“Απόψε Αντιφασχεδιάζουμε”: ανακοίνωση-απολογισμός

gathriΔημοσιεύουμε ανακοίνωση εκ μέρους των συντελεστών του φεστιβάλ “Απόψε αντιφασχεδιάζουμε”(πρωτοβουλία για την έμπρακτη ενίσχυση της πολιτικής αγωγής), με τις θερμές μας ευχαριστίες:

“Αντιφασχεδιάσαμε λοιπόν και ήταν ωραία. Μουσική, αλλά όχι με τον συνήθη τρόπο, όχι με οικεία ακούσματα, όχι αυτά που “θέλει ο κόσμος”. Όμως ο κόσμος ήταν εκεί την περασμένη Πέμπτη, στις 7 του μήνα, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων -από νωρίς μάλιστα. Κι ήταν πολύς και όμορφος αυτός ο κόσμος. Και αυτό που υπό άλλες συνθήκες ίσως ακουγόταν ως “δύσκολη” μουσική, ως “περίεργοι” ήχοι, τώρα έμοιαζε με γιορτή: η αίσθηση του κοινού σκοπού -ενός σκοπού δυνατού και καθόλου αυτονόητου- η αλληλεγγύη, η ελεύθερη πράξη, η τέχνη για τους ανθρώπους και όχι για την τέχνη, η μουσική της στιγμής και των συνευρέσεων, ένα σχέδιο που επιτελείται καθώς σχεδιάζεται -χωρίς ιεραρχία, χωρίς περιχαράκωση… Όλα όσα εχθρεύεται ως θέση και πράξη ο βόθρος του φασισμού, έδιναν στο χαρτονένιο κουτί ενίσχυσης μας για ώρες. Κι αυτό γέμισε με πολλά περισσότερα από όσα μπορούσαν να μετρηθούν στο τέλος της μεγάλης νύχτας. Ακόμα και η χειροποίητη μπύρα HomeHack, “that kills fascists”, που έγινε ανάρπαστη μέσα σε μία ώρα…

Οικονομικά μιλώντας, δεν τα πήγαμε καθόλου άσχημα. Το αντιφασιστικό ταμείο μας μέτρησε 720 ευρώ, τα οποία ήδη κατατέθηκαν στον λογαριασμό της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος (jailgoldendawn.com), της πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών που συμμετέχουν στην αγωγή κατά της Χρυσής Αυγής και εκπροσωπούνται στη δίκη μέσα από την υπεράσπιση των Αιγυπτίων ψαράδων.

Χαρακτηριστικα ο Τάκης Ζώτος, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας jailgoldendawn, είπε: «Το σημερινό φεστιβάλ μας ήρθε σαν μία δωρεά. Αλλά δωρεά όχι σε εμάς ατομικά, αλλά στο αντιφασιστικό κίνημα. Μου θύμισε πόσο σημαντική είναι η Τέχνη ενάντια στο φασισμό. Πώς μπορείς να κερδίσεις μέσα από την Τέχνη τα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων. Μου θύμισε τέλος της δεκαετίας του ’70 όταν στην Αγγλία οι ναζί ανέβαιναν και δημιουργήθηκε ένα τεράστιο αντιφασιστικό κίνημα που στο κέντρο του είχε το Rock Against Racism. Με αυτή την έννοια είμαι πολύ συγκινημένος γιατί ξαναπιάνουμε την παράδοση του αντιφασιστικού κινήματος» (περιοδικό vice.com).

Χρειάζεται να υπάρξει συνέχεια και διαρκής στήριξη στους ανθρώπους μέσα στο δικαστήριο -δικηγόρους και μάρτυρες. Η δίκη θα τραβήξει πολύ καιρό, τα έξοδα είναι πολλά και η κάλυψή τους δεν είναι αυτονόητη και δεδομένη. Να ξανανταμώσουμε δημιουργικά, σε αντίστοιχες δράσεις. Να μαθαίνουμε, να παρεμβαίνουμε, να παράγουμε, να προσφέρουμε. Να μην ξεχνάμε. Όπως έχει δείξει η Ιστορία άλλωστε, ο μεγαλύτερος εχθρός του φασισμού είναι η μνήμη.

Καλή δύναμη και κουράγιο σε όσους με πράξεις πολεμάνε το φασισμό στην κάθε πράξη του”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.