Νόμιμη κρίθηκε η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

mixaloliakos_nazi_palia(Κείμενο: Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Έθνος, 17/2/2015)

Με ομόφωνη απόφασή της η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε συνταγματική και δικαιολογημένη τη νομοθετική ρύθμιση που προέβλεψε «πάγωμα» της κρατικής χρηματοδότησης εάν ο αρχηγός ή ηγετικά στελέχη κ.λπ. ενός κόμματος διώκονται για αδικήματα που σχετίζονται με εγκληματική οργάνωση και τρομοκρατικές πράξεις, ενώ 2 δικαστές έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας της υψηλής χρηματοδότησης για όλα τα κόμματα το 2013, σε περίοδο κρίσης και «σκληρών» μέτρων.

Το ΣτΕ απέρριψε αίτηση της ΧΑ για ακύρωση της διακοπής χρηματοδότησής της, αποκρούοντας όλους τους ισχυρισμούς της για «φωτογραφικές» ρυθμίσεις και για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Η Ολομέλεια ΣτΕ αξιολόγησε ένα μέρος της ποινικής δικογραφίας κατά της ΧΑ και των ηγετικών στελεχών της (Ν. Μιχαλολιάκου, Χ. Παππά, Ι. Λαγού), τις βαρύτατες κατηγορίες για διάφορα αδικήματα, τη στρατιωτική δομή, σκληρή εκπαίδευση, αυστηρή πειθαρχία κ.λπ. συμπεραίνοντας ότι η αναστολή της κρατικής ενίσχυσης είναι νόμιμη και δικαιολογημένη.

Αποκρούοντας αιτιάσεις της ΧΑ ότι η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση είναι «φωτογραφική» και αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της διάκρισης των λειτουργιών, η Ολομέλεια δέχθηκε ότι ναι μεν ο ν. 4203/13 ψηφίσθηκε μετά τη δίωξη και προφυλάκιση του αρχηγού της, όμως η ψήφισή του «υπαγορεύθηκε από την ανάγκη αντιμετώπισης ενός σοβαρού δημοσίου προβλήματος και μάλιστα όχι αποκλειστικά ελληνικού, του φαινομένου δηλαδή της ανάπτυξης εγκληματικής δραστηριότητας εκ μέρους πολιτικών κομμάτων στα πλαίσια της λειτουργίας τους». Αλλωστε, το «πάγωμα» χρηματοδότησης -επισήμανε- δεν εξαντλείται μόνο στη ΧΑ, αλλά αφορά και κάθε άλλη μελλοντική περίπτωση ποινικής εμπλοκής οποιουδήποτε κόμματος, με αντικειμενικές προϋποθέσεις και ύστερα από δικαστική κρίση.

Ερμηνεύοντας σειρά συνταγματικών διατάξεων, το ΣτΕ (πρόεδρος Φ. Αρναούτογλου, εισηγήτρια Μ. Καραμανώφ) έκρινε ότι ο νομοθέτης μπορεί να θεσπίζει κωλύματα για την κρατική ενίσχυση των κομμάτων, όχι μόνο για λόγους που αφορούν τη διαχείριση της ενίσχυσης, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους που αφορούν τη δράση ενός κόμματος.

Η εμπλοκή

Η ενδεχόμενη εμπλοκή ηγετικών στελεχών σε εγκληματικές ενέργειες (εγκληματικής οργάνωσης, τρομοκρατικών πράξεων) λόγω της φύσης των αδικημάτων και της συνάρτησής τους προς την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος -τονίζει το ΣτΕ- αποτελεί σοβαρό λόγο που καθιστά συνταγματικά ανεκτή την αναστολή της ενίσχυσης, αφού είναι προσωρινή, μέχρι να αποφανθούν τα ποινικά δικαστήρια αμετάκλητα.

Ετσι, το μέτρο κρίνεται αναγκαίο και πρόσφορο γιατί εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ενώ δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, ούτε παρεμποδίζει τη συμμετοχή του κόμματος στην πολιτική ζωή και την εκλογική διαδικασία, αφού επιτρέπονται έσοδα και από άλλες πηγές με κρατική μέριμνα για κάλυψη εκλογικών δαπανών.

Στις αρχές του 2014 «πάγωσε» αρχικά η καταβολή 873.114€ στη ΧΑ και η συνέχιση της μη χρηματοδότησης κρίθηκε ότι δεν παραβιάζει τον πυρήνα της ελεύθερης έκφρασης της λαϊκής βούλησης ούτε το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, αφού εξυπηρετήθηκαν το δημόσιο συμφέρον και θεμιτοί σκοποί για προστασία της χώρας και της δημοκρατίας.

Αίσθηση προκάλεσε η άποψη δύο μελών του ΣτΕ (Φ. Αρναούτογλου, Μ. Τσακάλη) για αντισυνταγματικότητα του ν. 3023/02, γιατί καθορίζει ανελαστικά τη χρηματοδότηση των κομμάτων με ένα ποσοστό όχι επί κάποιου δημοσιονομικού πλεονάσματος αλλά επί των προϋπολογιζομένων τακτικών εσόδων, με την έννοια ότι τα κόμματα θα δικαιούνται πάντα οικονομική ενίσχυση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Κατά τους 2 δικαστές, δεν ήταν συνταγματικά ανεκτή η χρηματοδότηση των κομμάτων με τον ν. 3023/02, χωρίς επιβεβαίωση του ύψους της με βάση τα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, αφού λήφθηκε σωρεία μέτρων σε βάρος των πολιτών (περικοπές μισθών, συντάξεων, αυξήσεις φόρων, PSI κ.λπ.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.