Άρης Χατζηστεφάνου: “Η δίκη είναι μια μεγάλη μάχη και πρέπει να τη δώσουμε”

aris_xstefanou[Αναδημοσιεύουμε συνέντευξη του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου στο περιοδικό ΜΕΤΡΟ που κυκλοφορεί (Απρίλιος 2015) με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής.]

“Θυμάμαι ακόμα την αίσθηση της αηδίας όταν με μια κάμερα στο χέρι έκανα πλάνα από την πορεία τους στα Ίμια. Τότε ήταν δέκα, δεκαπέντε χιλιάδες. Έπρεπε να περάσουν ώρες για να ξεπεράσω αυτή την εικόνα του ποταμιού με τις δάδες και να καταφέρω να κοιμηθώ”. Ήταν η περίοδος που ο Άρης Χατζηστεφάνου, ο δημοσιογράφος που κυρίως μέσω του INFOWAR κατέγραψε την άνοδο του ναζισμού στη χώρα και στάθηκε απέναντι στο φαινόμενο, έκανε γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ “ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. (Fascism Inc)”. Ένα ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει την κοινή διαδρομή των ναζί του Χίτλερ στη Γερμανία, με τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Μια διαδρομή που δεν πηγάζει από κανένα αντισυστημικό κίνητρο. Αλλά, αντιθέτως, από τη βαθιά σχέση με το κράτος αι το μεγάλο κεφάλαιο.

“Είμαι από αυτούς που εδώ και χρόνια υποστηριζουν ότι ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με δικαστήρια. Είναι το ίδιο που λέμε για τις εκλογές, ότι “αν μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα θα ήταν παράνομες”. Θα λεγαμε όμως το ίδιο, για παραδειγμα, για τις εκλογές που έβγαλαν τον Αλιέντε στη Χιλή; Δίχως να έχουμε την αυταπάτη ότι η αστική δικαιοσύνη έγινε αντιναζιστική – καθώς τη θεωρώ ως έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της Χρυσής Αυγής – σε επίπεδο τακτικής η δίκη είναι μια μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να τη δώσουμε”, τονίζει ο Άρης Χατζηστεφάνου.

“Είναι ευκαιρία να αποδομήσουμε τον φασισμό. Οχι να αποδείξουμε ότι είναι ναζιστές, κάτι που όλος ο κόσμος πλέον γνωρίζει, αλλά να δείξουμε ότι δεν είναι αντισυστημικοί, όπως παρουσιάζονται. Να φανεί ότι είχαν σχέσεις με το κράτος και το παρακράτος. Το δικαστήριο ωστόσο – προσθέτει ο Χατζηστεφάνου – δεν θα καταδικάσει τα ΜΜΕ που τους στήριζαν. Γιατί και ο άπλετος τηλεοπτικός χρόνος που δόθηκε σε ένα κόμμα, αρχικά, του 0,29% (σ.σ.: 2009) είναι άμεση οικονομική στήριξη από την οικονομική ελίτ. Δεν θα ανοίξει το ζήτημα των μεσημεριανάδικων του STAR του Βαρδινογιάννη, του Τράγκα που τους έβγαζε στο ΣΚΑΙ του Αλαφούζου, των ευχαριστιών του Κασιμάτη της Καθημερινής και του Πρετεντέρη του Βήματος. Αυτά δυστυχώς δεν πάνε στο δικαστήριο. Αν και να θυμίσουμε ότι η δίκη της Νυρεμβέργης είχε έναν εκδότη κατηγορούμενο που μάλιστα εκτελέστηκε”.

Για τον Άρη Χατζηστεφάνου η εξέταση των εγκληματικών δράσεων της Χρυσής Αυγής, κατά τη δίκη, μπορεί να αναδείξει τη σχέση με την οικονομική ελίτ. “Αυτή τη σχέση μπορούμε να τη δούμε από το είδος των επιθέσεων. Γιατί χτύπησαν το ΚΚΕ; Μόνο από κάποια αντικομμουνιστική ιδεολογία; Το χτύπησαν σε μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή, γιατί εκεί έχει τα ισχυρά του συνδικάτα και ενοχλούσε κάποιους εφοπλιστές”.

Γι’ αυτό και το μεγαλύτερο βάρος για την εξάλειψη του φαινομένου πέφτει στα κινήματα. “Ο,τι πολιτικούς λόγους και να είχαν η Νέα Δημοκρατία και η δικαιοσύνη για να σχηματιστούν κατηγορητήρια και να γίνουν προφυλακίσεις, αυτό που κίνησε όλη τη διαδικασία ήταν το αντιφασιστικό κίνημα. Αυτό βγήκε στο δρόμο και είπε “ως εδώ”. Και ως κίνημα πρέπει να έχει παρουσία και στη δίκη. Να μη γίνει σαν του Κουσουρή που η δικαστική αίθουσα ήταν γεμάτη από Χρυσαυγίτες και οι δικαστές είχαν τρομοκρατηθεί. Απαραίτητη η θεωρητική, πολιτική, ιδεολογική αντιπαράθεση. Όμως, είναι στιγμές που τον φασισμό πρέπει να τον τσακίζεις. Να καταλαμβάνεις ξανά το δημόσιο χώρο”.

Σχετικά με το μέλλον, ο Άρης Χατζηστεφάνου εκτιμά πως “δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Τα εκλογικά του ποσοστά παραμένουν υψηλά και η αστυνομία που τους στήριζε δεν νομίζω να άλλαξε μέσα σε έναν μήνα. Έρχεται περίοδος έντασης. Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει σε ρήξη με την ΕΕ, είτε υποταχθεί, θα προκληθεί κοινωνική αναστάτωση. Και τότε θα υπάρξουν οι δυναμεις που θα χρειαστούν ξανά το σιδερένιο χέρι του φασισμού και θα επιχειρήσουν να τους ρίξουν στη μάχη”.

(Για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του περιοδικού ΜΕΤΡΟ, πατήστε εδώ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.