Απάντηση Παρασκευόπουλου σε ερώτηση Βασιλικής Κατριβάνου για τη δίκη της ΧΑ

paraskevopoulos

(Αναδημοσιεύουμε απο τα Πρακτικά της Βουλής της 30/3/2015 την επίκαιρη ερώτηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής).

Εισερχόμαστε στη συζήτηση της με αριθμό 52/17-3-2015 επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού Β΄ Αθηνών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Βασιλικής Κατριβάνου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας κι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τη διασφάλιση της δημοσιότητας και της προστασίας μαρτύρων στην επερχόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής. Θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος.

Ορίστε, κυρία Κατριβάνου, έχετε το λόγο.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, όπως ξέρουμε έρχεται η δίκη της Χρυσής Αυγής. Είναι μια δίκη εμβληματική για την προάσπιση της Δημοκρατίας ενάντια στη βία και στο νεοναζισμό τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς. Είναι μια ιστορική δική με απόλυτη σημασία και είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλιστεί η διεξαγωγή της με τον καλύτερο τρόπο. Είναι οι όροι της Δημοκρατίας που μας το επιβάλλουν αυτό.

Έχουμε δει ότι σε προηγούμενες δίκες της Χρυσής Αυγής αυτό που γίνεται είναι να κατακλύζονται ουσιαστικά από μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία προπηλακίζουν, λοιδορούν, τρομοκρατούν τους μάρτυρες, τους συνηγόρους, το κοινό, τους δημοσιογράφους. Αυτό επηρεάζει όλη την ατμόσφαιρα και τη διαδικασία της δίκης καθώς και τους δικαστές.

Τώρα, η δίκη αυτή θα διεξαχθεί στον χώρο του Κορυδαλλού. Εμείς θεωρούμε ότι είναι χώρος ακατάλληλος. Έχει μειωμένη προσβασιμότητα και γιατί δεν βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και γιατί χωροταξικά βρίσκεται μέσα στη φυλακή. Δεν έχει τους κατάλληλους χώρους για το κοινό, για να υπάρξει μεγάλος αριθμός κοινού, δημοσιογράφων, διεθνών παρατηρητών και όσων επιθυμούν να βρίσκονται εκεί, που θα διασφαλίσουν τη δημοσιότητα που αρμόζει σε αυτήν τη δίκη, που είναι καίριο στοιχείο για την πληροφόρηση του κοινού πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, πράγμα που εκδικάζεται και το διακύβευμα είναι εκεί.

Επίσης, ο χώρος της φυλακής, για να διεξάγεται εκεί μια δίκη, έχει συγκεκριμένους δυσάρεστους συνειρμούς για ένα δημοκρατικό πολίτευμα, που αποτρέπει και την παρουσία του κόσμου. Αυτά τα έχουν γράψει και στο υπόμνημά τους οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, ο κ. Καμπαγιάννης, ο κ. Ζώτος, ο κ. Παπαδάκης.

Επίσης, έχουμε υπόμνημα από το Δήμο Κορυδαλλού όπου αναφέρει τη δυσκολία που θα φέρει στην περιοχή η διεξαγωγή της δίκης εκεί. Στην περιοχή υπάρχουν σχολεία, ο δρόμος θα κλείσει, τα παιδιά δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στα σχολεία και είναι η ίδια περίοδος που γίνονται οι πανελλαδικές εξετάσεις. Επομένως, θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή και δυσλειτουργία.

Το βασικό μας, όμως, μέλημα είναι το προηγούμενο, ότι δηλαδή δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, ο κατάλληλος χώρος. Δεν είναι κεντρικό σημείο και δεν έχει την προσβασιμότητα που αναλογεί σε αυτήν τη δίκη. Κι εμείς έχουμε τις εξής ερωτήσεις:

Πρώτον: Πώς θα διασφαλιστεί η παρουσία και η απρόσκοπτη παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, τους δημοσιογράφους, τους διεθνείς παρατηρητές και τις οργανώσεις;

Δεύτερον, γιατί δεν γίνεται η δίκη στο Εφετείο Αθηνών, που είναι ο φυσικός χώρος εκδίκασης και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, είναι προσβάσιμος και στον περίγυρο είναι δικαστήρια, δεν ενοχλεί γενικά τη γειτονιά, δεν διαταράσσει τίποτα, υπάρχει χωρητικότητα και υποδομή για μια τέτοια δίκη και είναι σαφώς καταλληλότερος χώρος;

Τρίτον, θα διασφαλίσετε την έγκαιρη και τακτική δημοσιοποίηση Πρακτικών, που είναι καίριο θέμα για την ενημέρωση των πολιτών και για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης;

Αυτό είναι θέμα που αφορά την ελληνική κοινωνία, τη δημοκρατία, αλλά είναι και θέμα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως γνωρίζετε.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ευχαριστούμε, κυρία Κατριβάνου.

Το λόγο έχει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Βουλευτή, συμφωνώ μαζί σας ότι πρόκειται για μια δίκη με πολύ μεγάλη σημασία. Βέβαια, όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια δίκη ακραία από πλευράς μεγεθών. Δεν είχαμε στο παρελθόν αντιμετωπίσει το φαινόμενο δικών με τόσο μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων και τόσο μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων και ενδιαφερομένων για τη δίκη αυτή.

Επομένως, η χώρα μας από άποψη υποδομής ήταν απροετοίμαστη και δεν θα μπορούσε να ετοιμαστεί με την ταχύτητα που χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δίκη αυτή, η οποία εμφανίστηκε στη σύγχρονη περίοδο.

Η προετοιμασία για τη διεξαγωγή της δίκης από άποψη χώρου είχε αρχίσει οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν ο κ. Αθανασίου. Η προετοιμασία αφορούσε ακριβώς τον χώρο, ο οποίος διατίθεται στο Εφετείο από το Σωφρονιστικό Κατάστημα του Κορυδαλλού.

Ο χώρος αυτός όντως έχει προβλήματα. Αυτό ήταν φανερό. Μάλιστα, όταν πλησίασε η μέρα της δίκης, διότι προσδιορίστηκε για την 20η Απριλίου, υπήρξαν και διάφορες παραστάσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης επί της δικής μου θητείας, που παρουσίασαν τα προβλήματα αυτά και ζήτησαν μια διαφορετική λύση. Απευθύνθηκα προφορικά στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου, όμως πολύ γρήγορα ήρθε η απάντηση από το αρμόδιο τριμελές Συμβούλιο του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όρισε ότι η δίκη κατά την 20η Απριλίου 2015 θα διεξαχθεί στην Αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, όπου θα συνεδριάσει το δικαστήριο αυτό.

Προφορική εξήγηση ήταν ότι από το Συμβούλιο, από τους Εφέτες αναμενόταν ότι η διεξαγωγή αυτής της δίκης θα συνιστούσε μια γενικότερη διαταραχή της λειτουργίας του δικαστηρίου αυτού και αρρυθμία.

Επομένως, είμαστε σε κατάσταση ανάγκης. Εάν και ο χώρος του Κορυδαλλού και ο χώρος του Εφετείου έχουν προβλήματα, δεν είναι εύκολο να βρούμε έναν τρίτο χώρο και είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε ανάμεσα στους δύο αυτούς.

Με δεδομένο ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό και έχουν αποσταλεί οι κλήσεις των παραγόντων της διοίκησης, των κατηγορουμένων, των μαρτύρων, αυτήν τη στιγμή παρά τα προβλήματα που έχει όντως ο χώρος στον Κορυδαλλό, η αλλαγή της Αίθουσας δεν είναι δυνατή.

Συμφωνώ μαζί σας για τα προβλήματα. Τα προβλήματα θα υπάρξουν όχι μόνο στον περιβάλλοντα χώρο -και έχουν προκαλέσει τη διαμαρτυρία του δημάρχου και της τοπικής κοινωνίας- αλλά βέβαια είναι και προβλήματα χωρητικότητας. Η αίθουσα, η οποία έχει ετοιμαστεί ή ετοιμάζεται, θα έχει εκατόν πενήντα τρεις θέσεις του κοινού, εκατόν είκοσι οκτώ θέσεις για δικηγόρους και σε διπλανή αίθουσα, με δυνατότητα παρακολούθησης της διαδικασίας με οπτικό υλικό, θα είναι ο χώρος των δημοσιογράφων. Οπωσδήποτε είναι προβληματικές συνθήκες διεξαγωγής μιας δίκης αυτές, αλλά νομίζω ότι είναι δύσκολο να βρούμε μια εναλλακτική λύση.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Κυρία Κατριβάνου, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Καταρχήν, θέλω να σας ευχαριστήσω για την ειλικρίνεια και τον τρόπο που προσεγγίζετε το θέμα, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει.

Θεωρούμε ότι, παρόλο υπάρχει αυτή η επιλογή να προχωρήσετε στο χώρο του Κορυδαλλού, πρέπει να ξανασκεφτείτε πάρα πολύ σοβαρά ότι θα είναι μια μακροχρόνια δίκη, η οποία θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην περιοχή. Η προσβασιμότητα δεν θα είναι δυνατή με τον τρόπο που θέλουμε. Έχουμε ευθύνη η διεξαγωγή της δίκης να γίνει με τους καλύτερους όρους και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα στο κοινό που θέλει να την παρακολουθήσει, να την παρακολουθήσει και στους δημοσιογράφους που θέλουν να πάνε, να πάνε.

Επίσης, η περιοχή είναι βεβαρημένη. Έχουν γίνει πάρα πολλές επιθέσεις εκεί στην περιοχή είτε στους αλιεργάτες στο Πέραμα είτε ενάντια στο ΠΑΜΕ. Είναι όλη η περιοχή πρόβλημα. Πρέπει αυτή η δίκη -που είναι τόσο εκκεντρική και με τέτοια σημασία για την ελληνική δημοκρατία- να γίνει στο κέντρο κι απρόσκοπτα.

Επίσης, δεν μου απαντήσατε για τα Πρακτικά. Θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο θέμα το να υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση Πρακτικά τα οποία θα κρατούνται και θα δημοσιοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Αυτό είναι κάτι καίριο τόσο για να μπορούμε να τα παρακολουθούμε σαν πολίτες, αλλά και για τη διασφάλιση της σωστής διεξαγωγής της δίκης, ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα δημοκρατικό περιβάλλον διεξαγωγής της δίκης.

Παίρνουμε συνεχώς τηλεφωνήματα από διεθνείς παρατηρητές που ανησυχούν για τους τρόπους διεξαγωγής της δίκης και για το πώς θα μπορούν να παίρνουν τα Πρακτικά, ώστε να ενημερώνεται η διεθνής κοινωνία για το τι γίνεται στην Ελλάδα και το πώς αντιμετωπίζουμε τη νεοναζιστική βία και την εγκληματική αυτή οργάνωση. Γι’ αυτό θεωρούμε πάρα πολύ καίριο το ζήτημα των Πρακτικών.

Επίσης, όπως ξέρετε, τόσο οι συνήγοροι όσο και οι κάτοικοι του Κορυδαλλού αλλά και οι συνθήκες πραγματικά κατευθύνουν στο ότι καλύτερη επιλογή, με όσο κόστος κι αν γίνει αυτό, είναι αυτή τη στιγμή το κέντρο, το Εφετείο, κι όχι η απομακρυσμένη περιοχή των φυλακών στον Κορυδαλλό με όλες τις αναφορές, όλα τα προβλήματα, όλη τη δυσκολία που θα αναλογεί στη διαδικασία γι’ αυτήν τη δίκη.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος έχει το λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Κατριβάνου, αυτή τη στιγμή η δυνατότητα αλλαγής αίθουσας δεν υπάρχει.

Αυτό, όμως, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική διέξοδο για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα, τα οποία θέτετε, είναι κατά την πρώτη ημέρα της δίκης ή στην αρχή της εν πάση περιπτώσει να τεθεί το θέμα ενώπιον του δικαστηρίου, εάν κάποιος από τους παράγοντες της δίκης διαπιστώσει μία αδυναμία τελικά διεξαγωγής της, οπότε η Πρόεδρος, το Δικαστήριο θα έχει την αρμοδιότητα ενδεχομένως να αναβάλει τη συνέχεια της δίκης -αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες- προκειμένου να βρεθεί μία άλλη λύση. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχει οπωσδήποτε την ευθύνη της προετοιμασίας μιας εναλλακτικής λύσης, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Ως προς την τεχνική προετοιμασία για τη διεξαγωγή της δίκης, τα Πρακτικά ή τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων, πρέπει να σας πω ότι για το δεύτερο τουλάχιστον, υπάρχει μία προετοιμασία, η οποία προχωρεί και νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι.

Βεβαίως, η τήρηση των Πρακτικών με μαγνητοφώνηση συνεπάγεται μία πολύ μεγάλη δαπάνη, για την οποία δεν είμαστε έτοιμοι προς το παρόν κι έτσι φοβούμαι ότι σ’ αυτό το σημείο δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.