05-2015)

Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης

Του πολιτικώς ενάγοντος Abouzid (Αμπουζίντ) EMBARAK (ΕΜΠΑΡΑΚ), του Embarak (Εμπάρακ) και της Oumelsaad (Ουμελσαάντ), υπηκόου Αιγύπτου, κατοίκου Κερατσινίου Αττικής, κατόχου της υπ’ αριθμ. Α3017870/19-9-2014 άδειας διαμονής.

////

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα 215/2015 Συμβ. Εφετών Αθηνών, ενώπιόν σας εκδικάζεται, μεταξύ άλλων, η πράξη της εναντίον μου απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και διατάραξη οικιακής ειρήνης, που τελέστηκαν στο Πέραμα Αττικής την 12/6/2012 και αποδίδεται στους εκ των κατηγορουμένων :

1) Δημήτρη ΑΓΡΙΟΓΙΑΝΝΗ …, κάτοικο Περάματος, οδός ___________,

2) Μάρκο ΕΥΓΕΝΙΚΟ …, κάτοικο Κορυδαλλού Αττικής, οδός ____________,

3) Θωμά ΜΑΡΙΑ …, κάτοικο Περάματος, οδός ________________,

4) Κωνσταντίνο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ …, κάτοικο Περάματος, οδός _______________,

5) Αναστάσιο ΠΑΝΤΑΖΗ …, κάτοικο Περάματος, οδός ____________, προσωρινά κρατούμενου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού

Α) Κατά των προσώπων αυτών, καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου, έχω ήδη δηλώσει κατά την προδικασία ενώπιον των ειδικών Ανακριτριών Εφετών, παράσταση πολιτικής αγωγής για χρηματική μου ικανοποίηση ποσού 40 € από τον καθέναν με επιφύλαξη, λόγω ηθικής μου βλάβης για τα ανωτέρω αδικήματα.

Την δήλωσή μου αυτή επαναλαμβάνω και ενώπιον του δικαστηρίου σας.

Β) Με το ίδιο βούλευμα, μαζί με τους παραπάνω, παραπέμπονται ενώπιόν σας εξήντα έξι (66) από τους συνολικά εξήντα εννέα (69) κατηγορουμένους, με την κατηγορία της συμμετοχής στην “εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή”, δηλαδή για παράβαση του άρθρου 187 παρ. 1 Π.Κ. (οι Ι. Άγγος, Δ. Αγιοβλασίτης, Δ.Αγριογιάννης, Χ.Αλεξόπουλος, Α.Αναδιώτης, Κ. Αντωνακόπουλος, Γ.Αποστολόπουλος, Ν.Αποστόλου, Μ. Αρβανίτης, Χ. Γαλανάκης, Σ. Γαρουφαλλάκης, Γ. Γερμενής, Α.Γρέγος, Α. Δασκαλάκης, Γ. Δήμου, Μ.Ευγενικός, Ε. Ζαρούλια, Π. Ζησιμόπουλος, Π. Ηλιόπουλος, Ι. Καζατζόγλου, Ε.Καλαρίτης, Γ. Καλπιτζής, Η. Κασιδιάρης, Ι. Καστρινός, Ι. Κομιανός, Κ. Κορκοβίλης, Ν. Κούζηλος, Δ. Κουκούτσης, Ι. Λαγός, Δ. Λιακόπουλος, Θ. Μαριάς, Α. Ματθαιόπουλος, Ε. Μαυρικάκης, Α. Μιχάλαρος, Ν. Μιχαλολιάκος, Ν. Μίχος, Θ. Μπαρέκας, Κ. Μπαρμπαρούσης, Ν. Μπενέκη, Α. Μπολέτης, Ε.Μπούκουρας, Η.Παναγιώταρος, Α.Πανταζής, Ν. Παπαβασιλείου, Κ.Παπαδόπουλος, Χ.Παππάς, Γ. Πατέλης, Γ. Περρής, Γ. Πετράκης, Β.Πόπορη, Γ.Ρουπακιάς, Σ.Σαντοριναίος, Β. Σιατούνης, Γ. Σκάλκος, Θ.Σκαρπέλη, Θ. Σκορδέλη, Γ.Σταμπέλος, Χ.Στεργιόπουλος, Α. Στρατός, Γ.Τσακανίκας, Λ.Τσαλίκης, Α.Τσόρβας, Ν.Τσόρβας, Χ. Χατζηδάκης, Α. Χρυσαφίτης, Ε.Ψυλλάκης).

Όλοι, επομένως, οι ενώπιόν σας κατηγορούμενοι, εκτός από τους Μαργαρίτα Μικελάτου, τον Θεόδωρο Στέφα και τον Αναστάσιο Χιλιό, φέρονται ενωπιόν σας και με την κατηγορία της συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή (άρθρο 187 ΠΚ). Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι ανωτέρω πέντε (Πανταζής κλπ), για τους οποίους έχω ήδη δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

1.01. Ειδικότερα με την κατηγορία της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης (187 παρ. 3 ΠΚ) φέρονται συνολικά είκοσι (20) κατηγορούμενοι : οι Μιχαλολιάκος Νικόλαος, Λαγός Ιωάννης και οι υπόλοιποι βουλευτές, μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής (Αλεξόπουλος, Αρβανίτης, Γερμενής, Γρέγος, Ζαρούλια, Ζησιμόπουλος, Ηλιόπουλος, Κασιδιάρης, Κούζηλος, Κουκούτσης, Ματθαιόπουλος, Μίχος, Μπαρμπαρούσης, Μπούκουρας, Παναγιώταρος, Παππάς – συνολικά δεκαοκτώ), καθώς επίσης και ο προαναφερθείς ΠΑΝΤΑΖΗΣ Αναστάσιος, πυρηνάρχης της ΤΟ Περάματος και ο Πατέλης Γεώργιος, πυρηνάρχης της ΤΟ Νίκαιας της Χρυσής Αυγής.

Κατά το παραπεμπτικό βούλευμα η έννοια του διευθύνοντος την εγκληματική οργάνωση είναι : «… το πρόσωπο εκείνο το οποίο με οιονδήποτε τρόπο , διατάσσει, καθοδηγεί, και εποπτεύει τα μέλη της οργάνωσης για την επίτευξη των σκοπών της. …….. τα οποία με τις δικές τους ενέργειες συνεπικουρούν το έργο του εμφανιζομένου προς τα έξω ενός και μοναδικού αρχηγού. ….. και αυτά τα άτομα , στο πλαίσιο της εγκληματικής δράσεως της οργάνωσης και για τη επίτευξη των εγκληματικών σκοπών της …. δίνουν δεσμευτικές εντολές στα ιεραρχικά κατώτερα μέλη της, … Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση κατά την οποία τα εν λόγω άτομα εγκρίνουν την παράνομη δράση των απλών μελών της οργάνωσης, η οποία εκδηλώνεται στο πλαίσιο της επίτευξης των παράνομων σκοπών της..» ( φύλλο 29).

Και η έννοια του μέλους : «… μέλους της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι: «.. τα μέλη τα οποία τη συγκροτούν, με την υποταγή της βούλησης κάθε ενός ατομικά στη βούληση της ολότητας, επιδιώκουν κοινό σκοπό και μεταξύ τους τελούν σε τέτοια σχέση, ώστε αυτά να αισθάνονται μεταξύ τους ενιαία και αδιαίρετη μονάδα» (φύλλο 27ο) και στο 29ο φυλλo, σχετικά με το δόλο των μελών, το βούλευμα διαλαμβάνει ότι: « ο ειδικός δόλος πρέπει να θεωρηθεί ενιαίος, υπό την έννοια ότι τα μέλη της ομάδας έχουν προαποφασίσει …. ότι η δράση τους θα εκδηλωθεί σε βάθος χρόνου με την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων, έστω και αν δεν έχουν σχεδιαστεί οι λεπτομέρειες, ενώ αρκεί η συνδρομή στο πρόσωπο του δράστη ακόμη και ενδεχόμενου δόλου».

1.02. Το παραπεμπτικό βούλευμα 215/2015 αποδίδει σε όλους την ιδιότητα του μέλους της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, και για τους πέντε πρώτους (Πανταζή, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Μαριά και Παπαδόπουλο) δέχεται ότι τέλεσαν, ως φυσικοί αυτουργοί, τις ανωτέρω αποδιδόμενες πράξεις σε βάρος μου, ενεργώντας στο πλαίσιο της δράσης της ανωτέρω οργάνωσης ως μέλη του «Τάγματος Εφόδου» της Τοπικής Οργάνωσης Περάματος (φύλλα 854, 899, 952, 995, 1005 βουλεύματος).

Το γεγονός ότι η εναντίον μου απόπειρα ανθρωποκτονίας, οργανώθηκε, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την «εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή», μέλη της οποίας είναι οι παραπάνω κατηγορούμενοι, προκύπτει από το φύλλο 107 και 110 του 215/1025 παραπεμπτικού βουλεύματος, όπου ρητά γίνεται δεκτό, ότι:

«Κατόπιν των προαναφερομένων, δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι η επίθεση αυτή σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών ήταν οργανωμένη από τη «Χρυσή Αυγή», στα πλαίσια των στόχων και σκοπών της και με την ενεργοποίηση του αντίστοιχου «τάγματος εφόδου» του Περάματος με επικεφαλής τον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης Περάματος Α. Πανταζή….» (φύλλο 110)

Μάλιστα αναλύοντας εμπεριστατωμένα τα διερευνηθέντα πραγματικά περιστατικά που συγκροτούν το στοιχείο της ιεραρχίας του ανωτέρω αδικήματος, το βούλευμα αποδίδει στον Αναστάσιο Πανταζή (φυλ. 995) την ιδιότητα του «Πυρηνάρχη» και επικεφαλής της Τ.Ο. περιοχής Περάματος, τον Ιωάννη Λαγό (φυλ. 945) την ιδιότητα του Περιφερειάρχη των Δήμων της Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας Πειραιώς, όπου κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης είχε εκλεγεί βουλευτής, τον δε Νικόλαο Μιχαλολιάκο (φ. 967) ως αρχηγό, αποδίδοντας όπως προαναφέρθηκε και στους τρείς την κατηγορία του διευθύνοντος την εγκληματική οργάνωση (187 παρ. 3 ΠΚ).

1.03. Ο Ι. Λαγός, κατηγορούμενος ως εκ των διευθυνόντων την εγκληματική οργάνωση, με την ιδιότητα του Περιφερειάρχη, προανήγγειλε ευθέως την σε βάρος μας επίθεση λίγες μόνο ώρες πριν την πραγματοποίησή της. Συγκεκριμένα, σε συγκέντρωση στην καφετέρια Αίνιγμα στο Πέραμα το απόγευμα της 11-6-2012, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«….έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για θέματα, που υπάρχουν εδώ στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι. Για όλα αυτά τα θέματα με τους Αιγύπτιους, που μπαίνουν, κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάνε τα ψάρια τους όπως θέλουν, τα παίρνουν απ’ όπου θέλουν και γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Εμείς τους λέμε ότι από εδώ και στο εξής θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».

Η φράση «από εδώ και στο εξής» αποδείχτηκε κυριολεκτική…. Δεν πρόκειται, δηλαδή, απλώς για προηγούμενη στοχοποίηση, αλλά για άμεση αναγγελία της επίθεσης. Ο χρόνος κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η παραπάνω δήλωση (το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας 11-6-2012, δηλαδή μόλις λίγες ώρες πριν από την παραπάνω δολοφονική επίθεση) συνιστά ακράδαντο στοιχείο που καταδεικνύει πέραν κάθε αμφιβολίας την οργανωμένη, σχεδιασμένη, κεντρικά κατευθυνόμενη από την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης δολοφονική επίθεση σε βάρος μου.

2.01. Η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μου εντάσσεται απολύτως στο πλαίσιο υπό το οποίο πραγματοποιούνταν σε βάθος χρόνου αλλεπάλληλες, βίαιες και κεντρικά σχεδιασμένες εγκληματικές επιθέσεις από τα Τάγματα Εφόδου της ΧΑ, με προδιαγεγραμμένους και αυστηρά καθορισμένους ρόλους, με απολύτως οργανωμένο σχέδιο, εντός αυστηρά καθορισμένου χρονικού πλαισίου. Οι εγκληματικές δράσεις πραγματοποιούνται μετά από εντολή που παίρνει ο Πυρηνάρχης από τον ιεραρχικώς ανώτερο (Περιφερειάρχη), και από την ηγετική ομάδα και οπωσδήποτε υπό την έγκριση του Αρχηγού, που έχει τον πλήρη έλεγχο του κόμματος-εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα δε, με όσα δέχεται το βούλευμα και η εισαγγελική πρόταση στην οποία ρητά τούτο αναφέρεται, η ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης ήταν αυστηρή, απαρέγκλιτη και απαραβίαστη και καμία δράση δεν μπορούσε να αναληφθεί ή να εκτελεστεί αν δεν ήταν στο πλαίσιο των εντολών του των ιεραρχικά ανώτερων προσώπων, από πάνω προς τα κάτω (βλ. εισαγγελική πρόταση σελ. 26, 30, 32) ως ακολούθως: Αρχηγός – Περιφερειάρχες – Πυρηνάρχες – μέλη Τ.Ο.

Με αυτόν τον τρόπο, κατά τα γενόμενα αποδεκτά στο βούλευμα, όλοι οι δράστες των παραπάνω σε βάρος μου εγκλημάτων, τα τέλεσαν ενεργώντας στο πλαίσιο της δράσης της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης στην οποία υπάγονταν ιεραρχικά ως μέλη «Τάγματος Εφόδου», στο πλαίσιο του ενιαίου σχεδιασμού των επιθέσεων της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης.

2.02. Επιπλέον όμως, και όλοι όσοι κατηγορούνται ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση και ως μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή» (ανωτέρω εξήντα έξι από τους συνολικά εξήντα εννέα κατηγορουμένους), με τις αντίστοιχες ιδιότητές ο καθένας, συμμετείχαν, με ενιαίο δόλο, στην διεύθυνση, οργάνωση, σχεδιασμό, καθοδήγηση και εκτέλεση της εγκληματική της δράση (με χαρακτηριστικά της την ιεραρχική και παραστρατιωτική δομή, την άκαμπτη πειθαρχία και υπακοή στον αρχηγό και τους ιεραρχικά ανωτέρους, τον ενιαίο σχεδιασμό των επιθέσεων, στο πλαίσιο των σκοπών της οργάνωσης), στο πλαίσιο της οποίας εκδηλώθηκε και η σε βάρος μου απόπειρα ανθρωποκτονίας, που συνιστά ένα από τα βασικά αδικήματα των οποίων η επιδίωξη τέλεσης απαιτείται για την τυποποίηση της νομοτυπικής μορφής του αδικήματος του άρθρου 187 παρ. 1 ΠΚ.

2.03. Όπως ρητά δέχεται το παραπεμπτικό βούλευμα, για την εγκληματική οργάνωση:

«… η επιχειρησιακή δράση της , η οποία είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αλλοδαπών , των αντιφρονούντων , αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί αντίπαλοί της και κατ’ επέκταση τη διάδοση και επιβολή των πολιτικών ιδεών και θεωριών της δια της βίας , εκδηλωνόταν μέσω των Τοπικών Οργανώσεων της και πάντοτε υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους της, με βάση οργανωμένο σχέδιο , το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσεως, επονομαζόμενα «Τάγματα Εφόδου» πού λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των κατά τόπους Τοπικών Οργανώσεων και τα μέλη τους είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη σωματική εκπαίδευση, ….., δρούσαν δε οργανωμένα και συντεταγμένα, τηρώντας πιστά τις σχετικές εντολές και οδηγίες του εκάστοτε επικεφαλής της εκάστοτε εγκληματικής δράσεως» και ότι:

«..στο πλαίσιο αυτό κατ’ εφαρμογή των «καταστατικών αρχών» και επιδιώξεών της ως άνω οργανώσεως, ενεργώντας πάντα, με βάση οργανωμένο σχέδιο δράσης, κατανομή ρόλων και αυστηρά καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, διαπράχθηκαν δεκάδες αξιόποινες πράξεις και εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος, ομάδων ατόμων ή μεμονομένων τοιούτων από τις οποίες όλως ενδεικτικώς αναφέρονται οι κάτωθι:…..γ) απόπειρα ανθρωποκτονίαςαπό κοινού, σε βέρος του Αιγύπτιου αλιεργάτη Emparak Abuzid…», δηλαδή η σε βάρος μου απόπειρα ανθρωποκτονίας.

(βλ. φύλλο 996 του βουλεύματος αλλά και σε κάθε σκέψη πού αφορά στην παραπομπή όλων των κατηγορουμένων για διεύθυνση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση).

2.04. Συμπερασματικά ,η σε βάρος μου απόπειρα ανθρωποκτονίας δεν θα είχε διαπραχθεί αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, με την ιεραρχική δομή, την διευθύνουσα ομάδα και τη πραγματοπαγή συγκρότηση, μέλη της οποίας ήταν όλοι οι κατηγορούμενοι και έδρασαν υπό τις οδηγίες των διευθυνόντων της και στο πλαίσιο των σκοπών της με ενιαίο δόλο. Όπως έχει γραφεί, δεν είναι απλά οι δράστες Χρυσή Αυγή, αλλά η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή είναι ο δράστης (ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου 18/09/2013).

Για το λόγο αυτό η ηθική βλάβη πού έχω υποστεί από το έγκλημα της ένταξης και διεύθυνσης της «εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή» για το οποίο παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι, και στο πλαίσιο της οποίας διέπραξαν την σε βάρος μου απόπειρα ανθρωποκτονίας, είναι άμεση.

Για τους λόγους αυτούς, δηλώνω ενώπιον του δικαστηρίου σας, παράσταση πολιτικής αγωγής, εναντίον όλων των ανωτέρω συνολικά εξήντα έξι από τους εξήντα εννέα κατηγορουμένους (δηλαδή εκτός από τους Μαργαρίτα Μικελάτου, τον Θεόδωρο Στέφα και τον Αναστάσιο Χιλιό), για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης πού έχω υποστεί και για την αποδιδόμενη με το ως άνω παραπεμπτικό βούλευμα πράξη της διεύθυνσης και ένταξης στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή (187 &1,3 ΠΚ).

Ειδικότερα, δηλώνω επιπλέον παράσταση πολιτικής αγωγής για χρηματική μου ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, προκληθείσας και από την αποδιδόμενη στον καθέναν τους παράβαση του άρθρου 187 Π.Κ. για χρηματική μου ικανοποίηση ποσού 40 €, εις ολόκληρον από τον καθέναν, με επιφύλαξη.

Γ. Ζητώ να γίνει η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής δεκτή επειδή είναι νόμιμη και βάσιμη για τους ακόλουθους λόγους :

1. Από την διάταξη του άρθρου 63 ΚΠΔ, που ορίζει ότι η πολιτική αγωγή για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης μπορεί να ασκηθεί και ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου από τους δικαιουμένους κατά τις διατάξεις του αστικού κώδικα, προκύπτει ότι ο καθορισμός των προσώπων, που δικαιούνται να παρασταθούν ως πολιτικώς ενάγοντες στην ποινική δίκη πραγματοποιείται διαμέσου της παραπομπής στις σχετικές διατάξεις του ΑΚ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και εκείνες των άρθρων 914 και 932.

Κατά την απολύτως κρατούσα στη θεωρία και την νομολογία άποψη, το κριτήριο για την δυνατότητα παράστασης πολιτικής αγωγής, είναι αν στη σφαίρα προστασίας των ουσιαστικών ποινικών διατάξεων, εμπίπτει, εκτός από το κρατικό ή κοινωνικό έννομο αγαθό και ορισμένο ατομικό έννομο αγαθό. Αν η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι καταφατική τότε και η δυνατότητα παράστασης πολιτικής αγωγής είναι ανοιχτή, επειδή στην περίπτωση αυτή ο φορέας του ατομικού εννόμου αγαθού πού συν-προστατεύεται από την αντίστοιχη ποινική διάταξη, υφίσταται άμεση ζημία και όχι έμμεση.

Σε εφαρμογή της θέσης αυτής έχει κριθεί νομολογιακά ότι είναι επιτρεπτή η παράσταση πολιτικής αγωγής σε δίκες με αντικείμενο τα εγκλήματα της ψευδορκίας, πλαστογραφίας , υπεξαγωγής εγγράφων παραβάσεως καθήκοντος και του άρθρου 187 ΠΚ, παρά το γεγονός ότι από την κατάταξή τους στα αντίστοιχα κεφάλαια του ποινικού κώδικα προκύπτει ότι τα προστατευόμενα έννομα αγαθά, κατ’αρχήν είναι υπερατομικά (Λ. Μαργαρίτη- Α Ζαχαριάδη  «Επιτρέπεται παράσταση πολιτικής αγωγής στο, κατ’ άρθρο 187 ΠΚ, έγκλημα της συστάσεως για διάπραξη του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας με πρόθεση;», σε Νομ. Βήμα 1999 Τόμος  47, σελ 1104).

2. Στο άρθρο 187 ΠΚ, όπως ίσχυε πριν από την αντικατάστασή του με το άρθρο 1 του Ν 2928/2001, τυποποιούνταν δύο διακρινόμενα μεταξύ τους, εγκλήματα, εκείνο της συστάσεως και εκείνο της συμμορίας. Προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι κατ` αρχήν η δημόσια τάξη στις διάφορες εκφάνσεις της. Ωστόσο η δημόσια τάξη προστατεύεται και κατά την κοινωνική όψη της, που εμφανίζεται με την μορφή της κοινής ειρήνης και της ομαλής κοινωνικής συμβιώσεως, με την οποία εξασφαλίζεται η απόλαυση των ατομικών έννομων αγαθών των πολιτών (ζωής, περιουσίας κ.λπ.).

Με την έννοια αυτή δεν είναι έγκλημα πού στρέφεται μόνο κατά της δημόσιας τάξης, αλλά έγκλημα πού στρέφεται και κατά της δημόσιας τάξης και κατά τού ατομικού εννόμου αγαθού συν-προσβάλεται με το σχεδιαζόμενο έγκλημα. Το έννομο αγαθό, που προστατεύεται με τη θέσπιση του εγκλήματος του 187 ΠΚ (της συμμορίας), είναι τόσο η δημόσια τάξη, όσο και η απόλαυση των ατομικών έννομων αγαθών των πολιτών, που κινδυνεύουν από την τέλεση των σκοπουμένων από την ένωση των δραστών εγκλημάτων.

Δεδομένου ότι τα εγκλήματα αυτά δεν είναι ειδικά καθορισμένα εκ των προτέρων, με την έννοια της προσβολής των ατομικών αγαθών, συγκεκριμένου προσώπου, είναι φανερό ότι κατ’αρχήν ο κίνδυνος από την παραπάνω αξιόποινη πράξη είναι έμμεσος για κάθε πολίτη. Όταν όμως την κατάσταση του εντελώς αόριστου, γενικού και αφηρημένου κινδύνου που προκαλείται από την πράξη της συμμορίας, διαδέχεται η άμεση βλάβη και προσωπικού αγαθού, με την τέλεση εγκλήματος σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου από εκείνα, που γενικά είχαν σχεδιαστεί με την ένωση των δραστών, τότε συντρέχει προσβολή ιδιωτικού συμφέροντος και ο φορέας αυτού, ως ζημιωθείς κατά τρόπο άμεσο, έχει αξίωση χρηματικής ικανοποιήσεως.

Στην περίπτωση αυτή συνεπώς, ο ζημιωθείς έχει δικαίωμα παραστάσεως πολιτικής αγωγής τόσο για το έγκλημα, που τελέστηκε σε βάρος του και προσέβαλε το ατομικό του έννομο αγαθό, όσο και για το έγκλημα της συμμορίας στο πλαίσιο της οποίας διαπράχθηκε.

3. Περαιτέρω, με το άρθρο 1 του Ν. 2928/2001 (και με τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις του) αντικαταστάθηκε το πιο πάνω άρθρο 187 ΠΚ, το οποίο πλέον στην παρ. 1 προβλέπει και τιμωρεί την κακουργηματική πράξη της διεύθυνσης και ένταξης κάποιου σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (εγκληματική οργάνωση) και επιδιώκει την διάπραξη περισσότερων ειδικά καθοριζομένων στο άρθρο 187 ΠΚ κακουργημάτων, στα οποία περιλαμβάνεται και η ανθρωποκτονία με πρόθεση (άρθρο 299 ΠΚ).

Το έγκλημα αυτό της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, όπως και στην εισηγητική έκθεση του Ν 2928/2001 τονίζεται, προστατεύεται η δημόσια τάξη, τόσο κατά την πολιτειακή όσο και κατά την κοινωνική της έκφανση με την έννοια, που έχει προεκτεθεί, δηλαδή την έννομη τάξη και την κοινή ειρήνη και ομαλή κοινωνική συμβίωση αλλά και την απόλαυση των ατομικών έννομων αγαθών των πολιτών, αντίστοιχα, που συμπροσβάλλονται όταν η εγκληματική οργάνωση τελεί κάποιο από τα προβλεπόμενα στο άρθρο 187 ΠΚ, εγκλήματα, το οποίο συν-προσβάλει και ατομικό έννομο αγαθό.

Το έγκλημα πού τυποποιείται στο άρθρο 187 ΠΚ είναι έγκλημα αφηρημένης – δυνητικής διακινδύνευσης και στην σφαίρα προστασίας της σχετικής ποινικής διάταξης, προστατεύονται τόσο το υπερατομικό έννομο της δημόσιας τάξης, όσο και σε επίπεδο αφηρημένης διακινδύνευσης και τα έννομα ατομικά αγαθά πού τυποποιούνται στα επί μέρους εγκλήματα πού προβλέπονται στο άρθρο 187 ΠΚ. Για όσο χρόνο δεν διαπράττεται από την εγκληματική οργάνωση, έγκλημα από τα προβλεπόμενα ως βασικά αδικήματα του άρθρου 187, κανένα ατομικό έννομο αγαθό δεν συν-προσβάλλεται, και συνεπώς δεν ενεργοποιείται η προστατευτική σφαίρα του κανόνα δικαίου για κάποιο υποκείμενο δικαίου, ατομικά.

Όταν όμως στο πλαίσιο «επιδίωξης των σκοπών της εγκληματικής οργάνωσης», τα μέλη της διαπράττουν κάποιο από τα βασικά εγκλήματα πού προβλέπονται στο άρθρο 187 ΠΚ, και με το έγκλημα αυτό συν-προσβάλλεται ατομικό έννομο αγαθό (ζωή, υγεία , σωματική ακεραιότητα), τότε ενεργοποιείται η προστατευτική σφαίρα του κανόνα δικαίου ( 187 ΠΚ), και η προσβολή παύει να κινείται στο χώρο της αφηρημένης διακινδύνευσης, για τον φορέα του συν-προσβληθέντος ατομικού εννόμου αγαθού. Ο φορέας του υφίσταται πλέον άμεση ζημία επειδή η προσβολή του ατομικού του εννόμου αγαθού έγινε από την ενεργοποίηση μίας μόνιμης πηγής κινδύνου, της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία συγκεκριμενοποίησε τη δράση της και με την προσβολή του συγκεκριμένου ατομικού εννόμου αγαθού και έτσι ενεργοποιείται το δικαίωμα άσκησης πολιτικής αγωγής τόσο για το συγκεκριμένο βασικό έγκλημα όσο και για το έγκλημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, στο πλαίσιο και για την επιδίωξη των σκοπών της οποίας διαπράχθηκε .

Τα ανωτέρω δέχεται το ad hoc υπ. αριθμ. 2479/2002 βούλευμα Συμβ. Εφ. Αθ. (ΠοινΔ/νη 2002/1247 και ΝΟΜΟΣ), νομολογεί το παραπάνω βούλευμα σε περίπτωση τέλεσης στο πλαίσιο του 187 ΠΚ ενός από τα σχεδιαζόμενα κακουργήματα :

«…..Αλλά όταν την κατάσταση τού εντελώς αόριστου, γενικού και αφηρημένου κινδύνου πού προκαλείται από την πράξη της συμμορίας, διαδέχεται η άμεση βλάβη και προσωπικού αγαθού, με την τέλεση του εγκλήματος σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου από εκείνα πού γενικά είχαν σχεδιαστεί με την ένωση των δραστών , τότε έχουμε προσβολή ιδιωτικού συμφέροντος και ο φορέας αυτού , ως ζημιωθείς κατά τρόπο άμεσο, έχει αξίωση χρηματικής ικανοποιήσεως…. Τόσο για το έγκλημα πού τελέστηκε σε βάρος του και προσέβαλε το ατομικό του έννομο αγαθό, όσο και γιά το έγκλημα της συμμορίας, πού προπαρασκεύασε εκείνο…….. ( και συμπεραίνει )

» …..μόνον δε όταν διαπραχθεί κάποιο από τα σχετιζόμενα από την οργάνωση κακουργήματα και με αυτό προσβάλλονται ατομικά έννομα αγαθά, ο φορέας αυτών, ως αμέσως ζημιωθείς, έχει αξίωση χρηματικής ικανοποιήσεως και δικαιούται σε δήλωση παραστάσεως πολιτικής αγωγής στην ποινική διαδικασία και για το έγκλημα της συγκροτήσεως και εντάξεως σε εγκληματική οργάνωση, υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται ενεργό το δικαίωμα παραστάσεως πολιτικής αγωγής και για το κακούργημα, που αμέσως προσέβαλε τα έννομα αγαθά του….».

Τη θέση ότι είναι παραδεκτή η από μέρους του παθόντος δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής κατά κατηγορουμένων για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, που στο πλαίσιο εγκλήματος του άρθρου 187 ΠΚ, τέλεσαν σε βάρος του αξιόποινες πράξεις, έχει διατυπώσει ομόφωνα η θεωρία:

α) βλ. Ψαρούδα – Μπενάκη  «Η πολιτική αγωγή στην ποινική δίκη» Σάκουλα 1982 σελ 104, η οποία δέχεται ότι: «…χωρεί παράσταση πολιτικής αγωγής , όταν προκαλείται η τέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος κατά ορισμένων προσώπων σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 184 (διέγερση), 187 (σύσταση και συμμορία), 189 (διατάραξη της κοινής ειρήνης), 190,191 ΠΚ.

β) Μιχ. Μαργαρίτης  «Ποινικός Κώδικας»,  έκδοση 2009, υπό 187 σημ 4.

γ) Μανωλεδάκης Ιωαν. «Επιβουλή δημόσιας τάξης», εκδ. Σάκκουλα 1990, Θεσ/νίκη, σελ 130, 208.

Και δ) η ad hoc γνωμοδότηση Λ. Μαργαρίτη- Α Ζαχαριάδη, «Επιτρέπεται παράσταση πολιτικής αγωγής στο, κατ’ άρθρο 187 ΠΚ, έγκλημα της συστάσεως για διάπραξη του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας με πρόθεση;», σε Νομ. Βήμα 1999 Τόμος 47, σελ 1104.

Κατόπιν αυτών δεν χωρεί αμφιβολία ότι, εφόσον, όπως στην κρινόμενη υπόθεση, έχει επακολουθήσει η τέλεση αδικήματος εκ μέρους μελών εγκληματικής οργάνωσης στο πλαίσιο των σκοπών της, από εκείνα η διάπραξη των οποίων τυποποιείται στο άρθρο 187 ΠΚ, ο παθών ως καταστάς άμεσα ζημιωθείς αποκτά αξίωση χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης και δικαιούται σε δήλωση παραστάσεως πολιτικής αγωγής στην ποινική διαδικασία και για το έγκλημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Για τους λόγους αυτούς ζητώ να γίνει δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής μου, ως ανωτέρω.

Κορυδαλλός, 12/05/2015
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.