«Πρέπει να χυθεί αίμα»

pogrom2Χαρακτηριστική σκηνή από το πογκρόμ. Πάνω από δέκα άντρες κυνηγούν έναν μετανάστη υπό την καθοδήγηση χρυσαυγιτών.

(Έρευνα: Ιός, Τάσος Κωστόπουλος, Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 2/05/2015)

Μέσα στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τη Χρυσή Αυγή περιλαμβάνεται και η αναφορά του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, μέλους της ομάδας των δικηγόρων «Για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος» σχετικά με «το πογκρόμ κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες, ακροδεξιούς και λοιπά φασιστοειδή που ακολούθησε τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη τον Μάιο του 2011».

Η αναφορά συνοδεύεται από ντοκουμέντα για τις συνέπειες του πογκρόμ με τους τραυματισμούς δεκάδων μεταναστών καθώς και για την ουσιαστική απραξία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών.

Η υπόθεση είναι γνωστή και σχετικά ρεπορτάζ είχαν μεταδοθεί από το σύνολο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Εν όψει της δικαστικής διερεύνησης της δράσης της Χρυσής Αυγής έχει ειδικό ενδιαφέρον αυτό το πογκρόμ.

Οχι μόνο γιατί, όπως λέει και η σχετική αναφορά, «πρόκειται για ένα από τα πιο τρομακτικά γεγονότα ρατσιστικού μίσους που έζησε ποτέ η Αθήνα», αλλά και γιατί στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε την κλασική μέθοδο δράσης των Ταγμάτων Εφόδου, με την επιδεικτική προβολή των εμβλημάτων, των στολών και του στρατιωτικού σχηματισμού της οργάνωσης.

Εδώ τεκμηριώνεται μια άλλη μέθοδος άσκησης εγκληματικής βίας, μέσω του ξεσηκωμού μιας μερίδας του πληθυσμού και της προσπάθειας διάχυσης της ευθύνης σε άλλους.

Το βίντεο-ντοκουμέντο

Για τον τρόπο που οργάνωσε το πογκρόμ η Χρυσή Αυγή διαθέτουμε ένα σημαντικό ντοκουμέντο. Και όπως συμβαίνει συνήθως, αυτό το ντοκουμέντο μάς το έχει προσφέρει η ίδια η οργάνωση, παρασυρμένη από την ανάγκη της να προβάλει την εγκληματική δράση της στους ίδιους τους οπαδούς της.

Πρόκειται για ένα βίντεο που είναι ακόμα προσβάσιμο στο διαδίκτυο – αντίθετα από άλλα βίντεο εκείνων των ημερών, τα οποία κατέβηκαν άρον άρον μετά τις συλλήψεις του 2013 για ευνόητους λόγους.

Το βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα τα πρόσωπα, ενώ έχουν αφαιρεθεί και οι σκηνές βίας, τις οποίες βέβαια γνωρίζουμε από άλλες φωτογραφίες και βίντεο.

Το ενδιαφέρον σ’ αυτό το ντοκουμέντο είναι ότι καταγράφει με λεπτομέρεια τον τρόπο που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή το πογκρόμ, το πώς δηλαδή φανάτισε τους συγκεντρωμένους ώστε να οδηγηθούμε σ’ αυτό το πολυήμερο κύμα βίας στο κέντρο της Αθήνας.

Σκηνές από το πογκρόμ. Διακρίνεται το Τάγμα Εφόδου στην κεφαλή της πορείας, ο Κασιδιάρης να δίνει εντολές και οι χρυσαυγίτες να χαιρετούν ναζιστικά στην Ομόνοια, την ώρα που τραγουδούν τον (ελληνικό) εθνικό ύμνο.

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν όλοι οι συγκεντρωμένοι μέλη της, η Χρυσή Αυγή είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όσα έγιναν εκείνες τις μέρες. Και όπως αποδεικνύει το ίδιο το βίντεο, το Τάγμα Εφόδου ήταν παραταγμένο στην αρχή της πορείας.

Επικεφαλής ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, τα παραγγέλματα τα έδινε ο ίδιος και στη συνέχεια ο Ηλίας Παναγιώταρος, ενώ ανάμεσα στον κόσμο είχαν ακροβολιστεί άλλα στελέχη (Μπούκουρας, Ηλιόπουλος) προκειμένου να μεταβιβάζουν τα συνθήματα και να προκαλούν την ένταση.

Το βίντεο ξεκινά με τη σύντομη ομιλία ενός χρυσαυγίτη, ο οποίος θέτει το πλαίσιο της συγκέντρωσης, ξεκινώντας από απλές και γενικές παραδοχές προτού φτάσει στην εξώθηση σε βίαιες πράξεις, όπως οφείλει να κάνει κάθε γνήσιος δημεγέρτης.

Φροντίζει, μάλιστα, να ξεκαθαρίσει πως σε ό,τι κάνουν πρέπει να έχουν τη συμπαράσταση της αστυνομίας:

«Αγαπητοί συμπατριώτες, το Σύνταγμα επιτάσσει όπως οι εξουσίες ασκούνται υπέρ του λαού και του έθνους. Ποίες εξουσίες αυτά τα χρόνια ασκήθηκαν υπέρ του λαού και του έθνους; Καμία! Ολες εναντίον του λαού, και εναντίον του έθνους. Απ’ την άλλη πλευρά το Σύνταγμα λέει ότι η τήρηση του παρόντος Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να απαιτούμε την τήρηση του Συντάγματος. Τ’ αδέλφια μας οι αστυνομικοί έχουν επίσης την ίδια υποχρέωση. Εχουν την υποχρέωση να μην υπακούουν στις διαταγές που λένε την καταστολή των πατριωτών Ελλήνων. Εχουν την υποχρέωση να καταστέλλουν την ανταρσία των ξένων κατακτητών, των ξένων που θέλουν να διαλύσουν το έθνος, όχι των πατριωτών Ελλήνων. Επομένως, απ’ την πλευρά μας κι απ’ την πλευρά των αστυνομικών απαιτείται να τηρήσουμε τις αρχές και τις ιδέες που θα διατηρήσουν το λαό μας και το έθνος μας. Ολοι θα πρέπει να είμαστε μαζί ενωμένοι και να μη δεχόμαστε να μας ασκούν οποιαδήποτε βία. Θα πρέπει να ανταποδίδουμε τη βία στη βία. Δεν είναι δυνατόν να μπει κάποιος μες στο σπίτι μου και να τον αφήσω να φύγει αλώβητος. Θα τον σκοτώσω!»

Αμέσως το πλήθος αρχίζει να φωνάζει, να χειροκροτεί και να επιδοκιμάζει. Ακούγεται το σύνθημα: «Βία στη βία των ανθελλήνων!»

Ο Κασιδιάρης εμφανίζεται στο κέντρο του πλάνου.

Ο ομιλητής συνεχίζει: «Παρακαλώ λίγο την προσοχή σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω και εκ μέρους της οικογένειας για το κάλεσμα που μαζευτήκαν σήμερα εδώ από πολλές περιοχές. Μας έχουν πει ότι έχουν έρθει από Πατήσια, από Παλαιό Φάληρο, από όλο το λεκανοπέδιο, έχουν έρθει και από επαρχία και από Πειραιά. Αυτό είναι για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε κουκουλοφόροι. Εμείς δεν σπάμε. Είμαστε Ελληνες [χειροκροτήματα] κι είναι τιμή μας και καμάρι μας εμείς την ίδια στιγμή να κρατάμε την ελληνική σημαία και όχι ένα κουρελόπανο».

Ακούγεται το σύνθημα «Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών», προφανώς για να υποδηλωθεί ότι δεν πρόκειται για συγκέντρωση ακροδεξιών.

Ο ομιλητής συνεχίζει, εμφανιζόμενος έντεχνα -και ψευδώς- ως εκπρόσωπος της οικογένειας και των φίλων του Μανώλη Καντάρη: «Στόχος των κατοίκων της περιοχής και όλων των φίλων του Μανώλη, για τα παιδιά του, είναι να πούμε “ώς εδώ”. Ως εδώ, δεν πάει άλλο. Πρέπει να μείνουν οι Ελληνες στην Ελλάδα. Και όχι ξένοι στην Ελλάδα. Εξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα. Δεν μπορεί να μας σκοτώνουνε».

Οι συγκεντρωμένοι επικροτούν: «Εξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα!»

Ακούγονται και οι κραυγές: «Εξω και οι προδότες οι πολιτικοί!»

Ο χρυσαυγίτης συνεχίζει: «Οπως ξέρετε, σήμερα ζητήσαμε εμείς οι κάτοικοι της περιοχής ένα συγγνώμη απ’ τα παιδιά του Μανώλη κι απ’ τον Μανώλη, γιατί δεν ξεσηκωθήκαμε πριν έναν χρόνο, να βγούμε έξω, για να μην είναι όλη αυτή η βρομιά εδώ. Σήμερα απαιτήσαμε έστω και τυπικά μια συγγνώμη και μια παραίτηση από οποιονδήποτε, είτε διαμερισματικό σύμβουλο είτε δημοτικό είτε βουλευτή από οποιαδήποτε παράταξη. Κανείς όπως βλέπετε δεν είναι εδώ, και δεν έχει περάσει αυτές τις τρεις μέρες, εκτός από κάποιους που θα σας πω σε λίγο. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί εμείς είπαμε ότι ο οποιοσδήποτε έρθει εδώ να μας υποστηρίξει, εμείς θα τον δεχτούμε. Ομως κατηγορήθηκε όλη η περιοχή ότι όλοι είναι ακροδεξιοί, φασίστες, χρυσαυγίτες. Ναι! Ναι! Θα γίνουμε!»

Φτάσαμε λοιπόν στο ποθούμενο συμπέρασμα. Μέσα σε φωνές και χειροκροτήματα ο αγκιτάτορας της Χρυσής Αυγής καταλήγει να ταυτίσει όλη την περιοχή με τη Χρυσή Αυγή.

Ακούγεται το κεντρικό σύνθημα της οργάνωσης: «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες!»

Ο ομιλητής εξηγεί: «Γιατί στην περιφρούρηση κάθε βράδυ, όταν μας βαράνε οι αναρχικοί, η Χρυσή Αυγή είναι δίπλα μας». Και αφού είπε αυτό που ήθελε, ο ομιλητής θολώνει τα νερά: «Ομως, πρέπει να ξέρουμε ότι εκτός των κομματικών εδώ υπάρχουν άτομα από όλες τις παρατάξεις. Και τους θέλουμε όλους εδώ. Γιατί εδώ πρέπει να αρχίσει μια καινούργια Κερατέα. Φτάνει πια. Από σήμερα να είμαστε όλοι καθημερινά. Πρέπει να γίνει εδώ ένας καινούργιος Αγιος Παντελεήμονας. Για να ξεβρομίσει η περιοχή μας. Δεν τους θέλουμε στα σπίτια μας».

Και πάλι το χουντικό σύνθημα «Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών».

Ερχεται η ώρα του Κασιδιάρη. Παίρνει την ντουντούκα για να εμφανιστεί κι αυτός… ακομμάτιστος: «Αγαπητοί μου συμπατριώτες. Είμαι εδώ σαν Ελληνας πολίτης. Εκπροσωπώ μεν την παράταξη της Χρυσής Αυγής [ζητωκραυγές, αποθέωση] αλλά δεν υπάρχει λόγος να πολιτικολογήσουμε σήμερα. Σήμερα είμαστε όλοι εδώ σαν Ελληνες».

Ακούγονται κραυγές: «Μπράβο μεγάλε!»

Ο Κασιδιάρης συνεχίζει: «Θέλω να σας πω συγχαρητήρια που βγήκατε στο δρόμο. Να είσαστε όλοι ενωμένοι μία γροθιά, γιατί μόνο έτσι θα νικήσετε. Ενωμένος μια γροθιά ήταν ο Αγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής, η Κερατέα και νίκησε. Ετσι να είστε κι εσείς. Να είστε στο δρόμο, να δώσετε τον αγώνα. Τίποτε άλλο. Τη Δευτέρα το μεσημέρι στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας θα φέρουμε το θέμα της εγκληματικότητας. Δεν πρέπει να ξαναγίνει το έγκλημα που έγινε σήμερα. Δεν πρέπει να πεθάνει άλλος Ελληνας από χέρια αλλοδαπών. Τρεις η ώρα τη Δευτέρα το μεσημέρι να είστε όλοι στο δημαρχείο. Ολοι οι Ελληνες έξω απ’ το δημαρχείο και εμείς ως παράταξη μέσα στο δημαρχείο να τους στείλουμε το μήνυμα ότι αυτή η χώρα μάς ανήκει. Ο λόγος τώρα στους κατοίκους. Δεν έχουμε να πολιτικολογήσουμε σήμερα.

[Μπράβο! Μπράβο!]»

Ακούγεται το σύνθημα: «Εξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα!»

Τον λόγο παίρνει μια γυναίκα: «Θα ήθελα να σας πω δυο λόγια σαν κάτοικος της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα και γενικότερα. Αύριο, όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα βγούνε και θα πούνε… [ουουουου…] Θα μας χαρακτηρίσουν φασίστες, ακροδεξιούς, γιατί μιλάνε με την ασφάλεια των μπράβων και την ασφάλεια των αστυνομικών, τους οποίους πληρώνουμε εμείς, ο ελληνικός λαός. Αυτοί μένουν στα βόρεια και νότια προάστια και το παίζουνε δημοκράτες. Να μην πω τι είναι. Ετυχε, όλοι εμείς οι φασίστες να μένουμε κάτω από την Πατησίων και όλοι οι δημοκράτες να μένουν πάνω από την Πατησίων. Και σε όλες αυτές τις περιοχές. Μην ακούτε και μη μασάτε. Οι πρώτοι οι οποίοι έχουν ευθύνη μετά την κυβέρνηση είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Δίνεται το σύνθημα: «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι».

Τον λόγο παίρνει άλλος χρυσαυγίτης: «Μόνο για μισό λεπτό. Δεν έχω σκοπό να βγάλω λόγο. Το μικρόφωνο να δώσω και να φύγω ντροπιασμένος. Καλό το Κύριε ελέησον, αλλά το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται κι ο Θεός. Εδωπέρα δεν ήρθαμε να κλάψουμε, εδωπέρα ήρθαμε να πάρουμε πίσω τις γειτονιές μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν χρειαστεί να χυθεί αίμα, θα χυθεί αίμα. Αυτό να το καταλάβουνε».

Ακολουθούν χειροκροτήματα, επευφημίες και το σύνθημα: «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει».

Η Χρυσή Αυγή διατάζει

Ο Κασιδιάρης ακούγεται να δίνει εντολή: «Δώσε πορεία τώρα!»

Ο χρυσαυγίτης με την ντουντούκα υπακούει: «Σε λίγο ξεκινάμε πορεία».

Ακούγεται το σύνθημα «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή».

Αλλά αμέσως ο Κασιδιάρης και οι γύρω του σπεύδουν να το πνίξουν: «Οχι! Οχι!»

Είναι φανερό ότι δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η δική τους συμμετοχή.

Το σύνθημα μετατρέπεται στο «ανώδυνο», αλλά φυσικά εξίσου χρυσαυγίτικο: «Εξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα!»

Την επομένη του πογκρόμ, ο Κασιδιάρης επιχειρεί να ξεσηκώσει και τους κατοίκους του Ασπρόπυργου, χαρακτηρίζοντας τους Ρομά «ανθρώπινα σκουπίδια»

Ορίζεται και η πορεία: «Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι η εξής. Από εδώ θα πάμε πλατεία Βικτωρίας, θα περάσουμε Αριστοτέλους, θα κατέβουμε Κοδριγκτώνος στον Αγιο Παντελεήμονα, στο Τμήμα και θα γυρίσουμε εδώ [χειροκροτήματα]».

Κρυμμένος στο πλήθος ο Παναγιώταρος δίνει συνθήματα και εντολές από την ντουντούκα.

«Ηλία εσύ δίνεις [τα συνθήματα]», ακούγεται να λέει ο Κασιδιάρης και η ντουντούκα περνάει στα χέρια του Παναγιώταρου.

Εκείνος πράγματι αναλαμβάνει την καθοδήγηση των συγκεντρωμένων: «Ελλάδα σε πουλάνε, τους ξένους προσκυνάνε».

«Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες!

«Εξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα!

«Αλήτες, προδότες, πολιτικοί!»

Και για να μη μείνει αμφιβολία για τους οργανωτές της πορείας: «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει!»

Σε άλλο σημείο παρεμβαίνει πάλι ο Κασιδιάρης: «Παρακαλούμε κρατήστε την πορεία σε τάξη».

Επαναλαμβάνεται το κλασικό χρυσαυγίτικο: «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει!»

Ο Παναγιώταρος δεν χάνει την ευκαιρία: «Οσο περιμένουμε, να σας ενημερώσουμε ότι τη μέρα που δολοφονήθηκε ο άτυχος συμπολίτης μας, ο κ. Καμίνης ασχολιόταν με το gay parade […] Θα πάμε με πορεία στο νέο δημαρχείο».

Τα συνθήματα συνεχίζονται: «Μασόνοι, προδότες, πολιτικοί! Αλήτες, προδότες, πολιτικοί!», «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει!», «Εξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα!» [πολλές φορές], και βέβαια «Να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή!» και «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί!».

Και στον ρυθμό του «γιούπι γιάγια»: «Πατριώτες, δεν υπάρχει δεξιά, δεν υπάρχει αριστερά, μόνο κόκαλα Ελλήνων τα ιερά».

Για να μην ξεχνιόμαστε, επανέρχονται τα άλλα πατριωτικά: «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει», «Να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή!», «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει!», «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί!». Και δώσ’ του πάλι: «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει!»

Μετά από λίγο, τα συνθήματα γίνονται ακόμα πιο σαφή: «Τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά!», «Εξω οι αλλόφυλοι!», «Η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική».

Και πάλι ο Κασιδιάρης δίνει την εντολή: «Επιστρέφουμε στο σημείο της δολοφονίας».

Ενθουσιασμένοι οι οπαδοί του ανταποκρίνονται: «Πουστάρα Καμίνη, κανένας δεν θα μείνει!».

Και εμφανώς χαρούμενοι από τις αιματηρές επιθέσεις που έχουν ήδη ολοκληρώσει, οι χρυσαυγίτες κραυγάζουν: «Αφγανιστάν και Πακιστάν, θα τους γαμάμ’ όπου κι αν πάν’».

Κάποιος φωνάζει «σσσσσσς», αλλά ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος: «Καμίνη, μπινέ, πουτάνας γιε!», «Ελλάς, Ελλάς, ή ταν ή επί τας!» [χρυσαυγίτικο], «Αλβανοί και Τούρκοι, μας παίρνετε τσιμπούκι!», «Γαμώ το Ισραήλ και το Ισλάμ!» «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει!»

Το κλείσιμο αναλαμβάνει και πάλι ο Κασιδιάρης: «Ηταν άριστη η παρουσία σήμερα. Εγινε δικό μας το κέντρο για μερικές ώρες, αλλά πρέπει να δοθεί συνέχεια, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι μια γροθιά. Σας καλώ όλους τη Δευτέρα, όταν θα ’ναι όλα τα μουνόπανα μαζεμένα μέσα στο Δημαρχείο, όλοι αυτοί οι αλήτες που ’χουν φέρει την Αθήνα σ’ αυτή την κατάσταση».

Εστω και μονταρισμένο και χωρίς τις αιματηρές σκηνές του πογκρόμ, το βίντεο είναι αποκαλυπτικό.

Οχι μόνο πιστοποιεί το γεγονός ότι όλο το σκηνικό στήθηκε από τη Χρυσή Αυγή, αλλά επιβεβαιώνει και τον ειδικό ρόλο των καθοδηγητών του «επιχειρησιακού σκέλους» της οργάνωσης και ειδικά του Κασιδιάρη και του Παναγιώταρου.

Τα ηγετικά αυτά στελέχη της οργάνωσης θυμίζουν πολύ τους περίφημους πόγκρομτσικ, τους υποκινητές δηλαδή των αντισημιτικών ταραχών στην τσαρική Ρωσία, από όπου προέρχεται και ο όρος «πογκρόμ».

Ταυτόχρονα όμως, το ντοκουμέντο αυτό επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης βάζουν άλλους να κάνουν τη «βρομοδουλειά», φυσικά πάντα υπό τον έλεγχο και τις διαταγές τους.

Την επομένη του πογκρόμ, ο Κασιδιάρης επιχειρεί να ξεσηκώσει και τους κατοίκους του Ασπρόπυργου, χαρακτηρίζοντας τους Ρομά «ανθρώπινα σκουπίδια».

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή, ενθαρρυμένη από την εξοργιστική ασυλία που της παρείχαν τις μέρες των ρατσιστικών βιαιοτήτων οι διωκτικές αρχές, επιχείρησε να εξαγάγει τη μέθοδο του πογκρόμ και σε άλλες περιοχές.

Ηταν τρεις μέρες αργότερα, στις 15.5.2011, που ο Κασιδιάρης καλούσε τους κατοίκους του Ασπρόπυργου να ξεσηκωθούν εναντίον των Ρομά, λέγοντας ότι πρέπει να «ξεφορτωθούν τα ανθρώπινα σκουπίδια».

Για την υπόθεση αυτή, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη να εισηγηθεί την άρση της ασυλίας του χρυσαυγίτη βουλευτή.

Η ομολογία της Χρυσής Αυγής

Τις επόμενες μέρες του πογκρόμ, η εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ύλης της στην υπόθεση, παρουσιάζοντας φυσικά τις εγκληματικές ρατσιστικές επιθέσεις ως «ξέσπασμα» των Ελλήνων.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της στις 18.5.2011 ήταν διθυραμβικός: «Να φύγουν τώρα οι λαθρομετανάστες. Ξύπνησαν επιτέλους οι Ελληνες. Δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έκαναν άνω κάτω ολόκληρη την Αθήνα. Ρεπορτάζ και αποκλειστικές φωτογραφίες. Στο πλευρό των κατοίκων οι Αγωνιστές της Χρυσής Αυγής».

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, που υπογράφει ο Ηλίας Κασιδιάρης, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σαφή: «Οσο παραμένουμε εκτός κ(υ)νοβουλίου, θα κυριαρχούμε στο καθιερωμένο πεδίο δράσης μας –το πεζοδρόμιο– και θα κάνουμε την Αθήνα άνω κάτω. Αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή είναι η πολιτική μας. Μόλις μπούμε μέσα στο άντρο της διαφθοράς και των εγκληματιών πολιτικάντηδων, τότε θα ανατραπούν τα πάντα. Η βουλή θα γίνει μεμιάς Αγιος Παντελεήμονας. Αυτή την προοπτική τρέμουν οι διεφθαρμένοι της εξουσίας, γι’ αυτό και μας πολεμούν, γι’ αυτό και μας έχουν αποκλείσει από παντού. Δεν πειράζει… ο λαός σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αγανακτισμένος. Η Χρυσή Αυγή έχει γίνει πλέον η φωνή της οργής εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Οσο πιο ισχυρή γίνει αυτή η φωνή, τόσο πιο γρήγορα θα ξεβρομίσει ο τόπος».

Αντίθετα από τον Κασιδιάρη, ο Αρχηγός Μιχαλολιάκος ακολουθεί την πάγια τακτική του. Οχι μόνο απουσίαζε από το πογκρόμ, αλλά και στο άρθρο του αρνήθηκε ότι συνέβη το οτιδήποτε: «Στην πραγματικότητα το μόνο πογκρόμ που υπάρχει είναι το πογκρόμ ενάντια σε κάθε τι ελληνικό και εθνικό!»

Βέβαια τον διαψεύδει η ίδια η εφημερίδα του, η οποία γράφει ότι οι προσαχθέντες για τα επεισόδια «ήταν 30 χρυσαυγίτες»!

Σε άλλο σημείο αναφέρονται οι βιαιότητες, αλλά με σαφή πρόθεση να μετατραπεί το κακούργημα σε πταίσμα: «Πράγματι η οργή των Ελλήνων ήταν στα ύψη. Υπήρξαν προπηλακισμοί λαθρομεταναστών, όμως τα ΜΜΕ προχώρησαν σε μια άνευ προηγουμένου παραπληροφόρηση».

Εμμεση ομολογία αποτελεί και η υποστήριξη του μοναδικού δράστη που καταδικάστηκε για το πογκρόμ: «Την περασμένη Τρίτη (10.5.2011) κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 44χρονου Μανώλη Καντάρη συνελήφθη ένας συναγωνιστής κατηγορούμενος για… διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Βρέθηκε βλέπετε ένας αστυνομικός που κατέθεσε ότι τον είδε να… προκαλεί φθορές στο κατάστημα ενός Αφγανού (!). Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε -με συνοπτικές διαδικασίες- σε 16 μήνες φυλάκιση, 8 για κάθε αδίκημα. Κατά συγχώνευση η ποινή μετατράπηκε σε φυλάκιση ενός έτους. Ο συναγωνιστής άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος καθώς είχε λευκό ποινικό μητρώο. Τίποτα δεν μας πτοεί και καμιά καταδίκη δεν θα σταματήσει τους εθνικούς μας αγώνες, καμιά ποινή δεν θα κάμψει το φρόνημα των Ελλήνων που αντιστέκονται ενάντια στην ξενοκρατία».

Η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής παραδέχεται ότι η οργάνωση «καθοδήγησε την οργή» των πολιτών!

Δείγμα της πρόθεσης της εφημερίδας να συγκαλύψει τον τρόπο δράσης της οργάνωσης είναι ότι δεν αναφέρεται πουθενά η παρουσία των ηγετικών στελεχών της, ενώ και στις «αποκλειστικές» φωτογραφίες που δημοσιεύει είναι και πάλι άφαντοι.

Βέβαια, ακόμα και σ’ αυτές τις επιλεγμένες φωτογραφίες είναι ορατή η διάταξη του Τάγματος Εφόδου: οι χρυσαυγίτες είναι σε παράταξη, φορούν κράνη και κραδαίνουν ματσούκια, στα οποία έχουν τυλίξει σημαίες.

Αλλά υπάρχει και η πιο ωμή ομολογία. Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας υπάρχει κείμενο το οποίο λέει τα πράγματα με το όνομά τους:

«Το Μέτωπο Νεολαίας στάθηκε για μία ακόμα φορά στο πλευρό των συμπατριωτών μας που αντιδρούν. Καθοδήγησε την οργή τους, περιφρούρησε τις κινητοποιήσεις τους, στήριξε δυναμικά τις πρωτοβουλίες τους. Η Χρυσή Αυγή ήταν και πάλι η αιχμή του δόρατος στον αγώνα για μια ελεύθερη Ελλάδα».

Αυτή η «καθοδήγηση της οργής» του πλήθους δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ακριβής ορισμός της έννοιας του πογκρόμ!

Διαβάστε:

  • Paul R. Brass (επιμ.), «Riots and Pogroms» (New York University Press, Νέα Υόρκη 1996)

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ιστορικών πογκρόμ.

  • John D. Klier και Shlomo Lambroza (επιμ.), «Pogroms: Anti-Jewish Violence in Modern Russian History» (Cambridge University Press, Κέιμπριτζ 1992)

Τα πογκρόμ στη Ρωσία από τις αρχές του 19ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατά καιρούς συμμετοχή των ελληνικών κοινοτήτων.

Επισκεφθείτε:

Το χρυσαυγίτικο πογκρόμ τον Μάη του 2011 μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη σε μια αναλυτική και αποκαλυπτική ανάρτηση της ομάδας «Για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος»

Βίντεο της ίδιας της Χρυσής Αυγής από την πορεία που οδήγησε στο πογκρόμ (12.5.2011). Εμφανίζεται ο Κασιδιάρης

H πορεία των χρυσαυγιτών, που οδήγησε στο πογκρόμ, βιντεοσκοπημένη από έναν ομοϊδεάτη τους. Παρά το γεγονός ότι το βίντεο διαφημίζεται ως «μη λογοκριμένο» είναι άφαντες οι εικόνες βίας που οδήγησαν στους τραυματισμούς των μεταναστών.

Ακούγονται όμως οι προτροπές των χρυσαυγιτών για «αίμα» και είναι ξεκάθαρη η καθοδήγηση των συγκεντρωμένων από τη ναζιστική οργάνωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.