Ο Πραγματικός Κίνδυνος για την Ελλάδα από τη Χρυσή Αυγή

mixaloliakos_lagos(Κείμενο: Αντωνης Ντινιακός, vice.com, 29/01/2015)

Κυριακή βράδυ, 25 Ιανουαρίου 2015. Στην οδό Σταδίου, μπροστά από το πολύβουο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος, το φουντωμένο πλήθος περιμένει με αγωνία τα exit polls – η αισιοδοξία ανεμίζει στο κατάρτι της πολιτικής αλλαγής. Σύντομα το πλήθος ξεσπά σε ντελιριακούς πανηγυρισμούς, ενώ από τα μεγάφωνα ηχούν αντάρτικα τραγούδια και ροκ ύμνοι: Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας είναι πραγματικότητα – ο τέως πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς έχει καταποντιστεί. Τίποτα δεν μοιάζει ικανό να μετριάσει τη χαρά – όλοι όμως μοιράζονται μια κοινή ενόχληση. Στην τρίτη θέση των exit polls η ναζιστική οργάνωση, Χρυσή Αυγή, μοιάζει να συντηρεί ένα σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων, έστω κι αν η μισή κοινοβουλευτική της ομάδα βρίσκεται στη φυλακή αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες, ενώ πλήθος αποκαλύψεων καταδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο των μελών της. Την επόμενη μέρα τα εκλογικά αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαιώνουν τους φόβους – οι απώλειες είναι «ανώδυνες» σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012. Τότε είχαν ψηφίσει την φασιστική οργάνωση του Νίκου Μιχαλολιάκου 426.025 Έλληνες, τώρα 388.000 περίπου (6,28%), κάτι που μεταφράζεται σε 17 έδρες, αντί 18 που κατείχε, στην ελληνική Βουλή.

Γιατί το φάντασμα του νεοναζισμού συνεχίζει να αιωρείται πάνω από την ελληνική δημοκρατία και τι κινδύνους εγκυμονεί για το μέλλον της χώρας η σταθερή παρουσία των χρυσαυγιτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο εν μέσω ενός ευμετάβλητου πολιτικού σκηνικού και μιας οικονομικής κρίσης; Ο Γιώργος Τσιάκαλος είναι καθηγητής Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ένας από τους ανθρώπους που έχει μιλήσει ανοιχτά για την ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής και τον επικίνδυνο ρόλο της στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Τον ρωτώ αν μπορεί να εξαρτηθεί στο άμεσο μέλλον, από την επιτυχία του έργου της νεοσύστατης κυβέρνησης, η εκλογική αποδυνάμωση της φασιστικής οργάνωσης ή αν υφέρπει ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης σταθεροποίησης των ποσοστών της, εφόσον τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά.

«Ας εξετάσουμε το αρνητικό σενάριο…», μου λέει. «Βασικά μονάχα οι πολίτες μπορούν με τις πράξεις τους να αντισταθμίσουν τις όποιες κυβερνητικές “αστοχίες”. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι άλλος. Στην εποχή της κρίσης επιβλήθηκε μια διαχωριστική γραμμή, που δεν υπήρχε προηγουμένως, και περιορίζει τη σημασία των ιδεολογικών διαφορών. Είναι η γραμμή ανάμεσα στα “μνημονιακά” και “αντιμνημονιακά” κόμματα. Η ιδεολογική συγγένεια και η πολιτική ταύτιση σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων (παιδεία, ανθρώπινα δικαιώματα, μετανάστευση, σχέσεις κράτους με εκκλησία και άλλα παρόμοια) αίφνης έπαψε να θεωρείται εξίσου σημαντική με τη θέση ενός κόμματος απέναντι στα μνημόνια. Αυτό δείχνει και η συγκρότηση της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Εφόσον αυτή η προσέγγιση των κομμάτων παραμείνει κυρίαρχη, τότε σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση διαψεύσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων της σε σχέση με την αντιμετώπιση των χωρών και των θεσμών που επέβαλαν την πολιτική των μνημονίων, είναι φανερό ότι θα απομείνουν μονάχα δύο κοινοβουλετικά κόμματα που θα διεκδικούν για τον εαυτό τους τον αντιμνημονιακό χαρακτήρα: το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή έχει επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στην προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για να εκμεταλλευτεί -αποκλειστικά αυτή- προς όφελός της μια τέτοια περίπτωση. Είμαι βέβαιος όμως ότι θα ακυρώσουμε έγκαιρα τις προσπάθειές της».

Σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση διαψεύσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων της σε σχέση με την αντιμετώπιση της πολιτικής των μνημονίων, θα απομείνουν μονάχα δύο κοινοβουλετικά κόμματα που θα διεκδικούν τον αντιμνημονιακό χαρακτήρα: το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή

Τον ρωτώ με ποιο τρόπο κατάφεραν οι χρυσαυγίτες να διατηρήσουν τα ποσοστά τους, με μικρές απώλειες, παρότι πολλά από τα βασικά στελέχη τους βρίσκονται στη φυλακή. «Προσωπικά δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι τα ποσοστά τους δεν επρόκειτο να μειωθούν εντυπωσιακά σ’ αυτές τις εκλογές. Αυτό δεν έχει σχέση με την απήχηση και τις ικανότητες των στελεχών της Χρυσής Αυγής, αλλά με την απροθυμία των άλλων κομμάτων να θέσουν ως έναν από τους βασικούς στόχους τους την εξαφάνιση του ναζισμού από την πολιτική ζωή της χώρας. Εάν είχαν τη σχετική προθυμία, αυτό θα φαινόταν στον καθημερινό λόγο τους για όλα τα θέματα. Δεν φάνηκε πουθενά, όμως. Το μεγαλύτερο λάθος, όχι μόνο των κομμάτων αλλά και όσων διαμορφώνουν την κοινή γνώμη είναι πως αντιμετωπίζουν τη Χρυσή Αυγή ως μια ακροδεξιά λαϊκιστική οργάνωση που, απλώς, συν τοις άλλοις χρησιμοποιεί ναζιστικά σύμβολα, και αρνείται την ύπαρξη του ολοκαυτώματος. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι συνειδητά ναζιστική οργάνωση, δηλαδή εμφορείται από μια ιδεολογία που αρνείται την ισότητα των ανθρώπων -πιστεύοντας ότι είναι ενάντια στη φύση- ενώ ευαγγελίζεται ότι ο πολιτισμός αποτελεί ιδιότητα της βιολογικής φυλής και υπάρχει μια ιεραρχία ανάμεσα στις φυλές και άρα στους πολιτισμούς. Την ίδια ώρα “κηρύττει” ότι οι πολιτισμοί καταστρέφονται όταν επέλθει επιμειξία – κοινώς γάμοι μεταξύ ατόμων διαφορετικών φυλών.

Από όλα αυτά προκύπτει το πολιτικό πρόγραμμα και η δράση της. Είναι ενάντια στους μετανάστες και στις μειονότητες -λόγω του “κινδύνου” της επιμειξίας- είναι ενάντια στους ανάπηρους -θεωρώντας τους βιολογικό βάρος και κίνδυνο για τη ζωτικότητα της φυλής- ενάντια στη δημοκρατία – διότι θεμελιώνεται στην αρχή της ισότητας των ανθρώπων. Το δικαστήριο της Νυρεμβέργης αποφάνθηκε το 1946 ότι “το ναζιστικό κόμμα αποτελεί από τη στιγμή της συγκρότησής του εξαιτίας της ιδεολογίας και του προγράμματός του εγκληματική οργάνωση”. Στην Ελλάδα τώρα το ποσοστό των παραδοσιακών εθνικιστών και ακροδεξιών ψηφοφόρων – του τρίπτυχου “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”- που πάντοτε κυμαινόταν γύρω στο 6-7% μετατράπηκε αίφνης -μέσα στις συνθήκες των τελευταίων τριών χρόνων- με την ιδεολογική δουλειά της Χρυσής Αυγής σε ένα χώρο που ασπάζεται τη ναζιστική ιδεολογία. Πως μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό; Με αποδόμηση της ιδεολογίας τους. Όμως δυστυχώς δεν επιχειρήθηκε από κανένα κόμμα ή άλλο θεσμό στην προεκλογική περίοδο, και γι’ αυτό τα αποτελέσματα ήταν αυτά εκλογικά κατά τη γνώμη μου. Ευελπιστώ ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα δείξει καμιά αμφισημία ή ταλάντευση στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση».

Το μεγαλύτερο λάθος, όχι μόνο των κομμάτων αλλά και όσων διαμορφώνουν την κοινή γνώμη είναι πως αντιμετωπίζουν τη Χρυσή Αυγή ως μια ακροδεξιά λαϊκιστική οργάνωση. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι συνειδητά ναζιστική οργάνωση

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης είναι δικηγόρος της πρωτοβουλίας «Jail Golden Dawn» και γνωρίζει καλά, ως μέλος της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τη δράση της οργάνωσης. Με υποδέχεται στο δικηγορικό του γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Αυτή την εποχή αναμένεται το βούλευμα από το τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από το τελικό κατηγορητήριο για τα προφυλακισμένα μέλη της οργάνωσης. «Η ελληνική δικαιοσύνη επί πάρα πολλά χρόνια δεν ενδιαφερόταν να συσχετίσει τις δεκάδες δικογραφίες που υπήρχαν εις βάρος μελών της Χρυσής Αυγής και συνέθεταν έναν ογκώδη φάκελο σχετικά με τη συνολική δράση της οργάνωσης. Υπό αυτή την έννοια, δεν έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς -προσωπικά εκτιμώ ότι η επερχόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής, όταν αυτή οριστεί, θα εξαρτηθεί από τους κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς εκείνης της περιόδου. Έτσι γίνεται πάντα σε τέτοιου τύπου υποθέσεις. Εμείς ως πρωτοβουλία παλεύουμε για να καταδικαστούν οι χρυσαυγίτες συνολικά για το ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης και όχι μονάχα για την υπόθεση του εντολέα μας, ο οποίος εν προκειμένω ανήκει στους Αιγύπτιους ψαράδες που χτύπησαν τον Ιούνιο του 2012 στο Πέραμα».

Ρωτώ τον Θανάση πως είδε τα εκλογικά ποσοστά των χρυσαυγιτών στις πρόσφατες κάλπες. «Εκτιμώ ότι σε αυτό το γύρο της πολιτικής κρίσης, η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να κερδίσει κάτι. Είναι μάλιστα θετικό ότι είχε απώλειες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Βέβαια η απειλή παραμένει υπαρκτή και δεν μπορείς να την ξεπεράσεις στρουθοκαμηλίζοντας. Πολλοί έχουν την λανθασμένη αντίληψη ότι αν πάψουμε να μιλάμε για τη Χρυσή Αυγή, παύει και το πρόβλημα. Δεν είναι έτσι. Η οικονομική κρίση έθρεψε μεν τη ναζιστική οργάνωση, όμως υπάρχουν και άλλες αιτίες όπως η όξυνση της κρατικής καταστολής και των κατασταλτικών μηχανισμών, η θεσμοποίηση του ρατσισμού από τα κυρίαρχα κόμματα, που συνέβαλαν».

Αναρωτιέμαι αν πιθανές πολιτικές αστοχίες στο άμεσο μέλλον μπορεί να οδηγήσουν σε ενδυνάμωση της φασιστικής οργάνωσης. «H Χρυσή Αυγή έχει δημιουργηθεί για αυτήν ακριβώς την πολιτική περίοδο που διανύουμε – για να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία εκφράστηκε πρόσφατα με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δει κανείς τα μηνύματα και τη ρητορική του αρχηγού της, του Νίκου Μιχαλολιάκου, μιλά καθαρά για μια οργάνωση που διαθέτει “στρατιώτες” στους δρόμους για να αντιμετωπίσει την αριστερή ”απειλή”. Θέτει τον εαυτό της στην υπηρεσία όσων θίγονται από ριζοσπαστικές αποφάσεις και αναφέρομαι ασφαλώς σε τραπεζικά και εφοπλιστικά συμφέροντα. Για να απαντήσω, λοιπόν, το βέβαιο είναι πως η ίδια βλέπει τον εαυτό της να έχει ρόλο στην επόμενη μέρα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εγρήγορση».

One thought on “Ο Πραγματικός Κίνδυνος για την Ελλάδα από τη Χρυσή Αυγή

  1. Αν λυθούν όπως φαίνεται, τόσα προβλήματα της καθημερινότητας, από την Κυβέρνηση Σύριζα, τότε η Χρυσή Αυγή θα γίνει Τσίγκινος Κώνωψ επί κέρατος βοός…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.