Grieķijas tiesai būs jāizšķir, vai partija «Zelta rītausma» ir krimināla organizācija

keerfa_dikh(Autori: Dace Komseli, lsm.lv, 7/05/2015)

Ceturtdien speciāli izveidotā tiesas sēžu zālē paaugstinātas drošības cietumā Koridallos, Atēnās, notiek tiesas procesa pret Grieķijas galēji labējo politisko partiju „Zelta rītausma” otrā diena. No 83 apsūdzētajiem tiesas priekšā jāstājas 69 partijas deputātiem, viņu vidū arī partijas dibinātājam un vadītājam Nikos Mihaloliakos un ierindas biedriem.

Tiesas process sākās 20.aprīlī, taču uz to neieradās 13 deputāti (no 18 apsūdzētajiem). Sagaidāms, ka tieši tāpat viņi rīkosies arī ceturtdien, un tiesā būs tikai viņu advokāti, kuri nesniedz komentārus par apsūdzēto neierašanās iemesliem. Tiesas sēde tika pārcelta uz 7.maiju, jo divas stundas pēc tās sākuma tika konstatēts fakts, ka vienam no apsūdzētajiem nav advokāta.

Partijas „Zelta rītausma”, kas šī gada 25.janvāra vēlēšanās ieguva 6,28%  balsu un šobrīd ar 17 vietām ir trešā lielākā partija parlamentā, biedriem tiek izvirzīta apsūdzība par darbošanos kriminālā organizācijā.

Kopā ar minēto apsūdzību tiks izskatītas trīs atsevišķas lietas, kuras sasaista ar partijas biedru kriminālām darbībām. Visplašāko rezonansi gan Grieķijā, gan citās Eiropas valstīs izraisīja 34 vecā grieķu repera Pavlos Fissas (zināma arī ar pseidonīmu Killah P) nogalināšana 2013.gada 17.septembrī. Sniedzot komentāru televīzijā, toreizējais ministru prezidents Antonis Samaras teica: „Mēs apturēsim nacistu pēcnācējus no mūsu sociālās dzīves indēšanas, kriminālām darbībām, terorisma un valsts, kas ir demokrātijas dzimtene, dibinājumu graušanu.”

Tajā pašā laikā „Zelta rītausma” pārstāvji paziņoja, ka partija nav saistīta ar notikušo, un slepkavībā apsūdzētā Jorgos Rupakias tēvs norādīja – viņa dēls nav nevienas politiskās partijas biedrs un tiek politiski ekspluatēts.

Otra skaļākā lieta ir apsūdzība par fizisku izrēķināšanos – slepkavības mēģinājumu pret komunistiskās partijas biedriem  2013.gada 12.septembrī, kad apmēram 30 komunistiskās partijas biedri bija devušies izlīmēt ielās plakātus par gaidāmo jauniešu festivālu un viņiem, apbruņojušies ar dažādiem priekšmetiem, uzbruka aptuveni 45 „Zelta rītausmas” biedri. Kā liecina Koridallos cietuma dokumentācijā esošais audioieraksts starp partijas deputātu Janni Lagos un viņa šoferi, asiņainais uzbrukums ildzis aptuveni 10 minūtes.

Trešā lieta ir apsūdzība slepkavības mēģinājumā pret ēģiptiešu zvejniekiem 2012.gada 12.jūnijā, kad grupa bruņotu „Zelta rītausma” biedru pulksten 3 no rīta ielauzās mājās, kur dzīvoja zvejnieki, un uzbruka 28 gadus vecam vīrietim, kurš jau bija devies gulēt, radot smagas galvas traumas. Pamatojoties uz uzbrukuma liecinieku sniegtajām liecībām, policija pēc notikušā arestēja piecus vīriešus un vienu sievieti, partijas „Zelta rītausma” biedrus.

Tiesas rīcībā no visas Grieķijas ir nodotas vairāk nekā 100 dažādas krimināllietas, kurās iesaistīti „Zelta rītausmas” biedri, taču tās netiks iztiesātas, bet tikai izmantotas kā papildu materiāls lēmuma pieņemšanai par to, vai partija ir vai nav krimināla organizācija.

Partijas „Siriza” deputāte un Eiropas Padomes parlamentārās asamblejas locekle Vassiliki Katrivanou saistībā ar tiesas procesu norādīja: „Partijas iedomību un ekstrēmismu raksturo kāds incidents, ko piedzīvoju personīgi, kad viens „Zelta rītausmas” deputāts centās man iesist par to, ka es centos palīdzēt vienas pakistāniešu organizācijas prezidentam iekļūt parlamenta ēkā, lai iesniegtu dokumentu parlamenta vadītājam par rasistu agresivitāti. Ja tādas lietas var notikt parlametā, iedomājieties, kas notika ielās, kad iestājās tumsa. Viņi ne tikai vajāja imigrantus, aizdedzināja viņu veikalus un mājas, un terorizēja apkārtējos, bet savu rīcību dokumentēja video materiālos un fotogrāfijās, tādā veidā reklamējot savu darbību. Uzskatu, ka šis tiesas process ir ļoti svarīgs, jo tas ir demokrātijas un tiesiskuma atdzimšana.”

Advokāts un uzbrukumā cietušo ēģiptiešu pārstāvis tiesā Tanassis Kampagiannis uzskata, ka process būs sarežģīts, grūts un ilgs vairāk nekā vienu gadu: „Advokātiem, kuri pārstāv cietušos, šis būs liels izaicinājums. Cietušajiem nav līdzekļu, lai algotu aizstāvību. Viņus pārstāv apmēram 15 brīvprātīgie, kamēr apsūdzētajiem ir aptuveni 100 labi apmaksātu advokātu. Neskatoties uz minēto, mēs esam optimistiski noskaņoti un pārliecināti, ka „Zelta rītausmai” nāksies atbildēt par saviem noziegumiem, kas ir ļoti labi dokumentēti, un tiesas procesa rezultātā apsūdzētie tiks notiesāti.”

Ceturtdien darba kārtībā ieplānots oficiāli leģitimēt civilprasības juristus, kā arī skatīt jautājumu par tiesas procesa pārcelšanu uz citu tiesas zāli. Koridallos pašvaldības pārstāvji iebilst pret izvēlēto vietu, jo ieilgušais un pretrunīgais tiesas process traucē apkārtnes ikdienas ritmam, piemēram, netālu no cietuma atrodas vairākas skolas. Šīs krimināllietas prokurore Adamantia Ekonomu jau pirmajā tiesas dienā atzina, ka telpas ir neadekvātas tik sarežģītas tiesas procesam ar tādu lielu apsūdzēto un viņu advokātu skaitu, kā arī citām iesaistītajām personām, ieskaitot preses pārstāvjus. Žurnālisti arī nav apmierināti vietas un tehniskā nodrošinājuma, piemēram, slikta interneta signāla un dzirdamības dēļ.

Iepretim cietumam ieplānotas dažādas gan „Zelta rītausmas”, gan antifašitu aktīvistu, gan arī vietējo iedzīvotāju organizētas protesta akcijas un demonstrācijas, kuri iebilst pret tiesas procesam izvēlēto vietu.

Kā viens no 20.aprīlī notikušajiem incidentiem tiek minēts uzbrukums nogalinātā Pavlos Fissas draugiem šķērsielās netālu no cietuma, un ir iesniegts pieteikums apsūdzības liecinieku aizstāvībai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.