3η μέρα: Το κατηγορώ της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Mana_fyssaH μητέρα του Π. Φύσσα προσέρχεται στην αίθουσα (φωτ. Αγγελος Προβολισιάνος)

(Κείμενο: in.gr, 12/5/2015)

Εν μέσω νέων κινητοποιήσεων για τον τόπο διεξαγωγής και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Η τρίτη συνεδρίαση ξεκίνησε με τη νομιμοποίηση της Πολιτικής Αγωγής, ενώ τέθηκε και πάλι το θέμα της αλλαγής έδρας. Απών και πάλι ο ηγετικός πυρήνας: 29 από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους στην αίθουσα. Το μεσημέρι η δίκη διεκόπη για την Παρασκευή.

Νωρίς το πρωί έφτασε η μητέρα του Παύλο Φύσσα, αλλά και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

Προσερχόμενη, η κ. Κανέλλη είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία, ώστε να ξεκινήσει η δίκη.

Σε ερώτηση για την επίθεση που είχε δεχθεί απάντησε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για να μην παίξει -όπως εξήγησε- το παιχνίδι της Χρυσής Αυγής.

Το κατηγορώ της οικογένειας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα κατά της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής άκουσαν όλοι οι κατηγορούμενοι από τους συγγενείς του θύματος που δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής.

Οι γονείς του Παύλου Φύσσα, τα μέλη του ΠΑΜΕ που δέχθηκαν επίθεση στο Πέραμα από μέλη της ΧΑ και δεκάδες θύματα επιθέσεων που περιγράφονται στο βαρύ κατηγορητήριο, δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ διεκδικώντας, πέραν της τιμωρίας των κατηγορουμένων και αποζημίωση για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη.

Το ενδιαφέρον της παράστασης πολιτικής αγωγής εστιάστηκε στο γεγονός, ότι πρωτίστως, οι γονείς του Παύλου Φύσσα, μέσω των συνηγόρων τους, δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής όχι μόνον κατά των 18 κατηγορουμένων που εμπλέκονται στη στυγερή δολοφονία του παιδιού τους, αλλά και κατά του συνόλου της δικαζόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΑ.

Το σκεπτικό τους όταν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο συγκροτούσε εγκληματική οργάνωση που είχε την ευθύνη αλλά και την πλήρη γνώση για όλα τα εγκλήματα της ΧΑ.

Το ίδιο έπραξαν και τα λοιπά θύματα των επιθέσεων της ΧΑ.

Πριν τη διακοπή, διατυπώθηκαν από την πλευρά των κατηγορούμενων βουλευτών, αιτήματα για άρση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί. Συγκεκριμένα, αιτήματα διατυπώθηκαν από τους:

  • Δημήτρη Κουκούτση, ο οποίος δια του συνηγόρου του τόνισε ότι δεν είναι πλέον βουλευτής και πρέπει να αρθεί ο όρος του κατ’ όικον περιορισμού στο σπίτι του στην Καλαμάτα, καθώς έχει ανάγκη να εργαστεί ως οδοντίατρος.
  • Μιχάλη Αρβανίτη, για άρση του όρου της απαγόρευσης συμμετοχής σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, με αιτιολογία ότι δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του ως βουλευτής.
  • Ελένη Ζαρούλια, με αίτημα άρσης του κατ’ οίκον περιορισμού και αιτιολογία τη διευκόλυνση της άσκησης των βουλευτικών της καθηκόντων.
  • Νίκο Μιχαλολιάκο, του οποίου ο συνήγορος τόνισε ότι έχει εκτίσει, πλην πέντε ημερών, το 18μηνο προφυλάκισης και ότι του επεβλήθη παρανόμως κατά την άποψη της υπεράσπισής του ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού. Αιτιολογικό του αιτήματος του Ν. Μιχαλολιάκου είναι πως, ως αρχηγός της ΚΟ του κόμματος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Επισημάνθηκε ότι ο όρος είναι καταχρηστικός και μπορεί να αντικασταθεί.
  • Αντώνη Γρέγο, με αίτημα για άρση του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αλλά και της μη συμμετοχής σε εκδηλώσεις του κόμματος.

Επί των αιτημάτων επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σε άλλη συνεδρίαση η εισαγγελέας έδρας.

Στο ζήτημα της μεταφοράς της αίθουσας, η πρόεδρος επανέλαβε ότι αν το υπουργείο έχει στη διάθεσή του κατάλληλη αίθουσα «είμαστε έτοιμοι να μεταφερθούμε άμεσα. Δεν είμαστε διοικητικοί υπάλληλοι, να απευθύνουμε αιτήματα».

Το δικαστήριο μέσω ανοικτής ακρόασης ζήτησε από τους προστατευόμενους μάρτυρες, πέντε τον αριθμό, να δηλώσουν παρών, όπως και έγινε.

Από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι συνήγοροι τους αντιτάχθηκαν στην εξέταση μέσω τηλεδιάσκεψης των προστατευόμενων μαρτύρων και επιφυλάχθηκαν να αντικρούσουν την παράσταση της πολιτικής αγωγής σε ότι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

Την ίδια ακριβώς θέση στρεφόμενοι δηλαδή σε βάρος και των κατηγορούμενων βουλευτών ακολουθούν και άλλα θύματα της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης δηλώνοντας με τη σειρά τους παράσταση πολιτικής αγωγής στη μεγάλη δίκη.

Το μείζον θέμα της ομαλής διεξαγωγής για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο δικαστήριο, όπου εκδικάζεται για τρίτη ημέρα η πολύκροτη δίκη με απόντες και πάλι τους βουλευτές του κόμματος.

Μόνο ο Δημήτρης Αρβανίτης, ο Στάθης Μπούκουρας Πολύβιος Ζησιμόπουλος και ο Δημήτρης Κουκούτης από τα πολιτικά πρόσωπα έχουν εμφανιστεί σήμερα στη δίκη, ενώ παρόντες και πάλι οι γονείς του Παύλου Φύσσα αλλά και δεκάδες μάρτυρες-θύματα.

Νέες κινητοποιήσεις

Κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Κορυδαλλού, λόγω της διεξαγωγής της δίκης.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση στο δημαρχείο και πορεία προς το σωφρονιστικό κατάστημα. Πάντως, ο κόσμος που συμμετείχε στην συγκέντρωση ήταν εμφανώς λιγότερος από τις προηγούμενες φορές.

Το θέμα της μεταφοράς της δίκης τέθηκε για μια ακόμα φορά από την πολιτική αγωγή, ενώ παρών στο δικαστήριο ήταν και ο δήμαρχος Κορυδαλλού Στ.Κασιμάτης προκειμένου να προσκομίσει το πρόγραμμα των εξετάσεων των μαθητών, όπως είχε ζητηθεί από το δικαστήριο.

Από την πλευρά της υπεράσπισης δεν αντέδρασαν για τη διακοπή της δίκης εν όψει των εξετάσεων των μαθητών, αλλά όπως είπε ο δικηγόρος Τάκης Μιχαλόλιας, αδελφός του κατηγορούμενου Νίκου Μιχαλολιάκου γίνονται επαφές του υπουργού με τοπικούς παράγοντες και «εμείς έχουμε θορυβωδώς αγνοηθεί».

Σημειώνεται ότι αυτεπαγγέλτως δικηγόροι ζήτησαν να τους δοθεί εύλογος χρόνος καθώς παρέλαβαν τη δικογραφία, που αριθμεί 30.000 σελίδες, μόλις την περασμένη εβδομάδα και δεν έχουν προλάβει να μελετήσουν για να ασκήσουν τα υπερασπιστικά τους καθήκοντα.

Η δίκη διεκόπη για την Παρασκευή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.