ΜΠλημΑθ 65738/2014: η ρητορική της Χρυσής Αυγής προκαλεί διακρίσεις, μίσος, βία και έκνομες συμπεριφορές

plomaritis1Δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 65738/2014 απόφαση του Η’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία καταδικάστηκε ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών της Χρυσής Αυγής και μέλος της Κεντρικής της Επιτροπής Αλέξανδρος Πλωμαρίτης για παραβίαση του ν. 927/1979 (“αντιρατσιστικός νόμος”).

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση:

plomaritis_65738_2014Η πρώτη σελίδα της υπ. αριθμ. 65738/2014 του Η’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών

Το σκεπτικό της απόφασης είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την καταδίκη του Πλωμαρίτη (το δικαστήριο αρνήθηκε ότι ο Γεωργούσης κινηματογραφούσε δήθεν κρυφά τον Πλωμαρίτη), αλλά και γιατί αναφέρει ρητά ότι η ρητορική του υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής ήταν ικανή να προκαλέσει μίσος, βία και διακρίσεις. Μάλιστα, χωρίς να υπάρχει καν σχετική νομική αναγκαιότητα, η απόφαση αναφέρει ότι “οι διακρίσεις, το μίσος και η βία εκφράστηκαν ιδιαιτέρως, με έκνομες και ακραίες συμπεριφορές, συνιστάμενες σε ξυλοδαρμούς και ανθρωποκτονίες αλλοδαπών, που ερευνώνται ήδη από την Ελληνική Δικαιοσύνη”:

“Οι δε φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο καφενείο επί της οδού Πιπίνου, έστω και αν περιείχαν υπερβολή, καταδεικνύουν τις απόψεις του, κυρίως στην πρόσκληση δημόσια σε διάφορους άλλους να προβαίνουν στον ξυλοδαρμό, να απειλούν, να εξυβρίζουν, να τραυματίζουν με πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών διάφορους αλλοδαπούς, προκειμένου οι υπόλοιποι να πείθονται κατά τον τρόπο αυτό να εγκαταλείπουν το έδαφος της Εληνικής Επικράτειας, ήταν δε ικανές οι φράσεις του και οι λέξεις του να προκαλέσουν διακρίσεις, αφού κατά τα λεγόμενά του κατηγορούμενου αυτοί φέρονται ως όντα κατώτερα, μίσος, διότι φέρονται ότι καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο των Ελλήνων, και βία κυρίως κατά ομάδων και προσώπων με συγκεκριμένα φυλετικά χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε διάφορες εθνοτικές ομάδες προερχόμενες από τις περιοχές της νότιας και νοτιοδυτικής Ασίας. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι έστω και αν αυτό δεν απαιτείται για την πλήρωση της ειδικής υπόστασης της κρινόμενης πράξης του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν 927/1979, οι διακρίσεις, το μίσος και η βία εκφράστηκαν ιδιαιτέρως, με έκνομες και ακραίες συμπεριφορές, συνιστάμενες σε ξυλοδαρμούς και ανθρωποκτονίες αλλοδαπών, που ερευνώνται ήδη από την Ελληνική Δικαιοσύνη”.

Η κρίση του δικαστή καθίσταται ακόμα πιο βαρύνουσα από το γεγονός ότι ο ίδιος σημειώνει ότι η εφαρμογή του ν. 927/1979 θα πρέπει να γίνεται συσταλτικά και αυστηρά, χωρίς να τιθεται σε κίνδυνο η ελευθερία της έκφρασης, αλλά πάντα σε συνάρτηση με την υποχρέωση της Πολιτείας για σεβασμό και προστασία της αξίας του ατόμου, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και η φυλετική και εθνική καταγωγή του:

“Οι διατάξεις του Ν 927/1979 πρέπει να ερμηνεύονται συσταλτικά και αυστηρά, ενόψει των διατάξεων των άρθρων 14 παρ. 1 και 16 παρ. 1 του Συντάγματος και του άρθρου 10 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, με τις οποίες κατοχυρώνεται η ελευθερία της έκφρασης, των στοχασμών του ατόμου (προφορικά, γραπτά και διά του τύπου) καθώς και η ελευθερία της τεχνης, της επιστήμης, της έρευνας και της διδασκαλίας, που αποτελούν εκφάνσεις της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Χώρας (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος). ΄Έτσι, υπό τους περιορισμούς όμως που θέτουν τα άρθρα 10 παρ. 2 της ΕΣΔΑ, 2 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 25 παρ. 3 του Συντάγματος και τα συναφή άρθρα των ποινικών εν γένει νόμων, η άσκηση των συνταγματικών αυτών δικαιωμάτων πρέπει να κρίνεται σε συνδυασμό με την απορρέουσα από τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 2 πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας για σεβασμό και προστασία της αξίας του ατόμου, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και η φυλετική και εθνική καταγωγή του, στην οποία και ανταποκρίθηκε με τον ν. 927/1979, και προεχόντως με την επικύρωση ως μέλους της διεθνούς κοινότητας, με το ν.δ. 494/1970 της υπογραφείσης στις 7-3-1966 Διεθνούς Συμβάσεως (ΟλΑΠ 3/2010, δημοσίευση Νόμος)”.

2 thoughts on “ΜΠλημΑθ 65738/2014: η ρητορική της Χρυσής Αυγής προκαλεί διακρίσεις, μίσος, βία και έκνομες συμπεριφορές

  1. Pingback: ΜΠλημΑθ 65738/2014: η ρητορική της Χρυσής Αυγής προκαλεί διακρίσεις, μίσος, βία και έκνομες συμπεριφορές | greekhelsinki

  2. Pingback: Γιατί μαυρίζω τη Χρυσή Αυγή – info newstime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.