4η μέρα: το θράσος των δολοφόνων

keerfa_dikh(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 20/05/2015)

Με τέσσερις συνεδριάσεις έκλεισε ο πρώτος μήνας της δίκης της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε στις 20 Απρίλη. Ο απολογισμός τους επιβεβαιώνει το αντιφασιστικό κίνημα και όλα τα ζητήματα που έχει αναδείξει ως κινδύνους που μπορούν να ρίξουν τους χρυσαυγίτες δολοφόνους στα μαλακά.

Το πρώτο είναι το πρόβλημα της αίθουσας. Η δίκη συνεχίζεται στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, παρά το γεγονός ότι βάζει εμπόδια στην πρόσβαση του κόσμου που θέλει να παρακολουθήσει τη δίκη, διευκολύνει την αστυνομοκρατία της, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη δημοσιότητά της, διαταράσσει τις μαθητικές εξετάσεις και είναι επικίνδυνη για τους κατοίκους της γειτονιάς και τους μάρτυρες κατηγορίες που απειλούνται από φασιστικές επιθέσεις.

Οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις και οι επίμονες παρεμβάσεις του δήμου Κορυδαλλού, της Επιτροπής Αγώνα που έχει δημιουργηθεί για το θέμα με τη συμμετοχή τοπικών σωματείων και φορέων, αλλά και των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής πέτυχαν τη δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι από το Σεπτέμβρη η δίκη θα μεταφερθεί σε άλλο χώρο. Στο κρίσιμο αίτημά τους όμως να γίνει και στο μεσοδιάστημα μεταφορά της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, δεν έχουν πάρει απάντηση.

Η έδρα του δικαστηρίου δηλώνει ότι περιμένει την πρωτοβουλία του υπουργού και ο υπουργός δηλώνει ότι περιμένει την πρωτοβουλία της έδρας! Ακόμα και μετά το επεισόδιο που προέκυψε στην τελευταία συνεδρίαση και έδειξε τα προβλήματα του χώρου -κατηγορούμενοι στη δίκη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς επιχείρησαν να μπουν στην αίθουσα και οι χρυσαυγίτες απάντησαν με απειλητικές χειρονομίες και βρισιές προς τους δημοσιογράφους, τους μάρτυρες και την οικογένεια Φύσσα- δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος.

Το δεύτερο είναι η προκλητική καθυστέρηση που προκαλούν στη διεξαγωγή της διαδικασίας οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι τους. Στην πρώτη συνεδρίαση στις 20 Απρίλη η δίκη διεκόπη δύο μόλις ώρες μετά την έναρξή της διότι ένας κατηγορούμενος εμφανίστηκε χωρίς νομική εκπροσώπηση και ζήτησε από το δικαστήριο να του διορίσει. Την τακτική του ακολούθησε στη δεύτερη συνεδρίαση στις 7 Μάη έτερος κατηγορούμενος που ανακοίνωσε ότι η δικηγόρος του “τον παράτησε”. Ενώ στις επόμενες συνεδριάσεις στις 12 και 15 Μάη ήταν οι δικηγόροι των συγκεκριμένων κατηγορούμενων, που διορίστηκαν αυτεπαγγέλτως και ζητούσαν επίμονα τη διακοπή της δίκης προκειμένου να μελετήσουν τη δικογραφία.

Η παρελκυστική τακτική κλιμακώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση με την αποχώρηση όλων των συνηγόρων υπεράσπισης των χρυσαυγιτών ως “ένδειξη διαμαρτυρίας” στο παραπάνω επεισόδιο με τους κατηγορούμενους στη δίκη της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Απειλές

Τόσο η προσπάθειά τους να παρουσιαστούν ως θύματα που απειλείται η ζωή τους όσο και η αντίδράσή τους με κωλοδάχτυλα και απειλητικές βρισιές προς τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής και το ακροατήριο, προκάλεσε την οργή όλων και ιδιαίτερα της οικογένειας Φύσσα με τη μητέρα του Παύλου να φωνάζει τόσο τους ίδιους: “Δολοφόνοι, δε θα πάτε πουθενά, εδώ θα κάτσετε να δικαστείτε” όσο και στους αστυνομικούς που πλημμύρισαν την αίθουσα για να τους προστατέψουν “Τον Παύλο δεν τον προστατέψατε, μόνον αυτούς ξέρετε να προστατεύετε”.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στις τέσσερις συνεδριάσεις μέχρι τώρα, εκτός από την ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορούμενων και των δικηγόρων τους (που επαναλαμβάνεται κάθε φορά), αλλά και την ανάγνωση των μαρτύρων κατηγορίας, το μόνο ουσιαστικό που έχει γίνει είναι η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής. Η απόφαση της έδρας η δίκη να συνεχιστεί στις 4 Ιουνίου, τρεις βδομάδες μετά την τελευταία διαδικασία, δίνει στους χρυσαυγίτες ακόμα περισσότερο χρόνο.

Το αντιφασιστικό κίνημα θα επιμείνει να αναδεικνύει όλα αυτά τα ζητήματα και μεθοδεύσεις. Στις 4 Ιούνη θα είναι ξανά εκεί, στις 10πμ, έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού για να απαιτήσει την απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα της Χρυσής Αυγής, που δεν είναι άλλη παρά η καταδίκη σε ισόβια όλων των ηγετών και των μελών των ταγμάτων εφόδου της δολοφονικής συμμορίας.

Το θράσος των δολοφόνων

Την άρση ή αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί έχουν ζητήσει από το δικαστήριο πέντε από τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, που κατηγορούνται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Για τους Μ.Αρβανίτη, Ε. Ζαρούλια, Ν.Μιχαλολιάκο και Α. Γρέγο που εξακολουθούν να είναι βουλευτές, η βασική δικαιολογία ήταν η ανάγκη “άσκησης των βουλευτικών και κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων”. Για τον Δ. Κουκούτση που δεν είναι πλέον βουλευτής, η δικαιολογία ήταν η ανάγκη να ασκήσει το επάγγελμά του “για να μπορέσει να ζήσει”.

Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής θέλει βέβαια να έχει -και έχει ήδη- τη δυνατότητα να μπαίνει στη Βουλή, να συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες και να το παίζει “νόμιμο πολιτικό κόμμα” που έπεσε “θύμα πολιτικής σκευωρίας”. Το βασικό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να ηγηθεί ξανά των ταγμάτων εφόδου και η άρση των περιοριστικών όρων θα της το επιτρέψει. Το ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, το δείχνει η αντίδραση των χρυσαυγιτών, στη τελευταία δικάσιμο στις 15 Μάη, μετά το επεισόδιο με τους κατηγορούμενους στη δίκη της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Όπως περιγράφει το σάιτ της πολιτικής αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος jailgoldendawn.gr:

Προσωπείο

“Το σημερινό περιστατικό ήταν αρκετό για να πέσει το προσωπείο του “νόμιμου πολιτικού κόμματος”: η πιο ενδεικτική φιγούρα ήταν αυτή του πρώην βουλευτή Κουκούτση που στράφηκε αρχικά προς τα έξω φωνάζοντας “Θα σας λιώσουμε αρχίδια”, στη συνέχεια απευθύνθηκε στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής φωνάζοντας “Αρχίδια έρχεται η ώρα σας” και συνέχισε με ύβρεις κατά της μουσουλμάνας διερμηνέως της αραβικής γλώσσας που κάθεται πίσω από τα έδρανα της πολιτικής αγωγής. Θυμίζουμε ότι τόσο ο Κουκούτσης όσο και οι υπόλοιποι βουλευτές έχουν ζητήσει αντικατάσταση ή άρση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί, με βασικό ισχυρισμό την τέλεση των βουλευτικών τους καθηκόντων. Οι “βουλευτές” της Χρυσής Αυγής θα πρέπει ωστόσο να αποφασίσουν αν επιθυμούν να είναι καθώς πρέπει κοινοβουλευτικοί παράγοντες ή νεοναζί τραμπούκοι του δρόμου. Η συμπεριφορά του Κουκούτση σήμερα παρέπεμπε ευθέως στο δεύτερο”.

Το θράσος των χρυσαυγιτών να ζητάνε την άρση των περιοριστικών τους όρων είναι αποτέλεσμα της αποδοχής που απολαμβάνουν μέσα στο κοινοβούλιο. Η αντιμετώπισή τους από την πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου ως κοινοβουλευτικό κόμμα που πρέπει να παραβρίσκεται απαραιτήτως σε όλες τις διαδικασίες, δίνει κάλυψη και στους ίδιους να διατυπώνουν αυτό το αίτημα αλλά και σε όλους τους κρατικούς θεσμούς να τους βλέπουν ως νόμιμο πολιτικό κόμμα. Ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ανοιχτά ότι η πρόσκλησή του προς τη Χρυσή Αυγή να συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής πατάει πάνω στην αντίστοιχη αντιμετώπιση από το προεδρείο της Βουλής. Αν αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβε ο Κοτζιάς, γιατί όχι και το δικαστήριο;

“Δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμία μεθόδευση απαξίωσης του κατηγορητήριου κατά της Χρυσής Αυγής με αποφάσεις του δικαστηρίου που νομιμοποιούν τον ισχυρισμό τους ότι αποτελούν «κοινοβουλευτικό κόμμα»”, αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ. “Είναι ένα ναζιστικό κόμμα, με τάγματα εφόδου, που φοράει την προβιά του κοινοβουλευτικού κόμματος. Κάθε παραχώρηση φέρνει πιο κοντά τον χρόνο να αποκτήσουν ξανά το θράσος ώστε να κλιμακώσουν τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου”.

Στηρίζουμε την Πολιτική Αγωγή

Βραδιά πειραματικής μουσικής με τίτλο “Απόψε αντιφασχεδιάζουμε” και στόχο την οικονομική ενίσχυση της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής είχε οργανωθεί την Πέμπτη 7 Μάη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση απολογισμού των συντελεστών:

“Αντιφασχεδιάσαμε λοιπόν και ήταν ωραία. Μουσική, αλλά όχι με τον συνήθη τρόπο, όχι με οικεία ακούσματα, όχι αυτά που “θέλει ο κόσμος”. Όμως ο κόσμος ήταν εκεί την περασμένη Πέμπτη, στις 7 του μήνα, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων -από νωρίς μάλιστα. Κι ήταν πολύς και όμορφος αυτός ο κόσμος… Όλα όσα εχθρεύεται ως θέση και πράξη ο βόθρος του φασισμού, έδιναν στο χαρτονένιο κουτί ενίσχυσης μας για ώρες. Κι αυτό γέμισε με πολλά περισσότερα από όσα μπορούσαν να μετρηθούν στο τέλος της μεγάλης νύχτας. Ακόμα και η χειροποίητη μπύρα HomeHack, “that kills fascists”, που έγινε ανάρπαστη μέσα σε μία ώρα… Οικονομικά μιλώντας, δεν τα πήγαμε καθόλου άσχημα. Το αντιφασιστικό ταμείο μας μέτρησε 720 ευρώ, τα οποία ήδη κατατέθηκαν στον λογαριασμό της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος (jailgoldendawn.com)”.

Συγκέντρωση-εξόρμηση για ενημέρωση του κόσμου της πόλης, συγκέντρωση υπογραφών και οικονομικής ενίσχυσης για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος οργάνωσε την Κυριακή 17 Μάη η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης. “Ήμασταν περίπου είκοσι άτομα και το υλικό μας, προκηρύξεις, κονκάρδες κλπ έγινε ανάρπαστο μέσα σε μία ώρα από τον κόσμο που περνούσε”, μας είπε ο Κώστας Τορπουζίδης. “Εικοσιτέσσερα άτομα υπέγραψαν το κείμενο και συγκεντρώσαμε εικοσιδύο ευρώ ενίσχυση. Ήταν μια καλή πρωτοβουλία που θα επαναλάβουμε”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.