Το Υπόμνημα του ΚΚΕ για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή

pafilis[Δημοσιεύουμε σε αυτή την ανάρτηση το Υπόμνημα που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Θανάσης Παφίλης στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την 24/09/2013. Κρίνουμε ότι το Υπόμνημα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί παραθέτει στοιχεία για τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες, συνδικαλιστές, κομμουνιστές, κλπ, εκθέτοντας περαιτέρω την άποψη του κόμματος για την ποινική δίωξη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.]

“Στην Αθήνα και στο κατάστημα του Αρείου Πάγου, σήμερα 24 του μήνα Σεπτεμβρίου του έτους 2013 ημέρα Τρίτη και ώρα 19.50 παρουσιάστηκε στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη… ο Αθανάσιος Παφίλης…και κατέθεσε τα ακόλουθα:

Είμαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Αναφορικά με το θέμα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ σας εγχειρίζω το από 24-9-2013 υπόμνημα, στο περιεχόμενο του οποίου και αναφέρομαι.

Αναφερόμενος στο υπόμνημά μου διευκρινίζω ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ αποτελεί τμήμα της όλης οργάνωσης, η οποία δρα ενιαία και είναι συνδεδεμένη με αυτή. Η γενικευμένη αυτή εξάπλωση των εγκληματικών φαινομένων αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία και τα μέλη της.

Άλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω. Αναγνώστηκε, βεβαιώθηκε και υπογράφεται.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ TOY APEIΟY ΠΑΓΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Το ΚΚΕ έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί για το χαρακτήρα και το ρόλο της Χρυσής Αυγής, ως ναζιστικής, φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης, που με τη δράση της προωθεί βαθιά αντιδραστικές ιδέες και θέσεις, όπως το ρατσισμό και το φυλετισμό και είναι βαθιά αντικομμουνιστική. Τρομοκρατεί τους εργαζόμενους (Ελληνες και μετανάστες) και το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Με κεντρικές πολιτικές παρεμβάσεις, με τοποθετήσεις, παρεμβάσεις και ερωτήσεις στη Βουλή, με δημοσιεύματα στην εφημερίδα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, «Ριζοσπάστης», έχουμε συγκεκριμένα καταγγείλει εγκληματικές πράξεις μελών και στελεχών της συγκεκριμένης οργάνωσης, κατά μεταναστών, εργαζομένων και μαζικών φορέων. Επίσης, έχουμε θέσει επανειλημμένα ζήτημα για την ανοχή και συνενοχή τμημάτων του κρατικού μηχανισμού απέναντι στις εγκληματικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής. Αντίστοιχες καταγγελίες και δράσεις έχουν υπάρξει από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, Λαϊκές Επιτροπές. Η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές διαθέτουν πλήθος στοιχείων που θα έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί, με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων. Αντί γι’ αυτό υπήρξε ολιγωρία για τη διερεύνηση και τιμωρία αυτών των πράξεων, ακόμη και συγκάλυψη από κρατικά όργανα και αρχές. Αναφέρουμε πιο συγκεκριμένα, συνοπτικά, τις πιο σημαντικές περιπτώσεις :

  • Δολοφονία Πακιστανού εργάτη μετανάστη στα Πετράλωνα.
  • Εκατοντάδες καταμετρημένες δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας και σε συνοικίες (π.χ. αλιεργάτες Περάματος, Μεταμόρφωση, Μενίδι).
  • Επιθέσεις σε κοινότητες και καταστήματα μεταναστών.
  • Στήσιμο δουλεμπορικών γραφείων, χρυσαυγίτικων, ναζιστικών «ΟΑΕΔ» για παροχή στους εργοδότες φθηνών Ελλήνων εργατών χωρίς δικαιώματα, αντί για μετανάστες εργάτες.
  • Έφοδοι της Χρυσής Αυγής, ακόμη και με παρουσία βουλευτή τους, σε νοσοκομεία για έλεγχο ταυτοτήτων και αδειών παραμονής συνοδών ασθενών. Οι έφοδοι αυτοί είχαν προαναγγελθεί από βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ανάλογες έφοδοι έγιναν σε νηπιαγωγεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες κλπ και ανακόπηκαν μετά από τη μαζική λαϊκή κατακραυγή και την αντίδραση των μαζικών φορέων.
  • Καμπάνια αιμοδοσίας με τη ρατσιστική θέση, «μόνο για Έλληνες», που αντί να απαγορευθεί και να διωχθούν οι εμπνευστές της, κατέληξε στο να διώκονται εκπρόσωποι του σωματείου του νοσοκομείου της Σάμου που κινητοποιήθηκαν κατά της συγκεκριμένης ρατσιστικής ενέργειας.
  • Συσσίτια και «φιλανθρωπία» «μόνο για Έλληνες», που σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν αποφασιστικά από το μαζικό κίνημα και μόνο τελευταία απαγορεύτηκαν από τις αρχές.
  • Απειλές σε βάρος του μέλους του ΚΚΕ Σ.Τ. και της οικογένειάς του, με «καρτέρι» έξω από το σπίτι του στη Χαλκιδική («κομμούνι θα σου κάψουμε το σπίτι»), τον Οκτώβρη 2012, γιατί προσπάθησε να διασώσει Σενεγαλέζο μετανάστη, από ανελέητη επίθεση χρυσαυγιτών, επικεφαλής των οποίων ήταν ο υποψήφιος βουλευτής Ν. Ρήγας.
  • Δολοφονική επίθεση, με ρόπαλα και μαχαίρια, στις 7/11/2012, έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, σε βάρος μελών της ΚΝΕ, που μοίραζαν υλικό για πανεργατική απεργία, από γνωστούς μπράβους της Χρυσής Αυγής, τους οποίους κατονομάσαμε (Διχταπανίδης, Παναγιωτίδης).
  • Επίθεση σε βάρος μέλους του ΚΚΕ, στα Γιάλτρα Εύβοιας, με επικεφαλής το γνωστό τοπικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής Τάσο Καραγάση, ανήμερα την 21η Απρίλη 2013, γιατί περνούσε τυχαία από το γλέντι για την επέτειο της δικτατορίας, που είχαν στήσει. Ο ίδιος χρυσαυγίτης είχε απειλήσει, πριν λίγο καιρό, τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Ιστιαίας.
  • Επίθεση ενάντια σε μέλος του ΠΑΜΕ στην Ανάβυσσο, από μέλη της Χρυσής Αυγής γιατί άκουγε εργατικά τραγούδια μέσα στο αυτοκίνητό του, την παραμονή της Πρωτομαγιάς 2013.
  • Προαγγελία επίθεσης κατά μελών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ σε συγκέντρωση Χρυσαυγιτών, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στις 8 Αυγούστου 2013, με παρουσία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγού. Καθαρή στοχοποίηση του ΚΚΕ και ΠΑΜΕ («απόστημα», «τραμπούκοι») επειδή παλεύουν για να μη διακινδυνεύουν τη ζωή τους οι εργάτες της Ζώνης για ένα κομμάτι ψωμί.
  • Δολοφονική επίθεση από γνωστά μέλη της Χρυσής Αυγής το βράδυ της 13η Σεπτέμβρη 2013 στο Πέραμα σε βάρος μελών και στελεχών που έκαναν αφισοκόλληση για το 39° Φεστιβάλ της ΚΝΕ-«Οδηγητή». Από τη δολοφονική επίθεση, που σχεδιάστηκε με μαφιόζικο τρόπο και έγινε με σιδερολοστούς και κοντάρια στα οποία είχαν προσαρμοστεί αιχμηρά αντικείμενα, υπήρξαν εννέα τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Συνδικάτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Αναγνωρίστηκαν έξι από τους δράστες που είναι μέλη ή συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, μεταξύ των οποίων άτομο που συμμετείχε στην επίθεση εναντίον Αιγύπτιων ψαράδων τον Ιούνη του 2012, κατατέθηκαν μηνύσεις, δεν έχει γίνει καμία σύλληψη μέχρι τώρα.
  • Δολοφονία του εργάτη και μουσικού Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι.

Το ΚΚΕ έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής για να αντιμετωπιστεί η εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, των μελών, στελεχών και εκτελεστών της και πρέπει να εφαρμοστεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση ή ανοχή. Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας και η συζήτηση για ενδεχόμενη ανάγκη βελτίωσής της δεν μπορεί να οδηγήσει σε μέτρα που θα στοχοποιούν τη δράση του εργατικού-λαϊκού κινήματος, στην προβολή της ανιστόρητης και αντιδραστικής θεωρίας των «δύο άκρων», στην επιβολή σιγής νεκροταφείου και «κοινωνικής συναίνεσης» των εκμεταλλευόμενων απέναντι στη βάρβαρη επίθεση που δέχονται.

Αθήνα, 24 Σεπτέμβρη 2013
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης”

One thought on “Το Υπόμνημα του ΚΚΕ για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή

  1. Pingback: «Ο φασισμός δεν είναι ώριμο φρούτο που θα σαπίσει» | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.