Καμία αναβολή, καμία καθυστέρηση της δίκης

korydallos_dikh(Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στο Δήμο Κορυδαλλού).

Με αφορμή τις αντιδράσεις για τη διεξαγωγή της δίκης στις φυλακές Κορυδαλλού, κάποιοι “καλοθελητές” προσπαθούν να σπείρουν σύγχυση για τον χαρακτήρα των πρωτοβουλιών του Δήμου Κορυδαλλού και τη θέση των συνηγόρων των κατηγορούμενων Χρυσαυγιτών.

Για το λόγο αυτό υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα:

1) Από νωρίς, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έθεσαν το ζήτημα της διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο και όχι στις φυλακές Κορυδαλλού. Για τον σκοπό αυτό, τόσο οι συνήγοροι του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ όσο και εκείνοι της οικογένειας Φύσσα επέδωσαν επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Διαβάστε εδώ: Παρέμβαση συνηγόρων πολιτικής αγωγής: “Όχι η δίκη στον Κορυδαλλό”.

Στη συνέχεια, μάλιστα, παρέμβαση στο Εφετείο έκαναν και οι συνήγοροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Πρόκειται δηλαδή για ΟΜΟΦΩΝΟ αίτημα όλων των πολιτικώς εναγόντων, με βασική διεκδίκηση την αυξημένη δημοσιότητα και προσβασιμότητα στην επικείμενη δίκη η οποία αντικειμενικά υπονομεύεται με τη διεξαγωγή της στις φυλακές Κορυδαλλού.

Αντίθετα, καμία ανάλογη παρέμβαση δεν έχει πραγματοποιηθεί από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, ενώ δεν έχει υπάρξει ΟΥΤΕ ΜΙΑ σχετική ανάρτηση στους διαδικτυακούς ιστότοπους της Χρυσής Αυγής. Είναι λοιπόν τουλάχιστον παραπλανητικό το δημοσίευμα της Ιωάννας Μάνδρου στην Καθημερινή που αναφέρει ότι: “Η δημοτική αρχή και παράγοντες της αυτοδιοίκησης της περιοχής, συνήγοροι των κατηγορουμένων, που αριθμούν περί τους 200, αλλά και δικαστικοί παράγοντες επιμένουν να μη διεξαχθεί η δίκη στις φυλακές”. Δεν υπάρχει καμία δημόσια παρέμβαση των συνηγόρων των κατηγορουμένων για το θέμα του χώρου.

2) Το αίτημα του Δήμου Κορυδαλλού για τον χώρο διεξαγωγής της δίκης, οι συσκέψεις φορέων και κομμάτων (πλην βέβαια της “Χρυσής Αυγής”) και η συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ενέτασσαν εξαρχής και εντάσσουν τη διεκδίκηση της μη-διεξαγωγής της δίκης στον Κορυδαλλό με την ταχεία διεξαγωγή της, δηλαδή τη μη-αναβολή. Έτσι, στο σημείο 6 της σχετικής ανακοίνωσης των φορέων γράφεται ρητά:

Βεβαίως, δεν ζητάμε την αναβολή της δίκης αλλά τη διεξαγωγή της στο Εφετείο Αθηνών”.

3) Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είπε χτες στη Βουλή ότι, αν και ο χώρος διεξαγωγής της δίκης είναι πλέον αποφασισμένος, αλλαγή μπορεί να επέλθει μόνον αν το ζητήσει κάποιος από τους διαδίκους κατά την πρώτη μέρα της εκδίκασης της υπόθεσης και το αποφασίσει η έδρα, με συνέπεια την αναβολή. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της ΕφΣυν (30/03/2015), ο κ. Παρασκευόπουλος είπε:

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της αίθουσας. Αν στην αρχή της δίκης διαπιστωθεί από τους παράγοντες αδυναμία διεξαγωγής της, ο πρόεδρος του δικαστηρίου θα έχει την αρμοδιότητα να αναβάλλει τη συνέχεια της δίκης, αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχει την ευθύνη της προετοιμασίας μιας εναλλακτικής λύσης”.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξαρτήσει την “προετοιμασία μιας εναλλακτικής λύσης” από το αίτημα για τη μη-διεξαγωγή της δίκης στις φυλακές Κορυδαλλού στο δικαστήριο: το αίτημα είναι πασίγνωστο και διατυπωμένο, θα επαναληφθεί δε και στο ακροατήριο. Όπως επίσης δεν υπάρχει κανένας λόγος αναβολής της έναρξης εκδίκασης της υπόθεσης εν όσω προετοιμάζεται και ολοκληρώνεται η όποια “εναλλακτική λύση” από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης, που δεν μπορεί βέβαια να είναι άλλη από κάποιον χώρο στο Εφετείο της Αθήνας.

Η δίκη θα πρέπει να διεξαχθεί στα δικαστήρια και όχι στις φυλακές, εν προκειμένω στις φυλακές Κορυδαλλού. Αλλά, για τον σκοπό αυτό, ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την πολιτική αγωγή και, είμαστε βέβαιοι, και από το αντιφασιστικό κίνημα και τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία που κινητοποιείται για την καταδίκη των νεοναζί εγκληματιών.

One thought on “Καμία αναβολή, καμία καθυστέρηση της δίκης

  1. Pingback: Οι Χρυσαυγίτες ονειρεύονται αναβολή της δίκης επ’ αόριστον | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.