4 Ιούνη: Συνεχίζεται η δίκη της ΧΑ

keerfa_dikh(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 03/06/2015)

Την Πέμπτη 4 Ιούνη συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Την ίδια μέρα, το αντιφασιστικό κίνημα θα δώσει μαζικά το παρών με συγκέντρωση στις 10πμ έξω από το δικαστήριο. Αφίσα που καλεί στη διαδήλωση κυκλοφορεί σε όλους τους χώρους και τις γειτονιές η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

Η δικάσιμος της 4ης Ιούνη είναι η πέμπτη κατά σειρά μετά την έναρξη της δίκης των νεοναζί δολοφόνων. Στην “ημερήσια διάταξη” αυτής βρίσκονται δύο κρίσιμα ζητήματα.

Το πρώτο είναι η απάντηση που αναμένουν από την εισαγγελέα της έδρας, πέντε από τα ηγετικά στελέχη της ναζιστικής συμμορίας στο αίτημά τους για άρση ή αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί. Πρόκειται για τους Μ.Αρβανίτη, Ε. Ζαρούλια, Ν. Μιχαλολιάκο, Α. Γρέγο και Δ. Κουκούτση, που κατηγορούνται όλοι για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Οι τέσσερις πρώτοι που εξακολουθούν να είναι βουλευτές δικαιολόγησαν το αίτημά τους (εκτός από τον Αρβανίτη που ήταν παρών, οι υπόλοιποι το έκαναν μέσω των δικηγόρων τους) ως ανάγκη “άσκησης των βουλευτικών και κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων”. Ο Δ. Κουκούτσης που δεν είναι πλέον βουλευτής πρόβαλε ως δικαιολογία την ανάγκη να ασκήσει το επάγγελμά του “για να μπορέσει να ζήσει”.

Το να γίνει δεκτό το αίτημα των χρυσαυγιτών σημαίνει ότι θα τους επιτραπεί να ηγηθούν ξανά των ταγμάτων εφόδου. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπέβαλαν. Το έδειξε η συμπεριφορά τους στην τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 15/5. Στην προσπάθεια κάποιων από τους κατηγορούμενους στη δίκη της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς να μπουν στην αίθουσα και να φωνάξουν αντιφασιστικά συνθήματα, οι κατηγορούμενοι χρυσυαγίτες απάντησαν με κωλοδάχτυλα και απειλητικές βρισιές προς τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, τους γονείς του Παύλου Φύσσα, τους δημοσιογράφους και όλο το ακροατήριο στο οποίο πλειοψηφία είναι μάρτυρες κατηγορίας. Ο Κουκούτσης συγκεκριμένα ήταν αυτός που φώναζε προς πάσα κατεύθυνση “Θα σας λιώσουμε αρχίδια, έρχεται η ώρα σας”.

Είναι ξεκάθαρο ότι εκτός από τη δυνατότητα να παριστάνει το “νόμιμο πολιτικό κόμμα” στη Βουλή, από την οποία και αντλεί το θράσος για να ζητά την άρση των περιοριστικών όρων, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει ανάγκη να ξαναστήσει τα τάγματα εφόδου. Όσο για το πώς και με ποιου την πλάτη θα μπορέσει να το κάνει, το εδειξε η στάση της αστυνομίας στην παραπάνω συνεδρίαση. Δημιούργησε κλοιό προστασίας στους κατηγορούμενους που έβριζαν και χειρονομούσαν και στάθηκε απέναντι στους γονείς του Φύσσα που ξέσπασαν οργισμένοι.

Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία το αντιφασιστικό κίνημα να είναι μαζικά έξω από το δικαστήριο την Πέμπτη. Μόνο η καυτή ανάσα του κινήματος μπορεί να οδηγήσει το δικαστήριο στην απόρριψη του αιτήματος των χρυσαυγιτών να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να οργανώνουν νέες δολοφονικές επιθέσεις.

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι η νομιμοποίηση της Πολιτικής Αγωγής, για την οριστικοποίηση της οποίας εκκρεμούν οι ενστάσεις των συνηγόρων των χρυσαυγιτών. Εκτός από το κομμάτι της δίκης που αφορά στις εγκληματικές πράξεις (δολοφονία Φύσσα, απόπειρες ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους ψαράδες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) για τις οποίες κατηγορούμενοι είναι πυρηνάρχες και μέλη των ταγμάτων εφόδου, οι δικηγόροι των θυμάτων έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής και για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα). Στο δεύτερο αυτό κομμάτι της δίκης είναι κατηγορούμενη και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής -Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παππάς κλπ, όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του 2012- και σε αυτό αναμένεται ότι θα προσπαθήσουν οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών με τις ενστάσεις τους να εμποδίσουν την πολιτική αγωγή να έχει λόγο.

Είναι ένας ακόμα βασικός λόγος για τη μαζική παρουσία των αντιφασιστών-ιστριών στον Κορυδαλλό την Πέμπτη. Για να απαιτήσουμε από το δικαστήριο να κάνει δεκτό το αίτημα των γονιών του Φύσσα και των άλλων θυμάτων να παραστούν ως πολιτική αγωγή σε όλη τη διαδικασία της δίκης και για όλες τις κατηγορίες. Μόνο έτσι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.