Θέλει ο χρυσαυγίτης να κρυφτεί αλλά… ο φακός δεν τον αφήνει

papavasiliou_nikaiaΜέσα στον κύκλο φαίνεται ο Παπαβασιλείου (στη δεύτερη σειρά δεύτερος από αριστερά) με στρατιωτική περιβολή (μαύρη μπλούζα της Χρυσής Αυγής, παντελόνι παραλλαγής, άρβυλα) ανάμεσα σε παρατεταγμένους χρυσαυγίτες εν είδει τάγματος εφόδου.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 25/05/2015)

Hταν το πρόσωπο της πρώτης ημέρας της δίκης για την εγκληματική οργάνωση. O λόγος για τον κατηγορούμενο χρυσαυγίτη Νικόλαο Παπαβασιλείου ο οποίος εμφανίστηκε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τη διακοπή της δίκης μέχρι να λάβουν γνώση της δικογραφίας οι νέοι συνήγοροί του που διορίστηκαν αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο.

Μόνο που δεν ήταν η πρώτη φορά που εμφανίζεται ως κατηγορούμενος χωρίς δικηγόρο. To ίδιο συνέβη και στη δίκη για την υπόθεση του εμπρησμού του μπαρ «Cointreau», που ανήκε σε μετανάστη, στην πλατεία Αμερικής, τον Μάιο του 2013, τέσσερις μήνες δηλαδή πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Πρωτόδικα το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο δράστες, Νικόλαο Παπαβασιλείου και Γεώργιο Περρή, όμως η υπόθεση εκδικάζεται τώρα στο εφετείο την Τετάρτη 27 Μαΐου.

Καταδίκη ερήμην

Η πρώτη δίκη πραγματοποιήθηκε στο Β΄ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 20/11/2013. Οι δύο κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν χωρίς δικηγόρο και ζήτησαν αναβολή. Η έδρα απέρριψε το αίτημά τους αλλά εκείνοι εξαφανίστηκαν από το δικαστήριο. Ετσι καταδικάστηκαν ερήμην για εμπρησμό από πρόθεση, παράνομη βία από κοινού και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς από κοινού με συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και 5 μηνών για τον καθένα.

Εν τω μεταξύ, η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης για την εγκληματική οργάνωση είχε ξεκινήσει, και μόλις 9 μέρες μετά, στις 29/11/2013, ο Παπαβασιλείου παρουσιάστηκε ενώπιον των ανακριτριών εφετών Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου έχοντας δικηγόρο. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι διορίζει ως συνήγορό του τον μετέπειτα υποψήφιο ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Μπούρα. Στις 21/2/2014 διορίζει άλλο δικηγόρο, τον Αγγελο Κάγκουρα, συνεργάτη του Παύλου Σαράκη, πρώην συνηγόρου του Κασιδιάρη. Ομως τελικά ένα χρόνο μετά θα παρουσιαστεί στη μεγάλη δίκη και πάλι χωρίς δικηγόρο.

Νίκος Παπαβασιλείου μέλος της Χρυσής ΑυγήςΟ Παπαβασιλείου (δεύτερος από αριστερά) ανάμεσα σε «συναγωνιστές» του.

Ο Παπαβασιλείου και ο Περρής έχουν παραπεμφθεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής ως κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με βάση τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» εναντίον μεταναστών (εμπρησμοί, βαριές σωματικές βλάβες, διακεκριμένες φθορές) στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και της Κυψέλης, στο πλαίσιο των οποίων επιχειρήσεων εντάσσεται η επίθεση στην τανζανική κοινότητα στις 26/9/2012 και βέβαια ο εμπρησμός του μπαρ «Cointreau» στην πλατεία Αμερικής στις 13/5/2013.

Σε ένα καφέ στην πλατεία Αμερικής συναντήσαμε τον ιδιοκτήτη του μπαρ «Cointreau». Πλέον δεν περνάει από τον δρόμο όπου βρισκόταν το μαγαζί του. Φοβάται να περάσει. Τον φωνάζουν Πάτρικ και κατάγεται από το Καμερούν. Εχει μόνιμη άδεια διαμονής στην Ελλάδα και είναι παντρεμένος με Ελληνίδα. Το μπαρ ήταν γι’ αυτόν οι κόποι μιας ζωής και η πηγή για να συντηρεί την οικογένειά του. Μετά τον εμπρησμό η ζωή του άλλαξε δραματικά. «Πριν ήξερα ότι μπορώ να πληρώσω το νοίκι του σπιτιού, τον λογαριασμό της ΔΕΗ, τα καθημερινά έξοδα, ότι μπορώ να φροντίσω τη γυναίκα μου. Τώρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Τις προάλλες η γυναίκα μου είχε πρόβλημα υγείας και έπρεπε να κάνει μια επέμβαση και δεν είχα λεφτά», λέει στην «Εφ.Συν.».

Εκείνο το βράδυ δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Οπως διηγείται, γύρω στις 8.30-9 μ.μ. προσπάθησε να κάνει ό,τι κάθε βράδυ. Να ανοίξει το μπαρ. Ομως εκείνη τη φορά βρήκε μπροστά στο μαγαζί 5-6 άνδρες. «Κάποιους τους ήξερα, έμεναν στη γειτονιά. Μου είπαν ότι δεν θα ανοίξεις το μαγαζί σου γιατί αν προσπαθήσεις να το ανοίξεις θα σε σκοτώσουμε. Κι όταν κοίταξα στην πόρτα του μαγαζιού είδα ότι είχαν βάλει δικό τους λουκέτο», λέει ο Πάτρικ και καταγγέλλει ότι όταν το ίδιο βράδυ αποφάσισε να απευθυνθεί στην Αστυνομία, οι αστυνομικοί τον έστειλαν στο τμήμα Αγ. Παντελεήμονα για έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων του, ενώ οι δράστες έμειναν ανενόχλητοι να κορυφώσουν την εγκληματική τους δράση.

«Οταν έφτασα σπίτι, γύρω στις 2 το βράδυ, το τηλέφωνό μου χτύπησε. Ηταν μια κοπέλα και μου είπε ότι το μαγαζί έχει πιάσει φωτιά. Πήρα την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Η Αστυνομία έκοψε το λουκέτο που είχαν βάλει γιατί η φωτιά ήταν μέσα. Μπήκα στο μαγαζί. Είχε τυλιχθεί όλο στις φλόγες. Αυτό που φοβήθηκα ήταν ότι από την πυρκαγιά θα προκαλούνταν έκρηξη της σόμπας γκαζιού και θα έπαιρνε ολόκληρο το κτίριο φωτιά και φοβήθηκα για τη ζωή μιας ηλικιωμένης γυναίκας που έμενε πάνω από το μαγαζί. Σκεφτόμουν ότι ήταν μόνη κι αβοήθητη», μας λέει κι επισημαίνει ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ερχόταν αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο τάγμα εφόδου.

Οι ίδιοι άνδρες είχαν προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημιές στο μαγαζί του και στις 26/9/2012, την ίδια ημερομηνία δηλαδή της επίθεσης στην τανζανική κοινότητα. «Την προηγούμενη φορά φορούσαν μπλούζες που έγραφαν Χρυσή Αυγή, μου είπαν ότι ήταν αστυνομία, εγώ τους ζήτησα να μου δείξουν αστυνομικές ταυτότητες και τότε μου είπαν ότι θα ξανάρθουν και θα δω τι θα πάθω, ενώ έσπασαν τα πάντα μέσα στο μαγαζί και έκλεψαν μπουκάλια με ποτό. Οπότε τους ήξερα», αναφέρει.

Μετά τον εμπρησμό του «Cointreau» ο Πάτρικ κατονόμασε τους δύο από τους δράστες και στη συνέχεια τους αναγνώρισε ανεπιφύλακτα. Ηταν βέβαια ο Παπαβασιλείου και ο Περρής. Κατά την ανάκριση και οι δύο αρχικά παραδέχτηκαν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 «αστυνόμευαν» την περιοχή και ότι εκείνο το βράδυ έκαναν «περιπολία» -στην οποία μάλιστα ο Παπαβασιλείου, όπως είπε, είχε πάρει μαζί και το πιτ-μπουλ του που το φώναζε «Χρυσαυγή»- αλλά αρνήθηκαν ότι είχαν σχέση με το συμβάν. Σε συμπληρωματική εξέταση όμως ο Παπαβασιλείου ομολογεί ότι έσπασαν την τζαμαρία του καταστήματος με βαριοπούλα που έφεραν από το σπίτι του Περρή, περιέλουσαν το τζάμι και την εσωτερική κουρτίνα με βενζίνη και έβαλαν φωτιά.

Στη συνέχεια, όμως, προκειμένου να αποφύγει την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και την προφυλάκιση που του επιβλήθηκε, ο Παπαβασιλείου ισχυρίστηκε ότι δεν είναι ενταγμένος στη Χρυσή Αυγή και ότι απλώς έπαιρνε τρόφιμα από τα συσσίτια της ναζιστικής οργάνωσης. Tον διαψεύδει όμως μια σειρά από στοιχεία, με πρώτο και κυριότερο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.». Στις δύο φωτογραφίες ο Παπαβασιλείου εμφανίζεται με στρατιωτική περιβολή (μαύρη μπλούζα της Χρυσής Αυγής, παντελόνι παραλλαγής, άρβυλα) ανάμεσα σε παρατεταγμένους χρυσαυγίτες εν είδει τάγματος και στη μία κρατάει κοντάρι με σημαία.

Ο «Δούρειος Ιππος»

Νίκος Παπαβασιλείου Γιώργος ΡουπακιάςΜαζί με τον δολοφόνο του Π. Φύσσα και στέλεχος του Πυρήνα της Νίκαιας, Γ. Ρουπακιά.

Στην τρίτη φωτογραφία εμφανίζεται ο ίδιος με τον δολοφόνο του Π. Φύσσα και στέλεχος του Πυρήνα της Νίκαιας, Γ. Ρουπακιά. Αλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει στις 7/12/2012 στο Facebook, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Δούρειος Ιππος»: «Είμαι ο Νίκος Παπαβασιλείου από Πυρήνα Νίκαιας, σας ευχαριστώ όλους, Αίμα, Τιμή Αδέλφια!!!».

Στη συνέχεια, όπως φαίνεται, παίρνει «μεταγραφή» από τον πυρήνα Νίκαιας στην περιοχή Κυψέλης-Πατησίων -την οποία, όπως ο ίδιος λέει, «αστυνόμευε» από τον Σεπτέμβριο του 2012- και αναγνωρίζεται ως ένας από τους δράστες της επίθεσης στα γραφεία της τανζανικής κοινότητας στις 26/9/2012, την ίδια βραδιά της πρώτης επίθεσης στο μαγαζί του Πάτρικ. Μάλιστα όταν προσήχθη στο τμήμα Αγ. Παντελεήμονα μετά τα περιστατικά αυτά, τον επισκέφτηκε εκεί ο Παναγιώταρος.

Χαρακτηριστικά είναι και τα συνθήματα που βρέθηκαν, κατά την έρευνα της Αστυνομίας, στην ντουλάπα του σπιτιού του, όπως «Αίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή», «Ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ», καθώς και τα σύμβολα του μαιάνδρου και του νεοναζιστικού κέλτικου σταυρού. Είναι ενδεικτικό ότι η ειδική ανακρίτρια εφέτης δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του και απέρριψε την αίτηση άρσης της προσωρινής του κράτησης.

«Ο Χίτλερ έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί τώρα αναβιώνουν οι ιδέες του;» αναρωτιέται ο Πάτρικ, ο οποίος την Τετάρτη θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος στις δικαστικές αίθουσες με τους άνδρες που κατέστρεψαν το μαγαζί και τη ζωή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.