Επισκόπηση τύπου – ευτυχισμένο το 2015!

mikrolimano_ape_mpe_

Το κακό με τις γιορτές είναι ότι συνήθως χάνουμε τη ροή των ειδήσεων. Για δική σας εξυπηρέτηση, συγκεντρώνουμε στην ανάρτηση αυτή ειδήσεις που θεωρήσαμε ενδιαφέρουσες. Σε κάθε μια από αυτές, υπάρχει μια κάποια σχέση με την υπόθεση “Χρυσή Αυγή”, μικρή ή μεγάλη. Ή, ίσως, όλα αυτά να είναι μόνο στο μυαλό μας…

α. Επίθεση σε μπαρ στο Μικρολίμανο από ένοπλο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 15 θαμώνων. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, εντάσσεται σε ανταγωνισμό συμμοριών για προστασία.

“…Το χειρότερο είναι ότι η δεξαμενή αυτή πρόσφατα έχει εμφανίσει πολιτικά στοιχεία με ακραίο εθνικιστικό προφίλ. Μια απλή ματιά στα εργασιακά πεπραγμένα και η εικόνα συλληφθέντων από τη Χρυσή Αυγή και συλληφθέντων Αλβανών μπράβων θα πείσει και τον πλέον ανυποψίαστο για το πώς συνδυάζονται τα χτισμένα κορμιά, το μπραβιλίκι, ο εθνικισμός και ενίοτε το ένστολο μαζί με τις δουλειές της νύχτας”.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα, δείτε και:

“…Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η έρευνα αυτή πιθανόν να οδηγήσει σε εξιχνίαση πολλών δολοφονιών την περίοδο 2005-2010 με θύματα τους Αριστοτέλη Γιαγιά, Γιώργο Αρβανιτάκη, Γιώργο Αυτιά, Γεράσιμο Μαυράκη, Μπάμπη Λαζαρίδη, Γιώργο Σαμπάτ, Αλέξανδρο Κοσμόπουλο, Γιώργο Αναγνωστόπουλο αλλά και άλλων οκτώ που έχουν διαπραχθεί τα τελευταία χρόνια σε Κορυδαλλό, Περιστέρι, Γαλάτσι, στο κέντρο της Αθήνας και αλλού. …

Την τελευταία τριετία είχαν δημιουργηθεί κλιμάκια αστυνομικών, κυρίως από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής, που τον αναζητούσαν μεθοδικά. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες εξετάζουν διαρκώς το ενδεχόμενο ο 34χρονος Αλβανός να είχε ρόλο, έπειτα από εντολές κρατούμενων ποινικών, στην υπόθεση της δολοφονίας των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο την 1η Νοεμβρίου 2013. Την ευθύνη εκείνης της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις”.

“…Μία από τις ερευνώμενες δολοφονίες ήταν αυτή τον περασμένο Μάιο στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό με θύμα έναν 31χρονο Έλληνα ο οποίος εκείνη την ώρα έτρωγε σε fast food. Το θύμα της δολοφονικής επίθεσης είχε θεωρηθεί ύποπτος για την εκτέλεση των δύο μελών της Χρυσής Αυγής την 1η Νοεμβρίου 2013 στο Νέο Ηράκλειο. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επί σειρά μηνών αναζητούσαν τα ίχνη του εν λόγω 31χρονου Αλβανού ο οποίος εθεωρείτο «ένας από τους δραστήριους εκτελεστές που έχουν δράσει ποτέ στην Αθήνα»”.

β. Στο κατάλυμα του ενόπλου του Μικρολίμανου βρέθηκαν, λέει, στοιχεία για άλλους δύο “συνεργούς” του. Τα στοιχεία αυτά ανέτρεψαν την εκδοχή της ΕΛΑΣ για μια άλλη επίθεση, αυτή στον δικηγόρο στην Πεντέλη. Προέκυψε εμπλοκή του επιχειρηματία Άρη Φλώρου, με τον οποίο ο δικηγόρος ήταν αντίδικος. Guest star ο Τάκης Μπαλτάκος.

“…Λίγο πριν από το περιστατικό του Σεπτεμβρίου, ο δικηγόρος Τάκης Μπαλτάκος είχε ζητήσει για λογαριασμό του Άρη Φλώρου ραντεβού με τον Αντωνόπουλο. Δικηγόρος του κ. Φλώρου είναι ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος που όμως εκείνη την μέρα κωλυόταν. Ο κ. Μπαλτάκος που γνωρίζει δεκαετίες τον κ. Αντωνόπουλο και είναι κουμπάρος του, προσφέρθηκε να εξυπηρετήσει τον κ. Δημητρακόπουλο.

Στόχος της συνάντησης ήταν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε απόσυρση αγωγών που έχουν καταθέσει και να προχωρήσουν σε διαιτησία συμβάλλοντας στην μετατροπή της ποινικής κατηγορίας για υπεξαίρεση κατά του κ Φλώρου σε αστική υπόθεση.

Ο Αντωνόπουλος είπε στον Φλώρο ότι για να γίνει αυτό θα έπρεπε τα οφειλόμενα στον ΛΑΓΗΕ να κατατεθούν σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με ενέχυρο υπέρ του οργανισμού. Ο Αντωνόπουλος υποστηρίζει σε επιστολή του στη ΛΑΓΗΕ ότι ο «Φλώρος εξεμάνη και δήλωσε ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν και η εμμονή μου στη λύση αυτή είναι επειδή θέλω να τον δω να καταδικάζεται. Αποχώρησε σε έξαλλη κατάσταση…».”

Διαβάστε επίσης:

“…Ο 60χρονος δικηγόρος εκπροσωπούσε νομικά την κρατική εταιρεία Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και φαίνεται να είχε απορρίψει συμβιβαστική πρόταση του επιχειρηματία. Επιπλέον ο 60χρονος δικηγόρος μνημόνευσε και τη συμμετοχή του σε διερεύνηση υπόθεσης υπεξαίρεσης 10 εκατ. ευρώ από μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία με πρωταγωνιστές τρεις υπαλλήλους που καταδικάσθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε φυλάκιση 20 χρόνων. Οι τρεις καταδικασθέντες εξαφανίστηκαν και αναζητούνται…

Όμως από την ΕΛ.ΑΣ. απορρίφθηκε σε εκείνη τη φάση αυτή η εκδοχή περί «επιχειρηματικών συμφερόντων» και προχώρησε στη σύλληψη των δύο καταγγελλόμενων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση που εμφανίζονταν να είχαν μοναδικό κίνητρο τη ληστεία.

Ωστόσο τότε υπήρξαν εμφανή δείγματα «κλονισμού» του αστυνομικού σεναρίου. Διαπιστώθηκε ότι οι δύο συλληφθέντες δεν μιλούσαν «σπαστά ελληνικά», όπως ανέφερε αρχικά ο δικηγόρος. Ακόμη η πλευρά των συλληφθέντων αναζήτησε βίντεο από καταστήματα και άλλους χώρους που έδειχναν τους δύο ομογενείς μία έως δύο ημέρες μετά την επίθεση να τα επισκέπτονται έχοντας… ευμεγέθη μούσια, εν αντιθέσει με την κατάθεση του 60χρονου περί «φρεσκοξυρισμένων δραστών». Ακόμη, συγγενείς ανέφεραν ότι «οι δράστες την ώρα της επίθεσης ήταν σπίτια τους και ο ένας τους έφευγε με το παιδί του για το σχολείο».”

γ. Στο μεταξύ, η ΕΛΑΣ του Κικίλια εξοπλίζεται. Το παλιό σύστημα επικοινωνίας (“ασύρματοι”), σύμφωνα με τις “πληροφορίες”, είχε φυράνει. Γι’ αυτό και η ΕΛΑΣ δέχτηκε τη γενναιόδωρη βρετανική προσφορά της SEPURA. Τα δώρα έβρεξαν βροχή για την ΕΛΑΣ στις γιορτές! Επιπλέον προσφορά νέου συστήματος συνακροάσεων (τα ρεπορτάζ περιέχουν ενδιαφέροντες αριθμούς για τις “νόμιμες” συνακροάσεις). Επίσης, αγορά drones από το Ισραήλ.

“…Το συμβάν αυτό, σύμφωνα με στελέχη της Αστυνομίας, αποδεικνύει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το νέο «μη κωδικοποιημένο» σύστημα επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ. που αντικατέστησε το ολυμπιακό σύστημα επικοινωνίας Tetra, η δεκαετής σύμβαση του οποίου έληξε και η ανανέωσή της δεν θεωρήθηκε συμφέρουσα”.

“…Η ΕΛ.ΑΣ έχασε το γερμανικό σύστημα επικοινωνιών TETRA αλλά αποκτά τελικώς _με τον φόβο διαρροής μυστικών της σε ενόπλους_ το βρετανικό …«Tetra SEPURA»… Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2014 έληξε η δεκαετής υπενοικίαση του συστήματος ενδοεπικοινωνίας ΤΕΤΡΑ της ΕΛ.ΑΣ, κατασκευής της εταιρείας SIEMENS που κόστισε το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 90 εκατ. ευρώ (δηλαδή 9 εκατ. ευρώ τον χρόνο). Οι συζητήσεις των στελεχών της ΕΛ. ΑΣ. με τους υπευθύνους του γερμανικού Tetra για τη διατήρηση του κωδικοποιημένου «ολυμπιακού» συστήματος οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο λόγω των υψηλών οικονομικών απαιτήσεων, οι οποίες ανέρχονταν σε 4-5 εκατ. ευρώ ετησίως. Ετσι αποφασίστηκε η επαναφορά των παλαιών αναλογικών ασυρμάτων και η αγορά νέων ασυρμάτων που χρησιμοποιούσε η κινεζική αστυνομία. Όμως η παρουσία …συνακροατών στις συνομιλίες μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων, οι παρεμβολές ιδιωτών και άλλα λειτουργικά προβλήματα οδήγησαν την ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ στην αγορά ειδικού «κρυπτογραφημένου» και θωρακισμένου συστήματος επικοινωνιών.”

Διαβάστε επίσης:

“…Υπενθυμίζεται ότι ως σήμερα λειτουργούσαν δύο απολύτως όμοια συστήματα – γερμανικής εταιρείας – νομίμων συνακροάσεων, συνολικού κόστους περίπου 8 εκατ. ευρώ, στον 15ο όροφο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη. Για την απόκτηση των συστημάτων αυτών ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον έλληνα επιχειρηματία-προμηθευτή τους για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το μεγαλύτερο μέρος του κατηγορητηρίου όμως κατέπεσε στη διάρκεια της δίκης. Ωστόσο ο έλληνας επιχειρηματίας αποσύρθηκε από τη συντήρηση των συστημάτων υποκλοπών, ενώ φέρεται να υπήρξε σημαντική υπέρβαση του αριθμού παρακολουθούμενων κινητών τηλεφώνων που προέβλεπαν οι προδιαγραφές του συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του 2013 εκδόθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, 4.141 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών έναντι 2.634 το 2012 (αύξηση κατά 52,2%), καθώς και 5.006 εισαγγελικές διατάξεις για παρατάσεις προγενέστερων διατάξεων έναντι 3.913 το 2012 (αύξηση 28%). Δηλαδή, συνολικά το 2013 εκδόθηκαν περίπου 9.150 αποφάσεις δικαστών για μαζική παρακολούθηση κινητών έναντι περίπου 2.000 το 2009. …

Πάντως η λειτουργία του βρετανικού συστήματος νομίμων συνακροάσεων συμπίπτει χρονικά με αναφορές και εσωτερικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τυχόν «παρεμπόριο» με τα προϊόντα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, κυρίως από το σύστημα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά και της ΕΥΠ. Είχαν υπάρξει αναφορές ότι είχαν διακινηθεί παρανόμως CD ή χειρόγραφα με το περιεχόμενο παρανόμως ηχογραφημένων συνομιλιών που έγιναν για λογαριασμό επιχειρηματιών και όχι μόνο. Μάλιστα αυτοί οι υπαινιγμοί συνδυάστηκαν με την απομάκρυνση του αξιωματικού που ήταν υπεύθυνος για τον χειρισμό του συστήματος υποκλοπών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο ίδιος εξέφρασε την απορία του για τη μετακίνησή του, ωστόσο φέρεται να διεξάγεται περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση.”

δ. Και τέλος, δίκες δίκες δίκες… Συνεχίζονται οι δίκες για τα κυκλώματα νονών της νύχτας. Και την ίδια στιγμή, νέες δίκες για τα στημένα παιχνίδια είναι στα σκαριά.

“…Από τους 17 κατηγορούμενους -πολλοί εξ αυτών ήταν εμπλεκόμενοι και στην απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου στις αρχές του 2009- καταδικάστηκαν οι 14 σε ποινές από 4 ως 25 χρόνια. Έτσι αρκετοί εξ αυτών που είχαν αφεθεί ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του 18μήνου οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση του «πρώτου τμήματος» μιας δικαστικής διαδικασίας-μαμούθ. Και αυτό διότι θα ακολουθήσουν και άλλες επτά δίκες σε Αθήνα και επαρχία για ισάριθμες συμμορίες εκβιαστών -οι κατηγορούμενοι προσεγγίζουν συνολικά τα 100 άτομα- που αναδείχθηκαν από την ίδια έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι ότι κανείς εκ των δεκάδων καταστηματαρχών που κατέθεσαν ως μάρτυρες δεν παραδέχθηκε ότι έπεσε θύμα εκβιασμού και όλοι μιλούσαν για «δανεισμούς» τους και παρανοήσεις από την πλευρά της Αστυνομίας.”

“…Η αδυναμία εντοπισμού των φυσικών αυτουργών δεκάδων επιθέσεων – ακόμη και βομβιστικών – εναντίον διαιτητών, αθλητικών παραγόντων και συνδέσμων οπαδών στέκεται εμπόδιο στις έρευνες των δικαστικών αρχών για την «κάθαρση» στον χώρο του αθλητισμού. Το γεγονός ότι πολλοί από τους δράστες προέρχονται από τον ποινικό χώρο και ξέρουν να εξαϋλώνουν τα ίχνη τους, το ότι σε πολλές από αυτές τις επιθέσεις ενεργοποιούνται ηγετικές μορφές του «οργανωμένου εγκλήματος» αλλά και το ότι ορισμένους αθλητικούς παράγοντες περιβάλλουν πρώην και νυν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δυσχεραίνουν τις σχετικές έρευνες.”

Ευτυχισμένο το 2015!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.